Μπασκόνια - Ολυμπιακός 80-69: Άσφαιρος στη «διαβολοβδομάδα» (vid)

Η Μπασκόνια νίκησε δίκαια τον Ολυμπιακό με 80-69 με τους «ερυθρόλευκους» να μην αποδίδουν καλό μπάσκετ στην επίθεσή τους και να γυρίζουν με δύο ήττες από την Ισπανία.

Η Μπασκόνια επικράτησε για δεύτερη φορά φέτος του Ολυμπιακού (80-69) και έτσι σε οποιαδήποτε ισοβαθμία μαζί του στο τέλος της regular season, θα υπερτερεί. Οι «ερυθρόλευκοι» με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν έπαιξαν καλό μπάσκετ, οι περισσότεροι παίκτες δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του παιχνιδιού. Όσο καλή άμυνα κι αν έπαιζαν, όσο καλή δουλειά στα ριμπάουντ κι αν έκαναν δεν ήταν αρκετή αφού η επιθετική λειτουργία ήταν κακή και τα λάθη πολλά.

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε από την Ισπανία με δύο ήττες οι οποίες του αφαίρεσαν το δικαίωμα να κοιτάξει πιο ψηλά στην κατάταξη με αποτέλεσμα να ξεκινά το επόμενο διάστημα μία σειρά... τελικών.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν σε αργό ρυθμό και set επιθέσεις. Με σκορ κυρίως από μακρινή απόσταση, αλλά και αρκετά «ερυθρόλευκα» λάθη η Μπασκόνια ήταν η πρώτη που προηγήθηκε με διαφορά μεγαλύτερη της μίας κατοχής (11-6, 5'). Ο Κάνααν με 4/4 τρίποντα ήταν αυτός που κρατούσε τους Πειραιώτες και άλλαξε την κατάσταση στο σκορ (14-17, 10') μαζί φυσικά με την άμυνα και την εξαιρετική δουλειά στο ριμπάουντ.

Η σύγκρουση Παπανικολάου με Πίτερς έστειλε υποχρεωτικά τον Αμερικανό στον πάγκο λόγω τραυματισμού με τον Πετρούσεφ να περνάει στη δράση και με δύο καλάθια του να κάνει το 14-21 (12'). Το επόμενο διάστημα του παιχνιδιού έφερνε καλές άμυνες, αλλά στην επίθεση μόνο χαμένες βολές (ΜακΚίσικ) και χαμένα ανενόχλητα lay up (Γκος) με αποτέλεσμα ο Χάουαρντ κάποια στιγμή να βρει στόχο και να προηγηθεί (με 25-21, 15΄). Οι Βάσκοι είχαν βρει ρυθμό με τους πόντους του Μιλουτίνοφ και του Πετρούσεφ να τον διακόπτει και με μικρό σερί να παίρνει προβάδισμα (31-32, 19').

Το τρίτο δεκάλεπτο ξεκίνησε με τους γηπεδούχους να βρίσκουν λύσεις από μακριά και τους Πειραιώτες να μένουν κοντά ακουμπώντας τη μπάλα στα χέρια του Μιλουτίνοφ και του Κάνααν (40-38, 24΄). Αφενός η επιστροφή του Χάουαρντ στο παρκέ και αφετέρου η κακή απόδοση και τα πολλά λάθη του Γκος, έδωσαν την ευκαιρία στους γηπεδούχους να δημιουργήσουν διαφορά 8 πόντων (51-40, 27'). Μέχρι το τέλος της περιόδου μία έκλαμψη καλής επιθετικής λειτουργίας, όμως ο Μονέκε έκανε ό,τι ήθελε στην άλλη πλευρά του παρκέ και δε φάνηκε ιδιαίτερη αλλαγή στο σκορ (59-49, 30').

Ο Ολυμπιακός μας έχει συνηθίσει να αντιδρά σε τέτοιου είδους καταστάσεις, ωστόσο στην Βιτόρια δε συνέβη. Αντιθέτως η προβληματική εικόνα της επίθεσης έδωσε διαδοχικούς αιφνιδιασμούς στους γηπεδούχους οι οποίοι προηγήθηκαν με 63-49 (32'). Το τάιμ άουτ του Μπαρτζώκα έφερε μία μικρή αλλαγή με τον Φαλ να τελειώνει φάσεις κοντά στο καλάθι (63-53, 32'), όμως ο Κοστέλο επανέφερε την κατάσταση εκεί που ήθελε η ομάδα του (70-53, 34'). Το παιχνίδι δεν είχε γυρισμό και απλά άπαντες περίμεναν την κόρνα της λήξης. Ο Ολυμπιακός δεν είχε το κουράγιο και την ικανότητα για μία τελευταία αντεπίθεση με αποτέλεσμα η Μπασκόνια να πανηγυρίσει τη νίκη με 80-69.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στο τρίτο δεκάλεπτο το σκορ ήταν 40-38 όταν ο Κάνααν αστόχησε σε σουτ τριών πόντων για το προβάδισμα. Σε εκείνο το σημείο ακολούθησε ένα επιμέρους σκορ 11-2, το σκορ έγινε 51-40 και η όποια προσπάθεια των Πειραιωτών να επιστρέψουν στη διεκδίκηση της νίκης δεν βρήκε ουσιαστική ανταπόκριση.

O ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ: Ο Μονέκε τελείωσε με 13 πόντους, 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ, ένα κλέψιμο, ένα κόψιμο και ένα λάθος. Ο Χάουαρντ σκόραρε 21 πόντους, αλλά ειδικά στο τρίτο δεκάλεπτο ήταν αυτός που άλλαξε το ρυθμό του ματς προς όφελος της ομάδας του.

ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σε πάρα πολύ κακή βραδιά οι Γουόκαπ (3π., 1ρ., 1ασ., 3λ.), Παπανικολάου (2ρ., 4ασ., 1λ.) ενώ ο Πίτερς έμεινε στα ρηχά (2π. με μόλις ένα σουτ), αλλά αφενός ο συγκεκριμένος το δικαιούται και αφετέρου ίσως επηρεάστηκε από τον τραυματισμό στο τέλος της εναρκτήριας περιόδου στη μύτη.

ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΦΙ Η ΑΠΟΔΟΣΉ ΤΟΥ: Ο Αϊζάια Κάνααν ολοκλήρωσε με 19 πόντους, 3 ριμπάουντ, μία ασίστ, 2 κλεψίματα κι ένα λάθος. Ο Πετρούσεφ έδωσε 14 πόντους με 4 ριμπάουντ ενώ ο Μιλουτίνοφ έκανε double double με 12 πόντους και 14 ριμπάουντ.

ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ: Ο Ντίεθ σκόραρε 11 πόντους και ο Σεντεκέρσκις άλλους 10.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η Μπασκόνια τελείωσε με 14 εύστοχα τρίποντα, 23 ασίστ, 9 λάθη και 10 κλεψίματα. Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του σούταρε 10/22 πίσω από τα 6.75, αλλά μόλις 18/37 δίποντα. Υπέπεσε σε 17 λάθη!

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΜΑΤΣ ΤΟΥ Α' ΓΥΡΟΥ: Η Μπασκόνια είχε επικρατήσει στο ΣΕΦ με έναν πόντο διαφορά χάρη σε buzzer beater του ΜακΙντάιρ. Οι Βάσκοι σε οποιαδήποτε ισοβαθμία υπερτερούν.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ: Ο Ολυμπιακός υποδέχεται στην Δευτέρα τον Κολοσσό (15/01 – 20:15). Η Μπασκόνια παίζει την Κυριακή (14/01) εκτός έδρας με τη Μανρέσα.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 14-17, 33-32, 59-49, 80-69

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.