EuroLeague: Η Παρτιζάν είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα των playoffs!
Έφτασε λοιπόν η ώρα που περιμένουν οι απανταχού μπασκετόφιλοι της Γηραιάς Ηπείρου αλλά και οι οκτώ ομάδες που θέλουν να δουν τους κόπους 6,5 μηνών να ανταμείβονται!
Μετά από 10 μέρες γεμάτες ξενύχτι και μερικά πολύ σπουδαία παιχνίδια στην postseason του ΝΒΑ, νομίζω ότι πλέον έχουμε «ζεσταθεί» αρκετά και είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε τέσσερις σειρές playoffs που θα είναι... φουλ στην τακτική και που θα παραπέμπουν σε κατάσταση... αίμα κι άμμος μέσα στο παρκέ.
Ας πάρουμε με την σειρά κι ας καταπιαστούμε εκ πρώτοις με τα δύο ζευγάρια που θα ανοίξουν την αυλαία της προημιτελικής φάσης στην Euroleague, που αρχίζει απόψε στο Μόντεκάρλο και στην Μαδρίτη.
Μονακό – Μακάμπι (1-1 στην κανονική περίοδο)
Είναι ίσως το πιο ισορροπημένο και αμφίρροπο ζευγάρι των εφετινών playoffs. Οι Ισραηλινοί επικράτησαν (78-70) με ανατροπή (από το -19 του πρώτου μέρους) τον περασμένο Οκτώβριο στο Τελ Αβίβ και οι Μονεγάσκοι πήραν επιβλητική ρεβάνς (86-67) στο Πριγκηπάτο στις αρχές Μαρτίου.
Στην 2η σεζόν της γαλλικής ομάδας στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, ο Σάσα Ομπράντοβιτς κατόρθωσε να παρουσιάσει ένα σύνολο με μεγάλη αγωνιστική συνέπεια και διάρκεια, το οποίο ολοκλήρωσε την regular season με 6 νίκες περισσότερες σε σχέση με την περυσινή (έδωσε 6 παιχνίδια λιγότερα) και εξασφάλισε, χωρίς να απειληθεί ιδιαίτερα το πλεονέκτημα έδρας.
Στο ξεκίνημα της 2ης προπονητικής θητείας του στην «ομάδα του λαού», ο Όντεντ Κάτας έκανε πολύ αποδοτικές διορθωτικές κινήσεις (έχασε για μεγάλο διάστημα τους Πόιθρες, Χόλινς), με αποτέλεσμα να βρει εξαιρετικό ρυθμό στην πιο κρίσιμη καμπή της κανονικής περιόδου και να τερματίσει με 7 νίκες στα τελευταία οκτώ ματς.
Τι ισχύει στα χαρτιά: Οι δύο ομάδες παίζουν το ίδιο στυλ μπάσκετ, έχοντας ένα rotation παικτών που παίζουν σε πολύ υψηλή ένταση και βασίζονται πολύ στα αθλητικά προσόντα και στο ένας εναντίον ενός παιχνίδι. Η μεν Μονακό είναι πρώτη στα επιθετικά ριμπάουντ (μ.ο. 12,4) και στα κερδισμένα φάουλ (μ.ο. 22,8), η δε Μακάμπι είναι 3η στα συνολικά ριμπάουντ και έχει καλύτερη δημιουργία από τους Μονεγάσκους που βασίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις ατομικές ικανότητες του Τζέιμς, του Οκόμπο και του Λόιντ. Στον αντίποδα, η περυσινή δευτεραθλήτρια Ισραήλ μπορεί να έχει το πιο παραγωγικό δίδυμο guard στην Ευρώπη (Μπράουν και Μπάλντουιν), αυτό όμως δεν την εμποδίζει να πασάρει καλύτερα την μπάλα και να παίρνει αρκετά πράγματα από τους υπόλοιπους σημαντικούς παίκτες της ομάδας.
Τι προβλέπουμε: Ότι η πρόκριση θα κριθεί από την άμυνα και ότι η ομάδα που θα κρατήσει δύο φορές τον αντίπαλό της κάτω από τους 75 πόντους στην σειρά, θα πάρει και το εισιτήριο για το Κάουνας. Η Μακάμπι εκτιμώ ότι έχει μεγαλύτερη εμπειρία, μακράν πιο καυτή έδρα και πιο αμυντικογενές ρόστερ και πιστεύω ότι θα κάνει το break που θα την επαναφέρει στα Final 4 μετά από 9 χρόνια και για 13η φορά στην ιστορία της. Όλα θα κριθούν από την ενέργεια και τον ρυθμό που θα επικρατήσει στα μεταξύ τους παιχνίδια και δίνω προβάδισμα στους Ισραηλινούς γιατί είναι ίσως η μόνη ομάδα που ταιριάζει απόλυτα στα αγωνιστικά χαρακτηριστικά της Μονακό. Η βασικότερη παράμετρος που μπορεί να ανατρέψει την εικόνα που έχω για την σειρά, είναι ο αστάθμητος παράγοντας Μάικ Τζέιμς, που στην καλή του βραδιά μπορεί να νικήσει μόνος του οποιονδήποτε αντίπαλο. Δεν έχει δείξει όμως, ότι μπορεί να το κάνει με την απαραίτητη διάρκεια που απαιτεί μία σειρά playoffs που κρίνεται στις 3 νίκες.
Ρεάλ Μαδρίτης – Παρτίζαν (1-1 στην κανονική περίοδο)
Με δεδομένο ότι η σερβική ομάδα ήταν ο αντίπαλος που ήθελαν να αποφύγουν όλοι κάτοχοι του αβαντάζ έδρας, αντιλαμβάνεστε ότι η «βασίλισσα» ήταν η μεγάλη άτυχη της πρώτης 4άδας. Έζησε από πρώτο χέρι, άλλωστε και πολύ πρόσφατα (31/03) την δυναμική της Παρτίζαν και μάλιστα στην έδρα της (η πιο «καυτή» της Ευρώπης), όπου και δέχτηκε για πρώτη φορά πάνω από 100 πόντους χωρίς παράταση (104-90)!
Μην νομίζετε ότι στο ματς του πρώτου γύρου στην Μαδρίτη (24/11), η Ρεάλ είχε νικήσει εύκολα (105-97). Το αντίθετο, είχε δεχθεί 40 πόντους στην 1η περίοδο (!) και αναγκάστηκε να επιστρέψει από το -8, για να λυγίσει την αντίσταση των φιλοξενουμένων στην 4η περίοδο.
Η τότε εικόνα της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, βέβαια, ειδικότερα στην άμυνα (ήταν 18η στην διοργάνωση), δεν είχε καμία σχέση με την τωρινή, οπότε εκείνο το δείγμα δεν είναι ασφαλές.
Οι Μαδριλένοι, πάντως, είχαν την πιο σταθερή πορεία μετά τον Ολυμπιακό, τερμάτισαν 2οι με 14 νίκες στα τελευταία 18 ματς και ισοφάρισαν την επίδοση των 23 νικών, που είχαν από την σεζόν 2016-17 (αλλά με 16 ομάδες).
Η ομάδα του Βελιγραδίου είχε ένα εξαιρετικό 2ο γύρο (ρεκόρ 12-5), πήρε τις περισσότερες ισοβαθμίες με τις ομάδες που διεκδικούσαν τις θέσεις 5-8 κι έφερε τα πάνω κάτω στην κατάταξη (αν αναλογιστεί κανείς ότι είχε ρεκόρ 4-9 στα πρώτα 13 παιχνίδια), παίζοντας πολύ κυριαρχικό μπάσκετ.
Τι ισχύει στα χαρτιά: Η Ρεάλ έχει πολύ μεγαλύτερο rotation, λόγω του ποιοτικού βάθους του ρόστερ της, πολύ μεγαλύτερη εμπειρία και παίκτες-προσωπικότητες που έχουν κατακτήσει τίτλους και ξέρουν να αντιδρούν στις κρίσιμες στιγμές. Πλην του Ταβάρες και του Ντεκ, όμως, καμία από τις παλιές «καραβάνες» δεν έχει πλέον ρόλο βασικού, ενώ συν τοις άλλοις ο Τσους Ματέο αντιμετωπίζει από την αρχή της σεζόν μεγάλο πρόβλημα στον “άσο” (κανένας εκ των Ροντρίγκζ, Γουίλιαμς-Γκος, Γιουλ και Χάνγκα) δεν έχει δείξει ότι μπορεί να σηκώσει με συνέπεια και διάρκεια το βάρος της πιο νευραλγικής θέσης της πεντάδας. Η Παρτίζαν από την άλλη, παίζει με τρομερή ενέργεια και αυτοπεποίθηση, έχει αποκτήσει τρομερό momentum (τελείωσε την κανονική περίοδο με 6 νίκες στα τελευταία 7 ματς), είναι ο πλέον δυσκατάβλητος αντίπαλος στο γήπεδό της και έχει τεράστιο πλεονέκτημα στην καθοδήγηση από τον πάγκο (ο Ζοτς μετράει 9 τρόπαια και στοχεύει στο 19η συμμετοχή του στο ετήσιο κορυφαίο ραντεβού του ευρωπαικού μπάσκετ. Έχει, όμως και πολύ μικρότερο rotation και πλην του Πάπαπέτρου που έχει πολλές παραστάσεις από τέτοια ματς, οι υπόλοιποι βασικοί παίκτες με εμπειρία από Final 4 (Λεντέι, Πάντερ, Έξουμ κ Νάναλι), δεν έχουν πολλά τέτοια παιχνίδια στην πλάτη τους.
Τι προβλέπουμε: Η πιο δύσκολη πρόβλεψη σε σειρά. Εκτιμώ ότι αν η Παρτίζαν βρεί τον τρόπο για το break στα δύο πρώτα ματς στην Ισπανία (φέτος 0/4), τότε θα είναι αυτή που θα πάει στο Κάουνας. Αν η Ρεάλ υπερασπίσει την έδρα της, τότε λόγω εμπειρίας, θα έχει τον πρώτο λόγο, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η σειρά θα τελειώσει στο Βελιγράδι ή ότι θα είναι εκείνη που θα προκριθεί μέσα από την ψυχοφθόρα διαδικασία του 5ου ματς.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.