Ολυμπιακός, Η ιστορία του «The shot» του Σλούκα: Η εξήγηση για όλα όσα έγιναν τα τελευταία 60" (vids)

Σλουκας
Το Gazzetta εξηγεί το σκεπτικό κάθε κίνησης των Μπαρτζώκα, Βεζένκοβ, Γουόκαπ, Παπανικολάου και Σλούκα για τις πέντε τελευταίες κατοχές στο νικηφόρο Game 3 του Ολυμπιακού.

Αποστολή στην Κωνσταντινούπολη: Κωνσταντίνος Μελάγιες

Το Game 3 της σειράς του Ολυμπιακού με τη Φενέρμπαχτσε ήταν ένα από τα πιο συναρπαστικά παιχνίδια στην πρόσφατη ιστορία της Euroleague. Το «ερυθρόλευκο» 10-0 σερί που άλλαξε το προβάδισμα, τα καλάθια του Βεζένκοβ που έβρισκαν άμεση απάντηση από αυτά του Ντόρσεϊ, το προσπέρασμα με το τρίποντο του Καλάθη, οι χαμένες βολές του Μπλακ και φυσικά η κατάληξη.

Στα τελευταίο λεπτό του ματς έγιναν πέντε κατοχές, οι οποίες έφεραν μία ισοπαλία και δύο αλλαγές στο προβάδισμα. Το Gazzetta σας παρουσιάζει όλα όσα σκέφτονταν οι παίκτες του Ολυμπιακού οι οποίοι πρωταγωνίστησαν σε αυτά τα 60 δευτερόλεπτα, Τι στόχους είχαν; Γιατί έγινε το λάθος του Γουόκαπ; Τι άμυνα ήθελε να παίξει ο Παπανικολάου στον Γκούντουριτς και φυσικά το ακριβές σχέδιο της τελευταία επίθεσης στα 3.8 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη.

Στον έκτο τελικό των NBA play-offs το 1998 ο Μάικλ Τζόρνταν σκόραρε με σουτ μέσης απόστασης λίγα δευτερόλεπτα πριν το φινάλε του ματς με τους Τζαζ και χάρισε το πρωτάθλημα στους Μπουλς. Το «The Shot» έμεινε στην ιστορία. Ο Κώστας Σλούκας πριν λίγες ώρες δημιούργησε τη δική του εκδοχή, το δικό του «The Shot», αλλά μέχρι τότε χρειάστηκαν να συμβούν πολλά στο παρκέ της «Ulker Arena». Δεν έκρινε έναν τίτλο, αλλά ίσως το βοηθήσει να συμβεί σε λίγες μέρες.

 

Βεζένκοβ

Το τρίποντο του Βεζένκοβ

Ο Ολυμπιακός δε σούταρε καλά στο παιχνίδι. Ο Σάσα Βεζένκοβ για 35 λεπτά είχε εγκλωβιστεί στην ασφυκτική πίεση του Νάιτζελ Χέις, όμως προς το τέλος βρήκε ρυθμό χάρη σε 5 πόντους που βρήκε. Με το σκορ στο 69-66 οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν την αγαπημένη τους κίνηση. Με το «spain pick ‘n’ roll», ο Σλούκας πήρε τον αριστερό διάδρομο, ο Βεζένκοβ έκανε σκριν στον Μπλακ όχι όμως για να πάρει τη μπάλα ο Αμερικανός, αλλά για να κερδίσει έστω και μισό μέτρο απόσταση από τον προσωπικό του αντίπαλο και να πάρει τη μπάλα στα 6.75. Σκοπός επετεύχθη, ο Χέις έμεινε λίγο στο σκριν κι έδωσε τον λίγο αυτό χώρο που χρειαζόταν ο Βεζένκοβ για να ευστοχήσει.

Η αλλαγή του Μπαρτζώκα και η άμυνα που βγήκε

Ο Μπαρτζώκας έκανε αλλαγή τον Βεζένκοβ με τον Παπανικολάου για την άμυνα. Η Φενέρ επιλέγει να παίξει «choice», μία κίνηση με αρχική διάταξη σε σχήμα σταυρού που θα έδινε την επιλογή αν πάρει τη μπάλα ο «καυτός» Ντόρσεϊ. Αυτό ακριβώς συνέβη. Ο Γουόκαπ έμεινε μπροστά του και έτσι ο Ντόρσεϊ αναγκάστηκε να ζητήσει σκριν από τον Χέις γιατί ο Ιτούδης προφανώς πίστευε πως θα έμενε ο Βεζένκοβ στο παρκέ και ήθελε να τον σημαδέψει.

Ο Παπανικολάου πήρε την αλλαγή, υποχρέωσε τον Ντόρσεϊ να πάρει τον δεξιό διάδρομο, ο Μπλακ έδωσε σωστή βοήθεια και ο διεθνής γκαρντ πήρε μία κακή επιλογή.

Μπαρτζώκας

Γιατί έκανε το λάθος ο Γουόκαπ

Η άμυνα ολοκληρώθηκε με το αμυντικό ριμπάουντ από τον Τόμας Γουόκαπ. Εμεναν 26 δευτερόλεπτα εκ των οποίων τα 24 ήταν στη διάθεση του Ολυμπιακού. Ο Αμερικανός θέλησε να πασάρει όπως ήταν λογικό αμέσως στον Σλούκα, όμως ξαφνικά πετάχτηκε ο Πιέρ στη μέση. Ο Γουόκαπ θέλησε να κρατήσει τη μπάλα όμως η εντολή από τον εγκέφαλο είχε φύγει και έτσι στην προσπάθειά του να κρατήσει την κατοχή αυτή… σπαρτάρισε και κατέληξε στον Πιέρ.

Ουσιαστικά είχε δει τον αντίπαλο να έρχεται όμως ήταν τελευταία στιγμή και δεν πρόλαβε να κρατήσει τη μπάλα.

Τι ήθελε να αφαιρέσει ο Παπανικολάου από τον Γκούντουριτς

Ο Πιέρ έδωσε τη μπάλα στον Γκούντουριτς. Υπό κανονικές συνθήκες ο Παπανικολάου θα μάρκαρε τον Πιέρ και ο Σλούκας τον Σέρβο, όμως ο αρχηγός του Ολυμπιακού με νεύμα ενημέρωσε τον συμπαίκτη του πως θα έπαιζε αυτός την τελευταία άμυνα. Μάλιστα φωνάζει τον Πιέρ για να του δώσει σκριν και να πάρει στην αλλαγή τον Σλούκα, αλλά δεν πετυχαίνει το τρικ.

Στον Γκούντουριτς αρέσει υπερβολικά ο αριστερός διάδρομος. Στον Ολυμπιακό το γνώριζαν, ο Παπανικολάου τ γνώριζε και αυτό ακριβώς προσπάθησε να του αφαιρέσει. Ο φόργουορντ της Φενέρμπαχτσε με ντρίμπλα και προσποίηση απέφυγε τον «Παπ» κι ευστόχησε σε σουτ μέσης απόστασης.

Εκείνη τη στιγμή γύρισε και με χαρακτηριστική κίνηση σα να είπε, «εγώ είμαι εδώ τώρα».

Το σκεπτικό του Σλούκα στην τελευταία επίθεση

Και φτάνουμε στο φινάλε. Φτάνουμε σε μία φάση στην οποία φαίνεται η οξυδέρκεια και η εμπειρία του Κώστα Σλούκα. Στο τάιμ άουτ ο Βεζένκοβ ενθαρρύνει τον 33άχρονο γκαρντ να σουτάρει. Πώς όμως; Ο Μπαρτζώκας σχεδιάζει ένα special play για επαναφορά από την πλάγια γραμμή. Ο Γουόκαπ θα κάνει την επαναφορά, ο Σλούκας θα βγει από διπλό stagger σκριν (διαδοχικό δηλαδή) και θα παίξει.

Με μία προσεκτική ματιά στο παρακάτω βίντεο θα δείτε τον Σλούκα να τοποθετεί σε συγκεκριμένη θέση τον Βεζένκοβ και τον ΜακΚίσικ. Ο λόγος; Ήθελε να ξεφορτωθεί τον Νικ Καλάθη, να τον μπλέξει σε πολυκοσμία ώστε να κερδίσει την αλλαγή και να πάρει το τελευταίο σουτ με ψηλό αντίπαλο.

Ο Σλούκας το έκανε αυτό έχοντας λόγο. Ο Καλάθης είναι τρομερός αμυντικός και αν έβγαινε μαζί του δεν θα μπορούσε να κάνει αυτή την αλλαγή κατεύθυνσης που ακολούθησε με την ραχιαία ντρίμπλα. Ο γκαρντ του Ολυμπιακού έψαχνε 20 πόντους απόσταση να κάνει μία ντρίπλα και να εκτελέσει.

Το σκεπτικό του πέτυχε απόλυτα. Ο Καλάθης κόλλησε στην πολυκοσμία που είχε δημιουργήσει η παρουσία του ΜακΚίσικ και του Βεζένκοβ και έτσι βγήκε πάνω του ο Πιέρ. Ο Σλούκας με τη ραχιαία ντρίμπλα άλλαξε κατεύθυνση όπως είχε κατά νου και εκτέλεσε. Ο Χέις ενστικτωδώς βγήκε πάνω του απλώνοντας χέρι, αλλά ήταν αργά. Η μπάλα κατέληξε στο καλάθι της Φενέρμπαχτσε και γράφτηκε ιστορία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.