Ολυμπιακός: Τα δεδομένα της παραμονής του Βεζένκοβ και πώς περιπλέκεται ο σχεδιασμός

Ο Ολυμπιακός στον τελικό του Final 4
Το Gazzetta αναλύει τα μέχρι στιγμής δεδομένα στην υπόθεση του Σάσα Βεζένκοβ και γιατί ο σχεδιασμός του Ολυμπιακού θα καθυστερήσει να υλοποιηθεί. Πότε λήγουν τα συμβόλαια όλων των παικτών.

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το δεύτερο διαδοχικό νταμπλ και μένει μόνο η αυριανή φιέστα (21:15) για να ολοκληρωθεί και τυπικά η σεζόν. Παίκτες και προπονητές θα ξεκουραστούν, αλλά ο σχεδιασμός του ρόστερ της επόμενης σεζόν προχωρά. Η χρονιά κρίνεται άκρως επιτυχημένη και το ακόμη πιο σπουδαίο είναι πως υπάρχει «πείνα» για παρόμοια πορεία και το 2023-24. Μετά από χρόνια όμως το καλοκαίρι θα είναι κάπως περίπλοκο. Οχι δύσκολο, αλλά περίπλοκο.

Οι βασικές προτεραιότητες είναι ξεκάθαρες. Στην ομάδα θέλουν να συνεχίσουν οι Κώστας Σλούκας, Κώστας Παπανικολάου και Σάσα Βεζένκοβ. Υπάρχει όμως μία σημαντική διαφορά. Οι δύο πρώτοι έχουν μπει σε διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση και βρίσκεται στο χέρι των δύο πλευρών η κατάληξη. Για τον Βεζένκοβ δεν είναι στο χέρι τους, εξαρτάται από τους Κινγκς. Και αυτό είναι πρόβλημα διότι η καταληκτική ημερομηνία που μπορούν οι Καλιφορνέζοι να ενημερώσουν τον Ολυμπιακό είναι η 15η Ιουλίου.

Εννοείται και αν ο Βεζένκοβ αποφασίσει νωρίτερα θα ενημερώσει την αγαπημένη του ομάδα... νωρίτερα, αλλά κι αυτός μήπως θα γνωρίζει; Τα δεδομένα θα αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Στην παρούσα φάση το salary cup των Κινγκς δεν μπορεί να προσφέρει μία καλή οικονομικά πρόταση, αλλά αυτά αλλάζουν στο ΝΒΑ μέσα σε λίγα λεπτά.

Αυτό όμως θα λειτουργήσει δεσμευτικά για τον Ολυμπιακό και τον Μπαρτζώκα διότι ο coach θα δημιουργήσει μία εντελώς διαφορετική ομάδα χωρίς τον Βεζένκοβ από αυτή που θα κάνει από αυτή... με τον Βεζένκοβ. Θα υποχρεωθεί να αλλάξει μέρος της φιλοσοφίας και να αναζητήσει για παράδειγμα σκορ από την περιφέρεια. Σκορ που μέχρι πρότινος έπαιρνε από τη θέση «4» για τον πολύ απλό λόγο... δεν υπάρχει «τεσσάρι» στην αγορά που να μπορεί να κάνει αυτά που έκανε ο Βούλγαρος.

Η παραμονή ή όχι του Βεζένκοβ θα λειτουργήσει σαν μία αλυσίδα κινήσεων. Και μέχρι τότε ο Μπαρτζώκας θα μιλάει με παίκτες, θα εξετάζει περιπτώσεις, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε επίσημες κινήσεις. Ούτε φυσικά θα δεχτούν πολλοί το «σε θέλω, αλλά περίμενε μέχρι τα μέσα Ιουλίου και θα δούμε» γιατί αν δεν φύγει ο 28άχρονος φόργουορντ ο μεταγραφικός στόχος θα έχει χάσει ίσως κάποια άλλη ευκαιρία.

Ο Βεζένκοβ δεν έχει πάρει την τελική του απόφαση. Επιθυμεί να κάνει το βήμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά θα πρέπει να ικανοποιηθεί και οικονομικά. Από την άλλη η σχέση αγάπης που διατηρεί με τον Ολυμπιακό και αν ολοκληρωθούν θετικά οι υποθέσεις των Σλούκα και Παπανικολάου, σίγουρα θα λειτουργήσουν ενθαρρυντικά ως προς την παραμονή του στο ΣΕΦ! Εξάλλου ο στόχος της κατάκτησης της Euroleague δεν θέλει να μείνει απωθημένο.

Ο Ολυμπιακός θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο ώστε να κρατήσει τον MVP της Euroleague στο ρόστερ του. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά, να προσθέσει όσα κομμάτια του παζλ δεν εξαρτώνται από την παρουσία του 28άχρονου φόργουορντ ώστε να μη βρεθεί με περιορισμένες λύσεις στην αγορά των free agents.

Τα συμβόλαια των παικτών του Ολυμπιακού και πότε λήγουν

  • Γουόκαπ (λήγει το 2027)
  • Κάνααν (λήγει το 2024, ο Ολυμπιακός έχει opt out έως τις 05/07)
  • Λούντζης (λήγει το 2024, ο Ολυμπιακός έχει opt out)
  • Λαρεντζάκης (λήγει το 2024, ο Ολυμπιακός έχει opt out)
  • Πάπας (λήγει το 2024, ο Ολυμπιακός έχει opt out)
  • Φαλ (λήγει το 2025)
  • Σλούκας (έληξε)
  • Βεζένκοβ (λήγει το 2025 υπάρχει NBA out αντί 1.500.000)
  • Παπανικολάου (έληξε)
  • Τσάμης (λήγει το 2024, ο Ολυμπιακός έχει opt out)
  • Μπολομπόι (έληξε)
  • Πίτερς (λήγει το 2024, ο Ολυμπιακός έχει opt out)
  • Μπλακ (έληξε)
  • ΜακΚίσικ (λήγει το 2025)
  • Κολοβέρος (λήγει το 2024, ο Ολυμπιακός έχει opt out)
  • Νικολαΐδης (λήγει το 2024, ο Ολυμπιακός έχει opt out)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.