Ολυμπιακός: Η πολυδιάστατη ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα

Ολυμπιακός: Η πολυδιάστατη ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Ρεάλ, εξηγεί τις διαφορές της καλής από την πολύ καλή ομάδα και υποκλίνεται σε έναν από τους κορυφαίους προπονητές της Ευρώπης.

Υπάρχουν πολλές καλές ομάδες στην Euroleague. Και υπάρχουν και λίγες που είναι πάρα πολύ καλές. Οι διαφορές τους είναι αρκετές, αλλά μία ειδοποιός είναι πως αυτές έχουν την ικανότητα να νικάνε ακόμη και παιχνίδια που η μπασκετική τους φιλοσοφία δεν αποτυπώνεται στο παρκέ. Για παράδειγμα ο Ολυμπιακός ανήκει στις πολύ καλές ομάδες αφού χθες νίκησε τη Ρεάλ με 23.1% στα τρίποντα, με 57.1% στα δίποντα και με 15 ασίστ. Νούμερα πολύ μικρότερα από τους μέσους όρους του.

Πώς το έκανε; Όπως ο χαμαιλέων. Προσαρμόστηκε στις ανάγκες της αναμέτρησης και το γύρισε στην άμυνα. Ο Ολυμπιακός σε αρκετά παιχνίδια του πρώτου γύρου της Euroleague είχε αφήσει σε δεύτερη μοίρα την αμυντική του λειτουργία εστιάζοντας σε αυτό που έκανε (και συνεχίζει να κάνει) καλά. Δηλαδή την άριστη κυκλοφορία της μπάλας και τον τρόπο παιχνιδιού του στην επίθεση.

Να όμως που στα δύσκολα και όταν χρειάστηκε η αμυντική σκληράδα των «ερυθρόλευκων» εμφανίστηκε κι έκανε τη Ρεάλ να υποφέρει. Οι Μαδριλένοι σκόραραν ελάχιστα κι όταν το κατάφερναν είχαν κοπιάσει αρκετά.

 

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα πρέπει να είναι περήφανος για το δημιούργημά του, για την ομάδα που έφτιαξε και για το σύγχρονο μπάσκετ το οποίο παίζει την τελευταία διετία. Μία ομάδα η οποία θαρρείς και έχει πολυδιάστατη μορφή, ικανή να σε νικήσει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Αν προσέξετε ο προπονητής του Ολυμπιακού αφήνει πάντα τους παίκτες να πανηγυρίσουν μόνοι τους με τον κόσμο γιατί τα εύσημα θέλει να τα παίρνουν αυτοί κι όχι ο ίδιος. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν αξίζει ένα τεράστιο χειροκρότημα για την εικόνα που παρουσιάζουν οι «ερυθρόλευκοι». Φυσικά άλλο τόσο περήφανοι πρέπει να αισθάνονται και οι Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος για την επιλογή που έκαναν τον Ιανουάριο του 2020 και για τον γενικότερο τρόπο λειτουργίας της δικής τους ομάδας. Με τον δικό τους τρόπο!

Πάμε όμως να δούμε τα πιο βασικά σημεία της τακτικής τα οποία λειτούργησαν και εν τέλει χάρισαν τη σημαντική αυτή νίκη στον Ολυμπιακό.

Γουόκαπ

Πίεση στα αντίπαλα γκαρντ

Ο Μπαρτζώκας γενικά «πρήζει» τους παίκτες του για την πιεστική προσωπική άμυνα, πόσω δε μάλλον όταν ο αντίπαλος έχει απουσίες στην περιφέρειά του. Η πίεση στη μπάλα λοιπόν μπορεί να είναι μία βασική αρχή της «ερυθρόλευκης» άμυνας, ωστόσο χθες ήταν κάτι περισσότερο από αναγκαία.

Ο Ολυμπιακός κατέβασε την Ρεάλ από τους 84.5 πόντους που σκόραρε στους 60. Πώς το έκανε αυτό; Πολύ απλά «έσκασε» τους αντίπαλους περιφερειακούς. Η άμυνα στους Γιουλ, Κοζέρ, Χάνγκα και Μούσα (το λίγο που έπαιξε ως «άσος») ήταν ασφυκτική. Όταν κατέβαζαν τη μπάλα είχαν ήδη κουραστεί και γενικά οι παίκτες του Μπαρτζώκα χαλούσαν συχνά την πρώτη πάσα στέλνοντας την μπάλα σε άλλον παίκτη της Ρεάλ από αυτόν που ήθελε το επιθετικό σύστημα.

Οι Πειραιώτες λοιπόν έβγαλαν για ένα δίωρο υπερβολική ενέργεια και η αλήθεια είναι πως οι Μαδριλένοι όλο και πίσω έκαναν. Βοήθησε και η Ρεάλ με την αστοχία της. Με 3/25 τρίποντα δεν έχεις την παραμικρή τύχη. Οσο οι φιλοξενούμενοι αστοχούσαν τόσο έκλεινε μέσα η άμυνα του Ολυμπιακού. Εκλειναν στη ρακέτα και για αυτό σταμάτησε και ο Ταβάρες το πάρτι που ξεκίνησε στην πρώτη περίοδο με 8 δικούς του πόντους. Πολύ απλά δεν είχε χώρους δράσης γιατί οι συμπαίκτες του δεν ευστοχούσαν και έτσι δεν υποχρέωναν τους «ερυθρόλευκους» να βγουν πιο έξω να τους μαρκάρουν.

ΜακΚίσικ

Σημάδεψε τις close out επιθέσεις

Ενας ξεκάθαρος στόχος του Ολυμπιακού στην επίθεση ήταν να εκδηλώσει επίθεση με skip πάσα στην αδύνατη πλευρά και αμέσως να εκτελέσει ο παίκτης που θα υποδεχόταν την μπάλα. Αρχικά skip πάσα είναι αυτή στον πιο μακρινό συνήθως συμπαίκτη. Πάντως σίγουρα όχι στον διπλανό συμπαίκτη.

Η Ρεάλ είναι ομάδα με μέγεθος, αλλά έχει αδύνατους αμυντικούς. Όταν λοιπόν υπάρχει υπομονή, η μπάλα κυκλοφορεί γρήγορα και σωστά τότε η άμυνα γίνεται ακόμη περισσότερο ευάλωτη. Και ο Ολυμπιακός έχει ικανούς παίκτες να χτυπήσουν σε close out καταστάσεις (δηλαδή να επιτεθούν αμέσως την ώρα που ο αμυντικός τρέχει από μέσα προς τα έξω και δεν έχει καλή ισορροπία στο σώμα του).

Θεωρώ πως από αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού ο Ολυμπιακός δεν πήρε όσα είχε κατά νου. Για αυτό και η χαμηλή παραγωγικότητα αφού έπεσαν από τους 86.5 πόντους στους 73. Και μάλιστα στο γήπεδό τους.

Σλούκας

Τρομερή δουλειά στα ριμπάουντ

Οσο καλά κι αν παίξεις στην άμυνα για να την βαφτίσεις «καλή άμυνα» θα πρέπει να πάρεις το αμυντικό ριμπάουντ. Ο Ολυμπιακός έκανε σπουδαία δουλειά σε αυτόν τον τομέα. Γενικά δεν πρέπει να κοιτάτε τον ρυθμό των ριμπάουντ. Πολλοί θα δουν τα 79 συνολικά (43-36) και θα εντυπωσιαστούν όμως πολύ απλά ο αριθμός μεγαλώνει όσο οι παίκτες «σπάνε» τα καλάθια με την αστοχία τους.

Τα μπλοκ άουτ δούλεψαν εξαιρετικά. Οι ψηλοί δεν είχαν στο μυαλό τους πως να πάρουν εκείνοι τη μπάλα από την διεκδίκηση, αλλά πως να μην την πάρει ο παίκτης που μάρκαραν. Δεν αναφέρομαι στους αθλητικούς ψηλούς όπως ο Μπλακ και ο Μπολομπόι, αλλά στον Πίτερς, τον Βεζένκοβ και τους λοιπούς.

Στις 19 νίκες τα playoffs, στις 22 το πλεονέκτημα έδρας

Η φετινή Euroleague είναι συναρπαστική και αμφίρροπη. Όλοι μπορούν να νικήσουν όλους, εντός κι εκτός έδρας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου στις 19 νίκες θα κριθούν τα playoffs που είναι και ο πρώτος στόχος του Ολυμπιακού. Ίσως και στις 18 με ισοβαθμίες. Οι 22 νίκες θα δώσουν πλεονέκτημα έδρας, μπορεί και οι 21 με ισοβαθμίες.

Οι Πειραιώτες θα θέλουν οποιαδήποτε ισοβαθμία με την Ρεάλ και να αποφύγουν τέτοια συνθήκη με τη Μονακό. Επίσης να θυμίσω πως έχουν νικήσει Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια και Φενέρμπαχτσε.

Η χθεσινή νίκη επί της Ρεάλ ήταν πολύ σημαντική, ωστόσο οφείλουν αμέσως να την αφήσουν πίσω τους και να επικεντρωθούν στο ματς με την Μακάμπι (27/01) στο ΣΕΦ. Η Euroleague τιμωρεί όσους κοιτάζουν πίσω.

ΥΓ: Λογικά με την Μακάμπι θα γίνει τρίτο διαδοχικό sold out. Το θέμα είναι αν η ανακοίνωση της εξάντλησης των εισιτηρίων θα γίνει την Δευτέρα, πέντε μέρες δηλαδή πριν το τζάμπολ όπως με τη Ρεάλ ή νωρίτερα. Χθες η ατμόσφαιρα θύμισε το περσινό Game 5 με τη Μονακό.

ΥΓ 2: Με το σκορ στο 49-40 ο Κάνααν πήρε την μπάλα να παίξει iso με 9’’ για τη λήξη της επίθεσης. Αμέσως ο κόσμος εκστασιάστηκε, μία βουή κυριάρχησε στο ΣΕΦ και μία ανυπομονησία, μία λαχτάρα. Δεν θυμάμαι άλλοτε τέτοια αντίδραση οπαδών πριν σουτάρει ένας παίκτης. Ο Κάνααν ευστόχησε. Μπορεί ο κόσμος να έχει παράπονα από τον Αμερικανό, αλλά τον πιστεύει και φάνηκε όταν πήρε την μπάλα στα χέρια του.

ΥΓ 3: Τρομερός Μπλακ, εξαιρετικός Λαρεντζάκης στην άμυνα και φοβερός Βεζένκοβ που σε μία βραδιά με 0/6 τρίποντα (όλα μπροστά βρήκαν) είχε άλλους τρόπους να σκοράρει.

ΥΓ 4: Ο μπασκετικός Ολυμπιακός πήρε μία από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία του την περασμένη Τρίτη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.