Ολυμπιακός: Το καλό μπάσκετ να κρατάει περισσότερο και το χούι των φάουλ

Ολυμπιακός: Το καλό μπάσκετ να κρατάει περισσότερο και το χούι των φάουλ
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες θεωρεί πως ο Ολυμπιακός για να πάει στα play-offs οφείλει να έχει μεγαλύτερη διάρκεια το καλό μπάσκετ που παίζει και τον ενοχλεί η κακή χρήση των ομαδικών φάουλ.

Η απόδοση του Ολυμπιακού με μπέρδεψε κάπως ως προς το αν με άφησε ικανοποιημένο ή όχι. Στα δύο διαστήματα στα οποία έπαιξε καλά σε δεύτερη και τέταρτη περίοδο θύμισε ομάδα που διεκδικεί Final Four και όχι play – offs. Σε πρώτη και τρίτη έβγαλε μαζεμένα προβλήματα.

Η ήττα στη Βαρκελώνη δεν πλήγωσε τους «ερυθρόλευκους», αλλά έχασαν την ευκαιρία για το πιο σημαντικό «διπλό» της φετινής σεζόν μετά από αυτό στο ΟΑΚΑ. Ακόμη κι έτσι μετά από μία τόσο δυσλειτουργική τρίτη περίοδο, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα κατάφερε στο «Palau» να σβήσει σχεδόν μία διαφορά 15 πόντων και να διεκδικήσει στα ίσα τη νίκη. Δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό. Δεν μπορείς να το καταφέρεις αν δεν είσαι καλή ομάδα με πλάνο τακτικής και αρχές στο παιχνίδι σου.

Ενα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός είναι η αγωνιστική ασυνέπεια που δείχνει κατά τη διάρκεια των 40 λεπτών. Καμία ομάδα δεν είναι ικανή να παίξει το ίδιο καλά, με την ίδια ένταση σε ολόκληρο το παιχνίδι. Δεν γίνεται.

 

Από την άλλη όμως ο Ολυμπιακός οφείλει να αυξήσει το διάστημα που θα παίξει καλά γιατί με 15-20 λεπτά καλού μπάσκετ δεν είναι εύκολο να νικάς. Τα σκαμπανεβάσματα είναι λογικά, αλλά είναι και πολλά. Εχουμε μπει στον Ιανουάριο. Οι θέσεις για τα play-offs θα κριθούν στις λεπτομέρειες και οι Πειραιώτες πρέπει να πάρουν νίκες. Και για να τις πάρουν πρέπει να μειώσουν τα «νεκρά» διαστήματα.

Γκος

Τα διαφορετικά πρόσωπα της άμυνας

Ο Ολυμπιακός στο πρώτο δεκάλεπτο δέχτηκε 27 πόντους και στο τρίτο 31. Η ομάδα έχει περιορισμένο ταλέντο στην επίθεση και δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτά τα νούμερα. Ακόμη κι έτσι όμως διεκδίκησε τη νίκη μέχρι το τελευταίο λεπτό. Στη δεύτερη περίοδο δέχτηκε 17 (νορμάλ) και στην τελευταία 11 εκ των οποίων μόλις 6 μέχρι το τελευταίο λεπτό του ματς.

Τι διαφορετικό έκαναν στην αμυντική τους λειτουργία; Αρχικά άλλαξαν τρόπο σκέψης στην άμυνα με αλλαγές. Η Μπαρτσελόνα διάβασε πολλά mismatch κοντά στο καλάθι όπου βρισκόταν είτε ο Γκος είτε ο Κάνααν συνήθως. Τα γκαρντ του Ολυμπιακού δεν πάλευαν αρκετά και η μπάλα έφτανε εύκολα στον ψηλό των Ισπανών.

Επίσης ο παίκτης της weak side (σ.σ αδύνατη πλευρά) αργούσε να δώσει βοήθεια και έτσι ο αντίπαλος ψηλός είχε το χρόνο να εκμεταλλευτεί το mismatch είτε εκτελώντας είτε πασάροντας. Η λόμπα πέρναγε με ευκολία. Αντιθέτως στα καλά αμυντικά διαστήματα και ειδικά σε αυτό της τελευταίας περιόδου έδωσαν ρεσιτάλ οι Γκος και ΜακΚίσικ. Ο Γκος αφενός πίεζε σωστά τη μπάλα και αφετέρου έδινε μάχες όταν βρισκόταν στο low post με κάποιο θηρίο. Ο «Σακ» ήταν συνήθως ο τελευταίος παίκτης και όση ώρα η μπάλα ταξίδευε για να φτάσει στα χέρια του ψηλού αυτός είχε φροντίσει να έχει φτάσει δίπλα του και να του βάζει την αμφιβολία στο μυαλό του για το αν πρέπει να σουτάρει ή να πασάρει.

Επίσης παρατήρησα ορισμένα διαστήματα κακής επικοινωνίας. Ενα βασικό στοιχείο της άμυνας είναι οι παίκτες να μιλάνε μεταξύ τους. Να ενημερώνουν για τα σκριν που έρχονται, για τα κοψίματα που γίνονται και γενικά για τις κινήσεις της επίθεσης. Στον Ολυμπιακό αυτό το κάνουν εξαιρετικά, αλλά χθες στη Βαρκελώνη υπήρξαν 4-5 περιπτώσεις που μπερδεύτηκαν και έδωσαν εύκολο καλάθι στην Μπαρτσελόνα.

Πίτερς

Όταν κουράστηκε ο Πίτερς δε βρέθηκε άλλη λύση

Η φετινή σεζόν του Αλεκ Πίτερς έχει μυθικές διαστάσεις. Πραγματοποιεί τρομερή χρονιά και όπως είναι λογικό σε κάθε ματς η αντίπαλη άμυνα εστιάζει πάνω του. Ο Μπαρτζώκας τού έχει αρκετά συστήματα για να τον αξιοποιεί και με σκριν στη μπάλα και με σκριν μακριά από αυτή.

Ο Αμερικανός ήταν απολαυστικός και στη Βαρκελώνη, αλλά στο φινάλε κουράστηκε και δεν είχε δυνάμεις να εκτελέσει. Αν θυμάστε καλά το πρότελευταίο του σουτ ήταν airball και το τελευταίο του μετά από τάιμ άουτ ήταν ένα εξαιρετικό off ball play του Μπαρτζώκα που τον έβγαλε μόνο του και βρήκε στο μπροστινό μέρος της στεφάνης. Γενικά το μεγαλύτερο ποσοστό των σουτ που η μπάλα βρίσκει μπροστά είναι αποτέλεσμα κούρασης. Διότι ως γνωστόν στο μπάσκετ σουτάρεις με τα πόδια και όχι με τα χέρια. Από αυτά ξεκινάει η κίνηση.

Όταν λοιπόν ο Πίτερς κουράστηκε, ο Ολυμπιακός δε βρήκε λύσεις από άλλον παίκτη. Εννοώ με συνέπεια γιατί σποράδικα σκόραρε ο Κάνααν και με βολές ο ΜακΚίσικ. Μέχρι εκεί όμως και δεν ήταν αρκετό. Με το σκορ στο 79-76 οι Πειραιώτες έβγαλαν πέντε διαδοχικές άμυνες και είχαν πέντε διαδοχικές άστοχες επιθέσεις εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν κακές αποφάσεις και βιαστικές επιλογές. Δεν πήραν τις σωστές αποφάσεις και χάθηκε ένα παιχνίδι στις λεπτομέρειες.

Νωρίτερα βέβαια είχε κουβαλήσει την ομάδα ο Γουίλιαμς Γκος και αξίζει συγχαρητήρια για την προσωπικότητα που έβγαλε στο παρκέ. Αυτός είναι ο παίκτης που τόσο πολύ πιστεύει ο Μπαρτζώκας.

Φαλ

Κακή χρήση των ομαδικών φάουλ

Σε όλη τη διάρκεια της φετινής σεζόν οι παίκτες του Ολυμπιακού σπανίως χρησιμοποιούν σωστά τα ομαδικά φάουλ που έχουν στη διάθεσή τους και αυτό είναι κάτι το οποίο τους ζημιώνει. Ο μοναδικός παίκτης που κάνει καλά και σωστά φάουλ είναι ο Κώστας Παπανικολάου ειδικά σε close out καταστάσεις. Ολοι οι άλλοι δεν κάνουν σωστά φάουλ και ειλικρινά δε μπορώ να καταλάβω το γιατί.

Βγαίνει ο Γκος ή ο Κάνααν μετά από αλλαγές στο low post και τον αφήνουν τον ψηλό να παίξει ενώ υπάρχουν φάουλ να δώσουν. Προφανώς κι εμπιστεύονται τις δυνατότητές τους, αλλά είναι ξεκάθαρα λάθος. Κάνεις φάουλ αμέσως χωρίς συζήτηση.

Να σας αναφέρω αναλυτικά τα ομαδικά φάουλ κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Στην πρώτη περίοδο στα τέσσερα πρώτα φάουλ έδωσαν 4 βολές. Στη δεύτερη περίοδο στα τέσσερα πρώτα φάουλ έδωσαν 6 βολές. Στην τρίτη περίοδο στα τέσσερα πρώτα φάουλ έδωσαν 8 βολές! Στην τελευταία περίοδο στα τέσσερα πρώτα φάουλ έδωσαν 2 βολές.

Ε, δε γίνεται. Και στο τέλος έκαναν φάουλ εκτός φάσης δίνοντας δεύτερη επίθεση στην Μπαρτσελόνα και της πρόσφεραν 5 πόντους σε μία κατοχή ουσιαστικά.

Πλέον η ομάδα οφείλει να αφήσει πίσω της το παιχνίδι και να επικεντρωθεί σε αυτό που ακολουθεί. Το γήπεδο της Μπασκόνια κατηφορίζει επικίνδυνα και οι Πειραιώτες είναι υποχρεωμένοι να μείνουν συγκεντρωμένοι για μεγάλο διάστημα της αναμέτρησης. Επίσης αν βρεθούν πίσω με διψήφια διαφορά πόντων δε σημαίνει απαραίτητα πως θα το «γυρίσουν». Μη γίνει κανόνας αυτό.

Το θετικό αποτέλεσμα μοιάζει πιο επιτακτικό στη Βιτόρια. Δε θες να σε «διπλώσει» η Μπασκόνια γιατί δεν αποκλείεται να μπλέξεις σε πολλαπλή ισοβαθμία στο τέλος και να βρεθείς πίσω με το 0-2. Δύσκολο και κομβικό παιχνίδι λοιπόν, αλλά πραγματικά πιστεύω πως θα τα καταφέρουν να πανηγυρίσουν το «διπλό».

ΥΓ: Ο Ολυμπιακός τον Ιανουάριο έχει Μπασκόνια εκτός, Μακάμπι εντός, Ρεάλ εκτός, Αλμπα εντός. Με 3/4 θα είναι σούπερ, με 2/4 θα είναι καλά με 1/4 θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ως προς την απευθείας παρουσία του στα play-offs.

ΥΓ 2: Ο Ολυμπιακός βρήκε 15 πόντους από τα 9 επιθετικά ριμπάουντ. Η Μπαρτσελόνα βρήκε 14 από τα 11 που μάζεψε. Κατά τη διάρκεια του αγώνα μου φάνηκε τεράστια «πληγή», αλλά τα στατιστικά άλλα λένε.

ΥΓ 3: Για πρώτη φορά φέτος Σίκμα και Μπραζντέικις πρόσφεραν επί της ουσίας και βοήθησαν την ομάδα. Μακάρι να συνεχίσουν σε αυτόν τον ρυθμό. Αγωνίστηκαν στη δεύτερη περίοδο με επιτυχία. Ο Λιθουανός βέβαια υστέρησε αμυντικά, αλλά έβαλε το κορμί του στη... μάχη.

ΥΓ 4: Ο Κάνααν στο δεύτερο ημίχρονο ακούμπησε ελάχιστα φορές τη μπάλα και έπρεπε να πάρει περισσότερες προσπάθειες.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.