Βαλένθια-Φενέρμπαχτσε 77-74: Κι όμως... ακόμη και ο Ουίλμπεκιν αστοχεί σε βολές

Βασίλης Βλαχόπουλος
Το ποσοστό καριέρας του Σκότι Ουίλμπελκιν στις ελεύθερες βολές στην Euroleague φτάνει το 85% αλλά στην κρίσιμη που εκτέλεσε απέναντι στη Βαλένθια αστόχησε κι έτσι οι Ισπανοί επικράτησαν της Φενέρμπαχτσε με 77-74 κάνοντας το 2/2 στη διοργάνωση.

Τελικά οι αριθμοί υπάρχουν για να αναφέρονται ή τουλάχιστον αυτό αποδείχθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα του δραματικού αγώνα στη Βαλένθια. Ο Σκότι Ουίλμπεκιν πήγε στη γραμμή της φιλανθρωπίας έχοντας ποσοστό καριέρας 85% στην Euroleague και η Φενέρ χρειαζόταν δύο εύστοχες για να στείλει το παιχνίδι στην παράταση. Ο πολύπειρος γκαρντ έβαλε τη μία και η Βαλένθια με αυτόν τον επεισοδιακό τρόπο μάλλον πήρε αυτό που άξιζε βάσει της πρωτοπορίας της στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα.

Ο αγώνας

Με πρόβλημα στη δόμηση μιας σωστής επίθεσης, η εικόνα της Φενέρμπαχτσε στο πρώτο δεκάλεπτο ήταν επιεικώς απογοητευτική και πέραν της 4/15 σουτ (1/8 τρίποντα), είχε και πέντε λάθη. Η Βαλένθια δεν ξεχείλισε από ποιότητα, σίγουρα όμως ήταν πιο σκληρή και έξυπνη στην transition επίθεση. Έτσι άρχισε να χτίζει μια διαφορά (16-9, 7’), για την ακρίβεια κράτησε την αντίπαλό της χωρίς πόντο για περισσότερα από τέσσερα αγωνιστικά λεπτά και στο τέλος της περιόδου ήταν στο +13 (22-9).

Τα επιθετικά ριμπάουντ έδωσαν τη δυνατότητα δεύτερων επιθέσεων στη Βαλένθια στη δεύτερη περίοδο αλλά οι επιλογές της δεν τη βοήθησαν στη διεύρυνση της διαφοράς (36-21, 16:30). Σε αντίθεση με την πρώτη περίοδο, η Φενέρμπαχτσε είχε στόχευση στην επίθεση «ταΐζοντας» τον Μόντλεϊ γι’ αυτό τα τρία φάουλ του Αμερικανού στα μέσα της περιόδου πρόσθεσαν πρόβλημα στο μυαλό του Δημήτρη Ιτούδη. Ωστόσο, όταν η τουρκική ομάδα ανέβασε την πίεσή της στην άμυνα και επέστρεψε στο παιχνίδι καθώς έκανε επιμέρους σκορ 3-12 (39-33, 20’) με πρωταγωνιστή τον Τάιλερ Ντόρσεϊ.

Τα διαδοχικά τρίποντα των φιλοξενούμενων στις αρχές του δεύτερου μέρους ήταν προϊόν της σωστής ανάγνωσης της άμυνας της Βαλένθια και εξανέμισαν ολοκληρωτικά τη διαφορά (45-45, 24’). Με μπροστάρηδες τους Κρις Τζόουνς, Μπράντον Ντέιβις, η Βαλένθια αντέδρασε άμεσα και απάντησε με σερί 9-0 μέσα σε δύο λεπτά (54-45, 26’). Στο κρίσιμο σημείο η Φενέρμπαχτσε βρήκε δύο μακρινά σουτ ενώ αμυντικά η είσοδος του Γιώργου Παπαγιάννη την βοήθησε στην άμυνα (58-55, 30').

Ο Οτζελέγε έγινε παράγοντας του αγώνα από τα τέλη της 3ης περιόδου και συνέχισε στις αρχές της τελευταίας, το ίδιο όμως και ο Χέιζ Ντέιβις (63-59, 33'). Η Φενέρμπαχτσε συνέχισε την επένδυση στα μακρινά σουτ, ο Σκότι Ουίλμπεκιν έβαλε ένα μεγάλο τρίποντο, ο ίδιος μείωσε τη διαφορά στον πόντο (67-66) με την είσοδο στα τελευταία τέσσερα λεπτά. Αυτά κύλησαν με διαδοχικές αλλαγές στο προβάδισμα (72-71, 39'). Εκεί, ένα λάθος του Ουίλμπεκιν διατήρησε τη Βαλένθια σε θέση ισχύος κι ένα καλάθι του Τζόουνς (74-71), 18.6'' πριν το τέλος, την ενίσχυσε ακόμη περισσότερο. Η Φενέρ είχε τη δυνατότητα της τελευταίας επίθεσης, χρειάστηκε τρίποντο και μέχρι εκείνο το σημείο είχε 11/36, αλλά προτίμησε ένα γρήγορο λέι απ.

Η επιλογή του φάουλ με την ελπίδα μιας άστοχης βολής έγινε ανάγκη για τους φιλοξενούμενους κι εκεί λήφθηκε μια απόφαση η οποία έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση αποτελέσματος. Ο Ντόρσεϊ χρεώθηκε με τεχνική ποινή και αποβλήθηκε, επειδή στην επαναφορά της μπάλας πάτησε στην πλάγια γραμμή και η Βαλένθια από το πουθενά απέκτησε μπόνους επιπλέον βολής κι έχοντας την μπάλα στα χέρια της. Ο Τζόουνς έβαλε τη μία βολή (75-73) αλλά οι Ισπανοί έκαναν λάθος στην επαναφορά κι έτσι η Φενέρ απέκτησε μια τελευταία ευκαιρία με 10.4'' στη διάθεσή της.

Η Βαλένθια ήξερε ότι η μπάλα θα πήγαινε στα χέρια του Ουίλμπεκιν, δεν το απέτρεψε και ο τελευταίος πήγε στη γραμμή των βολών 5.3'' πριν το τέλος. Ο γκαρντ της Φενέρ ευστόχησε σε μία από τις δύο βολές, αντιθέτως ο Οτζελέγε δεν έχασε καμία και η Βαλένθια πήρε τη νίκη.


ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Σ' ένα παιχνίδι εξαιρετικά λεπτών ισορροπιών μια χαμένη βολή έχει μεγάλη αξία και στην προκειμένη περίπτωση αυτή του Σκότι Ουίλμπεκιν διαμόρφωσε αποτέλεσμα καθώς εκεί η Φενέρ έχασε την ευκαιρία να στείλει το παιχνίδι στην παράταση. Εντούτοις, έτσι αποδόθηκε δικαιοσύνη γιατί η Βαλένθια άξιζε τη νίκη έχοντας πιο σταθερή εικόνα.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ: Ο Μπράντον Ντέιβις ήταν κυρίαρχος στις ρακέτες και τελείωσε το παιχνίδι με 18 πόντους.

ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Καλάθης και Μόντλεϊ έπαιξαν ελάχιστα ενώ ο Γκούντουριτς ήταν απελπιστικά άστοχος.

ΠΗΓΕ... ΣΤΡΑΦΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥΣ: Περισσότερο αυτή του Ντόρσεϊ και δευτερευόντως των Ουίλμπεκιν, Χέιζ Ντέιβις.

ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ: Ο Κρις Τζόουνς έβαλε το καλάθι του αγώνα και παρότι δεν ήταν εύστοχος στη διάρκειά του, ήταν δημιουργικός με επτά ασίστ. Θετικοί ήταν οι Ίνγκλις, Οτζελέγε.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η Βαλένθια επιχείρησε 13 προσπάθειες τριών πόντων και η Φενέρμπαχτσε 37 (!), στοιχείο το οποίο αποτυπώνει τη διαφορετική προσέγγιση του αγώνα που είχαν οι δύο ομάδες.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ: Η Φενέρμπαχτσε θα υποδεχθεί τον Παναθηναϊκό και η Βαλένθια τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Τα δεκάλεπτα: 22-9, 39-33, 58-55, 77-74

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.