Ολυμπιακός, Γουίλιαμς Γκος: Η σταθερά του floater και η συνεργασία με τον Μιλουτίνοφ
Κάποιες επιστροφές μπορεί να μην έχουν την ίδια συναισθηματική βαρύτητα από άλλες. Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ λόγω των περισσότερων χρόνων που παρέμεινε στον Ολυμπιακό αλλά και της κουλτούρας των Βαλκανίων, πρόλαβε να δεθεί πολύ περισσότερο με τους «ερυθρολεύκους». Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος φέρνει όμως κάτι εντελώς διαφορετικό μαζί του.
Τα μπασκετικά του στοιχεία έγιναν φανερά από τη rookie του σεζόν, όταν και εμφανίστηκε ως ο δημιουργός στο πλάι του Βασίλη Σπανούλη, την πρώτη χρονιά του Μπλατ. Ο Γκος αποτέλεσε διακαή πόθο του Γιώργου Μπαρτζώκα για να προσφέρει έναν έξτρα πόλο χειρισμού στη δική του περίμετρο, όπως αυτός την οραματίστηκε το φετινό καλοκαίρι.
Ο Γουίλιαμς Γκος φέρνει ασφάλεια σε αυτόν τον τομέα και όσο εντύπωση δεν κάνει σε σχέση με άλλους γκαρντ, πρόκειται για μια σταθερή πηγή δημιουργίας. Στη Ρεάλ ο ρόλος του περιορίστηκε όταν στα κρίσιμα οι Τσάτσο και Γιουλ είχαν… βενζίνη, όμως χρησιμοποιήθηκε ως «κόλλα» σε στοιχεία έλειπαν όλη τη χρονιά. Με αποκορύφωμα τη σειρά κόντρα στην Παρτίζαν και την καλύτερη εμφάνισή του, όταν η πίεση στην μπάλα -παρόλο που δεν είναι ελίτ αμυντικός- ήταν είδος προς εξαφάνιση.
Μύθοι και αλήθειες για το floater του Γκος στον Ολυμπιακό
Στην πρώτη θητεία που έκανε ως παίκτης του Ολυμπιακού, η συζήτηση που έμπαινε πάντα γύρω από το όνομά του ήταν αυτή για το floater του. Ο Γκος ούτε σπουδαίος σουτέρ είναι, ούτε ένας γκαρντ τόσο «εκρηκτικός», όσο για παράδειγμα ο Γουέιντ Μπάλντγουιν. Αυτό που κάνει σε άψογο βαθμό είναι να διαβάζει τις καταστάσεις και να παίρνει τη σωστότερη επιλογή.
Έτσι το floater έγινε ένας τρόπος εκτέλεσης, που τέτοιας πάστας γκαρντ οι οποίοι είναι μεν καλοί αλλά όχι σταθεροί σουτέρ, χρησιμοποιούν. Στη σεζόν του στον Ολυμπιακό τα ποσοστά του ήταν πολύ ανώτερα από ό,τι πίστευαν οι περισσότεροι. Αρχικά αυτό είναι το shot chart του όσον αφορά την EuroLeague. Παρατηρεί κανείς πως τα ποσοστά του αυξάνονται όσο πλησιάζει στο κεντρικό ποστ, με αυτό το 44% από εκεί να δίνει το στίγμα.
Το shot chart του Γκος τη σεζόν 2018-19
Αυτό ήταν και το σημείο που ο Γκος πήρε τα περισσότερα floater, τρέχοντας το κεντρικό pick n’ roll. Ποιο ήταν τελικά το ποσοστό του; Ο Αμερικανός ολοκλήρωσε με 29/64, ήτοι 45.3% από όλες τις θέσεις, με αυτό το ποσοστό φυσικά να αυξάνεται όσο πλησιάζει κοντά στο καλάθι. Ακόμα και από το high post όμως, ο Γκος μέτρησε 7/17 floater όντας παίκτης του Ολυμπιακού.
Πηγαίνοντας στη Ρεάλ Μαδρίτης ποια, ο Γκος άφησε κατά μέρους την εκτέλεση, δίνοντας προτεραιότητα στην οργάνωση και τη δημιουργία. Ποτέ δεν ήταν βέβαια ένας γκαρντ που εκβίαζε προσπάθειες. Το ποσοστό του στα floater τελικά πόσο ήταν; Ο Γκος ολοκλήρωσε την EuroLeague της σεζόν 2022-23 με 19/42, δηλαδή 45.2%. Σα να μην πέρασε μία μέρα, με σαφώς λιγότερες βέβαια προσπάθειες.
Floater Γκος στην EuroLeague
- 2018-19: 29/64 (45.3%)
- 2021-22: 14/35 (40.0%)
- 2022-23: 19/42 (45.2%)
Η συνεργασία του Γκος με τον Μιλουτίνοφ
Βέβαια, κεντρικό pick n’ roll για τον Γκος δε σημαίνει μόνο εκτέλεση. Για την ακρίβεια κυρίως σημαίνει δημιουργία. Και στην εποχή που ήταν «ερυθρόλευκος», η δημιουργία είχε συνήθως έναν αποδέκτη με το όνομα Νίκολα Μιλουτίνοφ. Οι δυο τους είχαν αναπτύξει πολύ καλή συνεργασία και θα βρεθούν ξανά μαζί.
Εκείνη τη σεζόν ο Γκος κατέγραψε 4.2 ασίστ μέσο όρο, νούμερο πολύ μεγάλο για rookie και για τον τρόπο που διαβάζει τις καταστάσεις αλλά και για έναν παίκτη που έπαιξε δίπλα στον Σπανούλη. Στον Μιλουτίνοφ ο Γκος μοίρασε 35 από τις ασίστ του (πάντοτε όσον αφορά την EuroLeague), με τον Σέρβο να εκτελεί ιδανικά στο pick n’ roll τις 18 από αυτές, ενώ άλλες 10 είχαν ως σημάδι τα κοψίματα του Σέρβου.
Αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού διατήρησε μέχρι σήμερα. Με 42.2% των επιθέσεών του να εκδηλώνονται από το pick n’ roll στη Μαδρίτη, μετρώντας εκεί 1.06 πόντους ανά κατοχή. Φυσικά δεν είναι αυτός ο μοναδικός λόγος που τον απέκτησε ο Ολυμπιακός και ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Ο Γκος πρόκειται για έναν τίμιο, άνω του μετρίου γκαρντ που έχει μέγεθος, αθλητικότητα και κυρίως μπορεί να δημιουργήσει αρκετά δίδυμα, με ή χωρίς τον Σλούκα. Ενδεχομένως μόνο με τον Γουόκαπ να… τρακάρουν, ένεκα της απειλής από την περίμετρο.
Τα catch n' shoot του Γκος από το τρίποντο με τη Ρεάλ στην EuroLeague
Την περσινή σεζόν είχε πολύ καλά ποσοστά από το τρίποντο σε catch n’ shoot καταστάσεις, βεβαίως λίγες για τα δεδομένα ενός γκαρντ που λειτουργεί με την μπάλα στα χέρια, κλείνοντας έτσι με 15/39 τρίποντα. Το ποσοστό του στα catch n’ shoot, αν θέσει ως κριτήριο κάποιος τη φετινή χρονιά, μπορεί να κρίνει και τον αριθμό των λεπτών που ο Γκος θα βρίσκεται στο παρκέ, ώστε να μη γίνεται και στόχος.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.