Ολυμπιακός: Η υπομονή είναι αρετή και το τρίποντο ευλογία

Ολυμπιακός: Η υπομονή είναι αρετή και το τρίποντο ευλογία
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μονακό και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πανηγύρισαν οι «ερυθρόλευκοι» το θετικό αποτέλεσμα.

Ο Ολυμπιακός το τελευταίο 20αήμερο ζούσε υπό αφόρητη πίεση. Μόνο οι παίκτες, οι προπονητές και οι άνθρωποι της ομάδας μπορούν να καταλάβουν το μέγεθός της. Ενδεχομένως και αφύσικα μεγάλης, ας όψονται όμως οι ήττες από Βαλένθια και Βίρτους (ο τρόπος με τον οποίο ήρθε). Πλέον η νίκη επί της Μονακό και αυτό το 4/4 που τρέχουν έχει αφαιρέσει αρκετό βάρος από πάνω τους και ατενίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και σιγουριά.

Γιατί αν δεν είσαι σίγουρος για τον εαυτό σου και τις ικανότητες των ανθρώπων γύρω σου τότε δε μπορείς να καταφέρεις πολλά. Για παράδειγμα θυμάμαι τη σιγουριά των λόγων του Γιώργου Μπαρτζώκα όταν πριν περίπου 2 μήνες είχε ερωτηθεί για το αν έκανε σκέψεις διακοπής της συνεργασίας με τον Σακιέλ ΜακΚίσικ και εκείνος είχε απαντήσει πως, «ο Σακ μας έχει χαρίσει τίτλους, υπήρξε σημαντικός για μας και εγώ αυτούς τους παίκτες δεν τους... πουλάω».

Εννοείται και ο Σακ (και ο κάθε Σακ) αισθάνεται την εμπιστοσύνη του coach και είναι έτοιμος να του την ανταποδώσει. Όπως χθες με τη Μονακό. Επίσης εννοείται πως με 14 παίκτες ρόστερ, θα υπάρξουν δικαιολογημένες δυσαρέσκειες από όσους δεν βρίσκουν χρόνο ή ακόμη και θέση στην 12άδα. Τον προπονητή όμως τον ενδιαφέρει πρωτίστως να νικάει και ακολούθως να βρει ευκαιρίες για όλους. Βέβαια όσο κυλάει η σεζόν, οι ευκαιρίες θα μειώνονται.

Αυτά είναι θέματα που έχει να διαχειριστεί ο Μπαρτζώκας όμως και όχι εμείς.

Η νίκη επί της Μονακό ήταν ίσως η πιο σημαντική μετά από αυτή της πρεμιέρας στο ΟΑΚΑ. Εκπληκτικό παιχνίδι με ένταση που θύμιζε Απρίλιο, μην πω και Μάιο. Με τρομερές άμυνες και από τις δύο ομάδες. Παρακολουθούσα από απόσταση 10 μέτρων και αισθανόμουν την πίεση, φανταστείτε οι παίκτες.

Οι «ερυθρόλευκοι» διεύρυναν το νικηφόρο σερί τους, έπεισαν άπαντες πως και φέτος παραμένουν καλή ομάδα και επικράτησαν βγάζοντας στο παρκέ ικανότητες, πλάνο και χαρακτήρα. Το ΝΒΑ υπερτερεί σε όλα της Euroleague εκτός από ένα. Η πίεση και ο τρόπος με τον οποίο 3 σερί νίκες ή 3 σερί ήττες αλλάζουν τη βαθμολογική κατάσταση μίας ομάδας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι αδιανόητα συναρπαστικός.

Πώς έλεγξε τον ρυθμό ο Ολυμπιακός

Η Μονακό λόγω αθλητικότητας και physicality στο ρόστερ της, δεν ταιριάζει με τους «ερυθρόλευκους». Συνεπώς απαιτούνται προσαρμογές τις οποίες και έκανε ο Μπαρτζώκας με τους συνεργάτες του (Παππάς, Μποζίκας, Τριαντάφυλλος, Καλαβρός, Γκατζούλης κάνουν γενικά εξαιρετική δουλειά και θα πρέπει που και που να τους θυμόμαστε).

Ο έλεγχος του ρυθμού ήταν απαραίτητος και τον ελέγχεις καλύτερα όταν δεν τρέχεις και πας σε μεγάλες σε διάρκεια επιθέσεις. Με αυτόν τον τρόπο σπανίως πέφτεις στην παγίδα να μπερδέψεις το γρήγορο μπάσκετ με το βιαστικό μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός έτρεξε μόνο όταν είχε φάσεις από κλέψιμο μπάλας. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των κατοχών του εκτέλεσε μετά τα 17-18 δευτερόλεπτα.

Οι παίκτες του Μπαρτζώκα είχαν υπομονή η οποία τους βοήθησε αρκετά. Κυκλοφόρησαν καλά τη μπάλα και έψαξαν να βρουν την καλύτερη δυνατή επιλογή. Η Μονακό με τον Ντιαλό «βδέλλα» στον Κάνααν, τον Μπράουν στον Πίτερς και τον Ουατάρα στον Γουόκαπ δυσκόλεψαν πάρα πολύ το έργο, αλλά στο τέλος οι λεπτομέρειες είχαν «ερυθρόλευκο» χρώμα.

ΜακΚίσικ

Γιατί ήταν κομβικός ο ΜακΚίσικ

Ανέφερα και πιο πάνω πως η αθλητικότητα της Μονακό είναι σε υψηλό επίπεδο. Ο Ολυμπιακός υστερεί αρκετά σε αυτό το στοιχείο οπότε θέλησε να την ματσάρει με τον Σακιέλ ΜακΚίσικ και τον Μουσταφά Φαλ. Ενδεχομένως εδώ να κρύβεται και η απάντηση γιατί ο Μπαρτζώκας προτίμησε να ρίξει στο παρκέ τον Μπραζντέικις πριν από τον (πολύ καλό με την Αρμάνι) Λαρεντζάκη. Λόγω μεγέθους. Δεν του βγήκε σε καμία περίπτωση η επιλογή και γρήγορα το άλλαξε.

Ο ΜακΚίσικ μπήκε συγκεντρωμένος και κυρίως χωρίς ίχνος δισταγμού. Μπορεί η πρώτη του επιλογή να πάει στο καλάθι με το αγαπημένο του κάθετο παιχνίδι να στέφθηκε με αποτυχία, αλλά δεν υποχώρησε πνευματικά. Πήρε τα σουτ που του έδινε η αντίπαλη άμυνα, ευστόχησε και όσο κυλούσε το ματς τόσο πιο δυνατός αισθανόταν.

Η σταθερά του Φαλ και ο «κανονικός» Γουόκαπ

Ο Μπαρτζώκας είδε πολλούς παίκτες του να αποδίδουν όπως θα ήθελε, αλλά δε γίνεται να μην ξεχωρίσω προσωπικά τον Φαλ και τον Γουόκαπ. Ο Γάλλος σέντερ τον τελευταίο μήνα είναι ο καλύτερος σέντερ της Euroleague και θυμίζει Ταβάρες στα καλά του. Φόβητρο στην άμυνα, σκόρερ, πασέρ, ριμπάουντερ. Κυριαρχικός. Αν ο Φαλ είχε δυνατά πόδια θα ήταν παίκτης των 2 plus εκατομμυρίων. Η αυτοπεποίθησή του πλέον είναι τεράστια και φάνηκε ξεκάθαρα από το προσωπικό καλάθι με το οποίο ισοφάρισε το σκορ στους 69 πόντους.

Υπήρχε κι ένα κομπιούτερ στο παρκέ όμως. Αυτά που έκανε ο Γουόκαπ με τη Μονακό δεν ήταν φυσιολογικά. Αν και τώρα που το ξανασκέφτομαι, μάλλον αυτά που έκανε τον προηγούμενο μήνα δεν ήταν φυσιολογικά και όχι αυτά που έκανε χθες. Περιόρισε σε τεράστιο βαθμό την εκτέλεση του Μάικ Τζέιμς τον οποίο υποχρέωσε σε 2-3 air ball, μάζεψε 7 ριμπάουντ, σκόραρε 9 πόντους (εκ των οποίων οι 4 σε κρίσιμο σημείο), μοίρασε 9 ασίστ και το μοναδικό του λάθος το έκανε στο τελευταίο λεπτό!

Ο Αμερικανός ήταν απόλυτα συγκεντρωμένος, έκανε όλα αυτά τα σπουδαία που μας έχει συνηθίσει και δείχνει πως έχει ανακτήσει πλήρως την αγωνιστική και πνευματική του κατάσταση στα όρια που χρειάζεται η ομάδα. «Back to track» που λένε και στο Τέξας.

Γουοκαπ

Η ευλογία του σουτ

Για το ρόλο του μακρινού σουτ στο σύγχρονο μπάσκετ έχουμε αναφερθεί εκτενώς. Τεράστια σημασία. Ο Ολυμπιακός βρήκε εφτά (7) εύστοχα τρίποντα στο δεύτερο ημίχρονο και ειδικά σε αγώνες με αντίπαλη ομάδα όπως η Μονακό που πιέζει στην άμυνα, το νούμερο είναι τρομερό. Οι δύο σουτέρ της ομάδας λειτούργησαν εξαιρετικά και δίπλα στους Κάνααν και Πίτερς ήρθε και...κούμπωσε χθες ο ΜακΚίσικ.

Ο Μπαρτζώκας στην τελευταία περίοδο μπήκε για να κερδίσει από την άμυνά του επιλέγοντας μία πεντάδα προς αυτή την κατεύθυνση (Γουόκαπ, Γκος, ΜακΚίσικ, Πετρούσεφ, Μιλουτίνοφ). Χωρίς σουτέρ όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει στο παρκέ και έτσι γρήγορα άλλαξε το πλάνο, έριξε τον Πίτερς μέσα και μετά από διαδοχικές κακές αποφάσεις του Γκος (χρειάζεται να αποκτήσει μία αγωνιστική συνέπεια), τον αντικατέστησε με τον Κάνααν και πήρε το παιχνίδι.

ΥΓ: Το πρόβλημα της διαιτησίας είναι γενικότερο και δεν αναφέρομαι με αφορμή κάποια απόφαση από το παιχνίδι. Στην Basket League, στη FIBA, στην Euroleague. Παντού υπάρχει πρόβλημα με κακούς διαιτητές. Η κωλυσιεργία δε, που δείχνουν οι ρέφερι όταν πάνε στο Instant Replay χαλάει τον ρυθμό και αποτελεί εμπόδιο για το ίδιο το μπάσκετ.

ΥΓ 2: Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στην Ισπανία για να αντιμετωπίσει Μπαρτσελόνα και Μπασκόνια. Αν γυρίσει με μία νίκη θα είναι σε πολύ καλή βαθμολογική κατάσταση.

ΥΓ 3: Ενα διάστημα αρκετά πριν το φινάλε να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη ενός ντέρμπι. Οι 4 πόντοι που πέτυχε ο αρχηγός Κώστας Παπανικολάου στο τέλος της τρίτης περιόδου ήταν καθοριστικοί γιατί εμπόδισαν τη Μονακό να αποκτήσει απόσταση στο σκορ.

@Photo credits: eurokinissi, Κλόντιαν Λάτο

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.