EuroLeague, Μονακό: Το «φρένο» και ο Μάικ Τζέιμς που δεν κάνει... εκπτώσεις

Μάικ Τζέιμς Μονακό
Μία... διαφορετική Μονακό όπως βλέπουμε με τη βοήθεια του Hudlinstat περιμένει τον Ολυμπιακό στην 11η αγωνιστική της EuroLeague, με τον Μάικ Τζέιμς να παραμένει πάντοτε η σταθερά της.

Μονακό και Ολυμπιακός μπορεί να είναι ένα ζευγάρι που δεν έχει μεγάλη ιστορία, κάτι που άλλωστε απορρέει από τη λογική, μιας και οι Μονεγάσκοι τα τελευταία χρόνια ισχυροποιήθηκαν στην EuroLeague. Ωστόσο πρόκειται για ένα ζευγάρι που τείνει να γίνει κλασικό την τελευταία διετία.

Από τα εκπληκτικά play-offs για την πρόκριση στο Βελιγράδι, ως το Final-Four του Κάουνας και το τρομακτικό τρίτο δεκάλεπτο του Ολυμπιακού, τις μάχες του Τζέιμς με τον Γουόκαπ και όσα συμβαίνουν στις τέσσερις γραμμές του παρκέ.

Έτσι, αυτό το rivalry που χτίζεται θα παίξει ένα ακόμα επεισόδιο στο Μόντε Κάρλο, απόψε (20:00) για την 11η αγωνιστική, με τις δύο ομάδες να συναντάν ξανά η μία την άλλη ύστερα από τον ημιτελικό.

Ο Μάικ Τζέιμς δεν έχασε κατοχές

Το καλοκαίρι υπήρξε μάλιστα ένα ακόμα... επεισόδιο μεταξύ των δύο πλευρών. Η Μονακό δεν άφησε ελεύθερο τον Μάικ Τζέιμς και έτσι ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να επωφεληθεί της κατάστασης.

Μάλιστα με τον ερχομό του Κέμπα Γουόκερ πολλοί πίστεψαν ότι πέραν της χημείας, θα υπάρξει και πρόβλημα με τον Αμερικανό, τις προσπάθειές του και το μοίρασμα της μπάλας.

Ούτε γάτα, ούτε ζημιά για τον Τζέιμς. Ο σταρ της Μονακό κάνει ακριβώς ό,τι έκανε και τις περασμένες σεζόν, πολλές φορές με το αλέγρο στιλ του και νιώθοντας πολύ μεγαλύτερος από τον προπονητή του και τον σύλλογο. Όπως δηλαδή όταν εκτέλεσε για τρεις μέσα στη Βαλένθια, παρά τις οδηγίες του Ομπράντοβιτς.

shot chart
Το Shot Chart του Μάικ Τζέιμς στην EuroLeague

Με τον αστερίσκο των τραυματισμών, όπως αυτός του Λόιντ αλλά και της... ανυπαρξίας του Κέμπα μέχρι στιγμής, ο Τζέιμς πιάνει τους περσινούς του μέσους όρους. Στις 5.3 κατοχές iso βρισκόταν πέρσι στο τέλος της σεζόν, 5.2 μετράει τώρα, ενώ απ' τις 4.3 κατοχές στο pick n' roll έχει πέσει στις 4.2.

Ο Τζέιμς δηλαδή όχι απλά δεν έχασε κατοχές από τα χέρια του αλλά παραμένει το alpha dog της Μονακό.

Ο τρόπος σκοραρίσματος του Τζέιμς στις 10 αγωνιστικές της EuroLeague

  • Iso: 5.2 κατοχές/5 πόντοι
  • Pick n' roll: 4.2 κατοχές/4.4 πόντοι
  • Catch n' drive: 1.3 κατοχές/1.8 πόντοι
  • Transition: 1.3 κατοχές/1.6 πόντοι
  • Catch n' shoot: 1.2 κατοχές/1.8 πόντοι
  • Hand off: 0.9 κατοχές/1.1 πόντοι
  • Ποστ: 0.7 κατοχές/0.6 πόντοι
  • Πίσω από σκριν: 0.5 κατοχές/0.9 πόντοι
  • Επιθετικό ριμπάουντ: 0.1 κατοχές/0.3 πόντοι

Η Μονακό τράβηξε το φρένο

Θα πίστευε κανείς πως τα κορμιά, η αθλητικότητα και η... τρέλα της Μονακό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε ένα τρελό παιχνίδι. Το αντίθετο τελικά συμβαίνει, με τον αστερίσκο του Λόιντ, ενός εκ των καλύτερων two-way γκαρντ της να χάνει μεγάλο διάστημα.

Οι Μονεγάσκοι όχι μόνο δεν τρέχουν περισσότερο, αλλά στην πραγματικότητα τράβηξαν το φρένο σε σχέση με την περσινή σεζόν και από τις 81.3 κατοχές παίζουν φέτος στις 80.3. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τους αριθμούς η διαφορά δε φαίνεται μεγάλη, αλλά στην πραγματικότητα είναι τεράστια αυτή η μία κατοχή που βρίσκεται πίσω σε σχέση με πέρσι, όσον αφορά τον ρυθμό του παιχνιδιού.

Σύμφωνα πάντα με το Hudlinstat η Μονακό παίζει στην 3η από το τέλος θέση, όσον αφορά το pace, μαζί με Ολυμπιακό, Εφές, πάνω μόνο από Ζάλγκιρις και Βαλένθια. Για τα δεδομένα του ρόστερ της μάλλον αξιοπερίεργο είναι αυτό το γεγονός και μένει να φανεί αν οι αριθμοί έρθουν σε ισορροπία, μιας και φυσικά το δείγμα των 10 αγώνων μπορεί να αλλοιωθεί πιο εύκολα.

Σε αυτόν τον ρυθμό πάντως, οι Μονεγάσκοι δεν μπορούν να αναδείξουν το ταλέντο τους. Κάτι που φανερώνει τόσο το 6-4 ρεκόρ, για μια ομάδα που άπαντες πίστευαν ότι θα ξεχωρίσει από νωρίς μιας και δεν έχει αλλάξει πολλά. Βέβαια και τα νούμερά της ανά 100 κατοχές τη βάζουν στο... τρυπάκι της μέχρι τώρα μετριότητας με 97.51 στο ORTG και 95.67 στο DRTG, ούσα δηλαδή 10η τόσο σε επίθεση όσο και σε άμυνα στην EuroLeague.

Νούμερα που βγάζουν θετικό ισοζύγιο αλλά δεν τρομάζουν προς το παρόν, μιας και μιλάμε για μία contender του Final-Four, ου μην και του τίτλου...

@Photo credits: eurokinissi, LATO KLODIAN

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.