Ερ. Αστέρας-Εφές 97-83: Την... κατάπιε στο δεύτερο ημίχρονο

Η επιθετική πολυφωνία παράλληλα της κυριαρχίας στη ρακέτα ήταν τα βασικά συστατικά του Ερυθρού Αστέρα στη νίκη επί της Εφές στο Βελιγράδι με 97-83 έπειτα από την εντυπωσιακή εμφάνιση της ομάδας του Γιάννη Σφαιρόπουλου στο δεύτερο ημίχρονο.

Ο Ερυθρός Αστέρας έδειξε ότι είχε μεγαλύτερο κίνητρο, κυρίως όμως τον τρόπο για να πετύχει μια σπουδαία νίκη. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου ήταν κυρίαρχη στο δεύτερο ημίχρονο όπου έκανε επιμέρους σκορ 56-34 , στηριζόμενη σ' ένα σωρό πρωταγωνιστές καθώς αυτοί εναλλάσσονταν από περίοδο σε περίοδο. Η δε επόμενη αντίπαλος του Παναθηναϊκού, Αναντολού Εφές, πλήρωσε την ασυνέπειά της αλλά και το γεγονός ότι δεν διαθέτει βάθος στο ρόστερ της.

Ο αγώνας

Στην πρώτη περίοδο ο Ερυθρός Αστέρας έχτισε εξαιρετική σχέση με το καλάθι της Εφές από μακρινή απόσταση (5/10 τρίποντα) κι αυτός ήταν ο λόγος που στο τέλος αυτής είχε ελαφρύ προβάδισμα (22-21). Σε μεγάλο βαθμό περιόρισε την κυκλοφορία μπάλας της Εφές, όχι όμως και τη δράση του Κλάιμπερν (9π.).

Στο ντεμπούτο του με τη φανέλα της τουρκικής ομάδας ο Μάικ Ντάουμ (10π.) εξελίχθηκε σε παίκτης-κλειδί στο δεύτερο δεκάλεπτο έχοντας απόλυτη ευστοχία σε τέσσερις προσπάθειες και σε συνδυασμό με την αγωνιστική άνοδο του Σέιν Λάρκιν (11π.), η Εφές απέκτησε τον έλεγχο του αγώνα. Ο Ερυθρός Αστέρας δεν είχε το μακρινό σουτ, είχε όμως τον Λούκα Μίτροβιτς (12π.) ο οποίος κυριάρχησε στις ρακέτες. Το ημίχρονο έκλεισε με σκορ 43-49 καθώς ένα εύστοχο τρίποντο του Μίλος Τεόντοσιτς μάζεψε τη διαφορά για τους γηπεδούχους.

Η εναλλαγή των πρωταγωνιστών από δεκάλεπτο σε δεκάλεπτο συνεχίστηκε και στο δεύτερο ημίχρονο καθώς είτε με έμμεσα είτε με άμεσα τρίποντα ο Νεμάνια Νέντοβιτς (σ. σ. σημείωσε 14 πόντους σ' αυτή την περίοδο) αφού ροκάνισε τη διαφορά (58-59, 34') στη συνέχεια έδωσε και σημαντικό προβάδισμα στην ομάδα του (68-61, 26') στο 25-12 επιμέρους σκορ του Ερυθρού Αστέρα. Δευτερόλεπτα αργότερα η Εφές είδε τον Κλάιμπερν να αποχωρεί με διάστρεμμα από το παρκέ αλλά έδειξε χαρακτήρα, είδε επίσης με χαρά τα πέντε διαδοχικά άστοχα μακρινά σουτ των γηπεδούχων και μείωσε σε 72-70 (30').

Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου έβγαλε μέσα από τα plays αλλά δεν έβαλε τα ελεύθερα μακρινά σουτ αλλά ο Μάικ Τόμπι φρόντισε να αυξήσει τη διαφορά με διαδοχικά καρφώματα (78-70, 32'). Οι γηπεδούχοι μπήκαν στο τελευταίο πεντάλεπτο με το ίδιο μαξιλαράκι (84-75) καθώς δεν είχαν μεν συνέπεια στην επίθεση αλλά πήραν όλα τα ριμπάουντ έπειτα από τις μη ορθολογικές επιθέσεις της Εφές. Η διαφορά απέκτησε διψήφια τιμή (88-77, 37:30) έπειτα από διαδοχικά καλάθια του Μπολομπόι κι εκεί ουσιαστικά η Εφές έχασε κάθε ελπίδα επιστροφής. Εξάλλου δεν άξιζε και κάτι περισσότερο έχοντας δεχθεί επιμέρους σκορ 19-5 από το 30' έως και το 38'

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Σε επίπεδο διακύμανσης του σκορ, στις αρχές της τελευταίας περιόδου όπου ο Ερυθρός Αστέρας ανέκτησε αυτή τη διαφορά των οκτώ-εννιά πόντων η οποία ήταν σημαντική για ένα τόσο κλειστό παιχνίδι. Ουσιαστικά όμως δεν άφησε κανένα αμυντικό ριμπάουντ, είχε συνέπεια στις συνεργασίες και περισσότερους πρωταγωνιστές.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ: Κάποιοι θα αδικηθούν γιατί ο Ερυθρός Αστέρας βασίστηκε στην επιθετική πολυφωνία αλλά θα ξεχωρίσουμε τον Λούκα Μίτροβιτς.

ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ: Καθώς εναλλάσσονταν οι πρωταγωνιστές από δεκάλεπτο σε δεκάλεπτο, Μπόλομποϊ, Νέντοβιτς, Ντος Σάντος και Τεόντοσιτς έκαναν καλό παιχνίδι.

ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΦΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥΣ: Κλάιμπερν και Λάρκιν περίμεναν περισσότερες βοήθειες, δεν τις είχαν και μετά από ένα σημείο έκαναν και κατάχρηση επιθέσεων μπας και σώσουν την κατάσταση.

ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πλην του Ντάουμ, η Εφές δεν πήρε τίποτε από τους παγκίτες.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΜΑΤΣ: Ο Ερυθρός Αστέρας είχε 5/10 τρίποντα στην πρώτη περίοδο και 5/23 στη συνέχεια, είχε όμως 17 περισσότερα ριμπάουντ από την Εφές. Ξεχωρίζει βέβαια το επιμέρους σκορ 56-34 των νικητών στο δεύτερο ημίχρονο.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ: Τριήμερο στην Ισπανία θα κάνει ο Ερυθρός Αστέρας για τους αγώνες με Βαλένθια και Μπασκόνια και η δε Εφές αφού υποδεχθεί (5/12) τον Παναθηναϊκό θα ταξιδέψει στο Βερολίνο για τον αγώνα με την Άλμπα.

Τα δεκάλεπτα: 22-21, 43-49, 72-70, 97-83

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.