Μπασκόνια-Ρεάλ 77-79: Ένα άστοχο σουτ... γλίτωσε τη Ρεάλ στη Βιτόρια

Ο Γιαμπουσέλι
Το άστοχο σουτ τριών πόντων του Μάρκους Χάουαρντ... ευεργέτησε τη Ρεάλ Μαδρίτης καθώς επικράτησε μέσα στη Βιτόρια της Μπασκόνια με 77-79 σ' ένα παιχνίδι στο οποίο επιχείρησε 39 προσπάθειες τριών πόντων!

Αν ο λόγος αυτού του στιλ παιχνιδιού ήταν η απουσία του Ουίλ Ταβάρες, η Ρεάλ μάλλον θα πρέπει να το προσέξει. Αυτό δεν σημαίνει ότι σούταρε άσχημα με 15/39 προσπάθειες και ποσοστό 38% αλλά ήταν τρομερά μονοδιάστατη στο παιχνίδι της. Το στοιχείο που σίγουρα πρέπει να διορθώσει είναι το αμυντικό ριμπάουντ καθώς η Μπασκόνια βασίστηκε στα δικά της επιθετικά (20), κι όμως δεν κέρδισε. Γιατί πολύ απλά περιορίστηκε στους μόλις δύο πόντους στα τελευταία 5:30 τελευταία αγωνιστικά λεπτά κι ενώ είχε προηγηθεί με 75-69 δέχθηκε επιμέρους σκορ 2-10. Ο Νίκος Ρογκαβόπουλος έκανε ντεμπούτο με τους Βάσκους στην Euroleague και τελείωσε το παιχνίδι με τέσσερις πόντους και 2/7 σουτ.

Ο αγώνας

Ο γρήγορος ρυθμός του πρώτου δεκαλέπτου δεν παρήγαγε και κάτι όμορφο καθώς οι δύο ομάδες επιδόθηκαν σ’ ένα άναρχο στιλ παιχνιδιού με διαδοχικές προσπάθειες τριών πόντων (σ. σ. μέχρι το 8ο λεπτό επιχείρησαν συνολικά 19 προσπάθειες!) και επιθέσεις δίχως κυκλοφορία μπάλας. Η Ρεάλ επέμενε ανεπιτυχώς μέχρι το τέλος της περιόδου εν αντιθέσει με την Μπασκόνια η οποία με την είσοδο του Μάνϊον έβαλε λογική στο παιχνίδι της κι έτσι στο τέλος της περιόδου προηγήθηκε με 23-19 καθώς ο Μάριο Χεζόνια έβαλε το 5ο τρίποντο της ομάδας του σε σύνολο 11 σουτ.

Τα τρίποντα έβαλαν τη Ρεάλ σε δύσκολη θέση, αυτά τη ξελάσπωσαν κιόλας καθώς ήταν εύστοχη στα πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου (27-31, 12’). Η Ρεάλ έφτασε να είχε 10/17 τρίποντα αλλά την πρωτοπορία στο σκορ δεν τη διατήρησε γιατί αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος έκφρασής της στην επίθεση (38-34, 17’). Από την άλλη πλευρά, ο Μονέκε έκανε εξαιρετική δουλειά για την Μπασκόνια. Το ημίχρονο έκλεισε με σκορ 47-43 υπέρ των Βάσκων οι οποίοι μετά από ένα σημείο άφησαν το τρίποντο κι έβγαλαν συνεργασίες (12/23 σουτ εντός παιδιάς) εν αντιθέσει με τη Ρεάλ η οποία επέμεινε στο μακρινό σουτ (10/20 τρίποντα).

Ο Βενσάν Πουαγιέ ήταν άποντος στο πρώτο ημίχρονο αλλά έβαλε επτά στα πρώτα δυόμιση λεπτά του δεύτερου (49-53). Ο Μάθιου Κοστέλο ήταν όμως το πρόσωπο της 3ης περιόδου και μάλιστα με εμφατικό τρόπο, έως και κάρφωμα στο… πρόσωπο του Πουαγιέ (63-58, 27’). Η Μπασκόνια δεν είχε τον ίδιο ρυθμό στην επίθεση μέχρι το τέλος της περιόδου αλλά μαζεύοντας το ένα επιθετικό ριμπάουντ μετά το άλλο διατήρησε τον έλεγχο (67-62).

Η επιθετική λειτουργία της Ρεάλ παρέμεινε προβληματική (75-69, 34:30), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Μπασκόνια τα πήγε καλύτερα καθώς συνέχισε να στηρίζεται στις δεύτερες επιθέσεις που της πρόσφεραν τα επιθετικά ριμπάουντ. Η Ρεάλ συνέχισε να ζει (ή να πεθαίνει) από απόσταση 6.75 μέτρων και τα δύο σερί που έβαλε, έφεραν την απόλυτη ισορροπία (75-75, 36'). Καθώς οι άμυνες απέκτησαν τον πρώτο ρόλο στην τελευταία περίοδο, κάθε εύστοχο σουτ είχε τη σημασία του σαν αυτό που Γιαμπουσέλι (77-77) με την είσοδο του αγώνα στα τελευταία δύο λεπτά ή το αντίστοιχο του Καμπάτσο (77-79) δέκα δευτερόλεπτα μετά, στο πρώτο καλάθι του Αργεντίνου στο παιχνίδι! Στην κρίσιμη επίθεση της Μπασκόνια, ο Μάνϊον αστόχησε από το high post, ο Μούσα τον μιμήθηκε κι όλα κρίθηκαν 7.4 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Ο Χάουαρντ πήρε την τελευταία επίθεση και μάλλον βιάστηκε μ' ένα... κρεμασμένο σουτ τριών πόντων κι έτσι η Ρεάλ έφυγε νικήτρια από τη Βιτόρια.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Οι αριθμοί και οι διακυμάνσεις του σκορ έχουν μικρή σημασία. Η Ρεάλ νίκησε γιατί έχει προσωπικότητα και κυρίως διαθέτει παίκτες οι οποίοι ξέρουν να νικούν και κράτησαν την Μπασκόνια στους δύο πόντους στα τελευταία 5:30 αγωνιστικά λεπτά. Προφανώς χρειάστηκε και το άστοχο σουτ του Χάουαρντ, τρία δευτερόλεπτα πριν το τέλος.

O ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ: Με 18 πόντους και οκτώ ριμπάουντ, ο Γιαμπουσέλι ήταν μακράν ο πιο σταθερός παίκτης της Ρεάλ, έβαλε και πέντε κρίσιμους πόντους στο τέλος.

ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΜακΙντάιρ και Μαρίνκοβιτς ήταν το απόλυτο μηδέν για την Μπασκόνια. Η στατιστική έγραψε επίσης 10 πόντους και επτά ριμπάουντ για τον Χάουαρντ αλλά αν απομονώσει κανείς την πρώτη περίοδο, ο Αμερικανός δεν έκανε πολλά. Στην τελευταία επίθεση μάλλον βιάστηκε να σουτάρει.

ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ: Ο Σέρχιο Γιουλ ήταν το βασικό στήριγμα του Γιαμπουσέλι μαζί με τον Μούσα.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η Μπασκόνια έχασε ένα παιχνίδι στο οποίο μάζεψε 20 επιθετικά ριμπάουντ αλλά με 5/26 τρίποντα δεν πας πουθενά. Η δε Ρεάλ δεν κατέρριψε το ρεκόρ προσπαθειών τριών πόντων (σ. σ. παραμένουν τα 45 της Σιένα) αλλά και τα 38 που επιχείρησε δεν είναι λίγα.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ: Η Μπασκόνια θα ταξιδέψει στο Βερολίνο για τον αγώνα με την Άλμπα και η Ρεάλ θα πάει στην Κωνσταντινούπολη και για αντιμετωπίσει την Εφές.

Τα δεκάλεπτα: 23-19, 47-43, 67-62, 77-79

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.