Ολυμπιακός: Οι εμφανίσεις του Πίτερς στην Κύπρο γεννούν αισιοδοξία (vid)

Ολυμπιακός: Οι εμφανίσεις του Πίτερς στην Κύπρο γεννούν αισιοδοξία (vid)

Δημήτρης Οικονόμου
Άλεκ Πίτερς
Ο Ολυμπιακός έκλεισε με 2/2 τις φιλικές του υποχρεώσεις στο «Νεόφυτος Χανδριώτης» με τον Άλεκ Πίτερς να αναδεικνύεται πρωταγωνιστής, σε μία σεζόν που θα χρειαστεί να βγει μπροστά για τους «ερυθρολεύκους».

Το διάστημα της προετοιμασίας και των φιλικών πάντοτε έχει τις... παγίδες του. Οι προπονητές κάνουν τα δικά τους πειράματα για να δουν το έργο, όπως το έχουν χτίσει στο μυαλό τους και τα συμπεράσματα πολλές φορές μπορεί να είναι λανθασμένα.

Ωστόσο για τον Άλεκ Πίτερς και τον ρόλο του στον Ολυμπιακό της σεζόν 2023-24, το τοπίο μοιάζει ολοένα και πιο καθαρό. Μετά τη φυγή του Σάσα Βεζένκοβ, ο Αμερικανός παρέμεινε για να έχει αυξημένες ευθύνες και να μπορέσει να καταθέσει στο κορτ το επιθετικό του ταλέντο.

Το οποίο σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο πλήρες, όσο του MVP της EuroLeague την περσινή σεζόν, αλλά μπορεί να δώσει πράγματα στους «ερυθρολεύκους», ειδικότερα με το μακρινό του σουτ, τη Νο1 σπεσιαλιτέ του!

Η εξαιρετική παρουσία του Πίτερς στα φιλικά της Κύπρου

Δύο παιχνίδια στη Λευκωσία ήταν ικανά για να αφήσουν στον Πίτερς τον χώρο που χρειαζόταν. Σουτάροντας διαρκώς και με κάθε ευκαιρία την μπάλα από την περίμετρο, αναδείχθηκε και τις δύο βραδιές πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού.

Πρώτα απέναντι στη Ζάλγκιρις με τους 19 πόντους του, μαζί με 8 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και λάθος. Με τους Λιθουανούς μάλιστα, πέραν των κρίσιμων μακρινών σουτ, έβαλε και στο τρανζίσιον το καλάθι του προσπεράσματος για το 73-72, στα 40''.

Το ακόμα καλύτερο παιχνίδι του, το έκανε με τη Μακάμπι, όταν σε σχεδόν 34 λεπτά πέτυχε 21 πόντους με 3 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα, 1 ασίστ και 3 λάθη.

Ο Πίτερς στην Κύπρο

Το ζήτημα του χρόνου

Όπως ήταν λογικό η παρουσία του Βεζένκοβ τα επισκίασε όλα στη θέση «4». Ο Πίτερς περιορίστηκε κάνοντας απλά τα... ρεπό του, που δεν ήταν και πολλά, μιας και ο Βούλγαρος μπορούσε με άνεση να παίζει πάνω από 30 λεπτά.

Κάτι που κόστισε σε χρόνο και ενδεχομένως σε ρυθμό για τον Πίτερς, ο οποίος πολλές φορές έμπαινε στα παιχνίδια... μουδιασμένα. Εν πολλοίς λογικό, αφού ένας σουτέρ δε γίνεται να βρει ρυθμό παίζοντας σκόρπια οκτάλεπτα. Και μπορεί να μην τρέλανε κόσμο με την παρουσία του, όμως είχε τις εκλάμψεις του και μάλιστα είχε και αρκετά καλά νούμερα.

Όπως βλέπουμε από το Hudlinstat, ο Πίτερς μέτρησε 1.38 πόντους ανά κατοχή, παίρνοντας το 42.1% των προσπαθειών του με catch n' shoot καταστάσεις. Νούμερο διόλου μικρό, αλλά όχι στο εύρος και τη σταθερότητα που και ο ίδιος θα ήθελε.

Παρόλα αυτά, έστω και με περιορισμένο χρόνο, βρήκε το δεύτερο υψηλότερο νούμερο εκτελέσεων σε catch n' shoot που έχει πράξει στην EuroLeague. Το πρώτο εξ αυτών ήταν η rookie του σεζόν στην ΤΣΣΚΑ με ένα παιχνίδι λιγότερο από τα 37 περσινά.

Μάλιστα βελτίωσε σε σχέση με τότε τους πόντους ανά κατοχή, με εξαίρεση τη διετία σε Εφές και Μπασκόνια όπου στο συγκεκριμένο κομμάτι έγραψε πολύ καλύτερα νούμερα. Βέβαια τη σεζόν 2019-20 με τις μισές και πλέον κατοχές, όντας παίκτης των Τούρκων.

Οι πόντοι από catch n' shoot του Πίτερς στην EuroLeague

  • 2022-23: 88 πόντους/64 κατοχές - 1.38 ανά κατοχή
  • 2021-22: 25 πόντους/24 κατοχές - 1.04 ανά κατοχή*
  • 2020-21: 94 πόντους/62 κατοχές - 1.52 ανά κατοχή
  • 2019-20: 46 πόντους/30 κατοχές - 1.53 ανά κατοχή
  • 2018-19: 90 πόντους/68 κατοχές - 1.32 ανά κατοχή

*12 παιχνίδια

Ο Πίτερς δεν ήταν, λοιπόν, κακός την περσινή σεζόν. Τουναντίον για αυτό που του ζητήθηκε, μάλλον πέρασε και πάνω από τον πήχη σε ορισμένες των περιπτώσεων. Φυσικά του έλειψε η σταθερότητα, κάτι που ο Ολυμπιακός σε συνδυασμό με τον ρυθμό, δεν ψάχνει από αυτόν, αλλά το απαιτεί φέτος.

Και το απαιτεί μάλιστα σε καταστάσεις που η μπάλα θα... καίει, με τους «ερυθρολεύκους» που προσέθεσαν και τον Μπραζντέικις στο ρόστερ, να χρειάζονται πάση θυσία τα μεγάλα σουτ από τον καλύτερο σουτέρ τους, ώστε να ανοίξουν τις αντίπαλες άμυνες. Με αυτές τις προσδοκίες αλλά και αυτήν την πίεση στους ώμους καλείται να ζήσει και να... σουτάρει ο Πίτερς!

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.