Παναθηναϊκός: Το σακούλι να γεμίζει και θα έρθει και το καλό μπάσκετ

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Το σακούλι να γεμίζει και θα έρθει και το καλό μπάσκετ
Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την πρώτη νίκη του Παναθηναϊκού στη φετινή Euroleague και αφού εξηγεί για άλλη μια φορά ότι η ομάδα χρειάζεται χρόνο και πολλή δουλειά, τονίζει ότι οι νίκες είναι αυτές που μετράνε στην παρούσα φάση.

Φανταστείτε. Να βλέπαμε ματσάρα κόντρα στην Μπάγερν. Με σκορ και θέαμα. Με ωραίο μπάσκετ. Όμως να κρινόταν στο σουτ, ο Μπολμάρο (μα τι έκανε ο άνθρωπος στο ΟΑΚΑ;) να το... έσταζε στο τέλος και η γερμανική ομάδα να έφευγε από την Αθήνα με τη νίκη.

Τι θα λέγαμε σήμερα; Ότι «τι ωραία και καλά» για το επιθετικό υπερθέαμα του Παναθηναϊκού και «δεν μας νοιάζει η ήττα» ή θα ψάχναμε να βρούμε τι έφταιξε για το 0-2 στο ξεκίνημα της σεζόν και μάλιστα σε δύο εντός έδρας ματς; Μην πάτε μακριά. Πάρτε παράδειγμα το ματς της περασμένης εβδομάδας με τον Ολυμπιακό. Τι θα προτιμούσαν οι φίλοι του Παναθηναϊκού; Την ήττα στις λεπτομέρειες με την καλή προσπάθεια που έκανε ή τη νίκη με λιγότερο καλό μπάσκετ; Ρητορικό, θαρρώ, το ερώτημα.

Δεν τον άφησε και δεν έπρεπε να τον αφήσει ικανοποιημένο

Τη δεδομένη χρονική περίοδο και από τη στιγμή που μιλάμε για μια καινούργια ομάδα η οποία θέλησε να μπει φουριόζα (ως πολλά υποσχόμενη) στην Euroleague, ένα πράγμα μετράει. Το αποτέλεσμα. «Μάζευε και ας είναι και ρόγες» όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός.

 

Άλλωστε στο τέλος της κανονικής περιόδου το αποτέλεσμα είναι αυτό που θα μετρήσει. Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο. Και ας μην παίζει τόσο όμορφο μπάσκετ. Και ας έχει πολλές ανορθογραφίες στο παιχνίδι του. Και ας του λείπουν ακόμα οι αυτοματισμοί. Και ας δείχνει έλλειψη συνεννόησης στην άμυνα. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να το λέω. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Και ο Παναθηναϊκός θέλει δουλειά. Πολλή δουλειά.

Άλλωστε δεν το ξέρει ο Αταμάν; Δεν ξέρει ότι η ομάδα δεν παίζει το μπάσκετ που έχει εκείνος στο μυαλό του; Και το είπε. Δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλο του. Μπορεί να κέρδισε αλλά η απόδοση της ομάδας είχε πολλά σκαμπανεβάσματα και σε καμία περίπτωση (άντε, με εξαίρεση το πρώτο δεκάλεπτο) δεν τον άφησε ικανοποιημένο. Και δεν θα έπρεπε να είναι τον αφήσει ικανοποιημένο.

Κέρδισε ηρεμία, να κερδίσει και... κανένα ριμπάουντ

Ξέρετε. Αυτά τα ματς είναι που μπορεί να έχουν κάνει τη ζημιά στο συνολικό ταμείο της σεζόν. Ναι μεν ο Αταμάν είπε -και μου άρεσε - μετά την αναμέτρηση με το Μαρούσι ότι όλα τα παιχνίδια είναι «must win» αλλά για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, είναι διαφορετικό να παίζεις με την Μπάγερν στην έδρα σου και διαφορετικό με τη Ρεάλ ή την Μπαρτσελόνα στην Ισπανία. Αλλιώς θα είχε «πληγώσει» τον Παναθηναϊκό το ενδεχόμενο της ήττας στο ΟΑΚΑ από τους Βαυαρούς και αλλιώς μπορεί να «πληγώσει» μια ήττα στο «WiZink Center» της Μαδρίτης.

Όμως τέλος καλό, (όχι) όλα καλά. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε ηρεμία, τόνωσε κάπως την ψυχολογία του αλλά ταυτόχρονα κατάλαβε ότι η Euroleague είναι τόσο αμείλικτη που δεν χαρίζει τίποτα και σε κανέναν. Μια στιγμή χαλάρωσης, ένα πεντάλεπτο χωρίς τα απαιτούμενα επίπεδα ενέργειας και συγκέντρωσης, είναι αρκετά για να φέρουν τα πάνω κάτω σ' ένα παιχνίδι. Ειδικά απέναντι σε ομάδες οι οποίες -θεωρητικά πάντα - είναι του... χεριού του καθώς θα λογίζεται ως το φαβορί του αγώνα.

Στο δια ταύτα του αγώνα με την Μπάγερν. Αποδείχθηκε περίτρανα το πόσο πολύ απουσιάζει ο Ντίνος Μήτογλου. Οι ψηλοί της Μπάγερν μάζευαν το ένα επιθετικό ριμπάουντ μετά το άλλο (σ.σ. 14 επιθετικά στο σύνολο παρακαλώ!) και έδιναν συνέχεια στην ομάδα τους πόντους σε δεύτερο χρόνο. Ο «Μήτο» είναι ο καλύτερος ριμπάουντερ του Παναθηναϊκού. Και όσο θα βρίσκεται στα «πιτς» θα έχει πρόβλημα η ομάδα. Και όχι τίποτε άλλο, αλλά ακολουθούν δύο ματς με δυνατές front lines στην αντίπερα όχθη του παρκέ όπως είναι αυτές που της Φενέρμπαχτσε και της Μακάμπι.

Τα «θεματάκια» του Λεσόρ, οι... ποικιλίες του Βιλντόζα και ο «παλιός» Μαντζούκας

Ο Λεσόρ είναι καλός-χρυσός στην επίθεση, άκρως αποτελεσματικός, μπορεί και τελειώνει φάσεις, είτε με pick n roll, είτε με post up παιχνίδι, είτε ύστερα από κάποιο επιθετικό ριμπάουντ ή με putback αλλά στην άμυνα έχει τα θεματάκια του. Όπως επίσης και στο αμυντικό ριμπάουντ. Και από τη στιγμή που ο Μπαλτσερόφσκι δεν παίρνει (τουλάχιστον προς το παρόν) ιδιαίτερο χρόνο συμμετοχής, ο Γάλλος οφείλει να γίνει επιδραστικός και στην αμυντική ρακέτα.

Με μια πρώτη ματιά έκανε καλό ματς ο Τζέριαν Γκραντ. Πήρε αποφάσεις, κουβάλησε την ομάδα, σκόραρε σε κρίσιμες στιγμές, είχε καλή στατιστική αλλά θεωρώ ότι κάποιες φορές το... παρακάνει. «Κουράζει» πολύ την μπάλα και «κολλάει» η επίθεση. Ίσως να μην φταίει μόνο αυτός αν δεν υπάρχουν σωστές αποστάσεις και συνεχή κίνηση μακριά από τη μπάλα. Άλλωστε αναγκάστηκε και να κρατήσει περισσότερο την μπάλα στα χέρια του από την στιγμή που ο Σλούκας ήταν εκτός και ο Βιλντόζα αναλώθηκε σε σωρεία λαθών και κάκιστων αποφάσεων.

Ο Αργεντινός ξεκίνησε καλά το παιχνίδι αλλά στη συνέχεια τα έκανε μαντάρα. Πήγαινε για το... κάτι παραπάνω, έκανε τις «ποικιλίες του» και στο τέλος έκανε μια τρύπα στο νερό. Κακό ματς από τον Βιλντόζα. Μάλλον επιπόλαιο για να το θέσω καλύτερα. Και είχε την ευκαιρία για να δείξει περισσότερα λόγω της απουσίας του Σλούκα. Ομολογώ ότι περίμενα να κάνει το καλύτερο παιχνίδι του με τον Παναθηναϊκό μέχρι στιγμής. Δεν του βγήκε... Έχει και άλλες ευκαιρίες μπροστά του και αυτό διότι στην καλύτερη των περιπτώσεων ο Σλούκας θα αγωνιστεί με τη Μακάμπι.

Και κλείνω με έναν νέο που είναι από τους πιο... παλιούς στην ομάδα. Τον Λευτέρη Μαντζούκα. Μπορεί η μπάλα να ζυγιζε πολλά κιλά στο τελευταίο δεκάλεπτο και δη τη στιγμή που η Μπάγερν Μονάχου είχε επιστρέψει στο παιχνίδι, αλλά την έκανε να μοιάζει με... μπαλάκι του τένις. Βαρέλι το έβλεπε στα κρίσιμα. Αν μη τι άλλο ήταν το ματς που "συστήθηκε" για τα... καλά στην Euroleague, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι πια ο "πιτσιρικάς" που θα μπει στην garbage time ενός αγώνα αλλά εκείνος που δεν θα φοβάται να αναλάβει και τα πιο υπεύθυνα σουτ.

Μεγαλώνει και πάει. Δεν θα μείνει, και δεν πρέπει να μείνει, ένα αιώνιο ταλέντο, αλλά να βουτήξει στα βαθιά ως μέλος του κανονικού rotation της ομάδας. Αναμφίβολα ήταν το μεγάλο κέρδος του Παναθηναϊκού από αυτό το ματς...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...