Μπέικον: Ήλθε σαν game changer, έφυγε νωρίς (vids)

Μπέικον: Ήλθε σαν game changer, έφυγε νωρίς (vids)

Ο Ντουέιν Μπέικον
Ο Ντουέιν Μπέικον ήλθε στον Παναθηναϊκό για να αναβαθμίσει το status του «τριφυλλιού» όμως ολοκλήρωσε πρόωρα την παρουσία του στην Ελλάδα και το Gazzetta κάνει τον απολογισμό των πεπραγμένων του Αμερικανού σκόρερ.

Δεν είχε περάσει καλά-καλά ένα μισάωρο από την άφιξη του Ντουέιν Μπέικον στην Αθήνα και εκείνος έσπευσε να αφήσει από νωρίς το στίγμα του: «Θέλω να γίνω ο game changer του Παναθηναϊκού» είπε μεταξύ πολλών άλλων στις προγραμματικές δηλώσεις του ο Αμερικανός φόργουορντ, ο οποίος αποκτήθηκε από το «τριφύλλι» με σκοπό να συνεχίσει να κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά. Να ηγείται της ομάδας του, έχοντας να επιδείξει πολλές βραδιές στην καριέρα του που έμοιαζε ασταμάτητος. Ο Παναθηναϊκός έφερε στο ΟΑΚΑ έναν παίκτη που θέλει να παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και να γίνεται βασικός παράγοντας στις ομάδες του. Άλλωστε το είχε κάνει ξανά στο κολέγιο, στη G-League, στο ΝΒΑ και πέρσι στη EuroLeague με τη φανέλα της Μονακό.

Η συντριβή από την Άλμπα και το -29 στο Βερολίνο τον περασμένο Οκτώβριο δρομολόγησαν εξελίξεις. Ο Παναθηναϊκός έντυσε στα πράσινα τον Μπέικον που ήλθε για να παρασύρει συμπαίκτες και αντιπάλους ωστόσο η συνεργασία των δυο πλευρών ολοκληρώθηκε πρόωρα. Για την ακρίβεια, μόλις έξι μήνες μετά από τον ερχομό του στην Ελλάδα κι έτσι το «τριφύλλι» θα πορευτεί με πέντε ξένους στα ημιτελικά με το Περιστέρι bwin και τους τελικούς της Basket League, εφόσον προκριθεί. Το Gazzetta κάνει rewind στα πεπραγμένα του Ντουέιν Μπέικον στον Παναθηναϊκό. Ενός παίκτη που δεν κατάφερε να δείξει το elite ταλέντο του και έκλεισε νωρίς τον κύκλο του στη χώρα μας...

Τα τριφύλλια που ξεσήκωσαν τους οπαδούς

Το όνειρο της επιστροφής στο ΝΒΑ κράτησε μόλις δέκα μέρες για τον Ντουέιν Μπέικον, ο οποίος συμμετείχε στο καμπ προετοιμασίας των Λος Άντζελες Λέικερς και ήλπιζε στην επάνοδό του στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη ωστόσο «κόπηκε» από τους Καλιφορνέζους στις 8/10. Ο Αμερικανός σκόρερ ήθελε να επιστρέψει στο ΝΒΑ όπου έπαιξε τέσσερα χρόνια με τους Χόρνετς και τους Ορλάντο Μάτζικ όμως υποχρεώθηκε να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του. Οι φήμες που τον συνέδεσαν με τον Παναθηναϊκό αναζωπυρώθηκαν και ο ίδιος, μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Instagram δημοσίευσε μια εικόνα από το εσωτερικό ενός αεροπλάνου με πολλά τριφύλλια, την οποία διέγραψε στη συνέχεια. Μάλιστα... αυτοπροτάθηκε ουσιαστικά στο «τριφύλλι» όμως έσπευσε να διαψεύσει τις φερόμενες ως δηλώσεις του («είναι εξαιρετική η Ελλάδα, θέλω να έλθω στον Παναθηναϊκό»). Σε κάθε περίπτωση, ο Μπέικον είχε ήδη μπει για τα καλά στην εξίσωση.

Το «ψάχνουμε άλλον παίκτη» του Ράντονιτς

Έπειτα από τη νίκη επί του Λαυρίου στις 16/10 στο ΟΑΚΑ, ο Ντέγιαν Ράντονιτς κλήθηκε να σχολιάσει τη φημολογία που είχε αναπτυχθεί τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με τον Μπέικον και το ενδεχόμενο να αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό. Τι είχε δηλώσει επί του θέματος ο άλλοτε προπονητής του «τριφυλλιού»; «Χτιζουμε μια νέα ομάδα με νέους παίκτες. Και θέλουμε έναν παίκτη ο οποίος να αγωνίζεται στο "4". Ο Μπέικον έχει διαφορετικό προφίλ από αυτό που χρειαζόμαστε». Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι, ο Ράντονιτς είχε εκφράσει την απορία του για το γεγονός ότι ένας παίκτης όπως ο Μπέικον με 14 πόντους μ.ό. με 42% στο τρίποντο, 3.1 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ με τη Μονακό δεν είχε βρει ακόμη ομάδα. «Δεν γνωρίζω για ποιον λόγο είναι ακόμα free agent. Για μας είναι σημαντικό να εξετάζουμε τα πάντα για κάθε παίκτη. Θα πρέπει να σκεφτόμαστε τα πάντα συνέχεια».

Η συντριβή από την Άλμπα τον έφερε στο ΟΑΚΑ

Η Άλμπα έκανε ό,τι ήθελε στο παρκέ της Mercedes Benz Arena, υποχρεώνοντας τον Παναθηναϊκό σε βαριά ήττα με 94-65 στις 19 Οκτωβρίου. Μάλιστα η διαφορά άγγιξε το -31, απειλώντας τους «πράσινους» με την πιο βαριά ήττα της ιστορίας τους στην EuroLeague. Ήταν η δεύτερη ήττα σε τρεις αγώνες για τον Παναθηναϊκό που απογοήτευσε περισσότερο από κάθε άλλο, δίχως να διεκδικήσει επί της ουσίας τη νίκη, όντας σε ρόλο κομπάρσου από την πρώτη περίοδο κόντρα στους Γερμανούς. Έτσι, λοιπόν μπήκε σε απόλυτη προτεραιότητα η ενίσχυση του Παναθηναϊκού, ολοκληρώνοντας την απόκτηση του πρώην παίκτη της Μονακό, βάζοντας στην άκρη τις δεύτερες σκέψεις που υπήρχαν για τον χαρακτήρα του που είχε γίνει θέμα συζήτησης.

Το διετές συμβόλαιο και οι δικλείδες ασφαλείας

Ο Μπέικον ταίριαζε σε αυτό που αναζητούσε ο Παναθηναϊκός εκείνη την περίοδο, τουλάχιστον όσον αφορά την ποιότητα και το σίγουρο σκορ. Επρόκειτο, άλλωστε για έναν παίκτη από το πάνω ράφι της EuroLeague, ικανό να αλλάξει τις ισορροπίες σε οποιαδήποτε ομάδα της διοργάνωσης που όμως παρέμενε free agent λίγο πριν από το κατώφλι του Νοεμβρίου, υπογράφοντας τελικά για δυο χρόνια στους «πράσινους». Το ρεπορτάζ πάντως αναφέρει ότι είχαν μπει όλες οι απαραίτητες δικλείδες στο διετές συμβόλαιό του, περιορίζοντας το ρίσκο. Ο Μπέικον είδε μια ομάδα να τον εμπιστεύεται σε βάθος χρόνου ενώ οι δικλείδες... ασφαλείας εξασφάλισαν τον Παναθηναϊκό σε περίπτωση πρόκλησης οποιουδήποτε προβλήματος από την πλευρά του παίκτη, δίνοντας το δικαίωμα στο «τριφύλλι» να βγει ανώδυνα από το συμβόλαιο.

Η τρομερή εμφάνιση με την Αρμάνι και ο Ράντονιτς

Η συμφωνία του Παναθηναϊκού με τον Ντουέιν Μπέικον έκανε θόρυβο ενώ η ονειρεμένη εμφάνιση κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο δικαιολόγησε το hype γύρω από τον Αμερικανό σκόρερ. Ο Μπέικον έκανε απίστευτα πράγματα για τους «πράσινους» που βρέθηκαν να χάνουν με 15 πόντους στο 28' (42-57) όμως επικράτησαν με 90-77 στην παράταση, φτάνοντας τις τέσσερις συνεχόμενες νίκες στη regular season μπροστά σε 12.000+ οπαδούς. Ο Ντουέιν Μπέικον έπαιξε και για τον απόντα Νέιτ Γουόλτερς σημειώντας 31 πόντους (9/12 δίποντα, 2/8 τρίποντα, 7/9 βολές) και κάνοντας νέο ρεκόρ καριέρας στην EuroLeague, έχοντας ακόμη 7 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο και 2 λάθη στα 37:23 που έμεινε στο παρκέ, συγκεντρώνοντας 28 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Και μπορεί το παιχνίδι του Παναθηναϊκού να ήταν μονοδιάστατο με τα iso του Μπέικον αλλά ο Αμερικανός έδειξε με εμφατικό τρόπο την ποιότητά του. Έπειτα, λοιπόν από τη νίκη επί της Αρμάνι στο ΟΑΚΑ και τη μεγάλη εμφάνιση του Αμερικανού, ο Ντέγιαν Ράντονιτς κλήθηκε να σχολιάσει τη μεταγραφή. «Είναι ξεκάθαρο νομίζω πως είμαι χαρούμενος που τον υπογράψαμε...» αρκέστηκε να σχολιάσει ο Μαυροβούνιος προπονητής.

Τα πειθαρχικά παραπτώματα

Ο Ντουέιν Μπέικον αποτελεί και επίσημα παρελθόν από τον Παναθηναϊκό, κουβαλώντας μια σειρά από περιστατικά που απασχόλησαν τους «πράσινους». Στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον Ολυμπιακό είχε γίνει η αρχή, με τον Μπέικον να μη δέχεται να μπει στο ματς, τρία λεπτά πριν τη λήξη του και ενώ όλα είχαν κριθεί, παρά την κλήση του Ράντονιτς. Η συνέχεια έγινε στο Μονακό, όπου με τον πρώην συμπαίκτη του, Μάικ Τζέιμς ξενύχτησε και έμεινε εκτός από την αναμέτρηση με τον Ερυθρό Αστέρα. Τότε του είχε επιβληθεί πρόστιμο αλλά το τρίτο συμβάν ήταν αυτό που εξάντλησε την υπομονή των ανθρώπων του Παναθηναϊκού. Συγκεκριμένα ο Αμερικανός χτύπησε συμπαίκτη του στην προπόνηση της ομάδας την περασμένη Τρίτη, χωρίς να ζητήσει έκτοτε συγγνώμη και να δείξει μεταμέλεια και έτσι ο Χρήστος Σερέλης πήρε την απόφαση να τον απομακρύνει από το ρόστερ και να πορευτεί ως έχει, δίχως εκείνον...

O Μπέικον στην EuroLeague

  • 16.6 πόντοι
  • 81% βολές
  • 44.4% δίποντα
  • 29.7% τρίποντα
  • 3.4 ριμπάουντ
  • 1.9 ασίστ
  • 1.3 λάθη
  • σε 27 αγώνες
@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.