Άλμπα - Αρμάνι 85-82: «Έσπασε το ρόδι» με αγχωτικό τρόπο (vid)

Σπύρος Μαρκεζίνης
Η Άλμπα Βερολίνου (1-4) τα κατάφερε κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο (1-3) και πήρε την πρώτη της νίκη στο επίπεδο της Euroleague, έπειτα από έναν πολύ συναρπαστικό αγώνα που κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα.

Στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Euroleague, η Άλμπα Βερολίνου φιλοξένησε την Αρμάνι Μιλάνο και πήρε με πολύ δύσκολο τρόπο την πρώτη της νίκη στην Ευρώπη για την φετινή αγωνιστική περίοδο, επικρατώντας με 85-82 της ιταλικής ομάδας.

Η Άλμπα μπήκε στον αγώνα και από την αρχή έδειξε πως θέλει να παλέψει για την πρώτη της νίκη. Η Αρμάνι φάνηκε πως είχε βρει τρόπο να ελέγξει τον αγώνα και τελείωσε το πρώτο δεκάλεπτο με επί μέρους σκορ 18-12. Στην συνέχεια όμως αποδείχτηκε ότι δεν μπορούσε να διατηρηθεί μπροστά με διαφορά άνω των δέκα πόντων και ολοκλήρωσε το ημίχρονο μπροστά με 37-35, αλλά το επί μέρους να ανήκει στους γηπεδούχους με 23-19.

Με αντίστοιχο τρόπο συνεχίστηκε και το τρίτο δεκάλεπτο ωστόσο η Άλμπα από τα μέσα της τελευταίας περιόδου, βρήκε λύσεις στην επίθεση και κατάφερε να πάρει μέσα από πολύ δύσκολες φάσεις, την νίκη επί της Αρμάνι η οποία έκανε λάθη ενώ φάνηκε πως δεν μπορούσε να παραμείνει συγκεντρωμένη στα τελευταία πολύ κρίσιμα δευτερόλεπτα της αναμέτρησης.

Άλμπα - Αρμάνι: Το ματς

Στο πρώτο δεκάλεπτο η Άλμπα προηγήθηκε με 5-0 στα πρώτα τρία λεπτά του αγώνα με την Αρμάνι να βρίσκει επαφή με το καλάθι στα μέσα της περιόδου. Οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν 2:41 πριν το τέλος του δεκαλέπτου και κατάφεραν να γυρίσουν το εις βάρους το σκορ με ένα σερί οκτώ πόντων στα τελευταία λεπτά. Στο δεύτερο δεκάλεπτο η Άλμπα άρχισε να μειώνει και μάλιστα πέρασε μπροστά στο 5:32 πριν την λήξη του ημιχρόνου με το εύστοχο τρίποντο του Ντέλοου. Η Αρμάνι όμως ανέκτησε άμεσα τον έλεγχο του αγώνα με τον Σιλντς και με τον Κάιλ Χάινς ανέβασε την διαφορά στους τρεις. Ακολούθησε μία ακόμα προσπάθεια της Άλμπα ώστε να περάσει μπροστά αλλά η Αρμάνι έβρισκε τρόπους να διατηρηθεί μπροστά και πήγε στα αποδυτήρια κατά την διάρκεια του ημιχρόνου όντας μπροστά με 37-35.

Η εικόνα της αρχής του δευτέρου μισού ήταν αντίστοιχη με αυτήν του τέλους του πρώτου. Οι παίκτες του Ετόρε Μεσίνα συνέχισαν να διατηρούνται σε μικρή απόσταση ενώ σταδιακά άρχισαν να χτίζουν ακόμα μεγαλύτερη διαφορά. Στο 7:28 πριν το τέλος της περιόδου έφτασαν την απόσταση στους δέκα πόντους ενώ ο Μίροτιτς στα 4:42 έκανε το 55-43. Η Αρμάνι αν και έλεγχε τον ρυθμό φαινόταν πως δεν μπορούσε να απομακρυνθεί σε μεγάλη απόσταση από την Άλμπα και οι «Γερμανοί» μείωσαν αρχικά στο 48-55, 2:49 λεπτά πριν το τέλος της τρίτης περιόδου ενώ έφτασαν ξανά σε απόσταση δύο μόλις πόντων στο 1:07, έπειτα από κάρφωμα του Καλίφα. Η Αρμάνι ανέβασε πάλι ρυθμούς και τελείωσε το δεκάλεπτο με 61-57.

Με την επιστροφή των δύο ομάδων στο παρκέ για την τέταρτη περίοδο, επέστρεψε και η καλή εικόνα της ιταλικής ομάδας η οποία στα πρώτα τρία λεπτά έφτασε την διαφορά ξανά στους δέκα πόντους με σκορ 71-61. Με την αναμέτρηση να πλησιάζει στα τελευταία πέντε λεπτά της, ο Σαβόν Σιλντς βρήκε ένα μεγάλο τρίποντο που διατήρησε την διαφορά στους οκτώ πόντους (74-66), αναγκάζοντας τον Ίσραελ Γκονζάλεθ να καλέσει time out. Ενώ οι γηπεδούχοι είχαν μειώσει στους τέσσερις, ο Μαόντο Λο έβαλε ένα τρίποντο, στο οποίο απάντησε όμως αμέσως ο Ματ Τόμας για το 77-73 (3:43 πριν το τέλος). Ο Μίροτιτς ευστόχησε σε μία από τις δύο βολές για το 80-73 ενώ στην επόμενη φάση η Άλμπα μάζεψε τρία σερί επιθετικά ριμπάουντ και με βολές του Τίμαν μείωσε στους πέντε. Ακολούθησε επιθετικό φάουλ από τον Μέλι ο οποίος έδωσε την μπάλα στην Άλμπα. Αυτό το εκμεταλλεύτηκε ο Ολίντε και ευστόχησε σε σουτ τριών πόντων για το 78-80. Ο Τϊμαν έβαλε την μία από τις δπύο βολές και το ματς συνέχισε με το σκορ79-82 ενώ στην επίθεση που άρχισε από το αμυντικό ριμπάουντ ο Μίροτιτς κόπηκε σε προσπάθεια τριών πόντων ενώ ο Χάινς κέρδισε βολές. Αστόχησε όμως και στις δύο ενώ έμεναν 90 δευτερόλεπτα για την λήξη, και ο Τϊμαν βρήκε τρόπο να πάρει καλάθι και φάουλ. Ο ίδιος ευστόχησε για το 82-82 και στην επόμενη επίθεση οι παίκτες της Αρμάνι έχασαν την μπάλα μέσα από τα χέρια τους και ο Στέρλινγκ Μπράουν με πολύ δύσκολο lay up έκανε το 84-82 ενώ απέμεναν 24 δευτερόλεπτα.

Ο Ετόρε Μεσίνα κάλεσε time out ώστε να δώσει οδηγίες στους παίκτες του για την τελευταία επίθεση. Ο Σιλντς στα επτά δευτερόλεπτα πήρε την επίθεση πάνω του ωστόσο αστόχησε και αμέσως μετά η Άλμπα πήρε βολές. Ο Τίμαν έχασε την πρώτη αλλά έβαλε την δεύτερη και έκανε το 85-82 και ο Μεσίνα κάλεσε εκ νέου στον πάγκο τους παίκτες του. Ο Μίροτιτς δεν ήταν εύστοχος σε off balance σουτ και η Άλμπα πήρε με αυτόν τον επεισοδιακό τρόπο την πρώτη της νίκη στην φετινή Euroleague.

Πρώτος σκόρερ για τους νικητές αναδείχθηκε ο Γιοχάνς Τίμαν με 22 πόντους σε 29:46 λεπτά έχοντας 3/4 δίποντα, 3/5 τρίποντα και 7/9 βολές. Ο Νίκολα Μίροτιτς βγήκε ως ο κορυφαίος σκόρερ του αγώνα με 30 πόντους ενώ κοντά βρέθηκε και ο συμπαίκτης του, Σέιβον Σιλντς με 25, με τον τελευταίο να έχει 5/8 τρίποντα.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στο τελευταίο μισό της τέταρτης περιόδου, όπου η Αρμάνι δεν είχε την συγκέντρωση που έπρεπε ώστε να διατηρηθεί μπροστά, σε αντίθεση με την Άλμπα η οποία παρέμεινε ήρεμη και έφτασε στην νίκη.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ: Μπορεί ο Σιλντς και ο Μίροτιτς να έβαλαν τους περισσότερους πόντους, αυτός όμως που φάνηκε να οδηγεί την μία ομάδα στην νίκη, ήταν ο Γιοχάνς Τίμαν που έβαλε μερικά από τα πιο κρίσιμα καλάθια της αναμέτρησης.

ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ο Νικολό Μέλι, πέρα από το γεγονός ότι δεν έβαλε ούτε έναν πόντο, έχοντας μάλιστα μόνο μία προσπάθεια για σουτ (ένα άστοχο τρίποντο), έκανε και ένα λάθος στο τέλος του αγώνα όποπυ έδωσε την κατοχή στην Άλμπα.

ΠΗΓΕ... ΣΤΡΑΦΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ: Ο Νίκολα Μίροτιτς και ο Σέιβον Σιλντς σημείωσαν 30 και 25 πόντους αντίστοιχα, δηλαδή τους 55 από τους 82 της ομάδας τους.

Τα δεκάλεπτα: 12-18, 35-37, 57-61, 85-82

ALban Milan stats

ALban Milan stats

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.