Παρτίζαν-Μονακό 89-85: Επιβίωσε στο θρίλερ

Η Παρτίζαν βρήκε τρόπο επιβίωσης στο θρίλερ με τη Μονακό στο Βελιγράδι καθώς επικράτησε με 89-85 σ' ένα συγκλονιστικό παιχνίδι το οποίο κρίθηκε στην παράταση καθώς εκεί το οδήγησαν τα τρελά σουτ του Μάικ Τζέιμς.

Μάλλον ήταν από τα παιχνίδια στα οποία λες... ποτέ μη λες ποτέ υπό την έννοια ότι εκεί που όλα έμοιαζαν να είχαν τελειώσει, ξαφνικά κάτι συνέβαινε κι ερχόταν η ανατροπή.

Αυτό έγινε στα τελευταία δευτερόλεπτα της κανονικής διάρκειας καθώς την ώρα που στην Παρτίζαν ένιωθαν βέβαιοι για τη νίκη ο Μάικ Τζέιμς έβαλε ένα απίστευτο σουτ και το έστειλε στην παράταση καθώς αυτό το δικαίωμα του έδωσε η σερβική ομάδα με την επιλογή της να μην κάνει φάουλ.

Στο έξτρα πεντάλεπτο, η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήταν πιο σκληρή, βέβαια μια αμφιβολία υπάρχει για την τελευταία φάση του αγώνα όπου μια αγκωνιά του ΛεΝτέι σώριασε στο έδαφος τον Τζόρνταν Λόιντ αλλά οι διαιτητές εκτίμησαν ότι δεν υπήρξε παράβαση.

Ο αγώνας

Από το εντυπωσιακό πρώτο τετράλεπτο των κλεψιμάτων και των εύκολων πόντων στο transition παιχνίδι (11-2, 4’), η Παρτίζαν βυθίστηκε στην ανομβρία για πέντε αγωνιστικά λεπτά (12-13, 9’). Η Μονακό κρατήθηκε στο παιχνίδι χάρη στα επτά επιθετικά ριμπάουντ και τις επτά επιθέσεις που ανανέωσε, παρότι το ποσοστό της στα σουτ εντός παιδιάς (2/14, 14.3%) κάθε άλλο παρά ήταν τιμητικό. Στο τέλος της περιόδου, οι γηπεδούχοι απέφυγαν το… έκτο λάθος και προηγήθηκαν με 16-13.

Το δεύτερο δεκάλεπτο είχε… αρκετό ξύλο, στην πραγματικότητα το επίτρεψαν οι διαιτητές με τα κριτήρια στις αποφάσεις τους, αλλά και μια κοινή πορεία. Η Μονακό δεν βελτίωσε απλά το ποσοστό της στα δίποντα αλλά είχε 8/9 προσπάθειες κι έτσι έκανε απόπειρα απομάκρυνσης (25-31, 16’). Η δε Παρτίζαν αφού ισορρόπησε το μειονέκτημα στο ριμπάουντ πήρε λύσεις από τους Νάναλι, Καμπόκλο και μείωσε σε 32-35 στο τέλος του ημιχρόνου.

Η Μονακό έκανε νέα απόπειρα να ξεφύγει στο σκορ, στις αρχές του δεύτερου μέρους, αλλά εκεί ο Νάναλι βρήκε στήριγμα στο πρόσωπο του Κέβιν Πάντερ και η Παρτίζαν στάθηκε στα πόδια της (42-41, 24'). Ο έμπειρος γκαρντ διεκδίκησε τον τίτλο του κορυφαίου παίκτη του γηπέδου στο 3ο δεκάλεπτο έχοντας ως βασικό αντίπαλο τον Ντονάτας Μοτεγιούνας. Η ισοπαλία ήταν κάτι σύνηθες στη διάρκεια του αγώνα και η τρίτη περίοδος έκλεισε με ένα άστοχο σουτ τριών πόντων του Μάικ Τζέιμς και με σκορ 51-51.

Η Μονακό εγκλωβίστηκε σε παιχνίδι ατομικής πρωτοβουλίας στις αρχές της τελευταίας περιόδου κι αυτό εκμεταλλεύτηκε η Παρτίζαν (61-53, 33:30) έχοντας πρωταγωνιστή τον Ντόζιερ ο οποίος σημείωσε επτά πόντους σ' αυτό το διάστημα στο οποίο οι γηπεδούχοι θα μπορούσαν να είχαν... τελειώσει το παιχνίδι. Τέσσερις διαδοχικοί πόντοι του Τζον Μπράουν έδωσαν ελπίδα στους Μονεγάσκους οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι είναι ομάδα ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο (63-59, 35').

Μετά από 37 αγωνιστικά λεπτά, πλούσια σε δημιουργία και ριμπάουντ σε σημείο να αγγίζει το triple double, αλλά με 0/5 τρίποντα και συνολικά 1/11 σουτ, ο Μάικ Τζέιμς βρήκε το πρώτο του εύστοχο μακρινό σουτ (65-64). Ένα καλάθι... προπόνησης του Μοτεγιούνας μηδένισε ό,τι είχε προηγηθεί (66-66) δύο λεπτά πριν το φινάλε. Ο Καμπόκλο έκανε 2/4 βολές αλλά η Μονακό σε δύο κρίσιμες επιθέσεις έκανε ισάριθμα λάθη με τους Μοτεγιούνας, Οκόμπο. Ένα κλέψιμο του Ντόζιερ τη στιγμή που ο Τζέιμς ήταν έτοιμος να εκτελέσει έδωσε εύκολο καλάθι στον Πάντερ στο ανοιχτό γήπεδο (70-66). Κι εκεί που όλοι πίστεψαν ότι τα πάντα είχαν τελειώσει, ο Τζέιμς βρήκε δύο τεράστια σουτ. Το πρώτο μείωσε (70-69) και αφού μεσολάβησαν δύο εύστοχες βολές του Νάναλι, το δεύτερο έστειλε το παιχνίδι στην παράταση (72-72) καθώς η Παρτίζαν επέλεξε να μην κάνει φάουλ κι αυτό δεν της βγήκε.

Ο Πάντερ πήρε την κατάσταση στα χέρια του στην παράταση αλλά είχε απέναντί του τον Μοτεγιούνας (82-78, 43'). Η Παρτιζάν ένιωσε ότι είχε τον έλεγχο του αγώνα, η υπερβολική σιγουριά την οδήγησε σε δύο λάθη και ξαφνικά βρέθηκε στο -1 (82-83). Ένα καλάθι του Ντόζιερ και μια εύστοχη βολή του ίδιου παίκτη (85-83) έδωσε και πάλι πλεονέκτημα στους γηπεδούχους αλλά τη γεμάτη επίθεση την είχε η Μονακό. Ο Μοτεγιούνας αστόχησε και στη συνέχεια ο Σμάιλαγκιτς πήγε στη γραμμή των βολών μετά από καταλογισμό αντιαθλητικού φάουλ υπό τις έντονες διαμαρτυρίες των φιλοξενούμενων για παράβαση οκτώ δευτερολέπτων από την Παρτίζαν.

Όλα έμοιαζαν να είχαν τελειώσει με το σκορ στο 87-85 υπέρ της Παρτίζαν η οποία είχε και την κατοχή και με 1.1'' να απομένει. Εκεί οι διαιτητές πήγαν στο instant replay καθώς ΛεΝτέι και Λόιντ αντάλλαξαν... αγκωνιές, μετά από ολιγόλεπτη εξέταση δεν έδωσαν κάτι κι έτσι τελείωσε το παιχνίδι.


ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Με τρελή εξέλιξή του, προφανώς στα τελευταία δευτερόλεπτα και το άστοχο σουτ του Μοτεγιούνας 16'' πριν το τέλος έκρινε τον τελικό νικητή.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ: Ο Πέρι Ντόζερ έκανε τα πάντα στο γήπεδο, κυρίως όμως πήρε την ευθύνη όλων των κρίσιμων επιθέσεων.

ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ: Ο Τζέιμς Νάναλι ήταν... παντός καιρού στο παρκέ οδηγώντας την Παρτίζαν στο σκοράρισμα μαζί με τους Κέβιν Πάντερ και Μπρούνο Καμπόκλο.

ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΦΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥΣ: Ο Μάικ Τζέιμς ήταν άστοχος αλλά έβαλε τα τελευταία κρίσιμα σουτ. Ο Μοτεγιούνας έκανε τρομερό παιχνίδι αλλά έχασε το κρίσιμο σουτ.

ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ο Κέμπα Ουόκερ παραμένει εκτός ρυθμού, ελάχιστα πράγματα και από τον Ντόντα Χολ.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Ο Μάικ Τζέιμς τελείωσε το παιχνίδι με 16 πόντους, οκτώ ριμπάουντ και ισάριθμες ασίστ αγγίζοντας το triple double αλλά δεν μπήκε σ' αυτή τη στενή συνομοταξία. Τελευταίος που το κατάφερε ήταν ο Νικ Καλάθης.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ: Η Παρτίζαν θα μείνει στο Βελιγράδι για να φιλοξενήσει την Αρμάνι ενώ η Μονακό θα αντιμετωπίσει τη Ζάλγκιρις στο Κάουνας.

Τα δεκάλεπτα: 16-13, 32-35, 51-51, 72-72 (κ.α.), 89-85 (παρ.)

tt

u

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.