Παναθηναϊκός: Οι αδυναμίες της Βίρτους που του «ταιριάζουν» και ο X-Milos (vid)

Σταυρούλα Μουστακάτου
Παναθηναϊκός: Οι αδυναμίες της Βίρτους που του «ταιριάζουν» και ο X-Milos (vid)
Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τη Βίρτους (19/01, 21:30) για την 20η αγωνιστική της EuroLeague και το Gazzetta στέκεται στα τρωτά σημεία των Ιταλών και τον παράγοντα Μίλος Τεόντοσιτς.

Στη φετινή κούρσα της EuroLeague κάθε «στροφή» φέρνει νέες… αναλύσεις στο τραπέζι. Μία τέτοια συνθήκη είναι ικανή να φανερώσει δυνατά και τρωτά σημεία από κάθε ομάδα στην πορεία για τα playoffs. O Παναθηναϊκός, έπειτα από μία διαβολοβδομάδα στην διοργάνωση που έφτασε μία ανάσα από το 2/2 ανεβάζοντας ρυθμούς, ταξιδεύει στην Basket City της Μπολόνια για την αναμέτρηση με τη Βίρτους (19/01, 21:30 NSPrime και LIVE από το Gazzetta).

Οι “πράσινοι” θέλουν να κρατήσουν ζωντανές τις ελπίδες που διατηρούν για την επόμενη φάση και πέρα από την frontline που κατά καιρούς τους έχει… πονέσει αρκετά, ψάχνει τα κλειδιά της νίκης απέναντι στους Ιταλούς.

Το Gazzetta, λοιπόν, επιχειρεί μέσω του Instat να αναδείξει τόσο ορισμένες αδυναμίες που παρουσιάζει η Βίρτους και μπορεί να εκμεταλλευτεί το σύνολο του Ντέγιαν Ράντονιτς, όσο και τα στοιχεία που λίγο-πολύ φέρνουν αρκετά κοντά τις δύο ομάδες.

 

Η χαμηλή παραγωγή και το “iso”

Ας πιάσουμε αρχικά την κατηγορία της επίθεσης με το ORTG (Offensive Rating) της Βίρτους να την φέρνει στη 14η θέση ανάμεσα στις ομάδες της Λίγκας (στη 13η ο Παναθηναϊκός), με τον Σέρτζιο Σκαριόλο να βλέπει τους παίκτες του στο 94.73 του δείκτη. Σε περιπτώσεις που η τάξη του Τεόντοσιτς λείπει από το παιχνίδι, ένα πιο άναρχο μπάσκετ παίρνει τη θέση του με αποτέλεσμα η παραγωγή των Μπολονέζων να βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα, κάτι που δεν μοιάζει απαγορευτικό για τους “πράσινους”.

Εκείνο το σημείο, βέβαια, που ενδιαφέρει περισσότερο και βασίζεται σε καταστάσεις που έχουν πολυσυζητηθεί για την πλευρά του Παναθηναϊκού, είναι το πως αντιμετωπίζει η Βίρτους στην αμυνά της τις καταστάσεις “απομόνωσης”. Στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν, οι αλχημείες που έχει επιχειρήσει η ομάδα του Ράντονιτς έχουν καταλήξει να περνούν ξανά από τα χέρια κυρίως του Ντουέιν Μπέικον και έπειτα από τον Ντέρικ Γουίλιαμς προκειμένου να επιτεθούν με “iso”.

d
To shot chart στην άμυνα της Βίρτους από pick n' roll, transition και iso

Οι Ιταλοί, λοιπόν, είναι σχετικά ευάλωτοι σε αυτόν τον τομέα δεχόμενοι 4.7 πόντους σε 5.3 κατοχές στα μέχρι τώρα ευρωπαϊκά ματς, την ώρα που και η άμυνα στο pick n’ roll που ολοκληρώνει τις φάσεις ο χειριστής έχει “κενά” που μπορούν να δώσουν στον Γουόλτερς τους χώρους για σκορ. Τέλος, χαρακτηριστική είναι η δυσκολία αντιμετώπισης στο transition, με τις παραπάνω περιπτώσεις να εξηγούνται από το γεγονός πως δεν αποτελούν την πιο αθλητική ομάδα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υπερασπιστούν στο μέγιστο το καλάθι τους.

Νέιτ Γουόλτερς και Μίλος Τεόντοσιτς

Το κομμάτι της δημιουργίας μπορεί να παίξει τον ρόλο της “λεπτομέρειας" στο συγκεκριμένο παιχνίδι, αφού εξαρτάται κατά κύριο λόγο από δύο πρόσωπα που θα κάνουν την είσοδό τους στο παρκέ. Νέιτ Γουόλτερς και Μίλος Τεόντοσιτς αναλαμβάνουν για τον Παναθηναϊκό και τη Βίρτους αντίστοιχα να οργανώσουν το παιχνίδι, να δώσουν κίνηση στην μπάλα και να δημιουργήσουν ευκαιρίες τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους συμπαίκτες τους, με την μέχρι τώρα παρουσία τους στους αγώνες της EuroLeague να παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες.

Σε δείγμα 14 παιχνιδιών στη διοργάνωση για τον Γουόλτερς και 17 για τον Τεόντοσιτς, ο Αμερικανός γκαρντ των "πρασίνων” παίρνει περισσότερο χρόνο συμμετοχής και παρουσιάζει καλύτερο ποσοστό στα σουτ εντός πεδιάς, ενώ στο τρίποντο (38%) και στην κατηγορία των βολών (88 με 87%) η εικόνα τους είναι κοινή. Όχι, όμως, και στο true shooting που λειτουργεί ως σημείο αποδοτικότητας (στην προκειμένη των δύο παικτών) με τον έμπειρο Σέρβο να υπερτερεί (60% έναντι 55%) δίνοντας μία άλλη διάσταση στους παραπάνω αριθμούς.

s

Από εκεί και πέρα, σημαντικός παράγοντας και για τα δύο πρόσωπα που χρησιμοποιούνται στο συγκεκριμένο head to head είναι ο τομέας των πόντων που παίρνουν οι ομάδες τους από τις δικές τους τελικές πάσες. Ο Τεόντοσιτς μοιράζοντας 5.5 ασίστ ανά αγώνα και προσφέροντας στη Βίρτους όλα όσα δεν δύναται να βρει όσο εκείνος βρίσκεται στον πάγκο, προσθέτει επίσης και 12 πόντους από ασίστ. Που αν προστεθούν στους 10.1 που είναι το προσωπικό του μ.ο, τότε καταλαβαίνουμε σε μία ομάδα που δεν έχει την καλύτερη παραγωγή, την συμβολή του έμπειρου γκαρντ.

Από την άλλη, ο Γουόλτερς καταγράφει στη στατιστική του 3.5 ασίστ σε κάθε παιχνίδι και δίπλα στους 8.8 πόντους που προσφέρει στον Παναθηναϊκό βάζει τους 9 πόντους από τις πάσες του και είναι επίσης κομβικός για την εξέλιξη του πλάνου της ομάδας του.

Σε κάθε περίπτωση οι δύο ομάδες κινούνται σε αρκετές περιπτώσεις σε κοινές γραμμές, ενώ μπορούν να εκμεταλλευτούν τα σημεία που… παρεκκλίνουν. Η γραμμή του τερματισμού ανήκει σε έναν και το βράδυ της Πέμπτης (19/01) μετά από 40 λεπτά οι δύο τους θα κριθούν στο αποτέλεσμα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.