EuroLeague Final Four, Ολυμπιακός: Ο Γουόκαπ των μηδέν πόντων βασικός υπεύθυνος για το «27» της επίθεσης και το «2» της άμυνας
- Οι ασίστ του Γουόκαπ στην 3η περίοδο
- Ο Γουόκαπ «κλείδωσε» τον Τζέιμς και έστειλε τον Ολυμπιακό στον τελικό
«Ο κόσμος σχολιάζει από τα στατιστικά και από διάφορα πράγματα που μπορεί να δει στο παρκέ, όμως η πραγματική δικαιοσύνη είναι ένας παίκτης που δεν σκόραρε, να μπορεί να κυριαρχεί στον αγώνα. Ήταν ηγέτης ο Τόμας Γουόκαπ, πήρε ευθύνες, έβαλε τους συμπαίκτες του στα σωστά σημεία, μας διέλυσε αμυντικά». Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να πλέξει το εγκώμιο του Γουόκαπ ο Ομπράντοβιτς, μην κρύβοντας την απογοήτευσή του για τον χαμένο ημιτελικό της Μονακό από τον ισοπεδωτικό Ολυμπιακό της 3ης περιόδου.
Οι «ερυθρόλευκοι» επέστρεψαν από το -12 του ημιχρόνου με τρόπο εντυπωσιακό, γράφοντας παράλληλα ιστορία με το 27-2 επιμέρους σκορ που δημιούργησαν. Αν κοιτάξει κάποιος απλώς τον αριθμό του Γουόκαπ στο σκοράρισμα, θα δει ένα απόλυτο μηδέν και θα πάει παρακάτω.
Μία ματιά προς τα δεξιά θα τον πείσει για τη διαφορά που έκανε στο επιθετικό σκέλος ο πολιτογραφημένος Έλληνας γκαρντ του Ολυμπιακού. Επτά τελικές πάσες προς τους συμπαίκτες του, όλες στην τρίτη περίοδο. Κάθε μία εξ αυτών φούσκωνε τα «ερυθρόλευκα» πανιά και έβαζε ολοένα περισσότερο την εξέδρα των 6.000 φίλων του στην εξίσωση.
Από το -12 όπου και παρέλαβε την οργάνωση και το πλάνο των Πειραιωτών, έως και το +10 όπου το άφησε, ο Γουόκαπ κατέθεσε στο παρκέ κάθε ικμάδα της ενέργειάς του.
Η ερώτηση που κυριαρχούσε μετά το φινάλε του ημιτελικού ήταν «τι άλλαξε στο ημίχρονο». Η πραγματική απάντηση όμως ήρθε στο «τι άλλαξε σε σχέση με τη Φενέρμπαχτσε. Ο Ολυμπιακός επανήλθε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις καθώς η Μονακό δεν είχε τέτοια προσοχή στους υπόλοιπους παίκτες, οι οποίοι δεν είχαν συμμετοχή στο pick n' roll. Ο Γουόκαπ βρήκε τους χώρους και αφού επιτέθηκε κάθετα, σημάδεψε τους συμπαίκτες του είτε σε πρώτο χρόνο (Φαλ), είτε τους Παπανικολάου, Βεζένκοβ.
Η αλληλουχία της δημιουργίας του άλλωστε είναι φανερή, για τους 16 πόντους που δημιούργησε.
Οι ασίστ του Γουόκαπ στην 3η περίοδο
- Ασίστ σε Βεζένκοβ (31-41)
- Ασίστ σε Φαλ (35-41)
- Ασίστ σε Παπανικολάου (40-41)
- Ασίστ σε Βεζένκοβ (43-41)
- Ασίστ σε Παπανικολάου (45-43)
- Ασίστ σε Φαλ (51-43)
- Ασίστ σε Βεζένκοβ (53-43)
Ο Γουόκαπ «κλείδωσε» τον Τζέιμς και έστειλε τον Ολυμπιακό στον τελικό
Ακόμα και αυτό το νούμερο των 7 ασίστ είναι δύσκολο να αποτυπώσει το πόσα έκανε ο τύπος με το μηδέν στην πλάτη. Κάποτε ήταν ο Διαμαντίδης αυτός που έμενε άποντος σε ημιτελικό (απέναντι στον Ολυμπιακό στο Βερολίνο το 2009) αλλά μπορούσε να είναι επιδραστικός. Ο Γουόκαπ πραγματοποίησε τερατώδη εμφάνιση στην τρίτη περίοδο, βάζοντας παντού τα μούσκουλά του στην άμυνα.
Ο πιστός φρουρός του Μάικ Τζέιμς όχι απλώς πίεσε την μπάλα, αλλά δεν άφησε τον Αμερικανό να κοιτάξει ξανά προς το καλάθι, αναγκάζοντάς τον στο φινάλε να σχολιάσει τις επιλογές του προπονητή του. Τα δύο αρχικά του φάουλ τον έβγαλαν εκτός από νωρίς, όμως στο δεύτερο ημίχρονο το «ρομπότ» ενεργοποιήθηκε.
Τα χέρια του βρέθηκαν να ακολουθούν κάθε μπάλα, με τον ίδιο να ψάχνει κάπου να... ξαποστάσει με κάθε τρόπο, ώστε να πάρει μερικές ανάσες. Παρότι έριξε ανελέητο κυνηγητό στον σταρ της Μονακό και όποιον βρέθηκε γύρω του, παρότι είχε τις μπάλες στα χέρια του στην εξουθενωτική τρίτη περίοδο, η στατιστική του έγραψε ένα λάθος. Παραδόξως, το λάθος που έδωσε στη Μονακό τους δύο πόντους της με τον Οκόμπο στο transition.
Κανείς όμως δεν μπορεί να του προσάψει το οτιδήποτε, μιας και είναι από τους σημαντικότερους υπευθύνους για αυτό το «2» που κατέγραψε η Μονακό. Όπως και για μεγάλο μέρος από το «27» του Ολυμπιακού. Η ενδιάμεση μέρα ξεκούρασης μάλλον έρχεται ως βάλσαμο για εκείνον...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.