Euroleague: Οι NBAers που ψάχνουν την... εκτόξευση στην Ευρώπη (vid)

Euroleague: Οι NBAers που ψάχνουν την... εκτόξευση στην Ευρώπη (vid)

Νίκος Καρφής
Ο Ερνανγκόμεθ
Η Euroleague αποτελεί ευκαιρία για αρκετούς πρώην NBAers που φέτος θα απολαμβάνουμε στη διοργάνωση και το Gazzetta στέκεται στους παίκτες που επιχείρησαν το ταξίδι.

Aρκετοί ήταν οι παίκτες που έκαναν φέτος το δρομολόγιο από το NBA στη Εuroleague. Άλλες ήταν ηχηρές όπως του Κέμπα Γουόκερ, του Τζαμπάρι Πάρκερ και των αδερφών Ερνανγκόμεθ και άλλες δεν έκαναν τόσο... κρότο, ωστόσο μπορεί να κάνουν θόρυβο πάνω στο παρκέ.

To Gazzetta στέκεται στις εννιά μεταγραφές των ομάδων της Euroleague από παίκτες που την περσινή σεζόν αγωνίστηκαν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, το ΝΒΑ. Στην Ελλάδα κατέφτασε ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ για τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Κέμπα δελεάστηκε από τη Μονακό.

Τα αδέρφια που επέστρεψαν στην Ευρώπη

Ο Παναθηναϊκός έκανε το... μπαμ με την απόκτηση του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ που έρχεται να αναβαθμίσει τις θέσεις των forwards. Από το 2016 το πάλεψε πολύ στο ΝΒΑ, αλλά δεν μπόρεσε να βρει ποτέ τον χρόνο που θα ήθελε. Έπαιξε σε Νάγκετς, Τίμπεργουλβς, Σέλτικς, Σπερς, Ράπτορς, αλλά ποτέ δεν καθιερώθηκε σαν βασικός. Στην καλή του μέρα μπορεί να σε σκοτώσει από το τρίποντο, όπως έκανε στον τελικό του Eurobasket 2022.

Στην Ευρώπη και στην Ισπανία επέστρεψε ο Γουίλι Ερνανγκόμεθ αλλά για χάρη της Μπαρτσελόνα. Καλύτερη καριέρα από τον αδερφό του με περισσότερα λεπτά συμμετοχής στο ΝΒΑ, καταφτάνει στη Βαρκελώνη για να πάρει σπίτι του τη θέση του βασικού σέντερ. Κομβικός με την Ισπανία στα μεγάλα ματς τα τελευταί χρόνια. Με την αποχώρηση του Μίροτιτς, ο Γουίλι θα πάρει αρκετό βάρος στις πλάτες του και θα πρέπει να ανταποκριθεί.

Παρτίζαν με άρωμα ΝΒΑ και ο σπουδαίος Κέμπα

Μία είναι η ομάδα που απέκτησε δύο NBAers και αυτή δεν είναι άλλη από την Παρτίζαν του Ομπράντοβιτς. Οι Σέρβοι απέκτησαν τον Φρανκ Καμίνσκι που θα έρθει να δώσει λύσεις στη ρακέτα, ενώ θα προσπαθήσει να απειλήσει και με το μακρινό σουτ του. Tα τελευταία χρόνια είχε ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς, αλλά στα καλά του αποτελούσε αξιόπιστο σουτέρ. Ο έτερος είναι ο Ντοζίερ. Πάλεψε να καθιερωθεί στο ΝΒΑ, αλλά δεν τα κατάφερε, έχοντας ως καλύτερη σεζόν το 2021-22 στο Ντένβερ. Πέρυσι που οι Νάγκετς πήραν τίτλο, εκείνος αγωνίστηκε ελάχιστα στο Σακραμέντο. Πάντως το ξεκίνημα του στα φιλικά με την Παρτίζαν είναι κάτι παραπάνω από ελπιδοφόρο.

Πάμε και στην πιο ηχηρή κίνηση ομάδας Euroleague με NBAer. Φυσικά αναφερόμαστε στον Κέμπα Γουόκερ. Πρώην σταρ της Σάρλοτ με σπουδαίες σεζόν στο ΝΒΑ και συμμετοχές σε All Star Game. Στα χρόνια της δόξας ήταν εξαιρετικός σκόρερ και ντριμπλέρ. Μένει να δούμε αν θα μείνει μακριά από τραυματισμούς και αν θα αντέξουν τα... γόνατα του.

Ακόμα ένα μεγάλο όνομα είναι ο Τζαμπάρι Πάρκερ που πήγε στη Μπαρτσελόνα. Στα πρώτα του χρόνια στο ΝΒΑ, οι Μπακς είχαν μεγάλα όνειρα για εκείνον και αρκετοί πίστευαν ότι θα ηγηθεί της ομάδας παρέα με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ωστόσο χτυπήθηκε από αρκετούς τραυματισμούς που έκανε μεγάλο κακό στην καριέρα του, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να αλλάξει πέντε ομάδες (Μπουλς, Σέλτικς, Κινγκς, Χοκς και Γουίζαρντς). Σε καμία περίπτωση όμως δεν θύμισε τον παλιό καλό Τζαμπάρι των Μπακς. Άλλο ένα... στοίχημα που αν βγει στη Μπαρτσελόνα, θα δούμε ωραία πράγματα.

Ήταν ο μεγάλος άτυχος της σεζόν. Ο Ραούλ Νέτο υπέστη ρήξη στον τένοντα της δεξιάς επιγονατίδας σε ματς της Βραζιλίας, κάτι που θα τον αναγκάσει να χάσει και όλη την αγωνιστική περίοδο 2023/24. Τεράστιο πλήγμα για την ομάδα του Ιτούδη που στήριζε πολλά πάνω του και τελικά αποφάσισε να τον αποδεσμεύσει μετά τον σοβαρό τραυματισμό.

Η πιο πρόσφατη κίνηση ομάδας αφορά την Μπάγερν Μονάχου που φέτος με τον Πάμπλο Λάσο στον πάγκο και στοχεύει ψηλά με τις κινήσεις που έχει κάνει. Ο Σερζ Ιμπάκα άφησε το ΝΒΑ μετά από πολλά χρόνια και θα επιστρέψει στην Ευρώπη μετά το 2009 που βρισκόταν στη Μανρέδα. Έκτοτε έγραψε τη δική του ιστορία στο ΝBA με Θάντερ, Ράπτορς, Μάτζικ, Κλίπερς, Μπακς με κορυφαία του στιγμή το 2019, όταν κετέκτησε το πρωτάθλημα με το Τορόντο. Το 2012 και το 2013 ήταν ο κορυφαίος μπλοκέρ στο πρωτάθλημα. Σπουδαίος αμυντικός στα καλά του, φόβος και τρόμος κάτω από τη μπασκέτα. Στο Μιλγουόκι τα στατιστικά του έπεσαν.

Παίκτη από το ΝΒΑ έφερε και η Άλμπα. Ο Στέρλινγκ Μπραουν είναι κάτοικος Βερολίνου και θέλει να κάνει θόρυβο στην πρώτη του σεζόν στη Euroleague. Τρία χρόνια συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μπακς, όμως την κορυφαία σεζόν την έκανε στο Χιούστον με 8.2 πόντους και 4.4 ριμπάουντ κατά μέοο όρο. Καλός ρολίστας στο ΝΒΑ, αλλά μέχρι εκεί.

Επτά ομάδες με NBAer

Από τις 18 ομάδες της Euroleague μόνο οι επτά έφεραν τουλάχιστον έναν παίκτη (η Παρτίζαν και η Μπαρτσελόνα έφεραν δύο) και προσδοκούν να πάρουν το 100% από αυτούς, αφού ορισμένοι τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς και είδαν την καριέρα τους να βρίσκεται σε πτώση.

Στη Euroleague, σε ένα νέο περιβάλλον θα έχουν την ευκαιρία να ηγηθούν, κάτι που δεν συνέβαινε στο ΝΒΑ (πλην Κέμπα) και να νιώσουν πολύ σημαντικοί και μπροστάρηδες. Μένει να δούμε αν θα δικαιώσουν τις προσδοκίες και θα απογειώσουν τις ομάδες τους. Άλλωστε όλες οι παραπάνω κινήσεις συζητήθηκαν πολύ, άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.