Όλα αρχίζουν να... θυμίζουν Κωνσταντινούπολη και Βερολίνο!
- Παναθηναϊκός: Η υπεραξία της νίκης σε «κλειστά ματς» και η εκτόξευση του Μήτογλου!
- Ολυμπιακός: Θέλει παίκτες άμεσα γιατί το μικρό rotation θα... σκάσει!
H ολοκλήρωση της 9ης αγωνιστικής στην Euroleague βρήκε τους δύο εκπροσώπους να ισοβαθμούν στην 5η θέση της βαθμολογίας (μαζί με άλλες τέσσερις ομάδες) και σε ανοδική τροχιά, λες και είναι πιασμένοι... χέρι-χέρι! Το δε 4/4 σε "doubel header" είχε να συμβεί από τον Δεκέμβριο του 2017!
Ο μεν Παναθηναϊκός έφτασε τις τρεις διαδοχικές νίκες (και τις 4 στα τελευταία πέντε ματς), καταγράφοντας για πρώτη φορά θετικό ρεκόρ μετά από 37 μήνες (στην πρεμιέρα της σεζόν 2020-21, όταν πέρασε νικηφόρα από τα περίχωρα της Μόσχας απέναντι στην Χίμκι)!
Ο δε Ολυμπιακός «ζευγάρωσε» την πρώτη εφετινή νίκη του εκτός των συνόρων με την πιο πειστική ευρωπαϊκή εμφάνιση στο γήπεδο και παρά το... Όσκαρ ατυχίας που χαρακτηρίζει το ξεκίνημα της σεζόν, απέχει μόλις μία νίκη (ρεκόρ 5-4) από τον περυσινό απολογισμό του μετά από 9 αγώνες (6-3)!
Κοινώς και οι δύο εκπρόσωποί μας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση έχουν πλέον αρχίσει να αφήνουν υποσχέσεις για ακόμη καλύτερο μέλλον και να αυξάνουν τις πιθανότητες εκπλήρωσης των πολύ υψηλών απαιτήσεων που έχει η πλειοψηφία των φιλάθλων τους για την εφετινή ευρωπαϊκή τους πορεία.
Στη σύγχρονη ιστορία τους, άλλωστε, πάνε 14 και 11 χρόνια αντίστοιχα, από τις δύο τελευταίες φορές που «πράσινοι» και «ερυθρόλευκοι» συμμετείχαν μαζί σε ένα Final 4, επιστρέφοντας με το τρόπαιο στις αποσκευές τους!
Παναθηναϊκός: Η υπεραξία της νίκης σε «κλειστά ματς» και η εκτόξευση του Μήτογλου!
Αν μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Αταμάν επιχειρήσει να κάνει τον απολογισμό της υπερφορτωμένης ευρωπαϊκής εβδομάδας που ολοκληρώθηκε, τότε σίγουρα το πιο θετικό πρόσημο των «πράσινων» πεπραγμένων θα πάει στην αποτελεσματική αντίδραση των παικτών του σε δύο διαδοχικά δύσκολα και ψυχοφθόρα τέταρτα δεκάλεπτα, στα οποία οι παίκτες του δοκιμάστηκαν και πήραν καλό βαθμό σε ισάριθμα διαγωνίσματα υψηλών απαιτήσεων.
Θα μου πείτε τώρα ότι ούτε η Ζάλγκιρις, ούτε η Βίρτους είναι κάποιο μεγαθήριο και δεν θα έχετε άδικο! Ωστόσο, πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που ο «εξάστερος» καθάριζε εύκολα ή δύσκολα τα «πονηρά» και αμφίρροπα παιχνίδια μέσα στο ΟΑΚΑ;
Αν δεν κάνω λάθος κοντά 3,5 χρόνια! Από την εποχή του covid και την σεζόν 2019-2020, επί τεχνικής ηγεσίας Ρικ Πιτίνο! Και αυτό φάνηκε από την δυσκολία στα δύο πρώτα εντός έδρας παιχνίδια της σεζόν (αγχωτική νίκη επί της Μπάγερν και επώδυνη ήττα από την Μακάμπι στην παράταση).
Αν, λοιπόν, ο Τούρκος τεχνικός άρχισε να χαλαρώνει και να κρυφοχαμογελά, δεν είναι μόνο επειδή συμπλήρωσε 200 νίκες καριέρας στην Euroleague. Είναι γιατί σταδιακά και μετά από ενάμιση μήνα αγωνιστικής αστάθειας, εδώ και 10 μέρες βλέπει την ομάδα του να κάνει σταθερά βήματα προς το μπροστά, μαθαίνοντας να διαχειρίζεται σωστά τα πλεονεκτήματά της, να δείχνει χαρακτήρα και να βγάζει μπροστά τις προσωπικότητες στις κρίσιμες στιγμές και να κερδίζει, παρουσιάζοντας συνεχή βελτίωση σε τομείς που κάνουν την διαφορά.
Σε ομαδικό επίπεδο και για 2η φορά στα τελευταία τρία παιχνίδια του, ο Παναθηναϊκός έδειξε να βελτιώνεται σε ένα κομμάτι που από την αρχή της σεζόν, αποτελεί «αχίλλειο πτέρνα» του: την αναλογία δημιουργίας και λαθών, δηλαδή το λεγόμενο «εύκολο καλάθι» σε συνδυασμό με τις χαμένες μπάλες.
Μέχρι την 8η αγωνιστική, ήταν 15ος σε αυτή την κατηγορία, μοιράζοντας κατά μέσο όρο 15,8 ασίστ και υποπίπτοντας σε 14,6 λάθη! Η αναλογία 14 τελικών και 16 λαθών στο ματς με την Ζάλγκιρις ήταν ένας από τους λόγους που οι «πράσινοι» δυσκολεύτηκαν αρκετά στο συγκεκριμένο παιχνίδι και δεν ξεπέρασαν το φράγμα των 80 πόντων (ήταν η μοναδική φορά στα τελευταία 6 ματς)!
Απέναντι στην Βίρτους, αντιθέτως η αντίστοιχη συγκομιδή ήταν 17 ασίστ για μόλις 8 λάθη, δηλαδή μία αναλογία που ταίριαζε περισσότερο με το season high τους στο Βερολίνο (27 τελικές για 12 χαμένες μπάλες) κι όπως ήταν φυσικά έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να ανοίξει η διαφορά και στο τέλος, η νίκη (90-76) να έρθει με λιγότερο άγχος!
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο «εξάστερος» έγινε μόλις η 2η ομάδα που σκοράρει στην άμυνα των Ιταλών 90 πόντους (η πρώτη ήταν η αήττητη Ρεάλ που τους έβαλε 100), ενώ η αναπτυσσόμενη «σκληράδα» του στην άμυνα, τον κατέταξε και πάλι στην 2η θέση της λίστας των ομάδων που την κράτησαν φέτος κάτω από τους 80 (στην 1η βρίσκεται και πάλι η «βασίλισσα» με 74)!
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που καταγράφονται στα θετικά “takeaways” από το ματς με τους Μπολονέζους, έχει να κάνει με το «μεγάλωμα» του rotation και την σταδιακή ένταξη του Κέντρικ Ναν. Ο νεοαποκτηθείς Αμερικανός guard ξεκίνησε βασικός, πήρε χρόνο (22’) και έκανε την πρώτη του αξιόλογη εμφάνιση με τα «πράσινα» (11π., 3ρ. & 2κλ. με 4/11 σουτ).
Σε γενικές γραμμές, ο Τούρκος τεχνικός «κατέβασε» τον χρόνο συμμετοχής του Γκραντ, του Λεσόρ, του Σλούκα (ήρθε από τον πάγκο) και του Γκριγκόνις, σε μία προφανή προσπάθεια για να δώσει ρυθμό στον νεοφερμένο NBAer αλλά και να διατηρήσει «ζεστούς» τους Βιλντόζα (11π., 3ρ. & 1κλ. σε 19’) και Μπαλτσερόφσκι (10π. & 3ρ. με 3/5 σουτ σε 18’31”), με το αποτέλεσμα να τον ικανοποιεί διπλά.
Και γιατί οι τρεις τελευταίοι είχαν αξιοσημείωτη συνεισφορά, αλλά και γιατί αυτή η απόφαση δεν εμπόδισε τους «βασικούς» να «βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά» στην 4η περίοδο. Ο Γάλλος σέντερ, ο αρχηγός του «τριφυλλιού», ο Αμερικανός point guard και ο Λιθουανός forward (μαζί με τον ανυπέρβλητο Ντίνο Μήτογλου), ήταν οι πέντε παίκτες που καθάρισαν το ματς, σκοράροντας τους πρώτους 22 πόντους στο 4ο δεκάλεπτο και συνολικά τους 25 από τους 28!
Ο 28χρονος Θεσσαλονικιός power forward (24π. & 10ρ. με 9/13 σουτ), ειδικότερα, αξίζει ιδιαίτερης μνείας γιατί μέσα σε μόλις 6 αγώνες (και παρά την απουσία 1,5 χρόνου και τους δύο διαδοχικούς τραυματισμούς σε διάστημα ενός μηνός), έχει προλάβει να αναρριχηθεί στην 3η θέση της κατάταξης της Euroleague στο σκοράρισμα (μ.ο. 17,8π.) και στην 4η στην αξιολόγηση (μ.ο. 20,8 βαθμούς).
Νούμερα που σε συνδυασμό με την προσφορά του στα ριμπάουντ (μ.ο. 6,7) και με τα ποσοστά ευστοχίας του (69,8% διπ. & 52,2% τριπ.), τον καθιστούν ως τον πιο επιδραστικό παίκτη της ομάδας του. Νομίζετε τυχαία τον αποκάλεσε ο Αταμάν ως «το κορυφαίο “4άρι” της Ευρώπης»;
Ολυμπιακός: Θέλει παίκτες άμεσα γιατί το μικρό rotation θα... σκάσει!
Αναμφίβολα, με το 2/2 στην δεύτερη εφετινή «διαβολοβδομάδα» και με την επιστροφή σε θετικό ρεκόρ (5-4) σε μία Euroleague, που φέτος είναι περισσότερο ανταγωνιστική από ποτέ (από την 3η έως την 13η θέση η απόσταση είναι μόλις δύο νίκες), μετά από ένα δύσκολο διάστημα οι δευτεραθλητές Ευρώπης έχουν κάθε δικαίωμα να αισθάνονται πολύ καλύτερα.
Και για την βαθμολογική θέση (7η) στην οποία βρίσκονται μετά από 9 αγωνιστικές, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετωπίζουν από το ξεκίνημα της σεζόν.
Και για την ουσιαστική ανταπόκριση της ομάδας σε δύο διαδοχικά πολύ απαιτητικά παιχνίδια, παρ' ότι στο ενδιάμεσο «πληγώθηκαν» και από μία έξτρα απώλεια (Γουίλιαμς-Γκος).
Και για την πειστική εμφάνιση (ίσως την καλύτερη φέτος στο ΣΕΦ) που έκαναν απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα (88-83), σε συνδυασμό με την σταδιακή αγωνιστική άνοδο του Πίτερς.
Αλλά και γιατί μπροστά τους έχουν δύο εβδομάδες με λιγότερες υποχρεώσεις, κάτι που θα τους βοηθήσει να προπονηθούν περισσότερο, να προετοιμάσουν καλύτερα τα επερχόμενα ευρωπαϊκά ματς με Ζάλγκιρις (εντός) και Μονακό (εκτός) και ιδανικά να έχουν περισσότερες λύσεις στην επόμενη (3η) «διαβολοβδομάδα», που περιλαμβάνει δύο παιχνίδια στο Φάληρο (με Ρεάλ στις 05/12 και με Μπάγερν στις 8/12).
Με την έβδομη ευρωπαϊκή εβδομάδα της σεζόν να ολοκληρώνεται με σημαντικές βελτιώσεις και στο επιθετικό κομμάτι (μ.ο. 83,5π. & 23,5ασ.) και με την άμυνα να διατηρείται σε σταθερά υψηλό επίπεδο(3η με μ.ο. 74,3π.), η επόμενη κατάκτηση που πλέον οφείλει να κυνηγήσει ο Ολυμπιακός είναι η απόκτηση μεγαλύτερης διάρκειας στην απόδοσή του.
Για να συμβεί αυτό, όμως, οι Πειραιώτες οφείλουν να μεγαλώσουν το rotation! «Μία του κλέφτη» με την Μακάμπι στο Βελιγράδι, όπου λίγο έλλειψε να πετάξουν στα... σκουπίδια το κορυφαίο εφετινό πρώτο ημίχρονο που έκαναν (προηγήθηκαν με 36-51) και στο τέλος έφτασαν στα όρια τους από το αναπόφευκτο το “overuse” (είχε προηγηθεί ο τραυματισμός του Γουίλιαμς-Γκος και η απερίσκεπτη αποβολή του Πίτερς).
«Δύο του κλέφτη» με τον Ερυθρό Αστερα στο Φάληρο, όπου η φυσιολογική χαλάρωση στο τελευταίο 4λεπτο (τέσσερις παίκτες έπαιξαν από 31 έως 39 λεπτά), ξαναέβαλε τους Σέρβους στο ματς («έτρεξαν» ένα σερί 8-20 και πλησίασαν στο -3).
Αν το πάμε νομοτελειακά, η... τρίτη δεν αποκλείεται να είναι και η φαρμακερή! Και επειδή ο Ολυμπιακός δεν έχει πολλά περιθώρια άλλων «απρόσμενων» απωλειών και η επιστροφή των Μιλουτίνοφ και ΜακΚίσικ δείχνει... προ των πυλών, η ενίσχυση σε «ασόδυο» μοιάζει επιβεβλημένη και σε «τεσσαροπεντάρι» δεν πρέπει να αργήσει πολύ!
Κατά πρώτον γιατί ο Γουόκαπ με τον Λούντζη είναι δύσκολο να βγάλουν μόνοι τους έναν μήνα (όσο θα λείψει ο Γουίλιαμς-Γκος) γεμάτο από σημαντικά παιχνίδια. Και κατά δεύτερον γιατί η frontline χρειάζεται έναν ακόμη παίκτη, για να αποτραπεί η υπερχρήση του Πίτερς και του Φαλ (και προηγούμενα του Μιλουτίνοφ) και να μειωθούν τα ρίσκα νεότερων τραυματισμών ή αυτά της σωματικής κατάρρευσης.
Σε έναν μαραθώνιο, άλλωστε, η διάρκεια μετράει περισσότερο από το εφήμερο αποτέλεσμα και αυτός είναι ο λόγος, που ο πειραϊκός οργανισμός εξετάζει με προσοχή την αγορά και δεν θα αργήσει να «χτυπήσει»!
Κατά τα άλλα, ο ρέκορντμαν Άλεκ Πίτερς (28π., 4ρ. & 3ασ. με 4/8 τριπ.) δικαιώνει και με το παραπάνω το καλοκαιρινό προγραμματισμό της στήριξής του (τον περασμένο Ιούλιο είχαμε γράψει ότι θα αποτελέσει εσωτερική μετεγγραφή με μεγάλη επίδραση), από την άποψη ότι έχει σχεδόν τετραπλασιάσει την επιθετική του παραγωγικότητα (μ.ο. 15,7π. με 90% βολ., 63,5% διπ. & 50% τριπ.) σε σχέση με πέρυσι (μ.ο. 4,6π.) και υπερδιπλασιάσει τα ριμπάουντ του (μ.ο. 5,5 από 2,5), ενώ σε 9 ματς έχει προλάβει να σκοράρει 30 πόντους λιγότερους από όσους πέτυχε πέρυσι σε 37 αγώνες!
Ναι καλά διαβάζετε! Μιλάμε για τον ίδιο παίκτη, που ελέω Βεζένκοβ, στον τελικό του Κάουνας, δεν πάτησε ούτε δευτερόλεπτο (DNP-CD) το πόδι του στο παρκέ! Και που φέτος έχει πλησιάσει τα περυσινά νούμερα του περυσινού MVP της διοργάνωσης.
Από ‘κει και πέρα, τα λόγια έχουν χάσει την αξία τους για το αδιανόητο “step up” του Φαλ στα τρία ευρωπαϊκά ματς που απουσίασε ο “Μίλου” (μ.ο. 11,3π., 9,0ρ., 4,7ας. & 2,3κοψ. με 15/25 σουτ σε 35,3’), καθώς επίσης και για την πληθωρική και όχι μόνο αγωνιστική συνεισφορά του Παπανικολάου (η κατευναστική του παρέμβαση στον εκνευρισμό του Μπαρτζώκα, σε time out των τελευταίων λεπτών, αποδείχτηκε πολύ χρήσιμη), ο οποίος κάνει όλα εκείνα τα μικρά πράγματα που έχουν μεγάλη αξία! Έστω κι αν χρειαστεί να παίξει με ένεση!
Και σε μία βραδιά που έπαιξε με ένεση, πέτυχε και τους 11 πόντους στο 2ο μέρος, όταν ο Πίτερς, ο Κάνααν και ο Φαλ χρειάζονταν έναν έξτρα συμπαραστάτη...
Κάπως έτσι, από τις 5+1 ομάδες με τις οποίες ισοβαθμεί (η Μακάμπι έχει έναν αγώνα λιγότερο με την αήττητη Ρεάλ), ο Ολυμπιακός υστερεί μόνο σε απευθείας σύγκριση με την Μπασκόνια (τον νίκησε μέσα στο ΣΕΦ), ενώ από την Φενέρ έχασε ένα καλάθι στην Πόλη. Αν νικήσει την Ζάλγκιρις την ερχόμενη εβδομάδα, τότε με «διπλό» στο Μοντεκάρλο (ακολουθεί η εκτός έδρας μάχη με την Μονακό), θα ξαναμπει σε τροχιά 4άδας!
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.