O καλύτερος εφετινός Ολυμπιακός και η «αιώνια» ισοβαθμία στην 4η θέση!

O καλύτερος εφετινός Ολυμπιακός και η «αιώνια» ισοβαθμία στην 4η θέση!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει το 6/6 που συμπλήρωσαν οι ελληνικές ομάδες στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές και εξηγεί γιατί ο Ολυμπιακός αρχίζει να παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία και πως ο Παναθηναϊκός έχει φτάσει νωρίτερα από το αναμενόμενο σε πολύ αποτελεσματική απόδοση.

Το πλέον ευχάριστο για την πορεία των ελληνικών ομάδων στην εφετινή Εuroleague, είναι ότι η συμπλήρωση της 10ης αγωνιστικής, τις βρίσκει να ισοβαθμούν στην 4η θέση (μαζί με την Μονακό), παρ’ ότι και οι δύο, έχουν πληγεί από ουκ ολίγους τραυματισμούς στην διάρκεια των πρώτων οκτώ εβδομάδων της κανονικής περιόδου.

Και οι επόμενες δύο που ακολουθούν αναμένεται να καθορίσουν κατά πόσο θα εδραιωθούν στην πρώτη 6άδα της βαθμολογίας και θα παραμείνουν σε τροχιά 4άδας, κάτι που θα μας γυρίσει αρκετά χρόνια πίσω, όταν αμφότεροι οι «αιώνιοι αντίπαλοι» είχαν ως στόχο το Final 4.

O μεν Ολυμπιακός πηγαίνει στο Μοντεκάρλο και εν συνεχεία στην 3η «διαβολοβδομάδα» υποδέχεται την Ρεάλ και την Μπάγερν, ο δε Παναθηναϊκός πηγαίνει σε Βελιγράδι για το ματς με την Παρτίζαν και στην Πόλη για την μάχη με την Εφές κι αμέσως μετά φιλοξενεί την «βασίλισσα» στο ΟΑΚΑ.

Ας δούμε, όμως, ξεχωριστά τι έγινε το διημέρο που μας πέρασε, αρχίζοντας από τα «φρέσκα κουλούρια» που «έψησαν» οι δευτεραθλητές Ευρώπης, απόψε στο ΣΕΦ.

Ολυμπιακός: 23 ασίστ έναντι μόλις 6 λαθών και 55% εντός πεδιάς, συνιστούν το τέλειο ματς!

Αν εξαιρέσουμε το πολύ αγχωμένο ξεκίνημα που βρήκε την Ζάλγκιρις να παρασύρει τους Πειραιώτες στον δικό της ρυθμό, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα παρουσίασαν τον υψηλότερο βαθμό συγκέντρωσης και σοβαρότητας και είχαν σίγουρα την μεγαλύτερη διάρκεια ποιοτικής απόδοσης από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό παιχνίδι της εφετινής σεζόν.

Το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι η διαφορά άρχισε να ανοίγει στις αρχές της 2ης περιόδου με το λεγόμενο second unit στο παρκέ! Μέχρι το 15λεπτό η δουλειά έγινε περισσότερο στα μετόπισθεν, σταματώντας την επίθεση των Λιθουανών (σημαντική η βοήθεια του Μπραζντέικις), ενώ η επιστροφή των Γουόκαπ και Κανααν στο παρκέ, έδωσε το έναυσμα για ένα σερί 14-0 που πήγε την διαφορά στο +15 (42-27 στο 19’16”), δίνοντας μαξιλαράκι ασφαλείας στους «ερυθρόλευκους» λίγο πριν την ανάπαυλα.

Το πιο σημαντικό ήταν ότι στο ημίχρονο, οι γηπεδούχοι είχαν καταφέρει να επιβάλλουν πλήρως τον ρυθμό τους σε άμυνα κι επίθεση, από την άποψη ότι η Ζάλγκιρις είχε μείνει πολύ κάτω από τα συνήθη ποσοστά ευστοχίας της (42,3% με 11/26 σουτ), ενώ η δική τους παραγωγικότητα των 43 πόντων, τους έβαζε σε τροχιά μίνιμουμ 80 πόντων, κάτι που δεν είχε συμβεί ούτε στα μισά εντός έδρας εφετινά παιχνίδια στην έδρα τους.

Αν υπήρχε κάτι που δεν είχε πάει καλά στο πρώτο μέρος (το ξεκίνημα με 2/10 προσπάθειες πίσω από τα 6,75) και το οποίο είχε κρατήσει λίγο πίσω τους «ερυθρόλευκους», αυτό αποτέλεσε παρελθόν στο δεύτερο μισό της αναμέτρησης. Οι πρωταθλητές τελείωσαν το ματς με 13/19 τρίποντα από το 13ο λεπτό και μετά και με συνολικά 54,7% εντός πεδιάς.

Με τον Κάνααν (25π. με 4/6 τριπ.) να δημιουργεί για τον εαυτό του και τους Πίτερς (22π. & 6ρ. με 4/6 τριπ.), Γουόκαπ (14π. & 5ασ. με 4/7 τριπ.), Μπραζντέικις (9π., 6ρ. & 4ασ. με 3/4 σουτ σε 19΄) και Λαρεντζάκης να βρίσκουν ελεύθερα μακρινά σουτ μέσα από δημιουργία που αρχιζε ή τελείωνε από τον Φαλ, ο Ολυμπιακός εκτόξευσε από τα τέλη της 3ης περιόδου την διαφορά στο +20 (69-49 στο 29’45”) και παρ’ ότι η ομάδα του Μακσβίτις πλησίασε σε 78-66 στο 36ο λεπτό, δεν ένιωσε ποτέ να απειλείται.

Το τελικό 89-72 που συνιστά την πιο βαριά εφετινή ήττα ενός σκληρού και ανταγωνιστικού αντιπάλου όπως η πρωταθλήτρια Λιθουανίας, έφερε τον Ολυμπιακό στο 3/3 και πιστοποίησε ότι σιγά-σιγά (με την επιστροφή και των τραυματιών) αρχίζει να μπαίνει σε μία σταθερά ανοδικής τροχιάς στην επίθεση, λαμβάνοντας ως δεδομένο σημείο αναφοράς την άμυνά του.

Το πιο χαρμόσυνο νέο για τον 57χρονο τεχνικό του Ολυμπιακού ήταν ο συνδυασμός άμυνας κι επίθεση με υψηλό βαθμό συγκέντρωσης και σωστών αποφάσεων, κάτι που αποτυπώνεται από την εντυπωσιακή διαφορά των ασίστ (23) με τα λάθη τους (6).

Η καλύτερη εφετινή εμφάνιση των Πειραιωτών, λοιπόν, έρχεται στο χρονικό σημέιο που αρχίζουν τα πιο δύσκολα παιχνίδια και αυτό μόνο πολλά υποσχόμενο μπορεί να είναι. Για την ώρα τουλαχιστον…

Παναθηναϊκός: Η προσέγγιση του στόχου έρχεται νωρίτερα του αναμενόμενου!

Με νέο προπονητή και αρχικά 11 καινούριους παίκτες (που με την προσθήκη του Ναν, πριν δύο εβδομάδες, έγιναν 12), το φυσιολογικό χρονικό σημείο που οι «πράσινοι» έπρεπε να παρουσιάζουν ουσιαστική βελτίωση και να παίρνει αποτελέσματα, τοποθετούνταν τουλάχιστον 2 μήνες μετά την έναρξη της σεζόν.

Στην πορεία, βέβαια, προέκυψαν δύο τραυματισμοί σημαντικών παικτών, που έθεσαν νοκ άουτ τον τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ και τον Ιωάννη Παπαπέτρου από 2 έως 4 μήνες, οι οποίοι δημιούργησαν επιπλέον πρόβλημα στην απόκτηση «χημείας». Οπότε, κάλλιστα, στην θεωρία και με βάση την λογική το «χρονοδιάγραμμα» θα μπορούσε να έχει πάει ακόμη πιο πίσω.

Στην πράξη, όμως, ο Παναθηναϊκός έχει αρχίσει να κάνει βήματα προς τα μπροστά από πολύ νωρίτερα και πλέον, μία εβδομάδα πριν εκπνεύσει ο Νοέμβριος, έχει ήδη ισοφαρίσει το κορυφαίο νικηφόρο σερί των τελευταίων πέντε σεζόν (4/4) και με την ολοκλήρωση της 10ης αγωνιστικής (μετά τη νίκη με 90-73 επί της Βαλένθια), βρίσκεται στην 4η θέση της βαθμολογίας.

Από μόνες τους, οι παραπάνω επιδόσεις (έστω κι αν ακόμη είναι αρκετά νωρίς) συνιστούν σημαντική πρόοδο και αν δείχνουν κάτι, αυτό είναι ότι η περασμένη τριετία που ο «εξάστερος» βολόδερνε μεταξύ 13ης και 17ης θέσης (με συνολικό ρεκόρ 28-65) και δεν μπορούσε ούτε να «ονειρευτεί» τα playoffs, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί!

Και αυτό φαίνεται και από την συνεχώς αυξανόμενη ανταπόκριση του κόσμου, που από τον αρχικό μέσο όρο προσέλευσης των 10.246 θεατών (μετά το 2-2 στα πρώτα τέσσερα εντός έδρας παιχνίδια), στις τρεις τελευταίες αγωιστικές έχει ανέβει στους 13.429 φιλάθλους ανά παιχνίδι!

Αυτά, σαν μία γενική διαπίστωση των μέχρι τώρα πεπραγμένων του «τριφυλλιού», στις πρώτες οκτώ εβδομάδες αγωνιστικής δράσης στην Euroleague. Με μία πιο ειδική και διεισδυτική ματιά, όμως, μπορούμε να δούμε ότι προϊόντος του χρόνου, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν:

• Έχει βελτιώσει αισθητά την άμυνά της. Μετά τους μ.ο. 81,5 πόντους που δεχόταν στα πρώτα 4 παιχνίδια της σεζόν στο ΟΑΚΑ και τους 78 ανά παιχνίδι μέχρι την 7η αγωνιστική, στις τελευταίες εβδομάδες το μέσο παθητικό της έχει μειωθεί στους 73,3 πόντους!
• Έχει αρχίσει να σταδιακά να λύνει το πρόβλημα στην δημιουργία με την σταθεροποίηση του Σλούκα (12π. & 9ασ.) περισσότερο σε ρόλο playmaker και λιγότερο σε σκόρερ (καθώς στο rotation έχει πλέον προστεθεί και ο Ναν), στοιχείο που στα τρία τελευταία ματς, αποτυπώνεται στην στην βελτίωση της ομάδας στην αναλογία ασίστ/λαθών (από 1,11 πήγε στο 1,47) και κατ' επέκταση στην αύξηση του ποσοστού ευστοχίας εντός πεδιάς (από 47,6% σε 49,7%) και την άνοδο στην 5η θέση της σχετική κατάταξης με 48,2%.
• Μειώνει τον χρόνο συμμετοχης των βαρέων χαρτιών της και αντίστοιχα αυξάνει προσεκτικά το rotation, αρχίζοντας να βρίσκει μία ισορροπία με τα λεπτά που παίζουν οι κοντοί και οι ψηλοί. Με μοναδική εξαίρεση τον Μάριους Γκριγκόνις (11π., 4ρ. & 2ασ. με 3/4 τριπ.), ο οποίος ελλείψει Παπαπέτρου, καλύπτει σχεδόν μόνος του την θέση “3” και είναι ο παίκτης που μενει την περισσότερη ώρα στο παρκέ (μ.ο. 29,2') από το ξεκίνημα της σεζόν.

Πλέον, με τον Μαντζούκα (9π. με 3/3 τριπ. σε 10') να προσφέρει άκρως καλοδεχούμενη επιθετική βοήθεια (αλλά και ξεκούραση στον Μήτογλου), ο Παναθηναϊκός συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες εντός έδρας νίκες (με σταδιακή άνοδο της απόδοσής του) και το ζητούμενο είναι να κεφαλαιοποιήσει την αδιαμφισβήτητη βελτίωση του, με ένα ηχηρό αποτέλεσμα εκτός έδρας.

Τα δύο επόμενα παιχνίδια στο Βελιγράδι με την Παρτίζαν (χωρίς τους Πάντερ και Αβράμοβιτς) και στην Πολη με την Εφές, τα οποία θα προηγηθούν της επίσκεψης της Ρεάλ στο ΟΑΚΑ, αποτελούν μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για πιο ασφαλή συμπεράσματα για το εφετινό status των «πρασίνων».

Με 2 νίκες στις 3 επόμενες αγωνιστικές, ο Παναθηναϊκός θα έχει φτάσει τις 8 νίκες και 4 στροφές πριν την λήξη του 1ου γύρου, θα απέχει μία νίκη λιγότερη από τον περυσινό συνολικό του απολογισμό.

Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον αρχικό στόχο της 8άδας και τον επόμενο που μπορεί να προκύψει στην πορεία και αφορά στο πλεονέκτημα έδρας για τα playoffs.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!