Μπαρτσελόνα-Ερ. Αστέρας 86-81: Την κράτησε όρθια η κλάση του Πάρκερ

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ένα μεγάλο σουτ του Τζάμπαρι Πάρκερ έβγαλε την Μπαρτσελόνα από εξαιρετικά δύσκολη θέση και την οδήγησε στη νίκη επί του Ερυθρού Αστέρα με 86-81 σ' ένα παιχνίδι όπου οι Καταλανοί επικράτησαν αλλά η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου κέρδισε τις εντυπώσεις...

Όσοι περίμεναν μια παράσταση για έναν ρόλο, συνυπολογίζοντας και την απόλυτα αρνητική παράδοση του Ερυθρού Αστέρα στη Βαρκελώνη, διαψεύστηκαν πανηγυρικά καθώς η Μπαρτσελόνα δεν δυσκολεύτηκε απλά αλλά... χρειάστηκε πολλά για να κερδίσει την εξαιρετική ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Ο Τζάμπαρι Πάρκερ εξελίχθηκε σε παίκτης της τελευταίας στιγμής για τους Καταλανούς οι οποίοι βασίστηκαν και στον Ερνάνγκομεθ ενώ για τους Σέρβους που είχαν παράπονα από τις αποφάσεις των διαιτητών στα τελευταία δύο λεπτά, πήγε... στράφι το τρομερό παιχνίδι των Μίτροβιτς, Τεόντοσιτς.

Ο αγώνας

Η επίδοση της Μπαρτσελόνα στην επίθεση στο πρώτο πεντάλεπτο ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακή (15-6), το ίδιο όμως ίσχυσε και για την επίδραση του Μίλος Τεόντοσιτς στο παιχνίδι του Ερυθρού Αστέρα από τη στιγμή εισόδου του στο παιχνίδι. Ο βετεράνος γκαρντ «σουλούπωσε» την επιθετική λειτουργία της ομάδας του προσφέροντας έτοιμα καλάθια στον Νταβιντόβατς και σε συνδυασμό με τη βελτίωση της αμυντικής συμπεριφοράς των φιλοξενούμενων μειώθηκε και η διαφορά στο τέλος της περιόδου (21-18).

Η Μπαρτσελόνα είχε στιγμές θεαματικού μπάσκετ, μερικές εξ' αυτών ήταν στα πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου (39-23, 23:30) τελειώνοντας φάσεις από κάθε απόσταση με πρωταγωνιστή τον Ουίλι Ερνάνγκομεθ ο οποίος σ’ εκείνο το σημείωσε είχε 16 πόντους! Ο Λούκα Μίτροβιτς κράτησε τον Ερυθρό Αστέρα ο οποίος μάζευε το ένα επιθετικό ριμπάουντ μετά το άλλο και λίγο αργότερα – με τον Νεμάνια Νέντοβιτς – βρήκε το πρώτο του εύστοχο τρίποντο έπειτα από έντεκα άστοχες προσπάθειες (42-32, 17’). To buzzer beater του Νέντοβιτς μάζεψε ακόμη περισσότερο τη διαφορά στο τέλος του ημιχρόνου (47-43) και το εντυπωσιακό στοιχείο του πρώτου ημιχρόνου ήταν το εξής: Το επιμέρους σκορ της Μπαρτσελόνα στα πρώτα πεντάλεπτα των δεκαλέπτων ήταν 33-11 και το αντίστοιχο του Ερυθρού Αστέρα στα δεύτερα μισά ήταν 32-14!

Ο Ερυθρός Αστέρας συνέχισε να μαζεύει ριμπάουντ αλλά και να μην τα αξιοποιεί, η δε Μπαρτσελόνα επίσης δεν είχε συνέπεια στην επίθεση (με εξαίρεση τον Τζάμπαρι Πάρκερ) κι έτσι το τρίτο δεκάλεπτο ήταν το λιγότερο παραγωγικό σε σχέση με τα δύο που προηγήθηκαν (61-51, 27'). Εκεί οι φιλοξενούμενοι έβγαλαν τρεις υπέροχες συνεργασίες κάνοντας αυτό που είχαν καταφέρει δύο φορές στο πρώτο ημίχρονο. Το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με ένα coast to coast του Πάρκερ (65-62).

Ο Μίλος Τεόντοσιτς έδωσε συνέχεια στο εκπληκτικό παιχνίδι του με δημιουργία και εκτέλεση καθώς ο Γιακουμπάιτις προσπαθούσε να κρατήσει το μικρό προβάδισμα της Μπαρτσελόνα (72-67, 33'). Δύο διαδοχικά καλάθια του εξαιρετικού Μίτροβιτς σε συνδυασμό ενός τριπόντου του Νταβιντόβατς κράτησαν ζωντανό το όνειρο του Ερυθρού Αστέρα (76-75) με την είσοδο στα τελευταία τέσσερα λεπτά. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου είχε τρεις ευκαιρίες να περάσει μπροστά στο σκορ για πρώτη φορά στο παιχνίδι αλλά τις πέταξε στα σκουπίδια. Ένα έμμεσο τρίποντο του Μίτροβιτς έφερε την απόλυτη ισορροπία (78-78), 100'' πριν το τέλος αλλά Βέσελι απάντησε με το ίδιο νόμισμα σε μια φάση που προκάλεσε ένταση. Δικαίως ο Έλληνας τεχνικός διαμαρτυρήθηκε για διπλό (!) φάουλ του Τσέχου σέντερ πριν το καλάθι αλλά οι διαιτητές επέμειναν στην απόφασή τους μετρώντας το καλάθι, καταλογίζοντας φάουλ αλλά και χρεώνοντας τον Σφαιρόπουλο με τεχνική ποινή.

Κι έτσι η Μπαρτσελόνα πήρε τρεις πόντους (81-78) σε μια φάση αλλά και την κατοχή μετά τα βήματα του Τεόντοσιτς για να ακολουθήσει ένα απίθανο σουτ του Πάρκερ. Ο Σέρβος γκαρντ εξιλεώθηκε με ένα μεγάλο τρίποντο αλλά οι διαιτητές αφού μέτρησαν το καλάθι χρέωσαν με τεχνική ποινή τον Μίτροβιτς επειδή πάτησε την τελική γραμμή στην επαναφορά της μπάλας από την Μπαρτσελόνα. Κι έτσι οι Καταλανοί βάζοντας απλά τις βολές εξασφάλισαν τη νίκη.


ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στις λεπτομέρειες. Στη φάση με τον Βέσελι που σήκωσε πολύ συζήτηση, στα βήματα του Τεόντοσιτς, κυρίως όμως στο buzzer beater του Τζάμπαρι Πάρκερ 49'' πριν το τέλος. Οι δε δύο τεχνικές ποινές εις βάρος του Ερυθρού Αστέρα στο τελευταίο λεπτό έπαιξαν ρον ρόλο τους.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ: Ο Τζάμπαρι Πάρκερ τελείωσε το παιχνίδι με 20 πόντους, κυρίως όμως έβαλε το μεγαλύτερο σουτ του αγώνα.

ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ: Ερνάνγκομες, Σατοράνσκι αλλά και ο Βέσελι.

ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΦΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥΣ: Ο Λούκα Μίτροβιτς έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του στην Euroleague, ο Τεόντοσιτς ήταν το ίδιο εκπληκτικός για τον Ερυθρό Αστέρα ομοίως και ο Νταβίντοβατς.

ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ο Ντος Σάντος ήταν αρνητικός για τον Ερυθρό Αστέρα ενώ ο Ναπίερ δεν έβαλε τα σουτ που περιμένει η ομάδα του από αυτόν.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Ο Ερυθρός Αστέρας επιβεβαίωσε γιατί είναι η ικανότερη ομάδα της Euroleague στα επιθετικά ριμπάουντ καθώς μάζεψε 18.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ: Η Μπαρτσελόνα θα ταξιδέψει στη Βιτόρια για τον αγώνα με την Μπασκόνια και ο Ερυθρός Αστέρας αντιμετωπίζει τη Φενέρμπαχτσε στο Βελιγράδι.

Τα δεκάλεπτα: 21-18, 47-43, 65-62, 86-81.

86

81

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.