Σίκμα: Α beautiful mind *

Σίκμα: Α beautiful mind *

Σίκμα: Α beautiful mind *
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες ενθουσιάστηκε με τη μεταγραφή του Σίκμα στον Ολυμπιακό και πιστεύει πως σε μία τόσο συγκεκριμένη αγορά βρήκε παίκτη που μπορεί να υποστηρίξει το «μπάσκετ Μπαρτζώκα».

*A beautiful mind, τίτλος από ταινία με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου και τον Εντ Χάρις.

Το παρακάτω κείμενο δεν έχει και πολλά ψήγματα αντικειμενικότητας, ωστόσο θα προσπαθήσω να τα αυξήσω κατά τη διάρκεια της ροής του γραπτού λόγου. Το κατάλαβα χθες όταν έγραφα το αποκλειστικό ρεπορτάζ στο Gazzetta. Ο Λουκ Σίκμα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μπασκετικές μου «καψούρες» από την εποχή που έπαιζε στην Τενερίφη, πριν μία δεκαετία. Κάθε φορά που τον έβλεπα στο ΣΕΦ με την Αλμπα αναρωτιόμουν αν θα ερχόταν η στιγμή να παίξει με τα ερυθρόλευκα του Ολυμπιακού. Και αυτή η στιγμή έφτασε!

Είμαι χαρούμενος που ήρθε ο Αμερικανός στον Πειραιά σε αντίθεση με αρκετούς οπαδούς της ομάδας οι οποίοι ξενέρωσαν στο άκουσμα της είδησης. Κάπου τους καταλαβαίνω, γιατί από τον Βεζένκοβ πήγαν στον Σίκμα, γιατί από τον «Μίροτιτς» πήγαν στον Σίκμα. Το όνομα του Μαυροβούνιου το έβαλα σε εισαγωγικά διότι δεν κατάλαβα ποτέ πως προέκυπτε αυτή η σιγουριά, και για αυτό στο Gazzetta δεν διαβάσατε ποτέ για «Μίροτιτς πηγαίνει στον Ολυμπιακό». Ποτέ δεν ήταν κοντά και φάνηκε.

Η απόκτηση του Σίκμα είναι ένα τρανό παράδειγμα στα δικά μου μάτια. Κάθε ομάδα έχει διαφορετικές ανάγκες. Όταν ο προπονητής έχει να επιλέξει ανάμεσα στον καλύτερο ποιοτικά παίκτη και σε αυτόν που διαθέτει τα χαρακτηριστικά και τα στοιχεία που ταιριάζουν καλύτερα στη φιλοσοφία του, θα επιλέξει 8/10 φορές τον δεύτερο. Και πολύ καλά θα κάνει.

Ο Σίκμα δεν είναι ο καλύτερος power forward που κυκλοφορεί, αλλά σίγουρα μπορεί να υποστηρίξει σε πολύ μεγάλο βαθμό το «μπάσκετ Μπαρτζώκα». Αυτό με την άριστη κυκλοφορία της μπάλας και την διαρκή κίνηση των παικτών μακριά από τη μπάλα.

Σίκμα

Ενας ψηλός point guard

Ο Σίκμα διαθέτει απίστευτα υψηλό μπασκετικό IQ κάτι το οποίο του προσφέρει μία μοναδική αντίληψη των καταστάσεων στο παρκέ την ώρα της δράσης. Εχει την ικανότητα η σκέψη του να προτρέχει της κίνησης και να αντιλαμβάνεται αυτό που θα ακολουθήσει στα επόμενα 1-2 δευτερόλεπτα. Μπορεί να ακούγεται κάπως υπερβολικό, αλλά δεν είναι. Η διορατικότητα, η εξυπνάδα και η αντίληψη είναι τα στοιχεία τα οποία καλύπτουν την έλλειψη αθλητικότητας και ταλέντου στο σκοράρισμα και τον κάνουν ανταγωνιστικό στο παρκέ.

Ο Μπαρτζώκας προσθέτει ένα δεύτερο point guard στο γήπεδο και καλύπτει μπόλικη δόση της δημιουργίας που του αφαίρεσε η φυγή του Κώστα Σλούκα. Απλά με διαφορετικό τρόπο. Οι ασίστ δεν μπορούν να έρχονται πλέον από pick ‘n’ roll κίνηση, αλλά είτε από το high post είτε από το low post. Σε ποσότητα ωστόσο θα είναι περίπου η ίδια. Ο Σίκμα είναι ο κορυφαίος ψηλός πασέρ της Euroleague εδώ και αρκετά χρόνια.

Η χαρά των κοντών

Ο Ολυμπιακός μπορεί να μην κατέκτησε την Euroleague για μία άμυνα (ή μία επίθεση), αλλά κανείς δεν αμφιβάλλει πως έπαιξε το πιο όμορφο μπάσκετ στη διάρκεια της σεζόν. Ποια ήταν ορισμένα από αυτά τα στοιχεία που το ανέδειξαν; Οι πολλές και γρήγορες πάσες, η μείωση της ντρίμπλας, τα κοψίματα στην πλάτη των αντιπάλων και τα αμέτρητα hand off. Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να παρεκκλίνει. Διαφοροποιήσεις εννοείται και θα δούμε από τη στιγμή που αποχώρησαν δύο βασικά συστατικά (Βεζένκοβ, Σλούκας), αλλά όχι και τεράστιες.

Ο Σίκμα αποτελεί ιδανική προσθήκη γιατί μπορεί να προσφέρει όλα τα παραπάνω. Με αυτόν στο high post και τη μπάλα στα χέρια θα έχουν ευκαιρία να σκοράρουν τουλάχιστον οι 3 από τους 4 συμπαίκτες του στο παρκέ στην ίδια κατοχή. Θα δούμε πολλά σκριν μακριά από τη μπάλα, θα δούμε πολλά hand off και γενικά off ball καταστάσεις.

Ο Κάνααν για παράδειγμα θα κάνει παρτάρα με τον Σίκμα. Γενικά ο Αμερικανός θα είναι η χαρά των κοντών, η χαρά των περιφερειακών.

Ριμπάουντ και έξυπνη άμυνα

Ο Σίκμα δεν είναι ο παίκτης που θα έχει διψήφιο αριθμό πόντων κατά μέσο όρο, δεν θα πλησιάζει καν την επιθετική παραγωγικότητα του Βεζένκοβ. Προφανώς και ο Μπαρτζώκας θα την αναζητήσει περισσότερο από την περιφέρειά του. Ωστόσο ο Αμερικανός πέραν της εξυπνάδας και της δημιουργίας του, είναι και τρομερός ριμπάουντερ. Κι εδώ βέβαια πάλι το μυαλό μπαίνει στη μέση καθώς χάρη σε αυτό καταφέρνει με κάποιο μαγικό τρόπο να παίρνει καλύτερη θέση και να υπολογίζει που περίπου θα καταλήξει ένα άστοχο σουτ. Ουσιαστικά όταν οι παίκτες που βρίσκονται στο παρκέ κοιτάνε την πορεία της μπάλας στον αέρα όταν αυτή απελευθερώνεται από τα χέρια, ο Σίκμα κοιτάζει να σπρώξει, να χαμηλώσει το κέντρο βάρους του και να αποκτήσει πλεονεκτική θέση.

Στην άμυνα δεν είναι ο stopper που θα κλειδώσει τον αντίπαλο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αδιάφορος. Ουσιαστικά επειδή δεν διαθέτει αθλητικότητα, προσπαθεί με τη δύναμη που διαθέτει να αμυνθεί στο low post και γενικά πάλι χρησιμοποιεί το μυαλό του αφενός για να «κλέψει» και να μην πάρει πλεονέκτημα ο παίκτης που μαρκάρει (σ.σ. κλέψει δεν εννοώ κλέψιμο της μπάλας) και αφετέρου ξέρει να μην εκτίθεται.

Σίκμα

Χωρίς μακρινό σουτ

Ο Μπαρτζώκας έχει σε περίοπτη θέση ανάμεσα στις επιθυμίες του σε μεταγραφικό στόχο το μακρινό σουτ. Ισως είναι το μοναδικό παράταιρο στοιχείο του Σίκμα καθώς δεν απειλεί από τα 6.75. Πέρυσι είχε 28.6%, πρόπερσι 35.7% και τη σεζόν 2020-21 τελείωσε με 33.3%. Τα νούμερά του (με εξαίρεση τα πρόσφατα) δεν είναι άσχημα, αλλά καλό είναι να δούμε τις προσπάθειες που πήρε. Πέρυσι 49 τρίποντα, πρόπερσι 56 και παρά πρόπερσι 57. Πολύ λίγα. Τόσα «πέταγε» ο Σάσα σε 6-7 ματς. Γενικά δεν απειλεί και έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα ανταποκριθεί είτε με τον Φαλ είτε με τον Μιλουτίνοφ αφού κανένας δεν σουτάρει. Αυτό είναι ένα ζήτημα στο οποίο καλείται να βρει λύση ο Μπαρτζώκας.

Από εκεί και πέρα υπάρχει και έλλειψη αθλητικότητας. Δεν υπάρχει καθόλου στις θέσεις «4» και «5». Συζητιέται αρκετά, αλλά δεν είναι και τόσο μεγάλο πρόβλημα. Αφήνω έξω από την κουβέντα τον Μπολομπόι ο οποίος είχε μπόλικα αθλητικά χαρακτηριστικά. Ο Μπλακ είναι τόσο πιο αθλητικός από τον Μιλουτίνοφ; Ο Βεζένκοφ είναι τόσο πιο αθλητικός από τον Σίκμα; Ο Σλούκας είναι τόσο πιο αθλητικός από τον Γκος (αν και θα προστεθεί κι άλλος γκαρντ); Δε νομίζω. Σίγουρα δεν βελτιώθηκε η κατάσταση, αλλά δεν υπάρχει και καμία σοβαρή ζημιά σε σχέση με το προηγούμενο ρόστερ.

Το γκαρντ πρέπει να σκοράρει με συνέπεια

Ο Ολυμπιακός θα αποκτήσει και γκαρντ. Φυσικά και για να έχει μεγαλύτερο νόημα η προσθήκη Σίκμα το γκαρντ που θα προστεθεί θα πρέπει να είναι σκόρερ με καλό σουτ και κίνηση μακριά από τη μπάλα. Η αγορά είναι μικρή, δεν υπάρχουν παίκτες. Ίσως στον Πειραιά περιμένουν κάτι, ίσως γνωρίζουν πως κάποιος παίκτης μπορεί σύντομα να βγει από το συμβόλαιό του και δεν εννοώ τον Ντόρσεϊ. Δεν ξέρω. Ας περιμένουμε. Σημαντικό το timing.

Χρήματα για ξόδεμα υπάρχουν. Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να φέρουν τον παίκτη που θα επιλέξει ο προπονητής. Διάθεση να πληρώσουν έχουν. Διάθεση να πληρώσουν υπεραξίες δεν έχουν.

ΥΓ: Σα να χάθηκε ξαφνικά η εμπιστοσύνη του κόσμου στον Μπαρτζωκα και τους Αγγελόπουλους. Μέσα σε 20 μέρες διακρίνω μία απογοήτευση την οποία θεωρώ ακατανόητη.

ΥΓ 2: Νομίζω πως η ομάδα θα αποκτήσει ακόμη έναν Ελληνα, ίσως τον Τανούλη και μαζί με τον ξένο γκαρντ θα ολοκληρώσει το ρόστερ της. Θα πορευτεί με 8 ξένους και στην πορεία της σεζόν αν παραστεί ανάγκη ή κάποια εξαιρετική περίπτωση, ίσως σκεφτούν ένα αθλητικό «πενταροτεσσάρι».

ΥΓ 3: Τεράστιο κίνητρο για τον Σίκμα να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην καριέρα του στο υψηλό επίπεδο της Euroleague. Θα έχει ενδιαφέρον το πως θα ανταποκριθεί.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.