Παναθηναϊκός, Βιλντόζα: Ήρθε «αθόρυβα» για να κάνει... θόρυβο

Παναθηναϊκός, Βιλντόζα: Ήρθε «αθόρυβα» για να κάνει... θόρυβο

Παναθηναϊκός, Βιλντόζα: Ήρθε «αθόρυβα» για να κάνει... θόρυβο
Ο Λούκα Βιλντόζα αποτελεί την πρώτη μεταγραφική «βόμβα» της νέας εποχής στον Παναθηναϊκό και ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για τα όσα θα πρέπει να περιμένουν από τον Αργεντινό γκαρντ στο ΟΑΚΑ.

Εδώ που τα λέμε δεν ήταν είδηση. Η απόκτηση του Λούκα Βιλντόζα από τον Παναθηναϊκό είναι γνωστή εδώ και καιρό. Απλά έπρεπε να ολοκληρωθούν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις και από τις δύο πλευρές ώστε να γινόταν και επίσημος ο «γάμος» μεταξύ των δύο πλευρών.

Ναι μεν ήταν καλές, χρήσιμες και απαραίτητες οι προσθήκες των Κώστα Αντετοκούνμπο και Δημήτρη Μωραΐτη οι οποίοι άνοιξαν τον χορό των ανακοινώσεων για την «επόμενη ημέρα» των «πρασίνων» αλλά το πρώτο (μέχρι το... επόμενο) «μεγάλο» όνομα που θα γίνει κάτοικος ΟΑΚΑ είναι φυσικά ο Αργεντινός γκαρντ. Και ξέρετε. Πολλοί έχουν πέσει σε μια παγίδα. Ίσως χωρίς να το καταλάβουν. Όμως ισχύει και το έχω συζητήσει με πολλούς.

Αδίκως δεν έγινε... ντόρος για την απόκτησή του

Το γεγονός ότι ο Βιλντόζα είχε συμφωνήσει εδώ και καιρό με τον Παναθηναϊκό αποδυνάμωσε τον... θόρυβο που -υπό άλλες συνθήκες- θα γινόταν στο άκουσμα της είδησης ότι αποκτήθηκε από το «τριφύλλι». Έτσι δεν είναι; Μόνο και μόνο επειδή ήταν «σίγουρος» πέρασε λιγάκι... αψήφιστα. Ενώ φυσικά δεν θα έπρεπε.

Μιλάμε για παίκτη από το πάνω ράφι της Euroleague. Παίκτη που μπορεί να κάνει την διαφορά. Βασικότατο στέλεχος της εθνικής Αργεντινής. Παίκτη που πέρασε από το ΝΒΑ. Παίκτη με άριστη ευρωπαϊκή γνώση και τον οποίο πολλές ομάδες από την πρώτη ταχύτητα της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής θα ήθελαν στο ρόστερ τους την επόμενη αγωνιστική σεζόν. Όμως στον Παναθηναϊκό προνόησαν. Και έτρεξαν να προλάβουν τους... ουκ ολίγους «μνηστήρες» του Βιλντόζα κλείνοντας από τη πρώτη στιγμή μια τεράστια τρύπα που υπήρχε στο «πράσινο» ρόστερ εδώ και τρεις σεζόν. Αυτό του point guard.

Ναι, ξέρω τι σκέφτεστε. Ότι ο Βιλντόζα δεν είναι «καθαρός» άσος, αλλά combo guard. «Εναμισάρι» που λένε. Όμως παίκτες με ΑΥΤΑ ακριβώς τα χαρακτηριστικά ήθελε ο Αταμάν για την περιφέρεια. Δηλαδή να ΜΗΝ κάνει μόνο ένα πράγμα τέλεια και τα υπόλοιπα μέτρια, αλλά να τα κάνει ΟΛΑ καλά ή εν πάση περιπτώσει όσο το δυνατόν καλύτερα. Δηλαδή να μπορεί να υπηρετήσει εξίσου καλά και τις δύο θέσεις των γκαρντ.

Παίκτης... Αταμάν

Δείτε και στην Εφές: Λάρκιν, Μίτσιτς, Μπομπουά. Μπορεί να πει κάποιος με σιγουριά ότι κάποιος από τους τρεις είναι μόνο «άσος» ή μόνο «δυάρι»; Την απάντηση την ξέρετε. Και αυτομάτως καταλαβαίνει κάποιος για ποιον λόγο επέλεξε τον Βιλντόζα. Πασάρει και εκτελεί με την ίδια αποτελεσματικότητα. Και πλέον καλείται να «παντρέψει» με άλλους τρεις πρωτοκλασάτους γκαρντ στην περιφέρεια για να μείνει... πιστός στις συνήθειές του.

Αν μη τι άλλο ο Βιλντόζα συγκεντρώνει πολλά θετικά στην απόκτησή του από τον Παναθηναϊκό και πολύ λιγότερα αρνητικά. Πρώτα απ' όλα ήρθε σε εξαιρετική ηλικία. Πριν κλείσει καλά-καλά 28 χρόνια ζωής. Με εμπειρίες. Με παραστάσεις. Με αγωνιστικά στοιχεία τα οποία είχαν ανάγκη οι «πράσινοι». Ικανός να παίξει άριστα το pick n roll, είτε ως δημιουργός καθώς φημίζεται τόσο για το court vision «σερβίροντας» πάσες «πάρε-βάλε», είτε ως εκτελεστής χάρη στην εκτελεστική του δεινότητα ύστερα από ντρίπλα.

Και χάρη στην εμπειρία του από τα παρκέ της Euroleague είναι σε θέση να «διαβάζει» καλά τις αντίπαλες άμυνες και να παίρνει εννέα φορές στις 10 την καλύτερη δυνατή απόφαση. Κάτι που έλειψε από τον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια. Είναι παίκτης ψυχολογίας και ενστίκτου, κάτι που μερικές φορές χρειάζεται περισσότερο... χαλινάρι ενώ κάποιες άλλες φορές λειτουργεί πολύ θετικά για την εκάστοτε ομάδα στην οποία αγωνίζεται. Αντίθετα δεν συγκαταλέγεται στην κατηγορία των καλών αμυντικών ωστόσο αυτό είναι κάτι κάτι που γνωρίζει καλά ο Ατάμαν. Και για να επανέλθω στα προηγούμενα παραδείγματα: Γιατί; Είναι καλοί αμυντικοί οι Λάρκιν, Μίτσιτς και Μπομπουά;

Χρειάζονται και...άλλοι «Βιλντόζα»

Το κυριότερο; Ο Βιλντόζα έχει προσωπικότητα. Έχει ηγετικά χαρίσματα. Και δεν θα διστάσει να πάρει την μπάλα όταν καίει. Μάλλον για να το θέσω καλύτερα. Θα τη ζητήσει. Αυτό και αν ήταν μειονέκτημα του Παναθηναϊκού τα τελευταία χρόνια. Έλειπαν οι παίκτες με ανάλογη προσωπικότητα. Όπως έχει και ο Κέβιν Πάντερ στην περίπτωση που αποκτηθεί. Θέλω να πω ότι, εκτός από τα αμιγώς αγωνιστικά χαρακτηριστικά του κάθε παίκτη, οι «πράσινοι» έχουν ανάγκη για το ρόστερ τους και... άλλους «Βιλντόζα» αναφορικά με τα τις ηγετικές τους ικανότητες. Και κάτι ακόμα. Έχει φοβερή επικοινωνία με τον κόσμο κατά τη διάρκεια των αγώνων. Οι παίκτες που γίνονται «ένα» με την εξέδρα και παίρνουν καύσιμο από τους φιλάθλους. Και στο ΟΑΚΑ γνωρίζετε πώς έχει η κατάσταση...

Ο Αταμάν μπορεί να τον εξελίξει και να τον ανεβάσει ακόμα περισσότερο επίπεδο. Όπως έκανε και με τους παίκτες στην Εφές. Πάμε ξανά μια επανάληψη: Ίδιοι παίκτες ήταν οι Λάρκιν και Μίτσιτς πριν πάνε στην Αναντολού και ίδιοι παίκτες είναι τώρα; Θέλω να πιστεύω ότι όσο «αθόρυβα» αποκτήθηκε ο Αργεντινός, τόσο...θόρυβο μπορεί και είναι σε θέση να κάνει. Αστερίσκος: Θα πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση του ρόστερ. Το σίγουρο είναι έχουν αρχίσει να μπαίνουν «γερές» και αιόδοξες βάσεις για το «αύριο» του Παναθηναϊκού. Για να δούμε...

@Photo credits: Euroleague

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...