Ολυμπιακός - Βαλένθια: Το δεύτερο δεκάλεπτο της... καταστροφής

Δημήτρης Οικονόμου
Ολυμπιακός - Βαλένθια instat
Ο Ολυμπιακός είχε μια από τις χειρότερες βραδιές του απέναντι στη Βαλένθια και το Gazzetta με τη βοήθεια του Hudlinstat στέκεται στο δεκάλεπτο που του στοίχισε περισσότερο από όλα.

Η αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τη Βαλένθια είχε ένα περίεργο... vibe στην ατμόσφαιρα. Οι «ερυθρόλευκοι» τα έκαναν όλα λάθος, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Μπαρτζώκας στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος, αλλά φάνηκε πως δε θα μπορούσαν να επιστρέψουν μετά το πρώτο ξέσπασμα της Βαλένθια στο δεύτερο δεκάλεπτο.

Η πίεση ήταν τέτοια, που σε συνδυασμό με την απουσία ρυθμού από ορισμένους παίκτες και φυσικά τη δικαιολογημένη απώλεια του Πίτερς, δημιούργησε ένα θολό πνευματικό τοπίο, το οποίο αποτυπώθηκε στο παρκέ.

Ο Ολυμπιακός έχασε στο επιμέρους σκορ με 11-21, κατέγραψε μόλις 2 ασίστ για 3 λάθη, τα οποία μπορεί να ήταν πολλά περισσότερα αν μπορούσε κανείς να συνυπολογίσει τις κακές επιθετικές επιλογές που δε μετρά η στατιστική.

Η κυκλοφορία στην επίθεση πήγε... περίπατο και οι αποστάσεις μίκρυναν με τη συνύπαρξη παικτών που δεν έχουν ως πρώτη επιλογή το σουτ (Μπραζντέικις, Σίκμα) ή δεν έχουν ακόμα ρυθμό (Γκος).

Η πεντάδα που ξεκίνησε τη δεύτερη περίοδο, την οποία ο Μπαρτζώκας ανέδειξε για το πόσο κακό έκανε στην ψυχολογία του παιχνιδιού, ήταν αυτή με τους Γουόκαπ, Λαρεντζάκη, ΜακΚίσικ, Πετρούσεφ και Μιλουτίνοφ. Όταν προστέθηκε ο Γκος αντί του Γουόκαπ, με τον πρώτο να προέρχεται από απουσία ενός μήνα, ο... πανικός στην οργάνωση έγινε ο χειρότερος σύμβουλος και φυσικά ο Σίκμα που επέστρεψε αντί του ανέτοιμου Πετρούσεφ δεν προσέφερε απολύτως τίποτα επιθετικά, σε μία πεντάδα δίχως το απαιτούμενο spacing.

Οι επιθέσεις του Ολυμπιακού στο δεύτερο δεκάλεπτο

Δεν ήταν και πολλοί οι τρόποι που πέτυχε καλάθι ο Ολυμπιακός σε αυτό το διάστημα. Για την ακρίβεια ήταν όλα και όλα τρία σουτ εντός παιδιάς, με τις βολές επίσης να πηγαίνουν στο σίδερο για να γραφτεί αυτή η συγκομιδή των 11 πόντων.

Αν παρατηρήσει κανείς το shot chart θα αντιληφθεί το πώς η Βαλένθια κατάφερε να τον αντιμετωπίσει. Οι Ισπανοί παραμένουν μία από τις καλύτερες ομάδες της EuroLeague στην προστασία της ρακέτας. Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε καν να πλησιάσει εκεί κοντά, σουτάροντας σχεδόν μόνιμα τρίποντα. Όμως αυτά ήρθαν υπό κακές προϋποθέσεις και από παίκτες που πρέπει να κάνουν πρώτα άλλα πράγματα στο παρκέ για να νιώσουν καλά.

shot chart
Το shot chart του Ολυμπιακού στη δεύτερη περίοδο

Πώς σκόραρε ο Ολυμπιακός εντός παιδιάς; Με ένα σουτ του Λαρεντζάκη από τη γωνία, ίσως σε μια από τις καλύτερες επιθέσεις του μετά το τάιμ άουτ στο 16-20 (13'17''), ένα σόλο του Μπραζντέικις τρία λεπτά αργότερα (16'15'') και το γκολ φάουλ του Φαλ από τη δημιουργία του Λαρεντζάκη (17'29'').

Ο απολογισμός των 2 ασίστ για τρία λάθη, των 2/12 από το τρίποντο και της... θολούρας, επέτρεψε στη Βαλένθια να βρει τρόπο να πάρει το ματς και την ψυχολογία στα χέρια της, να σκοράρει στο transition, να γεννήσει διαφορετικούς πρωταγωνιστές που βγήκαν μπροστά στο rotation με τις απουσίες και να πιστέψει πως θα φύγει νικήτρια.

Όσο μάλιστα το καλάθι φαινόταν μικρό για τον Ολυμπιακό με τα ποσοστά του, τόσο πιο εύκολο γινόταν για την ομάδα του Μουμπρού, που έγινε έτσι η τέταρτη ισπανική η οποία περνάει από το ΣΕΦ τη φετινή σεζόν.

@Photo credits: eurokinissi, Γιώργος Ματθαίος

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.