Μπαρτσελόνα: Η γεμάτη γραμμή ψηλών και το δίδυμο Ερνανγκόμεθ, Τζαμπάρι Πάρκερ
Η EuroLeague είναι μία λίγκα αδυσώπητη. Δε σου δίνει χρόνο να χαρείς, ούτε να απογοητευτείς. Σίγουρα δε σου δίνει χρόνο να καμουφλάρεις τις απουσίες σου. Ο Ολυμπιακός πανηγύρισε μία μεγάλη νίκη στο ΟΑΚΑ, όμως η επιβάρυνση ορισμένων παικτών του, ένεκα και των απουσιών, σε συνδυασμό με την αναμέτρηση απέναντι στον Άρη βγάζει τους «ερυθρολεύκους» με γεμάτο απουσιολόγιο απέναντι στην Μπαρτσελόνα, το βράδυ της Παρασκευής (21:15) στο ΣΕΦ.
Και μπορεί ο ΜακΚίσικ με τον Γκος να έμειναν εκτός, μεγαλώνοντας το κενό στην περιφέρεια, όμως η βεβαίωση πως ο Φαλ είναι σε θέση να αγωνιστεί, έδωσε μία ανάσα ανακούφισης στον Γιώργο Μπαρτζώκα. Και αυτό για δύο λόγους. Πρώτον, ο Ολυμπιακός δεν έχει καν τον Σίκμα και δεύτερη εβδομάδα υπερωρίας για το κορμί του Μιλουτίνοφ θα ήταν… καταστροφική.
Ο δεύτερος λόγος, όμως, έχει να κάνει με τη στελέχωση της Μπαρτσελόνα. Μπορεί να μην υπάρχει Γιασικεβίτσιους και Μίροτιτς, όμως αυτό δε σημαίνει πως οι Καταλανοί έχουν πάρα πολλά κορμιά να ρίξουν στο παρκέ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Κορμιά με ταλέντο και εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, ικανά να υπηρετήσουν έναν σωρό από σχήματα.
Η ύπαρξη του δεύτερου «πύργου», κάνει τον Ολυμπιακό να μπαίνει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και… όπλα, σε μια αναμέτρηση πάντως που δεν έχει -αριθμητικά- το πάνω χέρι. Η Μπαρτσελόνα μπορεί να μοιράσει τον χρόνο μεταξύ Γουίλι Ερνανγκόμεθ και Βέσελι στη θέση του σέντερ, με τους Ντα Σίλβα και Τζαμπάρι Πάρκερ να συμπληρώνουν τη θέση «4» και τον Πάρα να δίνει τα λεπτά που χρειάζεται η garbage time.
Το τέλειο μοίρασμα και τα pick n’ roll με την Εφές
Κόντρα στην Εφές αυτή η υπεροπλία της Μπαρτσελόνα έγινε ιδιαιτέρως φανερή. Τόσο με τον Γουίλι, που έρχεται με φόρα για να κάνει μία σπουδαία χρονιά, όσο και με τον Βέσελι. Ο Γκριμάου μοίρασε τον χρόνο των δύο ψηλών του ιδανικά και πήρε από εκείνους την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα.
Ο Τσέχος σκόραρε 16 πόντους με 8/11 δίποντα, την ώρα που ο Ισπανός όντας ακόμα πιο… άχαστος, πέτυχε με 7/8 δίποντα 18 πόντους. Οι δύο ψηλοί τροφοδοτήθηκαν σε καίριες θέσεις, απέναντι στην αναιμική άμυνα της Εφές και το εξαργύρωσαν με τον καλύτερο τρόπο.
Το φινάλε βρήκε την Μπαρτσελόνα να μετράει 1.45 πόντους ανά κατοχή από το pick n’ roll, όσον αφορά τους roller της, με 16 πόντους σε 11 κατοχές (αυτές που οδήγησαν σε εκτέλεση) και επί της ουσίας διέλυσε κάθε αμυντικό πλάνο των Τούρκων. Βέβαια οι γκαρντ της έχουν τα δικά τους αγαπημένα μοτίβα, με τους Λαπροβίτολα και Σατοράνσκι να πηγαίνουν δεξιά, σε αντίθεση με τον Γιοκουμπάιτις. Από τα 21 κεντρικά pick n’ roll που έστησε η Μπάρτσα, οι γκαρντ της πήγαν δεξιά τις 17 φορές!
Ο παράγοντας Τζαμπάρι Πάρκερ
Μπορεί ο Γουίλι Ερνανγκόμεθ να αποτελεί μία πολύ ουσιαστική και συνάμα… ηχηρή μεταγραφή για την Μπαρτσελόνα, όμως το όνομα του Τζαμπάρι Πάρκερ έρχεται με ακόμα μεγαλύτερη δόση εντυπωσιασμού. Ο πρώην συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Μιλγουόκι, έκανε το βήμα για την Ευρώπη και έδειξε σε μία μικρογραφία το τι μπορεί να προσφέρει.
Κόντρα στην Εφές έμεινε στο απόλυτο μηδέν επιθετικά για τρία δεκάλεπτα. Μέχρι τότε όμως οι αμυντικοί του ρόλοι τον έκαναν να κερδίζει λεπτά στο παρκέ, με αρκετές επιτυχημένες «μάχες» απέναντι στον Κλάιμπερν. Όταν πλέον η Εφές είχε χάσει τις δυνάμεις της να προστατεύσει τη ρακέτα, κάτι που δεν έκανε με συνέπεια στην αναμέτρηση, η Μπαρτσελόνα εκμεταλλεύτηκε και τον Τζαμπάρι.
Οι 10 πόντοι του Πάρκερ κόντρα στην Εφές
- Κοψίματα: 6 πόντοι / 3 κατοχές
- Iso: 2 πόντοι / 1 κατοχή
- Transition: 2 πόντοι / 1 κατοχή
Δεν είναι όμως το ζήτημα της επίθεσης, αλλά τα κορμιά που μπορεί να φέρει στην άμυνα ο Γκριμάου. Ο Τζαμπάρι είναι ικανός με την αθλητικότητά του, που για την EuroLeague παραμένει υπεραρκετή, να λειτουργήσει αρκετές φορές ως… σύρτης από την αδύνατη πλευρά. Μαζί του ο Ερνανγκόμεθ ή ο Βέσελι, συνθέτουν ένα «εκρηκτικό» δίδυμο.
Με τον Ισπανό στο πλάι του, ο Πάρκερ ουσιαστικά «καθάρισε» την πρώτη νίκη των Καταλανών και όσο ο χρόνος περνάει και οι δυο τους βρίσκονται στο παρκέ, κάνουν το ζευγάρωμά τους ακόμα πιο ενδιαφέρον. Εκτός όλων των άλλων, η Μπαρτσελόνα μπορεί να φέρει μέγεθος και από τη θέση «3» με τον Κάλινιτς, ενώ σε μερικά σχήματα ο Γκριμάου πήγε μαζί με τους Τζαμπάρι, Γουίλι και Πάρα.
Κάτι που αναμφίβολα σφίγγει τον κλοιό της αντίπαλης επίθεσης και κάνει την Μπαρτσελόνα μια ομάδα που μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις στο transition, ειδικότερα αν τις ψάξει περισσότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ένα παιχνίδι δεν μπορεί να αποτελέσει δείγμα και πρέπει να δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια της διοργάνωσης, όμως η Μπαρτσελόνα βρήκε 9 κατοχές στο transition απέναντι στους Τούρκους, την ώρα που στην περσινή σεζόν μετρούσε 6.1 μέσο όρο, σε έναν αριθμό που εν πολλοίς θα καθορίσει πολλά όσον αφορά την ταυτότητα της ομάδας και το pace που θέλει να υπηρετήσει στη φετινή EuroLeague.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.