Ολυμπιακός: Είναι έξω από την φύση του να κερδίζει ματς στους 85 πόντους!
Τα δεδομένα του αγώνα, πριν από το τζάμπολ, έφερναν τους «ερυθρόλευκους» να έχουν ταξιδέψει στην Τουρκία με την ταμπέλα της πιο «καυτής» ομάδας στην διοργάνωση, η οποία μετρούσε 6 διαδοχικές νίκες, με μέσο παθητικό 72,3 πόντους και με περίσσεια κατάθεση ενέργειας και σκληράδας στο παρκέ.
Στην αντίπερα όχθη βρισκόταν μία Εφές, που από τις αρχές Φλεβάρη, υπό τις οδηγίες του Κροάτη τεχνικού, Τόμισλαβ Μιγιάτοβιτς προχώρησε σε μερικές αλλαγές ρόλων και παρουσίαζε μία σταθερά αυξανόμενη επιθετικότητα στο παιχνίδι της. Με αποτέλεσμα, ειδικότερα εντός έδρας, να είναι αήττητη (3-0) και να σκοράρει κατά μ.ο. 97,6 πόντους, παίρνοντας σκορ με πολλά τρίποντα από τους τρεις ψηλούς της που σουτάρουν από μακριά.
Πιο συγκεκριμένα, στις διαδοχικές νίκες επί της Αρμάνι (79-73), επί της Μακάμπι (105-91) και επί της Μπάγερν (109-86) στο “Sinan Erdem”, ο υπηρεσιακός προπονητής της πήρε από τους Πλάις, Γουίλις και Οσμάνι κατά μ.ο. 28,6 πόντους ανά παιχνίδι, με πολύ υψηλό ποσοστό στα τρίποντα (57,1% με 12/21)!
Κοινώς, ο επί 14 χρόνια assistant coach της τουρκικής ομάδας εμπλούτισε ακόμη περισσότερο την ούτως άλλως υψηλή περιφερειακή εκτελεστική ευχέρεια των παικτών του, βάζοντας περισσότερο και τους ψηλούς στο κόλπο και αυξάνοντας τα mismatch για τους περισσότερους αντιπάλους.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο στους τρεις τελευταίους εντός έδρας αγώνες, η πρωταθλήτρια Τουρκίας σούταρε με 43,3% πίσω από τα 6,75, ευστοχώντας κατά μ.ο. σε 13 τρίποντα ανά παιχνίδι (39/90 συνολικά), ενώ σε όλα τα προηγούμενα ματς το ποσοστό ήταν πολύ χαμηλότερο (35,2%)!
Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, στην χθεσινή αναμέτρηση της Κωνσταντινούπολης τέθηκαν αντιμέτωπες δύο ομάδες που στηρίζονται σε αρκετά διαφορετικές μπασκετικές φιλοσοφίες και τουλάχιστον η εφετινή αγωνιστική τους εικόνα, βασίζεται σε εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά: η 4η καλύτερη επίθεση της Euroleague και μία ομάδα που κάνει πολύ λίγα λάθη απέναντι στην πιο σκληρή και αξιόπιστη άμυνα της Ευρώπης, που επίσης έχει μεγάλη συγκέντρωση στο επιθετικό της πλάνο.
Με δεδομένο ότι αμφότεροι οι οργανισμοί ήθελαν πάση θυσία τη νίκη, από το ξεκίνημα του αγώνα έγινε απολύτως σαφές ότι στο παρκέ επικράτησε η μεγάλη επιθυμία της Εφές να επιβάλλει το μπάσκετ που της ταιριάζει, αξιοποιώντας σχεδόν σε απόλυτο βαθμό, στο πρώτο μέρος, την άμυνα με αλλαγές του Μπαρτζώκα (αποβλήθηκε στο τέλος του αγώνα και δεν πήγε στην συνέντευξη Τύπου) στο pick’n’roll, μέσω της ικανότητας των ψηλών της στο pop out και το μακρινό σουτ!
Πριν συμπληρωθεί καλά-καλά ενάμιση λεπτό στο ματς, ο ύψους 2,18, Τιμπόρ Πλάις (9π., 2ρ. & 2ασ. με 3/5 τριπ.), είχε προλάβει να «τιμωρήσει» τις αργές αντιδράσεις των «ερυθρόλευκων» με τρία τρίποντα (9-0 στο 1’07”) και σχεδόν αμέσως μετά, στην εξίσωση άρχισαν να μπαίνουν σταδιακά οι Λάρκιν (15π., 6ασ. & 4λ. με 3/6 τριπ.) και Κλάϊμπερν (14π., 2ρ. με 5/10 σουτ)!
Μέχρι να προλάβει ο Ολυμπιακός να αναδιοργανωθεί, η διαφορά είχε φτάσει στο -12 (22-10 στο 6’41”) και οι γηπεδούχοι είχαν αποκτήσει «διαβολεμένο» επιθετικό ρυθμό, έχοντας ήδη στο ενεργητικό τους 6/8 τρίποντα!
Η είσοδος του Παπανικολάου (12π., 5ρ., 6ασ. & 1κλ. με 2/5 τριπ.) βοήθησε να «σουλουπωθεί» η κάκιστη αρχική εικόνα και σε συνδυασμό με την καλύτερη αμυντική προσαρμογή που είχε σε πρώτη φάση ο Ράιτ (6π. & 4λ. με 3/3 διπ.) από τον Φαλ (14π. & 3ρ. με 6/6 σουτ), βοήθησαν τους Πειραιώτες να ισορροπήσουν πρόσκαιρα την κατάσταση και με επιμέρους σερί 6-17, να πλησιάσουν στον πόντο (28-27 στο 12’27”).
Ωστόσο, κάθε φορά που οι πρωταθλητές έκαναν αισθητή την παρουσία τους σε άμυνα κι επίθεση κι έφταναν στο σημείο να γίνουν απειλητικοί, αμέσως μετά έχαναν το μυαλό τους και τους έπιανε η «τρικυμία».
Το ίδιο έργο συνέβη τρεις φορές και η κατάρρευση ξεκίνησε και τις τρεις φορές με αφύλακτο τρίποντο, γεγονός που μαρτυρά την πολύ χαμηλή αμυντική συγκέντρωση με την οποία παρουσιάστηκαν σε ένα παιχνίδι που σίγουρα απαιτούσε υψηλότερο βαθμό κατάθεσης ψυχής κι ενέργειας στα μετόπισθεν σε σχέση με όλα τα τελευταία προηγούμενα εκτός των συνόρων.
Με αυτά και με εκείνα, τα 13 εύστοχα τρίποντα (10/14 στο ημίχρονο) που πετύχαιναν οι Τούρκοι στα τρία τελευταία εντός έδρας παιχνίδια τους, απέναντι στον Ολυμπιακό έγιναν 17 και μάλιστα με ποσοστό που πλησίασε το 60% (58,6% με 17/29).
Η τριάδα των ψηλών που σουτάρουν (Πλάις, Γουίλις και Οσμάνι) τελείωσε το ματς με 27 πόντους και 7/10 τρίποντα και παρ’ ότι η ομάδα του Μιγιάτοβιτς έμεινε κάτω από τους 90 πόντους (δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο απέναντι στον Ολυμπιακό), πέτυχε απόλυτα τον σκοπό της (85-72), που δεν ήταν άλλος από το να βγάλει την ελληνική ομάδα από το παιχνίδι της και να σκοράρει στην χειρότερη περίπτωση πάνω από 80 πόντους!
Μία ματιά στα εφετινά πεπραγμένα των Πειραιωτών στην διοργάνωση αρκεί, για να διαπιστώσουμε ότι στους πέντε αγώνες μακριά από την Ελλάδα, που δέχτηκαν μίνιμουμ 80 πόντους, γνώρισαν ισάριθμες ήττες, ενώ στα 8 ματς που το παθητικό τους ήταν χαμηλότερο από το συγκεκριμένο νούμερο, είχαν ρεκόρ 7-1!
Αντίθετα, στο εξωτερικό πήρε μόλις τρία παιχνίδια μέσα από την επίθεση (με μίνιμουμ 85 πόντους παραγωγικότητα) και εκ των οποίων τα δύο ήταν με τις δύο πιο αδύναμες ομάδες και τελευταίες στην βαθμολογία, την Βιλερμπάν (85-73) και την Άλμπα (94-67). Επομένως, η πιειστική του εμφάνιση μακριά από το Φάληρο, που συνοδεύτηκε με «διπλό» που στηρίχθηκε στο εκτελεστικό κομμάτι (64% εντός πεδιάς) ήταν στο Κάουνας απέναντι στην Ζάλγκιρις (95-76).
Το συμπέρασμα που προκύπτει, λοιπόν, είναι ότι η προσέγγιση από πλευράς τεχνικής ηγεσίας και παικτών στο ματς ήταν λανθασμένη και το διάβασμα μίας φύσει επιθετικής ομάδας, ελλιπές. Αυτό για μία ακόμη αφορά απέδειξε ότι όταν η εφετινή έκδοση του Ολυμπιακού απομακρύνεται από τις αμυντικές «εργοστασιακές ρυθμίσεις» της, τότε αυτόματα χάνει και αρκετή από την ισχύ της.
Ακόμη και σε βραδιές σαν τις χθεσινές που τα νούμερα του στην επίθεση ήταν κάτι περισσότερο από αξιοπρεπή (20 ασίστ, με 50% εντός πεδιάς και 86% στις βολές). Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν οι προσωπικότητες που θα σηκώσουν, με συνέπεια, το βάρος της δουλειάς, αποκλειστικά μέσα από την εκτελεστική δεινότητα.
Απ’ αυτή την άποψη, τα πιο επικίνδυνα από τα τέσσερα εναπομείναντα παιχνίδια των «ερυθρόλευκων» (το 4/4 είναι πλέον προαπαιτούμενο για την 4η θέση), είναι θεωρητικά το ματς του Βελιγραδίου με την Παρτίζαν (σκοράρει κατά μ.ο. 87,3 πόντους στα 6 τελευταία εντός έδρας ματς) και η επίσκεψη της Φενερμπαχτσέ στο ΣΕΦ την τελευταία αγωνιστική (στην θητεία του Saras, η επίθεσή της πετάει φωτιές με μ.ο. 88,5 πόντους σε 16 αγώνες)!
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.