Παπαγιάννης: Το νέο ρεπερτόριο του pick n' pop και η φανερή αδυναμία

Παπαγιάννης: Το νέο ρεπερτόριο του pick n' pop και η φανερή αδυναμία

Γιώργος Παπαγιάννης
Τη σεζόν που μας πέρασε ο Γιώργος Παπαγιάννης, που αφήνει τον Παναθηναϊκό για τη Φενέρμπαχτσε, προσέθεσε στο ρεπερτόριό του το σουτ και το Gazzetta εξετάζει τα πεπραγμένα του με τα δεδομένα του Hudlinstat.

Ο Γιώργος Παπαγιάννης αφήνει τον Παναθηναϊκό και θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην EuroLeague με φανέλα άλλης ομάδας. Το πέρασμά του από το NBA ήταν το μοναδικό διάλειμμα που είχε κάνει μέχρι τώρα, όμως πλέον οι τίτλοι τέλους με τους «πράσινους» έπεσαν οριστικά.

Ο 26χρονος ψηλός μετά από μία μέτρια σεζόν, θέλει να αναζητήσει την αναγέννηση στην καριέρα του και αυτή θα είναι μακριά από την Αθήνα. Οι 8.5 πόντοι μαζί με τα 5.7 ριμπάουντ, τις 0.7 ασίστ και τα 1.2 μπλοκ της περασμένης περιόδου θεωρήθηκαν μάλλον μη αντάξια των προσδοκιών, για έναν σέντερ που μία σεζόν πριν βρέθηκε στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα της EuroLeague.

Είναι αλήθεια πως ο Παπαγιάννης είχε πτώση στα νούμερά του, όμως επίσης αλήθεια είναι πως και σε ένα σύνολο δίχως ικανούς στη δημιουργία γκαρντ, ένας τέτοιος ψηλός δεν μπορεί να φανεί.

Το νέο στοιχείο από το τρίποντο

Προφανώς τα νούμερα του Παπαγιάννη ήταν πεσμένα σε σχέση με πέρσι, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα. Ο σέντερ του Παναθηναϊκού μέτρησε 1.46 πόντους ανά κατοχή στο pick n’ roll, το οποίο φυσικά δεν είναι κακό νούμερο, αλλά έχει τάσεις καθόδου σε σχέση με τους 1.62 που μέτρησε (σε 7 λιγότερες κατοχές) τη σεζόν 2021-22.

1
Το shot chart του Παπαγιάννη στην EuroLeague τη σεζόν 2022-23

Είναι κοινό μυστικό πως το παιχνίδι του διανθίστηκε με το μακρινό σουτ. Κάτι που γινόταν φανερό και με γυμνό μάτι άλλωστε. Αυτό του έδωσε και έναν έξτρα τρόπο απειλής, που δεν είχε τα περασμένα χρόνια. Στο pick n’ pop, δηλαδή να στέκεται μετά το σκριν στην περίμετρο και να εκτελεί, μέτρησε 41 κατοχές στις οποίες πήρε την εκτέλεση, πετυχαίνοντας ισάριθμους πόντους (1 ανά κατοχή). Τις προηγούμενες τρεις χρονιές στη EuroLeague έγραψε αθροιστικά 33!

Στοιχείο που αρέσει να υπάρχει στους ψηλούς των ομάδων του Αταμάν, όμως ο ίδιος δε θέλησε να συνεχίσει υπό τις οδηγίες του, αφήνοντας μάλιστα στην άκρη τους δημιουργούς (Σλούκα, Βιλντόζα) που έχει προσθέσει στο ρόστερ του ο Παναθηναϊκός. Για την ιστορία ο Παπαγιάννης σούταρε από τρίποντο στην EuroLeague με ποσοστό 48.6%, έχοντας το αξιοθαύμαστο 18/37.

Το σκοράρισμα του Παπαγιάννη στην EuroLeague τη σεζόν 2022-23

  • Pick n’ roll: 83 πόντοι / 57 κατοχές
  • Pick n’ pop: 41 πόντοι / 41 κατοχές
  • Κοψίματα: 39 πόντοι / 30 κατοχές
  • Επιθετικά ριμπάουντ: 36 πόντοι / 29 κατοχές
  • Ποστ: 23 πόντοι / 28 κατοχές
  • Catch n’ shoot: 23 πόντοι / 19 κατοχές
  • Transition: 16 πόντοι / 9 κατοχές
  • Hand off: 3 πόντοι / 4 κατοχές
  • Iso: 2 πόντοι / 2 κατοχές

Το φανερό μειονέκτημα του Παπαγιάννη

Από τον ερχομό του Φαλ και έπειτα, ο σέντερ του Παναθηναϊκού φάνηκε να εκτίθεται διαρκώς απέναντι στον Μουστάφα Φαλ. Η αδυναμία του και τα προτερήματά του είναι δεδομένα. Ο Παπαγιάννης παρά τα 220 εκατοστά απ΄τα οποία βλέπει τον κόσμο, είναι ένας καλός αμυντικός στις αλλαγές, αλλά όχι το ίδιο αξιόπιστος στην άμυνα στο ποστ. Ο Φαλ κατάφερνε διαρκώς, όχι απλά να κερδίζει τις μονομαχίες τους, αλλά να τον εκθέτει ανεπανόρθωτα στα μάτια των φιλάθλων των «πρασίνων».

Η αλήθεια είναι πως αυτή η κατάσταση δεν αποτελούσε κάτι νέο. Οι προσωπικοί του αντίπαλοί του στη EuroLeague μέτρησαν 16/33, δηλαδή σχεδόν 50% από τα ποσταρίσματά τους κόντρα σε εκείνον. Επίδοση δηλαδή πολύ χειρότερη από όταν χρειάστηκε να μαρκάρει τους χειριστές στα pick n’ roll. Εκεί κατάφερε να προστατεύσει το καλάθι του Παναθηναϊκού 17 φορές, στις 30 που κλήθηκε να αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο...

1
Το σκοράρσιμα των αντιπάλων του Παπαγιάννη στο ποστ για την EuroLeague τη σεζόν 2022-23

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.