Ολυμπιακός: Η ομάδα που βάλθηκε να κάνει την εξαίρεση, κανόνα

Ολυμπιακός: Η ομάδα που βάλθηκε να κάνει την εξαίρεση, κανόνα
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει την υπέρβαση που πήγε να κάνει ο Ολυμπιακός, αλλά και την ικανότητα της Μπαρτσελόνα που στο τέλος έκρινε το αποτέλεσμα.

Υπάρχουν ορισμένες φορές που η ίδια η ζωή, ο ίδιος ο αθλητισμός φροντίζει να επαναπροσδιορίσει ποιος είναι ο κανόνας και ποια είναι η εξαίρεσή του. Κάπως έτσι συνέβη και στο τέλος του παιχνιδιού στο Φάληρο χθες βράδυ. Ολυμπιακός και Μπαρτσελόνα πρωταγωνίστησαν σε έναν αγώνα έντασης και ενέργειας που ταίριαζε περισσότερο σε παιχνίδι play-offs παρά δεύτερης αγωνιστικής της Euroleague.

Οι ηρωισμοί δε γίνεται πάντα να επικρατούν στο τέλος. Ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε με άκρως περιορισμένο rotation σε τρίτο διαδοχικό παιχνίδι και κάποια στιγμή ήταν λογικό πως θα «κλάταρε». Όπως συνέβη στο τελευταίο τετράλεπτο κόντρα στη Μπαρτσελόνα.

Αν το σκεφτούμε καλά η αγωνιστική υπέρβαση που έκαναν οι παίκτες του Μπαρτζώκα φτάνοντας ακόμη και στο +7 στο 36ο λεπτό, ήταν αυτό που δημιούργησε τις προσδοκίες για τη νίκη. Θα ήταν διαφορετική η αίσθηση της ήττας αν για παράδειγμα η ισπανική ομάδα ήταν μπροστά στο σκορ σε όλο το παιχνίδι για 4-5 πόντους και νικούσε, από το χθεσινό σενάριο.

Η Euroleague είναι άκρως απαιτητική, αδυσώπητη σε ορισμένες στιγμές της και σε καμία περίπτωση rotation εννιά παικτών δεν μπορούν να πανηγυρίσουν σε διαδοχικά παιχνίδια. Και για να το ξεκαθαρίσω... Όλες οι ομάδες σε διάστημα 10 μηνών θα αντιμετωπίσουν τραυματισμούς και προβλήματα. Όλες οι ομάδες θα κληθούν να παίξουν Παρασκευή, Κυριακή, Τρίτη και Πέμπτη. Απλά ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να αντέξει τρεις ταυτόχρονες απώλειες τη συγκεκριμένη περίοδο. Καμία ομάδα βασικά δεν μπορεί να αντέξει τρεις ταυτόχρονες απώλειες βασικών παικτών στο rotation.

Το μέγεθος της Μπαρτσελόνα ήταν πρόβλημα

Ο Ολυμπιακός δεν ξεκίνησε το παιχνίδι όπως έπρεπε, τουλάχιστον σε επίπεδο συγκέντρωσης. Ο Γουόκαπ έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο, η άμυνα δε λειτουργούσε όπως θα έπρεπε και το μέγεθος της Μπαρτσελόνα ήταν κάτι που δεν είχε απάντηση. Σε αυτά προσθέστε και την αναστάτωση που δημιούργησε το μπουγέλο συνοπαδών στον πάγκο της ομάδας αφού πολλές φορές γυρνούσαν να δουν τι συνέβαινε μπας και καταλάβουν γιατί ο ένας πετούσε νερά στον άλλον.

Η Μπάρτσα ξεκίνησε με Σατοράνσκι, Λαπροβίτολα, Κάλινιτς, Ντα Σίλβα και Βέσελι. Θηρία με εξαίρεση τον Αργεντινό γκαρντ. Μετά μπήκαν Πάρκερ και Ερνανγκόμεθ και Αμπρίνες. Αλλα θηρία. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μία κατοχή που όλα έχουν λειτουργήσει τέλεια στην επίθεση του Ολυμπιακού, ο Παπανικολάου παίρνει τη μπάλα στο low post έτοιμος να επιτεθεί και πάνω του βρήκε τον Τζαμπάρι Πάρκερ.

Γουόκαπ

Ο Γουόκαπ απέδειξε πως δεν είναι ρομπότ

Ο Τόμας Γουόκαπ είναι άνθρωπος. Οι αμφιβολίες περί ρομπότ απομακρύνθηκαν από το μυαλό μας χθες. Ο Αμερικανός τους τελευταίους 15 μήνες δεν έχει παίξει μπάσκετ περίπου 20 μέρες, διάστημα που δε γίνεται να ξεκουραστεί το σώμα και ο οργανισμός. Με εξαίρεση ένα τρομακτικό τρίλεπτο στο τελευταίο δεκάλεπτο, πρέπει να ήταν από τα χειρότερα ματς με την ερυθρόλευκη φανέλα.

Τον δικαιολογώ απόλυτα. Δεν το δικαιούται απλά, αλλά του χρωστάμε κιόλας. Κλάταρε ο «Θωμάς». Πολλά λάθη. Πολλές κακές αποφάσεις και ειδικά στο κλείσιμο του παιχνιδιού. Πολλές ντρίμπλες στο ίδιο σημείο. Τον είδα να μην έχει κουράγιο να φτάσει στο καλάθι να τελειώσει με lay up τη φάση. Τον είδα στην άμυνα να μην έχει κουράγιο να κυνηγήσει ενώ κανονικά θα είχε πέσει και θα... κατασπάραζε τον αντίπαλό του.

Ο φετινός Ολυμπιακός εξαρτάται πάρα πολύ από τον Γουόκαπ. Μέχρι το ματς με την Μπαρτσελόνα σας προκαλώ να δείτε τι συνέβη στο παρκέ όταν αυτός καθόταν στον πάγκο για ξεκούραση στα ματς με Παναθηναϊκό και Άρη. Πόσω δε μάλλον, όταν απουσιάζει και ο Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος. Όταν ο Γουόκαπ δεν είναι καλός, οι «ερυθρόλευκοι» θα δυσκολεύονται.

Τα 6/6 τεράστια τρίποντα

Το μπάσκετ είναι άθλημα ψυχολογίας. Μπορεί μία κατοχή της μπάλας αρκετά πριν το φινάλε ενός ντέρμπι να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα. Χθες ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε υπέρβαση, όμως σε τρεις περιπτώσεις που χρειαζόταν μία μεγάλη άμυνα είδε τον αντίπαλο να ευστοχεί σε μεγάλα σουτ από τα 6.75 και να του... κόβει τα πόδια.

Γενικά οι Ισπανοί ξεκίνησαν με τρομακτικά υψηλά ποσοστά ευστοχίας από τη γραμμή των τριών πόντων. Στο πρώτο δεκάλεπτο τα περισσότερα ήταν ελεύθερα. Στο δεύτερο δεκάλεπτο τα περισσότερα ήταν υπό πίεση. Μπήκαν όμως.

Αυτό που στέρησε τη νίκη από τον Ολυμπιακό ήταν τρία «ζευγάρια» σουτ στο δεύτερο ημίχρονο. Σουτ που θέλουν «κάκαλα» και ικανότητες. Σουτ που δείχνουν και την αξία του αντιπάλου φυσικά και μπράβο του.

Στο 24' ο Κάνααν έχει βάλει «φωτιά» στο ΣΕΦ και τον Ολυμπιακό μπροστά με 44-42. Ακολουθεί τρίποντο του Γικουμπάιτις και τρίποντο του Λαπροβίτολα. Στο 28' ο Μιλουτίνοφ καρφώνει για το 54-50 και ακολουθεί τρίποντο του Πάρα από τη γωνία και άλλο ένα του «Λάπρο» για το 54-56. Στο 66-59 (36') ο Σατοράνσκι ευστοχεί από τη γωνία και δευτερόλεπτα μετά τον μιμείται ο Αμπρίνες για το προσπέρασμα.

Τα πόδια... κόπηκαν και φυσιολογικό. Εκεί που έχεις δώσει τα πάντα, έχεις προσπαθήσει, αισθάνεσαι πως έχει τον πρώτο λόγο δέχεσαι τρίποντα που σε βρίσκουν απευθείας στην καρδιά. Δεν είναι μόνο οι 3 πόντοι, είναι και το ψυχολογικό πρόβλημα που σου δημιουργούν εκείνη τη στιγμή.

Μιλουτίνοφ

Το μαγικό διάστημα με spain pick 'n' roll και περιστροφές σεμιναρίου

Ο Ολυμπιακός μπορεί να έπαιξε με προβλήματα, αλλά ήταν καλός σε ορισμένα διαστήματα του αγώνα. Πολύ καλός. Σε απόσταση αναπνοής λόγω της θέσης μου είδα ένα εντυπωσιακό τρίλεπτο στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου. Οι Πειραιώτες έτρεξαν τέσσερις διαδοχικές φορές το αγαπημένο τους «spain pick 'n' roll» (διαβάστε εδώ τι είναι) και βρήκαν τέσσερις διαφορετικούς τρόπους να σκοράρουν.

Γενικά κάθε σύστημα έχει πολλές παραλλαγές, ανάλογα την αντιμετώπιση της άμυνας σου επιτρέπει να χτυπήσεις διαφορετικά. Η πεντάδα που εμπιστεύτηκε ο Μπαρτζώκας στην αρχή της τελευταίας περιόδου είχε αμυντικό προσανατολισμό με Γουόκαπ, Λαρεντζάκη, Μπραζντέικις, Πίτερς και Φαλ.

Πρώτη επίθεση «spain pnr», ο Γουόκαπ δεν πασάρει στην έξοδο του συμπαίκτη του, προτιμά το drive πασάρει έξω στον Πίτερς έχοντας δημιουργήσει ρήγμα. Τρίποντο ο Πίτερς.

Δεύτερη επίθεση «spain pnr», η μπάλα φτάνει στον Μπραζντέικις ο οποίος εκμεταλλεύεται την ικανότητά του στην close out επίθεση, ισορροπεί μετά την επαφή του αντιπάλου του στον αέρα. Καλάθι και φάουλ ο Λιθουανός.

Τρίτη επίθεση «spain pnr», ο Γουόκαπ δεν πασάρει στην έξοδο του συμπαίκτη του, προτιμά το drive και τελειώνει τη φάση μόνος του γιατί η άμυνα της Μπαρτσελόνα θεωρεί πως θα πασάρει όπως είχε κάνει δευτερόλεπτα πριν.

Τέταρτη επίθεση «spain pnr». Δε λειτουργεί τίποτα γιατί η Μπαρτσελόνα πλέον το αντιμετωπίζει σωστά, ωστόσο ο Γουόκαπ παίρνει ένα «σκοτωμένο» σουτ και το βάζει.

Στο ίδιο διάστημα η ομαδική άμυνα των «ερυθρόλευκων» ήταν συγκλονιστική. Η δεύτερη και η τρίτη (όποτε έφτασε εκεί) περιστροφή ήταν όπως έπρεπε και ειδικά ο Πίτερς λειτούργησε άψογα κλέβοντας μπάλες.

Το παιχνίδι αυτό ανήκει στο παρελθόν. Στον Ολυμπιακό γνωρίζουν καλά πως ξημέρωσε μία νέα μέρα και βλέπουν μπροστά. Χρειάζονται ξεκούραση, αλλά δεν υπάρχει χρόνος. Ακολουθούν τρία παιχνίδια υψηλής έντασης γιατί δεν είναι μόνο η Αρμάνι και η Παρτιζάν. Και η ΑΕΚ αγωνίζεται με έναν τρόπο απρόσμενο που αν δεν προσέξεις μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αν σουτάρει καλά από τα 6.75.

ΥΓ: Ο Ολυμπιακός έπαιξε με ενάμιση χειριστή χθες.

ΥΓ 2: Οι πολλές απουσίες έχουν υπερφορτώσει σωματικά τους υγιείς παίκτες. Γουόκαπ, Παπανικολάου, Μιλουτίνοφ, Πίτερς παίζουν πολύ περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Αναγκαστικά. Χρειάζεται προσοχή. Διαχείριση στην προπόνηση και ξεκούραση. Ειδικά η ξεκούραση να είναι ποιοτική.

ΥΓ 3: Ο Κάνααν έχει τις ικανότητες να γίνει top level γκαρντ, αλλά δε θα γίνει ποτέ αν δε μάθει να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του την ώρα της δράσης. Το 4ο φάουλ ήταν ακατανόητο, ήταν αντιαθλητικό που δε δόθηκε και δημιούργησε πρόβλημα στην ομάδα του αφού στερήθηκε των υπηρεσιών του.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.