Μπαρτσελόνα-Βαλένθια 74-70: Νίκη... χωρίς χαμόγελο για τους Καταλανούς

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η απελπιστική αστοχία στο μακρινό σουτ έβαλε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την Μπαρτσελόνα η οποία χάρη στην άμυνά της απέφυγε ένα... δεύτερο σοκ - έπειτα από αυτό που έζησε στη Βιτόρια - και επικράτησε της Βαλένθια με 74-70 στη Βαρκελώνη.

Η παράσταση που έδωσε η Μπαρτσελόνα ήταν επιεικώς απογοητευτική καθώς μετά το εντυπωσιακό πρώτο δεκάλεπτο και τους 25 πόντους που σημείωσε, περιορίστηκε στους στα υπόλοιπα τρία. Αν και τα περισσότερα μακρινά σουτ ήταν... προκλητικά ελεύθερα - λόγω και της αμυντικής προσέγγισης του αγώνα από τη Βαλένθια - οι Καταλανοί ήταν απελπιστικά άστοχοι κι αυτή η αναποτελεσματικότητά τους λίγο έλειψε να κοστίσει. Η Βαλένθια έκανε κυριολεκτικά ό,τι καλύτερο μπορούσε δεδομένης της απουσίας του Χάρπερ αλλά και του τραυματισμού του Στέφαν Γιόβιτς στα μέσα της τελευταίας περιόδου.

Ο αγώνας

Η δημιουργία του Νίκολας Λαπροβίτολα σε συνδυασμό με την εκτέλεση του Γιαν Βέσελι (9π.) συνέθεσαν την τέλεια επιθετική λειτουργία στα πρώτα λεπτά του αγώνα κι έβαλαν την Μπαρτσελόνα σε θέση οδηγού. Η Βαλένθια είχε πρόβλημα στην άμυνα, έδωσε νωρίς το πέμπτο ομαδικό και παράλληλα το δικαίωμα στους γηπεδούχους να ξεφύγουν με διψήφια διαφορά μέσα από τους πόντους που βρήκαν από τη γραμμή των βολών. Η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με σκορ 25-16 και με 8/8 δίποντα για τους Καταλανούς!

Η είσοδος του Στέφαν Γιόβιτς στο παιχνίδι «σουλούπωσε» την επιθετική λειτουργία της Βαλένθια η οποία μπέρδεψε την Μπαρτσελόνα με την άμυνα ζώνης. Από το επιθετικό κρεσέντο της πρώτης περιόδου, οι γηπεδούχοι σημείωσαν με… κόπο και ιδρώτα μόλις 12 πόντους στο δεύτερο δεκάλεπτο (25-22, 13’). Η τακτικής της παροχής του μακρινού σουτ από τη Βαλένθια αποδείχθηκε αποτελεσματική καθώς οι παίκτες της Μπαρτσελόνα ήταν απελπιστικά άστοχοι έξω από τα 6.75 με 1/15 προσπάθειες (1/7 είχε ο Λαπροβίτιλα και 0/4 ο Αμπρίνες). Κι έτσι το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με σκορ 37-33.

Ο Ντάμιεν Ίνγκλις συνέχισε να πληγώνει την Μπαρτσελόνα (45-45, 25') αποτρέποντας την απόπειρα των γηπεδούχων να χτίσουν διαφορά. Ένα... κατά λάθος τρίποντο του Βίκτορ Κλαβέρ (51-50, 29') - ο Ισπανός έψαξε μια πάσα στο low post και η μπάλα κατέληξε στο καλάθι - ήταν μία από τις ελάχιστες λύσεις που βρήκε η Βαλένθια στο τρίτο δεκάλεπτο αλλά την ίδια δυσλειτουργία στην επίθεση είχε και η Μπαρτσελόνα με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι συνολικά σε 2ο και 3ο δεκάλεπτο σημείωσε μόλις 29 πόντους (54-52, 30').

Η Βαλένθια επέβαλε τους κανόνες της από τη δεύτερη περίοδο, με τους ίδιους παίχθηκαν και τα πρώτα λεπτά της τελευταίας περιόδου (54-56, 32') καθώς η Μπαρτσελόνα δεν είχε τίποτε να επιδείξει στην επίθεση πλην των ριμπάουντ τα οποία της έδωσαν επιπλέον κατοχές αλλά κι αυτές πέρασαν αναξιοποίητες. Ο Στέφαν Γιόβιτς αποχώρησε τραυματίας (σ.σ. πάτησε στο πόδι του Σατοράνσκι και αποχώρησε υποβασταζόμενος) 4:30 λεπτά πριν το τέλος. Δευτερόλεπτα αργότερα, στην έκτη προσπάθειά του ο Άλεξ Αμπρίνες βρήκε το πρώτο του εύστοχο τρίποντο (65-60). Ο Κάλινιτς τον μιμήθηκε και η Μπαρτσελόνα κάθισε σε μαξιλαράκι οκτώ πόντων (68-60) με την είσοδο στα τελευταία 2:30 λεπτά.

Δύο άστοχα τρίποντα από Κάλινιτς, Σατοράνσκι κι ένα εύστοχο του Τζόουνς διατήρησαν τη Βαλένθια στο παιχνίδι (68-65, 39'). Ένα φόλοου κάρφωμα του Βέσελι έπειτα από ένα ακόμη άστοχο σουτ τριών πόντων (70-65) φάνηκε να ρίχνει τους τίτλους τέλους αλλά η απερισκεψία του Κάλινιτς να στείλει τον Οτζελέγε στη γραμμή για τρεις βολκές κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον. Κι έτσι όλα κρίθηκαν από τη γραμμή των ελεύθερων βολών. Ο Λαπροβίτολα έκανε 2/2 στις πιο κρίσιμες κι εκεί τελείωσε το παιχνίδι.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Από τα τρίποντα κινδύνεψε να καταστραφεί, δύο εύστοχα την κράτησαν, συνολικά όμως η Μπαρτσελόνα νίκησε γιατί κράτησε σταθερή την άμυνά της σ' ένα παιχνίδι όπου επιθετικά είχε πρόβλημα. Το δε φόλοου κάρφωμα του Βέσελι (70-65) ήταν το κρισιμότερο καλάθι του αγώνα.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ: Ο Γιαν Βέσελι ήταν ό,τι πιο σταθερό είχε να επιδείξει η Μπαρτσελόνα και στις δύο πλευρές του παρκέ έβαλε και το καλάθι του αγώνα με το φόλοου κάρφωμα 31'' πριν το τέλος.

ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ: Ο Τζάμπαρι Πάρκερ έβγαλε άμυνες και θα έπρεπε να είχε τροφοδοτηθεί περισσότερο από τους παίκτες του ενώ ο Αμπρίνες αν και άστοχος στο μακρινό σουτ έκανε πολλές δουλειές.

ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΦΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥΣ: Κρις Τζόουνς και Ντάμιεν Ίνγκλις έκαναν καλό παιχνίδι ενώ στο τέλος έλειψε από τη Βαλένθια ο Γιόβιτς ο οποίος αποχώρησε λόγω τραυματισμού.

ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βάζοντας στην άκρη την αστοχία, ο Γιακουμπάιτις έκανε κακό παιχνίδι για την Μπαρτσελόνα, ομοίως και ο Ντα Σίλβα. Οτζελέγε και Ντέιβις δεν βοήθησαν τη Βαλένθια στην επίθεση.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Πέραν των 15 επιθετικών ριμπάουντ που μάζεψε η κάθε ομάδα, η Μπαρτσελόνα σούταρε με 16.7% στο τρίποντο έχοντας 5/30 προσπάθειες κι ενώ τα περισσότερα ήταν ελεύθερα!

ΕΠΟΜΕΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ: Η Μπαρτσελόνα θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας τη Μακάμπι ενώ η Βαλένθια θα ταξιδέψει στην Αθήνα για τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό

Τα δεκάλεπτα: 25-16, 37-33, 54-52, 74-70

υθυθυ

γηγη

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.