Ο Ολυμπιακός έχει γίνει «πρόβλημα» και συνάμα «πυξίδα» για όλη την Ευρώπη

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Ο Ολυμπιακός έχει γίνει «πρόβλημα» και συνάμα «πυξίδα» για όλη την Ευρώπη
Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει τη νέα παράσταση που επεφύλαξαν οι «ερυθρόλευκοι» στην Euroleague, εξηγεί γιατί η ομάδα που έφτιαξε ο Μπαρτζώκας συνεχίζει τις υπερβάσεις εν τη απουσία σημαντικών παικτών και σχολιάζει το πλάνο και την φιλοσοφία της διοίκησης που πλέον αποτελεί ένα απόλυτα αποδεκτό μπασκετικό παράδειγμα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τραυματισμοί του Σλούκα και του Πίτερς δημιούργησαν ένα κλίμα στις τάξεις των φίλων της ομάδας κα η 5η «διαβολοβδομάδα» άρχισε με την πλειοψηφία του κόσμου να κυκλώνει την δεύτερη ελληνοτουρκική μονομαχία του προγράμματος με την Εφές (03/02, 21.00), ως το ματς που φαινόταν πιο εφικτό για να «χτυπήσει» ο Ολυμπιακός.

Λίγο η κούραση από τα δύο παιχνίδια σε τέσσερις μέρες (με Μακάμπι και Άρη), λίγο το ταξίδι, λίγο οι απουσίες δύο σημαντικών παικτών και λίγο η πίεση που θεωρητικά θα ασκούσε η Φενέρμπαχτσέ, που ήθελε τη νίκη για να μην χάσει επαφή με τις πρώτες θέσεις, ο αγώνας στην ασιατική πλευράς της Πόλης έδειχνε λιγότερο βατός από το παιχνίδι της Παρασκευής στο κατάμεστο – 4ο σερί sold out – ΣΕΦ.

Απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης (6 ήττες στα τελευταία 9 ματς), άλλωστε, υπάρχει και το έξτρα κίνητρο που απορρέει από την επιθυμία της κυριαρχίας κόντρα σε μεγάλους αντιπάλους (πολλώ δε μάλλον όταν υπάρχουν «γραμμάτια» από το περασμένο Final 4). Αλλά και το ενδεχόμενο να είναι παρόντες, τόσο ο πρώτος πασέρ της Euroleague, όσο και ο έμπειρος Αμερικανός forward με το φαρμακερό μακρινό σουτ (48% τριπ.).

e

 

Για δεύτερη φορά στην εφετινή σεζόν, όμως, οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν ότι αγωνιστικός σχεδιασμός που έγινε το καλοκαίρι και τηρείται υπομονετικά (χωρίς πισωγυρίσματα και δεύτερες σκέψεις που μπορουν να προκληθούν, είτε από έναν ποιοτικό free-agent, είτε από κάποιες μεμωνομένα άσχημα αποτελέσματα) και η φιλοσοφία πάνω στην οποία δομήθηκε το ρόστερ, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της αξιοθαύμαστης πορείας που πραγματοποιούν σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Τι θέλω να πω με τα παραπάνω;

Ότι η συνεργασία του Γιώργου Μπαρτζώκα με την διοίκηση και το management, ήταν τόσο εποικοδομητική και αποτελεσματική που του έδωσε το δικαίωμα:

  • Να φτιάξει μία ομάδα που έχει την πολυτέλεια να χρησιμοποιεί ως «ρολίστες» τους τέσσερις Αμερικανούς (Μπλακ, Κάνααν, Μπολομπόι και Πίτερς) που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι.
  • Να περιμένει 3 και 4 μήνες τους δύο εξ' αυτών που έχουν εκτελεστικές ικανότητες (Κάνααν και Πίτερς), μέχρι να βρουν ρυθμό και να αφομοιώσουν τους ρόλους για τους οποίους τους διάλεξε.
  • Να βασίζεται σε έναν σταθερό κορμό 8 παικτών από την περυσινή πετυχημένη σεζόν, εκ των οποίων οι πέντε είναι Έλληνες (συμπεριλαμβάνω και τον Βεζένκοβ), πλεονέκτημα που του προσφέρει «χημεία», ομοιογένεια και αυτοματισμούς στην άμυνα και την επίθεση.
  • Να διαθέτει rotation 12 παικτών με μίνιμουμ 2 ποιοτικές λύσεις σε κάθε θέση, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται η απόδοση και η συνολική αγωνιστική εικόνα της ομάδας με 1-2 απουσίες.
  • Να έχει την πλήρη αποδοχή από τους παίκτες του, γεγονός που αποτυπώνεται από την θρησκευτική ευλάβεια με την οποία «αγοράζουν» την φιλοσοφία του. Η αριστουργηματική κυκλοφορία της μπάλας, οι εξαιρετικές αποστάσεις και η απόλυτη αφοσίωση στην άμυνα αποτελούν την απόδειξη ότι ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα του προπονητή του.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν όλα τα παραπάνω και παίρνοντας ως μία πρώτη βάση το κυριαρχικό πρόσωπο των νταμπλούχων στο ΟΑΚΑ (6 παίκτες διψήφιοι, 71% στα δίποντα και 28 ασίστ) και το +24 επί του Παναθηναϊκού (95-71), απόντος του Σάσα Βεζένκοβ, νομίζω ότι πλέον γίνεται πιο εύκολο να εξηγηθεί τι έγινε κόντρα στην Φενέρ αλλά και το πως ο Ολυμπιακός έχει πετύχει τις δύο πιο ευρείες εφετινές εκτός έδρας νίκες στην EL, χωρίς τους δύο ποιοτικούς παίκτες.

e

Κατ' αρχάς και στους δύο αγώνες από τους οποίους έλλειψαν οι δύο παίκτες που έχουν την μπάλα στα χέρια τους τον περισσότερο χρόνο και μοιράζουν μαζί 8,5 ασίστ (Σλούκας, Βεζένκοβ), οι «ερυθρόλευκοι» ξεπέρασαν το φράγμα των 20 τελικών και πήραν διψήφιο σκοράρισμα από 6 παίκτες.

Είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό να σου λείπει ο πρώτος πασέρ της Euroleague (Σλούκας με μ.ο. 6,6ασ.) και να τελειώνεις το ματς με 21 ασίστ και με 17/29 τρίποντα (58,6%), δηλαδή με αριθμούς που καταδεικνύουν το εύρος των εύκολων καλαθιών και ελεύθερων σουτ που είχες σε μία καυτή έδρα!

Και στους δύο αγώνες, βγήκαν μπροστά ο Παπανικολάου με τον Κάνααν. Απλά στην περίπτωση του αρχηγού, το «μπαμ» ήταν μεγαλύτερο στην Τουρκία γιατί χρειάστηκε περισσότερο στην επίθεση (21π., 3. & 2ασ. με 4/5 σουτ και 10/11 βολ.)! Στα υπόλοιπα κομμάτια του παιχνιδιού, άλλωστε, ο “Παπ” είναι από τους πιο συνεπείς παίκτες της ομάδας και κάνει συνέχεια αισθητή την παρουσία του.

Ο Αμερικανός combo-guard ευνοήθηκε γιατί είναι παίκτης που παίρνει ώθηση όσο περισσότερο έχει την μπάλα στην κατοχή του. Έχει μάθει να δημιουργεί για τον εαυτό του και όταν δεν παίζει ο Σλούκας ή ο Βεζένκοβ, μοιραία και μένει πιο πολλή ώρα στο παρκέ και έχει περισσότερα “touches” που λενε και οι Αμερικανοί. Υπό τέτοιες συνθήκες μπορεί να εξελιχθεί σε «δολοφόνο» και το απέδειξε τόσο χθες στην Πόλη (20π. με 6/9 τριπ.), όσο και κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο (17π. με 4/7 τριπ.).

e

H διαφορά του αγώνα με την Φενέρμπαχτσε σε σχέση με τον αντίστοιχο κόντρα στον Παναθηναϊκό εντοπίζεται στο ότι στην Τουρκία, ο Ολυμπιακός θριάμβευσε χωρίς να χρειάζεται το inside game (οι ψηλοί του είχαν συνολικά 4π. & 8ρ.) και μάλιστα με τον Φάλ να μην παίρνει ούτε μία προσπάθεια σε 21' (είχε όμως 4 ασίστ από μέσα προς τα έξω), ενώ στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων που σούταρε με το μέτριο 36% πίσω από τα 6,75 (9/25 τριπ.), η frontline του έκανε την διαφορά (Φαλ και Μπολομπόι είχαν μαζί 30π. & 15ρ. με 14/19 σουτ).

Εν κατακλείδι, λοιπόν, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει σχεδιάσει ένα ρόστερ που μπορεί να ανταποκριθεί σε όλα τα στυλ και τις ανάγκες του παιχνιδιού και έχει την στήριξη αλλά και την ικανότητα να διαχειριστεί ένα σύνολο που μοιάζει ικανό για μεγάλα πράγματα.

Με αυτά και με εκείνα, μετά από 22 αγωνιστικες στην εφετινή διοργάνωση και σε 11 ματς μακριά από το Φάληρο, ο Ολυμπιακός μετράει ήδη περισσότερες εκτός έδρας νίκες (7) απ' όσες είχε συνολικά πέρυσι (ρεκόρ 6-8), έχει ήδη την ισοβαθμία (2/2) απέναντι σε Ρεάλ και Φενέρ και πλέον δείχνει ότι κρατάει την τύχη στα χέρια του, όσον αφορά το πλεονέκτημα έδρας για τα playoffs.

To πιο σημαντικό απ' όλα, όμως, είναι ότι παίζει ένα μπάσκετ που χαίρεται να βλέπει όλη η Ευρώπη κι έχει κερδίσει την απόλυτη αναγνώριση των ανταγωνιστών του. Και ο βασικότερος λόγος γι' αυτό είναι ότι δεν παρεκκλίνει από την φιλοσοφία του κι εμμένει στο πλάνο που κατήρτισε το καλοκαίρι, χωρίς να επηρεάζεται από τον εκάστοτε λαμπερό free agent που μπορεί να προκύπτει ή από ένα πρόσκαιρο αρνητικό σερί.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!