Βεζένκοβ: Η λογική νίκησε το συναίσθημα

Βεζένκοβ: Η λογική νίκησε το συναίσθημα
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες αποχαιρετά τον Σάσα Βεζένκοβ και σχολιάζει την απόφαση που πήρε να αφήσει τον Ολυμπιακό και να πάει να ζήσει τ όνειρό του με τους Σακραμέντο Κινγκς.

Τις τελευταίες μέρες είχα βάλει μία ταμπέλα στον Σάσα Βεζένκοβ. «Ευλογημένα μπερδεμένος» έγραφε. Ο 28άχρονος φόργουορντ κλήθηκε να πάρει μία απόφαση η οποία θα επηρεάσει το μέλλον του και την καριέρα του, θα τη χαρακτήριζα και ως απόφαση ζωής, αλλά μόνο για τη δική του ζωή. Ίσως και του Ολυμπιακού... Η ευλογία της υπόθεσης είναι πως καμία εκ των δύο επιλογών που είχε μπροστά του δεν ήταν άσχημη.

Η μία: Πρωταγωνιστής στον Ολυμπιακό, βασικό μέλος ενός άκρως υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος με καλές απολαβές, αποδέκτης λατρείας του κόσμου και διεκδικητής τίτλων.

Η άλλη: Θα πραγματοποιήσει το όνειρό του να παίξει στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, όνειρο που έχουν εκατομμύρια παιδιά και ελάχιστοι το ζουν, θα ζήσει τη λάμψη και την γκλαμουριά ενός διαφορετικού κόσμου και φυσικά ισχυρό κίνητρο να δείξει πως οι ικανότητές του ανήκουν στο ΝΒΑ.

Τα καθημερινά διλήμματα των ανθρώπων σπάνια περιλαμβάνουν τόσο καλές επιλογές. Το αντίθετο θα έλεγα. Άνθρωποι που πρέπει να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον των παιδιών τους, για την υγεία τους, για την επιβίωσή τους.

Βεζένκοβ

Το άξιζε το ΝΒΑ

Ο Σάσα Βεζένκοβ βοήθησε τον Ολυμπιακό να κατακτήσει τίτλους και ο Ολυμπιακός βοήθησε τον Σάσα Βεζένκοβ να εξελιχθεί και να ζήσει το όνειρό του. Δεν ήταν θέμα χρημάτων. Δε λες «όχι» στο ΝΒΑ στα 28 σου χρόνια ειδικά γνωρίζοντας πως μπορείς να επιστρέψεις ανά πάσα στιγμή και θα είσαι παίκτης των 2+ εκατομμυρίων ευρώ όποτε (και εάν) συμβεί αυτό. Την κέρδισε την ευκαιρία ο Σάσα και την άξιζε. Θέλει να το ζήσει το όνειρο και καλά κάνει.

Ήταν εξαιρετικά δύσκολη απόφαση. Τον προβλημάτιζε το γεγονός πως θα κληθεί να αλλάξει συμπαίκτες, συνήθειες, καθημερινότητα και κυρίως φίλους. Πως θα μετακομίσει σε έναν διαφορετικό κόσμο, σε ένα μέρος το οποίο θα πρέπει να ανακαλύψει ψηλαφίζοντας την ώρα που εδώ ήξερε απ' έξω κι ανακατωτά τα πάντα.

«Καλύτερα να μετανιώσεις για κάτι που έκανες παρά για κάτι που δεν έκανες» δε λένε; Αυτό το «what if» που ανέφερε ο Παπαδογιάννης θα τον... έτρωγε. Καλά έκανε και έφυγε.

Ο Ολυμπιακός θα ξοδέψει τα χρήματα που του φέρνει ο Βεζένκοβ

Ο Γουίλιαμς Γκος στις σημερινές του δηλώσεις ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ο Ολυμπιακός είναι προορισμός για κάθε παίκτη». Δεν ξέρω αν υπερβάλλει, αλλά σίγουρα εμπεριέχει μεγάλη δόση αλήθειας. Μία από τις κατακτήσεις των «ερυθρόλευκων» η οποία δεν αποτυπώνεται με νούμερο ή με τίτλο, είναι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις.

Στον Ολυμπιακό αισθάνονται περήφανοι για τον Βεζένκοβ, αλλά οφείλουν να κοιτάξουν την επόμενη μέρα. Και το κάνουν χωρίς ίχνος πανικού. Εννοείται και ο Μπαρτζώκας είχε τη συγκεκριμένη εξέλιξη στο μυαλό του. Ήρεμοι λοιπόν βγήκαν στην αγορά και ψάχνουν.

Δύο παίκτες υπάρχουν που πλησιάζουν την προσφορά και το «μέγεθος» του Βεζένκοβ είναι ο Μίροτιτς και ο Κλάιμπερν. Κανένας εκ των δύο δεν είναι free agent. Μπορεί να γίνουν κι όταν (κι εάν) συμβεί αυτό τότε δεδομένα θα απασχολήσουν τον Ολυμπιακό. Ο Πίτερς έτσι κι αλλιώς συγκέντρωνε αρκετές πιθανότητες παραμονής, πλέον... κλείδωσε η παρουσία του και του χρόνου.

Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος έχουν αποφασίσει να ξοδέψουν όλα τα χρήματα που προκύπτουν από την απόφαση του Βεζένκοβ. Για το καλό της ομάδας, σύμφωνα με το οποίο λειτουργούν πάντα. Το συμβόλαιό του την επόμενη σεζόν άγγιζε τα 2.000.000 και προσθέστε και το 1.500.000 δολάρια από το buy out. Όλα θα τα ξοδέψουν για τη στελέχωση του ρόστερ.

Ο χρόνος θα απαντήσει αν η απόφαση του Βεζένκοβ ήταν σωστή

Μη γελιόμαστε. Οποιαδήποτε απόφαση κι αν έπαιρνε ο Βεζένκοβ δεν θα μπορούσε ούτε ο ίδιος να καταλάβει αν ήταν σωστή ή λάθος. Τις δύσκολες μέρες στο Σακραμέντο που δεν θα πηγαίνουν τα πράγματα όπως θα περίμενε (γιατί Σάσα μου θα έρθουν και τέτοιες στιγμές), θα αναρωτιέται «τι πήγα κι έκανα. Θα ήμουν άρχοντας στον Ολυμπιακό». Αν είχε μείνει θα αναρωτιόταν «αν είχα πάει στους Κινγκς πως θα ήταν τώρα η φάση».

Μόνο ο χρόνος θα δώσει τη σωστή απάντηση. Το θέμα είναι πλέον να στηρίξει την απόφαση που πήρε μέχρι τέλους. Μία απόφαση στην οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο και η οικογένειά του και ειδικά ο πατέρας του. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Γιατί λοιπόν ο Βεζένκοβ να μη γίνει ο Αντετοκούνμπο της Βουλγαρίας με όσα αυτό θα φέρει μαζί σε θέματα χορηγιών, διαφημίσεων και λοιπών κερδών;

ΥΓ: Σάσα αισθάνομαι περήφανος για σένα. Χαίρομαι με τη χαρά σου κι ας ξέρω καλά πως στην περίπτωσή σου το «ουδείς αναντικατάστατος» ίσως χάνει το νόημα. Το άξιζες, το κέρδισες. Σε ευχαριστώ για τη συνεργασία.

ΥΓ 2: «Κάποια στιγμή στην παιδική σου ηλικία, εσύ και οι φίλοι σου μαζευτήκατε για να παίξετε για τελευταία φορά. Και κανείς σας δεν το ήξερε!» - Σolon

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.