Ολυμπιακός: Χαμήλωσε το... ταβάνι της Ρεάλ

Δημήτρης Οικονόμου
Ολυμπιακός: Χαμήλωσε το... ταβάνι της Ρεάλ
Το Gazzetta αναλύει με τη βοήθεια του InStat πώς Ολυμπιακός υποχρέωσε τη Ρεάλ σε τραγικά σουτ από την περίμετρο και μέσω της προσήλωσης στο ριμπάουντ κατάφερε να πάρει μία ακόμα σπουδαία νίκη.

Το βράδυ της Παρασκευής στο Φάληρο... μύρισε playoffs. Το sold out που ανακοινώθηκε πέντε μέρες πριν την αναμέτρηση με τη Ρεάλ, η ατμόσφαιρα στο γήπεδο, αλλά κυρίως η ένταση του αγώνα. Μία «μάχη» χαρακωμάτων μεταξύ Μαδριλένων και Πειραιωτών για το ποιος θα βρίσκεται στο φινάλε της βραδιάς πιο πάνω στη βαθμολογία. Ο Ολυμπιακός επικράτησε στο φινάλε κρατώντας τη Ρεάλ στους 60 πόντους για να ντουμπλάρει τις νίκες του.

Την κράτησε στους 60 μέσω της άμυνάς, της αυταπάρνησης και του ζήλου που χρειάζεται. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου πως όταν βλέπει την ομάδα του να αμύνεται έτσι, γνωρίζει ότι θα βρει επιθετικά τον ρυθμό που θέλει. Όπως και έγινε.

Η Ρεάλ είναι ένα σύνολο που δύσκολα βγαίνει από τη ζώνη άνεσης. Μία ομάδα δουλεμένη όλα αυτά τα χρόνια με την ίδια συνταγή υπό τις οδηγίες του Λάσο, που συνεχίζει με τον Ματέο. Δεν είναι εύκολο να μην της επιτρέψεις να κάνει αυτό που θέλει, αλλά πρέπει να μην την αφήσεις να το κάνει όπως θέλει.

Αν κοιτάξει κανείς τον τρόπο που μοιράζονται οι κατοχές της Ρεάλ στα 19 παιχνίδια της EuroLeague πριν από το ΣΕΦ θα αντιληφθεί πως δεν έκανε κάτι διαφορετικό. Στις 13.3 κατοχές είναι τα catch n' shoot που επιλέγει, 12 τέτοια βρήκε. Από τα 11.6 pick n' roll που τρέχουν οι γκαρντ της, έστησαν 11. Με την αντιστοιχία των κατοχών που είχαν οι Μαδριλένοι τα νούμερα βγαίνουν ακριβώς τα ίδια και στις υπόλοιπες κατηγορίες.

 

Ποια είναι η διαφορά; Η πίεση στην μπάλα του Ολυμπιακού. Για τους Ισπανούς η απουσία των Σέρχι, Γουίλιαμς-Γκος και Αμπάλδε ήταν αβάσταχτη, αφού οι Γιουλ και Κοζέρ έμειναν αβοήθητοι και τα σχήματα με τους τρεις φόργουορντ βρήκαν απαντήσεις γιατί ο Ολυμπιακός έχει τα κορμιά (Λαρεντζάκης, ΜακΚίσικ, Παπανικολάου και φυσικά τον Γουόκαπ που μάρκαρε τους πάντες).

shot chart
Το shot chart της Ρεάλ στο ΣΕΦ

Οι αποφάσεις ήταν υπό πίεση κάτι που οδήγησε σε εκτελέσεις υπό πίεση, βεβιασμένες, στο φινάλε του χρόνου ή με ένα χέρι κρεμασμένο. Η Ρεάλ παίρνει 1.28 πόντους ανά κατοχή από τα catch n' shoot της και κόντρα στους «ερυθρολεύκους» βρήκε μόλις 0.67. Με 3/25 τρίποντα δεν κερδίζεις πιθανώς σε καμία έδρα της EuroLeague.

Ο Ολυμπιακός έλεγξε τα ριμπάουντ για να δώσει τη χαριστική βολή

Η παρουσία του Ταβάρες είναι φυσιολογικό να στέλνει στα ύψη τους δείκτες των Ισπανών, όσον αφορά τα ριμπάουντ. Πρόκειται για μία ομαδική δουλειά ειδικά απέναντι στον σέντερ από το Πράσινο Ακρωτήρι και ο Ολυμπιακός το απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο.

Από τους 11 παίκτες που πάτησαν στο παρκέ, όλοι μάζεψαν τουλάχιστον ένα ριμπάουντ, με αποκορύφωμα τα 9 του Μπλακ που για 15 λεπτά έκανε ίσως την καλύτερή του εμφάνιση σε άμυνα και επίθεση με τη φανέλα των «ερυθρολεύκων».

Ο Ολυμπιακός έκανε φανταστική δουλειά στο μπλοκ άουτ, με δύο και τρεις παίκτες πολλές φορές να έχουν στο νου τους να κλείσουν προς τη ρακέτα για να βοηθήσουν τον ψηλό. Η Ρεάλ είναι η καλύτερη ομάδα στον τομέα του ριμπάουντ στην Ευρώπη. Τα επιθετικά που βρήκε στο ΣΕΦ ήταν 11. Μπορεί να φαίνονται πολλά αλλά δεν είναι, διότι οι Μαδριλένοι τα... έσπασαν όπως είδαμε παραπάνω με 3/25 τρίποντα και 20/36 δίποντα. Κέρδισαν το 24.3% των επιθετικών ριμπάουντ που διεκδίκησαν, την ώρα που ο μέσος όρος τους πριν από την 20η αγωνιστική ήταν στο 30.6%.

Αυτό το νούμερο είναι η συνέχεια των 3/25 από την περίμετρο. Και η συνέχεια αυτού ήταν το 73-60 που φέρνει τον Ολυμπιακό στην πρώτη θέση της EuroLeague, 20 αγωνιστικές μετά την έναρξή της.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.