Ολυμπιακός: Πέτυχε τον στόχο στην Πόλη, να τον πετύχει και στο ΣΕΦ

Ολυμπιακός: Πέτυχε τον στόχο στην Πόλη, να τον πετύχει και στο ΣΕΦ
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει το Game 4, τις λεπτομέρειες που έδωσαν τη νίκη στη Φενέρμπαχτσε επί του Ολυμπιακού και την πνευματική δύναμη που χρειάζεται το Game 5 στο ΣΕΦ.

Η πρόκριση του Ολυμπιακού στο Final 4 της Euroleague θα κριθεί σε ένα παιχνίδι. Μοιάζει να είναι λίγο άδικο για μία ομάδα η οποία εφτά μήνες έπαιξε καταπληκτικά, με συνέπεια και υποχρέωσε άπαντες να την αποθεώσουν. Από την άλλη όμως σε μία σειρά αγώνων δεν υπάρχει άδικο. Ο καλύτερος θα πάρει τρεις νίκες και θα συνεχίσει.

Η σειρά με τη Φενέρμπαχτσε είναι υπερβολικά αμφίρροπη, αλλά νομίζω πως δε γινόταν και διαφορετικά. Με το που σχηματίστηκε το ζευγάρι άπαντες θεώρησαν πως δεν αντικατόπτριζε σειρά «1-8», αλλά περισσότερο «4-5». Η τουρκική ομάδα του διπλάσιου μπάτζετ και των πολλών προσωπικοτήτων έχει εξαντλήσει τη σειρά και μπράβο της.

Μπράβο όμως και στον Ολυμπιακό γιατί το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Μην ξεχνάτε με τι στόχο ήρθε. Πέτυχε μία νίκη και αυτομάτως ανέκτησε το πλεονέκτημα έδρας και γνώριζε πως θα γυρίσει τουλάχιστον στο ΣΕΦ. Απλά επειδή το break συνέβη στο Game 3, πολλοί πίστεψαν πως θα έληγε χθες. Στόχος επετεύχθη 100%. Θα μπορούσε να είναι καλύτερα; Ναι. Θα μπορούσε όμως και να είναι και πολύ χειρότερα.

Το Game 5 θα διεξαχθεί στο ΣΕΦ και αυτό είναι μία κατάκτηση των παικτών και των προπονητών. Προσωπικά το πλεονέκτημα έδρας με αφήνει εντελώς αδιάφορο με έναν μόνο αστερίσκο. Για ποιες έδρες μιλάμε; Στα φετινά play-offs «έσπασαν» 7/8. Μόνο το «Palau» έμεινε αλώβητο. Σε 15 αναμετρήσεις το ρεκόρ είναι 6-9. Τρία περισσότερα «διπλά», δηλαδή. Οπότε για ποιο πλεονέκτημα έδρας αγχωνόμαστε.

Να όμως που ήρθε η ώρα του αστερίσκου. Το πλεονέκτημα έδρας παίζει ρόλο στα δικά μου μάτια μόνο αν υπάρξει Game 5. Ναι, τότε να κάνουμε τη σχετική κουβέντα. Κι έφτασε η συγκεκριμένη συνθήκη για να μας θυμίσει την ξέφρενη πορεία των «ερυθρόλευκων» στη regular season.

Μετά από τέσσερα παιχνίδια μεταξύ των ίδιων αντιπάλων δεν υπάρχει χώρος για πολλές αγωνιστικές αναλύσεις. Ο Μπαρτζώκας πήγε με τις προσαρμογές που έκανε στον τρίτο αγώνα με κινήσεις στην επίθεση από την weak side προκειμένου να… τιμωρήσουν οι παίκτες του την άμυνα «2on2» της Φενέρμπαχτσε. Ο ΜακΚίσικ έκανε σπουδαία δουλειά στην close out επίθεση. Συνεπώς ας προχωρήσω με ορισμένες επισημάνσεις σχετικά με το χθεσινό ματς.

ΜακΚίσικ

Η διαφορά ήταν 1-2 σουτ

Ο Ολυμπιακός το πήγε καλά το παιχνίδι χωρίς να πιάσει κάποια συγκλονιστική απόδοση. Απλά ορισμένες λεπτομέρειες του στέρησαν τη νίκη. Στο τελευταίο τετράλεπτο για παράδειγμα, χάθηκαν δύο ελεύθερα σουτ τα οποία αν είχαν βρει στόχο ενδεχομένως να είχαν διαμορφώσει διαφορετική εξέλιξη. Στο 58-58, ο Πίτερς, ο καλύτερος σουτέρ του Ολυμπιακού αστοχεί ανενόχλητος. Αν εκεί γινόταν το 58-61 οι Πειραιώτες θα έβαζαν απίστευτη πίεση στους παίκτες του Ιτούδη και κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδρούσαν.

Επίσης στο 67-63 αστόχησε ο Παπανικολάου και «καπάκι» ευστόχησε ο Πιέρ. Μέσα σε 15 δευτερόλεπτα αντί το σκορ να γίνει 67-66, μετατράπηκε σε 70-63.

Ξεκαθαρίζω πως δεν φταίνε για το αποτέλεσμα οι δύο φόργουορντ. Όλα τα σουτ μπαίνουν κι όλα χάνονται. Απλά στέκομαι στη σημασία των μεγάλων σουτ σε κρίσιμα σημεία. Η Φενέρ ξεκίνησε την τελευταία περίοδο με 6/6 τρίποντα!

Επίσης κάθε φορά που ο Ολυμπιακός έπαιρνε το προβάδισμα, δεχόταν αμέσως καλάθι. Εκεί αν έβγαινε μία άμυνα και ακολουθούσε μία καλή επίθεση, θα είχαμε άλλα… Βέβαια στο 44-49, η ομάδα του Μπαρτζώκα έβγαλε 2-3 άμυνες, αλλά αστόχησε στις ισάριθμες επιθέσεις που ακολούθησαν και απώλεσε την ευκαιρία να αυξήσει τη διαφορά.

Το υποχρεωτικό over dribbling του Γουόκαπ

Το αμυντικό πλάνο της Φενέρμπαχτσε λειτουργεί μέχρι τώρα. Η επιλογή άμυνας «2on2» και οι τρεις παίκτες που δεν εμπλέκονται να μη δίνουν βοήθεια έχει υποχρεώσει τον Τόμας Γουόκαπ σε υπερβολική χρήση ντρίμπλας. Ο Αμερικανός με ελληνικό πλέον διαβατήριο δεν έχει συνηθίσει σε αυτόν τον τρόπο και έτσι στα pick ‘n’ roll που υποχρεώνεται να παίξει, κολλάει η μπάλα στα χέρι του. Δεν το κάνει εσκεμμένα, αλλά το κάνει.

Η σχέση ασίστ/λαθών είναι σημαντική στο σύγχρονο μπάσκετ, όπως φυσικά και το τρίποντο. Οι Πειραιώτες ολοκλήρωσαν το Gam4 με 11 ασίστ (season low) και 14 λάθη. Επίσης είχαν 28% πίσω από τη γραμμή των 6.75. Με αυτά τα τρία στατιστικά στοιχεία μοιάζει με θαύμα το γεγονός πως διεκδικούσε τη νίκη μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Βεζένκοβ

Παιχνίδια μυαλού

Η Φενέρμπαχτσε χθες παρουσιάστηκε πολύ πιο επιθετική από τον Ολυμπιακό. Άπλωσε την άμυνά της αρκετές φορές στα 4/4 του γηπέδου και άσκησε μεγάλη πίεση πάνω στη μπάλα. Ο Χέις την άρπαξε από τα χέρια αντιπάλου του 2-3 φορές. Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις ο παίκτης με την μπάλα έβγαινε πολύ μακριά στην επίθεση. Σχεδόν έφτανε στο κέντρο οπότε αυτομάτως δεν μπορούσε να απειλήσει το αντίπαλο καλάθι. Αφήστε που η κυκλοφορία της μπάλας στον Ολυμπιακό περιλαμβάνει πολλά hand off κάτι που σημαίνει πως τουλάχιστον τρεις παίκτες απείχαν αρκετά μέτρα από το καλάθι της Φενέρμπαχτσε.

Το «ερυθρόλευκο» ρόστερ διαθέτει μπόλικη εμπειρία. Η πνευματική διαχείριση οφείλει να είναι στο υψηλότερο δυνατό σημείο ενόψει του πέμπτου αγώνα. Ο Βεζένκοβ για παράδειγμα μοιάζει να έχει επηρεαστεί από την άμυνα που τον παίζουν. Ο Σάσα είναι ο καλύτερος παίκτης της φετινής Euroleague, έχει πολλούς τρόπους να σκοράρει και εδώ και μία τριετία έχει πάψει να είναι μόνο ένας καλός σουτέρ. Έχει κι άλλους τρόπους να σκοράρει και να βοηθήσει, αρκεί να μην επηρεαστεί από το γεγονός πως και στην τουαλέτα να πάει, θα έχει παρέα τον Χέις.

Ο Ιτούδης παίζει με το μυαλό και καλά κάνει. Αν αυτό κρίνει πως βοηθάει την ομάδα του, ορθώς το κάνει. Οι συχνές (σχεδόν μόνιμες) διαμαρτυρίες αποτελούν μέρος του παιχνιδιού, το γεγονός πως καθυστερεί να βάζει τους παίκτες του στο παρκέ μετά από τάιμ άουτ, επίσης.

Μέχρι και οδηγίες στα ελληνικά δίνει. Η αλήθεια είναι πως το «σπάσε τα χέρια του Σλούκα να μην πάρει μπάλα» ακούγεται άκομψο και από τη στιγμή που δεν υπάρχει παίκτης που να μιλάει ελληνικά πλην του Αντετοκούνμπο που κάθεται στον πάγκο το έκανε ξεκάθαρα για να επηρεάσει τον Σλούκα. Ασχέτως αν ο Έλληνας γκαρντ δεν επηρεάστηκε επειδή είναι δυνατός και στο μυαλό. Θεμιτό όμως κι αυτό.

ΥΓ: Κρίμα να χάνονται lay up. Σε ματς που κρίνονται σε 1-2 κατοχές τα εύκολα καλάθια είναι αναγκαία.

ΥΓ 2: Υπάρχει πίεση. Η πίεση δημιουργεί εκνευρισμό. Ο εκνευρισμός είναι κακός σύμβουλος. Χρειάζεται ηρεμία και λίγο νερό στο κρασί. Από όλους.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.