Και πάλι καλά να λέμε...

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Και πάλι καλά να λέμε...
Ο Νίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι η ποινή του Ντίνου Μήτογλου ήταν ρεαλιστικά η μικρότερη δυνατή και πάντως όχι εξοντωτική.

Μόλις ανακοινώθηκε η τιμωρία του ντοπαρισμένου Ντίνου Μήτογλου, αποκλεισμός 32 μηνών από τότε που αναλύθηκε το πρώτο δείγμα του (29/3/2022), το διαδίκτυο γέμισε με πηχυαίους θρηνητικούς τίτλους. «Το χειρότερο σενάριο για τον Μήτογλου». «Βαρύς και ασήκωτος ο πέλεκυς». «Εξοντωτική ποινή». «Εξάντλησε την αυστηρότητά της η FIBA».

Στην αληθινή ζωή, δεν ισχύει τίποτε από τα παραπάνω. Ο ήχος της καμπάνας έπρεπε να συνοδεύεται από αναστεναγμούς ανακούφισης και από τη φράση: «Πάλι καλά». Η ποινή που επιβλήθηκε στον Μήτογλου δεν ήταν ούτε εξοντωτική ούτε ασήκωτη. Ο διεθνής μπασκετμπολίστας κινδύνευε σοβαρά με αποκλεισμό όχι 32 μηνών, αλλά 48. Όσοι διαβάζετε προσεκτικά αυτήν εδώ τη στήλη, θα θυμάστε ίσως κάτι που έγραψα τον περασμένο Νοέμβριο, σε αυτό εδώ το σημείωμα:

«Το αφήγημα κάποιων για συμμετοχή του Μήτογλου στο Μουντομπάσκετ –πόσο μάλλον στο τελευταίο δίμηνο της φετινής σεζόν- είναι έωλο και υπέρμετρα αισιόδοξο. Με βάση τη δική μου εμπειρία, και τη διαρκή αυστηροποίηση της χάρτας της WADA, ο Μήτογλου κινδυνεύει περισσότερο με τετραετή αποκλεισμό, παρά με μονοετή».

Μπορώ να γράψω το ίδιο πράγμα και πιο κυνικά, αν θέλετε. Η φιλολογία που ήθελε τον Μήτογλου να επιστρέφει σύντομα και να υπογράφει στον Παναθηναϊκό ή στον Ολυμπιακό για το υπόλοιπο της περιόδου ήταν είτε προϊόν ασχετοσύνης ή σερβίρισμα σανού. Μονοετής αποκλεισμός για χρήση στεροειδούς αναβολικού δεν νοείται τη σήμερον ημέρα. Ούτε καν διετής, εκτός αν υπάρχουν χειροπιαστά και βάσιμα ελαφρυντικά, όπως (φαίνεται ότι υπήρξαν) στην περίπτωση του συμπαίκτη του στην Αρμάνι, Μορασκίνι.

 

Οι ελάχιστες ελπίδες που τυχόν έτρεφε η πλευρά Μήτογλου για αθώωση ή επιεική μεταχείριση εξανεμίστηκαν όταν οι δικαστές διάβασαν το περιεχόμενο της μήνυσης που ο ίδιος κατέθεσε ενάντια στη γιατρίνα που του πούλησε το επίμαχο σκεύασμα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο κανάλι Star εκείνες τις μέρες, αλλά εξαφανίστηκε «μυστηριωδώς» από το αρχείο αμέσως μετά, ο Μήτογλου παραδέχθηκε ότι αγόραζε εν γνώσει του αναβολικά, αλλά και «καθαρή», την ουσία δηλαδή που θα μασκάρευε την παρουσία στεροειδών στον οργανισμό του: μια κανονική ομολογία ενοχής. Ελπίζω να είναι αρβύλα η φήμη που θέλει να υπάρχουν και άλλοι διεθνείς μπασκετμπολίστες στο πελατολόγιο της γιατρίνας.

Κοντολογίς, το πιθανότερο σενάριο για τον Μήτογλου ήταν ο τετραετής αποκλεισμός. Για στερεοειδές μιλάμε, όχι για εφεδρίνες και φάρμακα για τη φαλάκρα. Ο πόλεμος ενάντια στο ντόπινγκ αγρίεψε τα τελευταία χρόνια και έχει στο στόχαστρό του όχι μόνο μικρά ψάρια (όπως ένας σχετικά άγνωστος μπασκετμπολίστες από την ταπεινή αλλά στιγματισμένη από το 2004 Ελλάδα), αλλά και πελώρια, σαν την αποκλεισμένη εδώ και 4-5 Ολυμπιάδες Ρωσία.

Εάν υπήρξε μία κάποια επιείκεια στην περίπτωση του Μήτογλου, αυτή οφείλεται μάλλον στην προθυμία που ο ίδιος έδειξε για να ρίξει τους προμηθευτές στο δίχτυ των αρχών. Αλλά η μετάνοια δεν ήταν αρκετή για να τον βγάλει λάδι. Το περισσότερο που κατόρθωσαν οι δικηγόροι του Ντίνου ήταν να μειώσουν την τιμωρία κατά το 1/3 , που δεν είναι καθόλου λίγο: 32 μήνες αντί για 48. Μάλιστα η πρωτόδικη απόφαση είναι εφέσιμη στα πειθαρχικά όργανα της FIBA, πάει να πει ότι –θεωρητικά, τουλάχιστον- υπάρχουν ελπίδες για μείωση της ποινής σε δύο χρόνια.

Επιπρόσθετα, υφίσταται η δυνατότητα προσφυγής στο CAS, αλλά είναι ίσως προτιμότερο να αποφευχθεί μια τέτοια κίνηση. Σημειώνω, ότι το ίδιο δικαίωμα έχει και η WADA, εάν θεωρήσει ότι μία ποινή είναι υπέρ το δέον επιεικής. Αντιλαμβάνεστε, ελπίζω, ποιος κίνδυνος ελλοχεύει. Ο Σοφοκλής Πιλάβιος, δικηγόρος του Μήτογλου αλλά και μέλος του CAS, γνωρίζει πολύ καλά τις κακοτοπιές.

Ο διετής αποκλεισμός θα ήταν το ιδανικό σενάριο για τον Μήτογλου, αφού του ανοίγει νωρίτερα το παράθυρο της επιστροφής. Καλός παίκτης διαθέσιμος Μάρτιο μήνα μπορεί να ελπίζει ότι θα βγάλει γερό μεροκάματο για το τελευταίο τρίμηνο της σεζόν (αντί να περιμένει ως τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο), ενώ θα έχει και δικαίωμα συμμετοχής στις υποχρεώσεις της Εθνικής ομάδας το καυτό καλοκαίρι του 2024: Προολυμπιακό τουρνουά ή/και Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι.

Η ηλικία του γεννημένου τον Ιούνιο του 1996 Μήτογλου είναι σύμμαχός του, όπως και η συνολικά καλή φυσική του κατάσταση. Εάν σήμερα ήταν 31-32 ετών, θα γράφαμε ότι κατέστρεψε την καριέρα του. Στα 26 του, όμως, έχει άφθονο χρόνο να μετατρέψει το πάθημα σε μάθημα και να επιστρέψει δριμύτερος, με καλά μυαλά. Αγωνιστικά, δεν πιστεύω ότι θα αργήσει πολύ να ξαναβρεί τον εαυτό του.

Ειρήσθω εν παρόδω, ότι στις πινέζες του χάρτη υπάρχουν κράτη που δεν έχουν υπογράψει τον κώδικα της WADA και της ΔΟΕ σχετικά με το ντόπινγκ, όπως υπάρχουν και παγκόσμιες Ομοσπονδίες δημοφιλέστατων αθλημάτων, με τρανό παράδειγμα το ποδόσφαιρο. Σε ακραία περίπτωση, θα μπορούσε ίσως ο Μήτογλου να αναζητήσει συμβόλαιο σε κάποια χώρα του Τρίτου ή Τέταρτου Κόσμου, που δεν αναγνωρίζει τιμωρίες και άλλες βλακείες, για να κρατηθεί σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Φοβάμαι, όμως, ότι μία τέτοια πρωτοβουλία μπορεί να γίνει μπούμερανγκ σε διάφορα επίπεδα. Το τελευταίο που χρειάζεται ο Μήτογλου, είναι να παραταθεί ο αποκλεισμός του ένεκα μη συμμορφώσεως με τας υποδείξεις. Ας περιμένει, καλύτερα, ο Ντίνος και ας γυμναστεί χωρίς περιττές ουσίες (που άλλωστε δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι εκτός από ενδυνάμωση), ώστε να είναι πανέτοιμος μόλις δει το φανάρι να γίνεται πράσινο. Δεν είναι δα τόσο μακριά το 2024.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.