Βαλένθια-Παρτίζαν 67-72: Τελικά μπορεί να παίξει (και) άμυνα

Βασίλης Βλαχόπουλος
Αν και η επιθετική ικανότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της, η Παρτίζαν απέδειξε ότι μπορεί να παίξει και άμυνα, αυτή την οδήγησε σε σπουδαία νίκη μέσα στη Βαλένθια με 67-72 φτάνοντας τις πέντε διαδοχικές και τις εννιά στη διοργάνωση.

Η Παρτίζαν... άφησε την ταυτότητά της στο Βελιγράδι καθώς αυτή τη φορά δεν βασίστηκε στο αδιαμφισβήτητο ταλέντο των παικτών της στην επίθεση αλλά στην αυταπάρνησή τους στην άμυνα. Αυτή την οδήγησε στην 5η διαδοχική νίκη της και μάλιστα μέσα στην έδρα της Βαλένθια. Πάντερ, ΛεΝτέι και Νάναλι ήταν οι πρωταγωνιστές για την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς η οποία σαν πήρε το προβάδισμα στις αρχές του δεύτερου μέρους δεν το έχασε ποτέ...

Ο αγώνας

Παρότι δεν σούταρε με καλά ποσοστά ευστοχίας (7/19 σουτ), η Παρτίζαν είχε τον έλεγχο του ρυθμού στο πρώτο δεκάλεπτο μέσα από την άμυνά της αλλά και την προστασία του αμυντικού ριμπάουντ μετά το πρώτο πεντάλεπτο. Η δε Βαλένθια έδειξε δυσλειτουργική στην επίθεση και στο τέλος της πρώτης περιόδου βρέθηκε στο -5 (14-19).

Ο Στέφαν Γιόβιτς δημιούργησε υπέροχα για τη Βαλένθια στο δεύτερο δεκάλεπτο αλλά η επένδυση στο τρίποντο δεν της βγήκε, δεν αξιοποίησε επίσης τα πολλά επιθετικά ριμπάουντ που μάζεψε (19-26, 14’). Εκεί που οι γηπεδούχοι αναζητούσαν απελπισμένα λύσεις από μακρινή απόσταση εμφανίστηκε ο Ρόμπερτσον με 2/2 αλλάζοντας τον ρυθμό του αγώνα καθώς η Παρτίζαν έκανε κακή διαχείριση επιθέσεων (32-30, 18’). Στο τέλος του ημιχρόνου (34-33) το πρόσωπο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήταν… μελιτζανί ενώ ο Άλεξ Μουμπρού ήταν έξαλλος με τους διαιτητές.

Η συνέπεια στην επίθεση παρέμεινε βασικό ζητούμενο και για τις δύο ομάδες στις αρχές του δεύτερου μέρους (39-41, 24’). Οι γηπεδούχοι παρέμειναν σε διαδικασία αναζήτησης... πόντου, η δε Παρτίζαν δεν βρήκε περισσότερους από πέντε κι έτσι συνεχίστηκε ένα παιχνίδι φτωχού θεάματος, κακών επιλογών στην επίθεση και σουτ της απελπισίας. Στο κλειστό παιχνίδι, αυτή η διαφορά των εννιά πόντων (42-51, 29') για τους φιλοξενούμενους δεν ήταν μικρή, ειδικά από τη στιγμή που αποκτήθηκε με κόπο. Το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με buzzer beater του Ζακ ΛεΝτέι (44-53) και με επιμέρους σκορ 10-18 υπέρ της Παρτίζαν.

Ένα καλάθι του Πέρι Ντόζιερ ανέβασε για πρώτη φορά τη διαφορά στο +11 για την Παρτίζαν αλλά η αντίδραση της σερβικής ομάδας δεν ήταν η καλύτερη δυνατή (48-55, 32'). Η Βαλένθια αναθάρρησε, βρήκε μακρινά σουτ και με πρωταγωνιστή τον Κρις Τζόουνς μείωσε στο καλάθι (57-59, 35:30). Το αμυντικό ριμπάουντ εξελίχθηκε σε άλυτο (μαθηματικό) πρόβλημα για την Παρτίζαν αλλά δεν το πλήρωσε στον βαθμό που θα μπορούσε καθώς δύο μεγάλα τρίποντα από τους Σμάιλαγκιτς, Πάντερ την έβαλαν με +6 στα τελευταία δύο λεπτά (61-67).

Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν στο τελευταίο λεπτό με +4 και την κατοχή της μπάλας. Εκεί ένα επιθετικό φάουλ του Τζέιμς Νάναλι έδωσε ελπίδα στη Βαλένθια αλλά ο Αμερικανός της Παρτίζαν διόρθωσε το λάθος του με κλέψιμο και καλάθι στο ανοιχτό γήπεδο (65-71) κι εκεί τελείωσε το παιχνίδι.


ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Η Παρτίζαν είχε το ψυχολογικό προβάδισμα στο δεύτερο ημίχρονο συντηρώντας μια διαφορά αλλά το ματς... κλείδωσε στα τρίποντα των Σμάιλαγκιτς, Πάντερ και φυσικά στο κλέψιμο και καλάθι του Νάναλι 27'' πριν το τέλος.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ: Ο Κέβιν Πάντερ πλησίασε το double double, έβαλε και το μεγαλύτερο σουτ του αγώνα, αυτό που έδωσε στην Παρτίζαν διαφορά έξι πόντων στο 38'.

ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ: Ο Νάναλι έκανε καλό πρώτο ημίχρονο και το κλέψιμο στα 27'' ενώ Λε Ντέι έδωσε λύσεις στο δεύτερο μέρος.

ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΦΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥΣ: Ο Κρις Τζόουνς προσπάθησε να γυρίσει μόνος του το παιχνίδι ενώ ο Ρόμπερτσον ήταν ο μοναδικός αξιόπιστος από μακρινή απόσταση για τη Βαλένθια.

ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ο Ρίβερς ήταν απελπιστικά άστοχος ενώ ο Μπράντον Ντέιβις έκανε εύκολα το λάθος.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η Βαλένθια μάζεψε 17 επιθετικά ριμπάουντ αλλά έκανε 16 λάθη ενώ οι οκτώ άστοχες βολές είχαν βαρύ τίμημα. Η Παρτίζαν έκλεισε το παιχνίδι με 12 κλεψίματα.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ: Η Βαλένθια θα υποδεχθεί τη Βίρτους Μπολόνια ενώ η Παρτίζαν θα παραμείνει στην Ισπανία για τον αγώνα με τη Ρεάλ.

Τα δεκάλεπτα: 14-19, 34-33, 44-53, 67-72

jk

i

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.