Παναθηναϊκός: Ο Σερέλης την ηρεμία, ο «Λάσο» τις υψηλές βλέψεις

Παναθηναϊκός: Ο Σερέλης την ηρεμία, ο «Λάσο» τις υψηλές βλέψεις

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Ο Σερέλης την ηρεμία, ο «Λάσο» τις υψηλές βλέψεις
Ο Γιώργος Κούβαρης σχολιάζει το «διαζύγιο» του Παναθηναϊκού με τον Ντέγιαν Ράντονιτς, στέκεται στην απόφαση να επιλεγεί ο Χρήστος Σερέλης ενώ εξηγεί ότι το όνομα του (κάθε) Πάμπλο Λάσο σηματοδοτεί τις βλέψεις για το «αύριο» του συλλόγου.

Η κατάσταση με τον Ντέγιαν Ράντονιτς είχε φτάσει στο απροχώρητο: «Ως εδώ και μη παρέκει» όπως συνηθίζουμε να λέμε. Μετά και τα όσα συνέβησαν στην Κρήτη θεωρούσα (και το είχα γράψει μετά την ήττα στον ημιτελικό) ότι ήταν ζήτημα χρόνου να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τον Μαυροβούνιο τεχνικό. Δεν πήγαινε άλλο...

Ο Παναθηναϊκός είχε φτάσει στο απόλυτο ναδίρ και έμοιαζε να είναι περιοδεύων θίασος τη φετινή σεζόν. Δεν υπήρχε καμία απολύτως προπονητική καθοδήγηση και ήταν ολοφάνερο ότι ο Μαυροβούνιος τεχνικός το είχε... παρατήσει τελείως αμέσως μετά τη βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό για το ματς της Euroleague στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Σαν να... προκαλούσε κατά κάποιον τρόπο την απόλυσή του. Δεν μπορώ να εξηγήσω διαφορετικά αυτό το χάλι που παρουσίαζε η ομάδα, η οποία σημειωτέον δεν είχε δείξει καμία βελτίωση, παρά μόνο έμενε σε μερικές εκλάμψεις της μίας βραδιάς. Ήρθε και το Final 8 στα «Δύο Αοράκια» για να επιβεβαιώσει αυτό για το οποίο γινόμασταν μάρτυρες στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν.

Από τη στιγμή που βρέθηκε η «χρυσή τομή» και ο Ράντονιτς συμφώνησε να αποχωρήσει από την τεχνική ηγεσία του «τριφυλλιού», στον Παναθηναϊκό κοίταξαν άμεσα την επόμενη ημέρα. Ε, καιρός ήταν. Για την ακρίβεια δεν κοίταξαν μόνο την «επόμενη ημέρα» δίνοντας τα χέρια με τον Χρήστο Σερέλη αλλά και την... μεθεπόμενη καθώς θέλουν να διασφαλίσουν το καλύτερο δυνατόν μέλλον για τον σύλλογο. Πώς; Μ' έναν προπονητή εγνωσμένης αξίας ο οποίος να βρίσκεται στο πρώτο ράφι του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ο Σερέλης διώχνει την τοξικότητα

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά: Χρήστος Σερέλης λοιπόν. Μετά από μια αποτυχία ξένου προπονητή (σ.σ. και... τι αποτυχία εδώ που τα λέμε) μόνο ένας Έλληνας θα μπορούσε άμεσα να ισορροπήσει κάπως την κατάσταση και να φέρει την ηρεμία στις τάξεις της ομάδας. Πολλώ δε μάλλον εάν και εφόσον έχει ξαναπεράσει από τα ίδια αποδυτήρια (έστω και ως βοηθός), γνωρίζοντας πράγματα και καταστάσεις και το κυριότερο; Του δίνεται το κίνητρο προκειμένου να συνεχίσει στην ομάδα παραμένοντας στο τεχνικό τιμ του επόμενου προπονητή.

Ο Σερέλης, τη συμφωνία με τον οποίο αποκάλυψε το Gazzetta «δείχνοντας» και το τι μέλλει γενέσθαι, μόνο... άγνωστος δεν είναι στο ελληνικό μπάσκετ. 'Εχει δείξει έργο στο Λαύριο τα τελευταία χρόνια, οι παίκτες που έχει κοουτσάρει πίνουν νερό στο όνομά του, ενώ έχει αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί σε υψηλό επίπεδο έχοντας μετατρέψει μια ομάδα που βολόδερνε στις μικρότερες κατηγορίες, σε άκρως -τηρουμένων των αναλογιών- ανταγωνιστική. Σίγουρα ο Παναθηναϊκός είναι από τα πιο δύσκολα «καράβια» του ευρωπαϊκού μπάσκετ και ο «καπετάνιος» θα χρειαστεί να περάσει από πολλές «φουρτούνες». Ειδικά φέτος καθώς η χρονιά έχει πάει στον βρόντο μετά την αποτυχία σε Euroleague και Κύπελλο Ελλάδας (σ.σ. όπως και στο Super Cup στο ξεκίνημα της σεζόν) ενώ στην Basket League το έργο θα είναι πολύ δύσκολο ενόψει των τελικών.

Το μόνο σίγουρο είναι ένα. Αποκλείεται να γίνουν χειρότερα τα πράγματα. Ο Παναθηναϊκός είχε ξύσει φέτος τον πάτο του βαρελιού. Οπότε εκ των πραγμάτων μόνο καλύτερο πρόσωπο μπορεί να παρουσιάσει η ομάδα (αρχικά) υπό τις οδηγίες του Σερέλη, ο οποίος σημειωτέον καλείται να ξαναφέρει στα «πράσινα» αποδυτήρια την χαμένη ψυχολογία. Να κερδίσει τους παίκτες και να αποβάλλει το «αρρωστημένο» κλίμα που είχε δημιουργηθεί.

Κακά τα ψέματα αλλά η ομάδα είναι βαριά άρρωστη! Και σίγουρα το έργο του Έλληνα προπονητή μόνο... εύκολο δεν θα είναι. Και το γνωρίζουν όλοι αυτό. Ειδικά σε μια περίοδο όπου ο Ολυμπιακός μοιάζει να είναι διαστημικός και οι τελικοί ενδέχεται να μετατραπούν (γι' άλλη μια φορά τον τελευταίο χρόνο) σε παράσταση για έναν ρόλο.

Η λεπτομέρεια για... Λάσο και η παράδοση των κλειδιών

Οπότε οτιδήποτε καλύτερο θα είναι στα θετικά του Παναθηναϊκού μέχρι να βγει η (άλλη μία) μαρτυρική σεζόν. Εκτός και αν κυκλώσουμε το κομμάτι της ανακοίνωσης των «πρασίνων» για τη πρόσληψη του Σερέλη το οποίο ανέφερε ότι «θα καθοδηγήσει την ομάδα μας στο προσεχές παιχνίδι με την Αρμάνι Μιλάνο» . Λεπτομέρεια μεν, αλλά σημαντική επισήμανση δε. Δεν αναφέρεται πουθενά ότι θα μείνει ως head coach στην ομάδα έως το τέλος της σεζόν, κάτι που γεννά και ένα ερώτημα όσον αφορά την «μεθεπόμενη ημέρα» του Παναθηναϊκού.

Μήπως η κίνηση για τον προπονητή εγνωσμένης αξίας θα είναι άμεση και όχι το ερχόμενο καλοκαίρι; Μήπως ακόμα και τώρα οι «πράσινοι» θέλουν να κάνουν «all in» προκειμένου να διεκδικήσουν με όποια και όσα όπλα έχουν το πρωτάθλημα; Έστω και με μειονέκτημα έδρας; Έστω και αν τα προγνωστικά δεν (θα) είναι με το μέρος τους; Θεωρώ ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα θα έχουν (πιο) ξεκάθαρη εικόνα όσον αφορά τον τεχνικό που θα οδηγήσει τον Παναθηναϊκό τα επόμενα χρόνια.

Θα είναι ο Πάμπλο Λάσο τον οποίο δεδομένα θέλει ο Παναθηναϊκός και πιέζει αρκετά ώστε να τον πείσει να αναλάβει τους «πράσινους» ή κάποιος άλλος κόουτς αντιστοίχου βεληνεκούς; Το σίγουρο είναι ότι ο στόχος για την άκρη του πάγκου σηματοδοτεί και τις υψηλές βλέψεις που υπάρχουν στις τάξεις της ομάδας για τα επόμενα χρόνια. Και μάλιστα χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Να γίνει ο σχεδιασμός το συντομότερο δυνατόν ώστε να μην τρέχει και να μην... φτάνει η ομάδα στα τέλη του καλοκαιριού. Να μπουν τα πάντα σε μια σειρά, τόσο στο αγωνιστικό όσο και στο οργανωτικό κομμάτι. Και αυτά θα γίνουν μόνο στην περίπτωση που ο Παναθηναϊκός θα έχει έναν «Λάσο» (ή τον ίδιο τον Λάσο) στην τεχνική καθοδήγηση. Γυρίστε 24 χρόνια πίσω. Τοτε που η οικογένεια Γιαννακόπουλων έδινε τα κλειδιά της ομάδα στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, τον καλύτερο προπονητή της Ευρώπης. Η συνέχεια; Γνωστή...

Βέβαια το να καθίσει ένας «Λάσο» στον πάγκο του Παναθηναϊκού, δεν σημαίνει ότι θα υπογράψει άμεσα συμβόλαιο με την επιτυχία, τις νίκες, τα Final 4 κ.ο.κ. Ασχέτως εάν θα το έχει ως στόχο και θα είναι σε θέση να το κάνει. Ένας προπονητής από το πάνω ράφι της Euroleague θα χρειαστεί τον χρόνο του προκειμένου να δουλέψει απερίσπαστος. Άλλωστε η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία ημέρα και φυσικά ούτε μπορεί να γίνει η ανοικοδόμηση μιας ιστορικής ομάδας από τη μία στιγμή στην άλλη. Παρόλα αυτά θα υπάρχει η εγγύηση του «βιογραφικού» και της στήριξης του κόσμου.

Όσο για το μπάτζετ; Πιστέψτε με: Για να υπάρχει ένας τέτοιος προπονητής σε μια ομάδα, τα οικονομικά δεδομένα θα είναι μεγαλύτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Εκτός και αν όσοι οδηγάτε... κάποιο πανάκριβο αυτοκίνητο πηγαίνετε στο πρατήριο υγρών καυσίμων και «γεμίζετε» με 10ευρώ. Γίνονται αυτά τα πράγματα; Ε, δεν γίνονται...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...