Euroleague: Οι 10 σταρ που κινούνται σε... ρηχά νερά

Νίκος Καρφής
Ο Φαλ με τον Χουάντσο
Το Gazzetta στέκεται σε δέκα παίκτες που ξεκίνησαν... μουδιασμένα τη σεζόν στη Εuroleague και θα πρέπει να ανέβουν.

Είναι πολύ νωρίς ακόμα στη Euroleague, αφού βρισκόμαστε στις πρώτες αγωνιστικές της regular season της διοργάνωσης. Όμως δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πως υπάρχουν αρκετοί σταρ που κινούνται σε ρηχά νερά και δεν παίζουν σύμφωνα με τις δυνατότητες τους. Αυτό φυσικά επηρεάζει και τις ομάδες τους που αναζητούν καλύτερα πράγματα από εκείνους.

Το Gazzetta στέκεται σε δέκα περιπτώσεις παικτών που ξεκίνησαν... μουδιασμένα την πορεία τους στη φετινή Euroleague και ψάχνουν βελτίωση ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

Γουίλ Κλάιμπερν

Στην μετά-Αταμάν εποχή τα πράγματα είναι δύσκολα για την Εφές. Άλλωστε αποχώρησε και ο σπουδαίος Μίτσιτς για το ΝΒΑ. Οι Τούρκοι περίμεναν πολλά από τον Γουίλ Κλάιμπερν, αλλά εκείνος δεν ανταποκρίνεται μέχρι στιγμής όπως θα έπρεπε. Ειδικά στα πρώτα ματς, κινήθηκε σε πολύ... ρηχά νερά και στοίχισε στην Εφές. Μέχρι τώρα ο Κλάιμπερν μετρά 9 πόντους, 6 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ κατά μέσο όρο όμως σουτάρει με το απογοητευτικό 18% στα τρίποντα, δηλαδή με 4/22. Δεν είναι ο εαυτό του και αυτό προβληματίζει την Εφές.

Μουσταφά Φαλ

τυ

Με την έλευση του Νίκολα Μιλουτίνοφ, ο περισσότερος κόσμος θεωρούσε πως ο Ολυμπιακός θα έφτιαχνε το κορυφαίο δίδυμο σέντερ στη διοργάνωση. Ο Σέρβος πραγματοποιεί πολύ καλές εμφανίσεις, όμως δεν ισχύει το ίδιο για τον Φαλ που ακόμα ψάχνεται. Δεν θυμίζει τον παίκτη της περσινής σεζόν. Έχει 4.5 πόντους, 2.8 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ, αλλά και 57% στις βολές. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας περιμένει πολλά περισσότερα από τον Γάλλο, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται αρκετά πίσω από τον Μιλουτίνοφ και θα πρέπει να ανεβάσει ρυθμούς.

Mάρκους Χάουαρντ

Εδώ έχουμε μια ειδική περίπτωση, καθώς δεν είναι ότι έχει τόσο κακούς μέσους όρους στο σκοράρισμα. Απλά ο Μάρκους Χάουαρντ δεν έχει ανάλογη πορεία με την περσινή, τότε που εντυπωσίασε σε αρκετά ματς, ενώ είναι απελπιστικά άστοχος για την αξία του πίσω από τη γραμμή του τρίποντου. Μετρά 13.4 πόντους και 3.4 ασίστ, όμως έχει και 10/39 στα τρίποντα. Αυτό το ποσοστό έχει κάνει... ζημιά στη Μπασκόνια που δεν έχει ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο τη σεζόν. Ορισμένες φορές το παρακάνει και τα έχει... σπάσει, υπερβάλλοντας καταστάσεις.

Χουάντσο Ερνανγκόμεθ

τ

Ο Ισπανός διεθνής αποτέλεσε μία από τις πιο λαμπερές μεταγραφές του καλοκαιριού, ερχόμενος από το ΝΒΑ. Ο Αταμάν και ο κόσμος του Παναθηναϊκού περίμενε πολλά από εκείνον, ωστόσο ο Χουάντσο δεν έχει καταφέρει να δείξει την ποιότητα του στο παρκέ. Ψάχνει εναγωνίως να ανεβάσει το παιχνίδι του, αφού μέχρι τώρα είναι πολύ... σιωπηλός. Έχει 5.4 πόντους και 5.6 ριμπάουντ, ενώ εκεί που χρειάζεται πολλή δουλειά είναι το κακό 3/11 δίποντο. Ένα ποσοστό δηλαδή 27%. Οι 5.4 πόντοι είναι πολύ λίγοι σε σχέση με αυτά που περιμένουν στο... τριφύλλι και θα πρέπει να αλλάξει... πρόσωπο στα επόμενα παιχνίδια.

Kέμπα Γουόκερ

Εντάξει, είναι πολύ νωρίς να κριθεί, αφού ακόμα δεν έχει καταφέρει να εγκληματιστεί καλά στην Ευρώπη. Ωστόσο σίγουρα το παρελθόν του και η ποιότητα του είναι για πολλά παραπάνω από όσα δείχνει στα πρώτα του ματς με τη φανέλα της Μονακό. Έχει μόλις 5.7 πόντους, 2 ασίστ και 2 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Αποκτήθηκε για να κάνει τη διαφορά και όχι για να είναι ρολίστας. Παίζει 14 λεπτά μέχρι τώρα κατά μέσο όρο και χρειάζεται άνοδος στην απόδοση του για να τον εμπιστευτεί περισσότερο και ο προπονητής του. Η καριέρα του στο ΝΒΑ είναι τεράστια.

Κάρσεν Έντουαρντς

Πολλοί περίμεναν πως ο Έντουαρντς θα κάνει μια breakout season φέτος και θα... τρελάνει κόσμο. Όμως ο πρώην γκαρντ των Σέλτικς και νυν της Mπάγερν δεν δείχνει κάτι τέτοιο στα πρώτα του ματς. Έχει μόλις 5.4 πόντους και 1.4 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, ενώ σουτάρει με απελπιστικά ποσοστά τόσο από το δίποντο, όσο και από το τρίποντο. Έχει 6/21 δίποντα και 4/22 τρίποντα, νούμερα που δεν αφήνουν ικανοποιημένο τον Λάσο και τους ανθρώπους της Μπάγερν. Απαιτείται να βρει το... χέρι του για να βοηθήσει την ομάδα του στη δύσκολη συνέχεια, αρχής γενομένης με το ματς κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα.

Έντι Ταβάρες

j

Είναι ίσως ο κορυφαίος σέντερ της Euroleague. Κομβικός και στις δύο μεριές του παρκέ. Ένα τέρας μέσα στη ρακέτα που κάνει τους αντιπάλους να βλέπουν εφιάλτες. Όμως φέτος είναι λίγο... μουδιασμένος, προερχόμενος και από τραυματισμό. Έχει μόλις 6.2 πόντους, 2.8 ριμπάουντ και 50% στο παρκέ. Τα νούμερα αυτά δεν ανταποκρίνεται στη μεγάλη αξία του. Εκ των πρωταγωνιστών στον τίτλο της Ρεάλ πέρυσι. Ο Ματέο θέλει να δει περισσότερα πράγματα, αφού τον βάζει σιγά σιγά στο κλίμα, δίνοντας του 16 λεπτά ανά ματς. Οι Μαδριλένοι πάντως είναι... τρένο και χωρίς να παίρνουν τα μέγιστα από τον βασικό σέντερ τους.

Tζόναθαν Μότλεϊ

Από τους κορυφαίους ψηλούς της Euroleague την περσινή σεζόν, ένα θηρίο κάτω από τις δύο ρακέτες που έλυνε τα χέρια του Ιτούδη. Όμως φέτος δεν πραγματοποιεί τόσο κυριαρχικές εμφανίσεις. Όχι ότι είναι κακός, ωστόσο δεν παίζει στα standards της ποιότητας του. Μέχρι στιγμής μετρά 8.2 πόντους, 3.6 ριμπάουντ και 1 ασίστ και θέλει να δει τα νούμερα του να ανεβαίνουν. Παίζει περίπου 18 λεπτά στο ματς, όμως θα πρέπει να πάει πάνω από τους 10 πόντους μέσο όρο για να θυμίσει λιγάκι τον περσινό Μότλεϊ. Έχει τις προδιαγραφές να το πετύχει.

Φρανκ Καμίνσκι

Η απόκτηση του από την Παρτίζαν σήκωσε θόρυβο σε όλη την Ευρώπη, αφού είναι ένας παίκτης με τιμιότατη καριέρα στο ΝΒΑ. Στην ομάδα του Ομπράντοβιτς όμως περίμεναν παραπάνω από εκείνον στο ξεκίνημα. Βοηθά τους Σέρβους, αλλά σίγουρα ο Ζοτς θα ήθελε να δει καλύτερα πράγματα από εκείνον. Ο Καμίνκσι έχει 7 πόντους και 3.2 ριμπάουντ κατά μέσο όρο στα 15 λεπτά που μένει στο παρκέ. Έχει 33% τρίποντα και χρειάζεται να κερδίσει τον χρόνο του, να μοχθήσει περισσότερο, να προσαρμοστεί καλύτερα. Το σουτ του είναι το... κλειδί για την Παρτίζαν.

Ρόκας Γιοκουμπάιτις

μ

Το... παιδί του Γιασικεβίτσιους δεν έχει πια τον Λιθουανό στη Βαρκελώνη και οι αριθμοί του έχουν πέσει. Είναι ο γκαρντ με τον μικρότερο μέσο όρο πόντων από το βασικό rotation, αφού μετρά 6.8 ανά παιχνίδι, Μοιράζει 3.4 ασίστ και κατεβάζει 2.8 ριμπάουντ. Σε μια πλήρης ομάδα, θα πρέπει να ανεβάσει τις μετοχές του γιατί ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και δεν συγχωρούνται μέτριες εμφανίσεις. Το 40% στα δίποντα θα πρέπει να το βελτιώσει. Σατοράνσκι, Λαπροβίτολα και Αμπρίνες του αυξάνουν τον ανταγωνισμό στην περιφέρεια.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.