Ολυμπιακός: Η Μπαρτσελόνα έπαιξε σαν… Ολυμπιακός

Ολυμπιακός: Η Μπαρτσελόνα έπαιξε σαν… Ολυμπιακός
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει τη νίκη της Μπαρτσελόνα επί του Ολυμπιακού, όσα την έκριναν και όσα πρέπει να αλλάξουν οι «ερυθρόλευκοι» σε Game 3 και 4.

Αν μου έλεγαν πριν το ταξίδι στη Βαρκελώνη πως ο Ολυμπιακός θα επέστρεφε τέσσερις μέρες αργότερα με μία νίκη και μία ήττα, θα ήμουν ικανοποιημένος. Το σενάριο υλοποιήθηκε, αλλά ικανοποιημένος δεν επιστρέφω. Φυσικά ούτε απογοητευμένος. Σε αυτό το αίσθημα στη «μέση» με οδήγησε η απόδοση των «ερυθρόλευκων» και στις δύο αναμετρήσεις.

Μετά από τόσα χρόνια έχω καταλάβει πως στα play off δεν μπορείς να προσφέρεις θέαμα ή να παίξεις καταπληκτικά. Από την άλλη όμως οι «ερυθρόλευκοι» απείχαν από το καλό μπάσκετ που μας πρόσφεραν στο δεύτερο μισό της σεζόν.

Βέβαια ας δούμε την θετική πλευρά της κατάστασης. Χωρίς να παίξει τρομερό μπάσκετ πήρε μία νίκη σε ένα γήπεδο που είχε γνωρίσει μόλις δύο άσχημα αποτελέσματα στη regular season. Επίσης έχει την ευκαιρία να τελειώσει τη σειρά μπροστά στο κοινό του. Μπορεί το ΣΕΦ να είναι (ακόμη) κάπως «κρύο», αλλά όλοι γνωρίζουν πως οι οπαδοί του Ολυμπιακού μπορούν όταν το απαιτούν οι ανάγκες να το μετατρέψουν σε λάβα. Και οι ανάγκες το απαιτούν.

Τέλος, αγωνίστηκε χωρίς τον αρχηγό του. Ο Κώστας Παπανικολάου δεν είναι ο καλύτερος παίκτης της ομάδας, αλλά είναι σίγουρα μέσα στους 2-3 πιο χρήσιμους. Η άμυνα, το ριμπάουντ, το στατικό σουτ, η ενθάρρυνση ακόμη και το μπινελίκι τον κάνουν σημαντικό.

 

Ας μπούμε σιγά σιγά στην καθιερωμένη ανάλυση.

Σίκμα

Η Μπαρτσελόνα μιμήθηκε τον Ολυμπιακό

Ποιο είναι ένα βασικό πλεονέκτημα του Ολυμπιακού στη σειρά με τους Ισπανούς; Η άμυνα και το physicality που βγάζουν. Οι «ερυθρόλευκοι» παρουσιάστηκαν λιγότερο επιθετικοί σε σχέση με το Game 1 ενώ και οι γηπεδούχοι εμφανίστηκαν πολύ πιο επιθετικοί σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι.

Αυτό συνέβη καθαρά γιατί στην Μπαρτσελόνα εμφανίστηκε το αίσθημα της επιβίωσης. Ήταν πιο επιθετικοί στην άμυνά τους, υποχρέωσαν τον Ολυμπιακό σε πολλά λάθη (πάλι) και ειλικρινά σπάνια θυμάμαι loose ball (διεκδικούμενη κατοχή) να καταλήγει σε ερυθρόλευκα χέρια. Το μεγαλύτερο ποσοστό από τις μονομαχίες που είδαμε στα 40 αγωνιστικά λεπτά άνηκε στους «μπλαουγκράνα».

Ο Μπαρτζώκας ποντάρει πολλά στο περίφημο πλέον physicality, αλλά χθες το βράδυ είδε τους αντίπαλους παίκτες να αγωνίζονται όπως θα ήθελε να κάνουν οι δικοί του παίκτες. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε προσφέροντας τρία «γκολ φάουλ» από το τηλεοπτικό τάιμ άουτ (δηλαδή λιγότερα από 5 λεπτά να λήξει η περίοδος) κι έπειτα. Το σκορ ήταν 9-10 και έληξε 27-14.

Φαλ

Η άμυνα της Μπαρτσελόνα πήρε τη μπάλα από το low post του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός έκανε το «διπλό» έχοντας εμφανή στόχο της τακτικής του να ακουμπήσει τη μπάλα στους ψηλούς του είτε αυτός λεγόταν Φαλ, είτε Ράιτ, είτε Πετρούσεφ. Στο Game 2 η άμυνα της Μπαρτσελόνα διόρθωσε τη συγκεκριμένη συνθήκη και τα δεδομένα άλλαξαν.

Ο Φαλ πήρε ελάχιστα τη μπάλα και έμεινε να κάνει το «πάνω κάτω» δίνοντας σκριν. Η μπάλα δεν μπορούσε να φτάσει σε αυτόν λόγω της καλής πίεσης των Καταλανών. Έβγαζαν τέτοια ενέργεια, ήταν τόσο aggressive που υποχρέωναν τον παίκτη με τη μπάλα είτε ήταν γκαρντ είτε φόργουορντ να βγαίνει στα 9 μέτρα και με μισογυρισμένη πλάτη στο καλάθι. Με απλά λόγια δεν μπορούσε να απειλήσει και η απόσταση της πάσας είχε μεγαλώσει.

Γουοκαπ

Άστοχα τα γκαρντ από τα 6.75

Ένα αντίδοτο στην παραπάνω συνθήκη είναι ο αιφνιδιασμός, αλλά σε αυτό το επίπεδο και όταν αναφερόμαστε σε play off, δεν είναι εύκολο πράγμα να τρέξεις να σκοράρεις πριν επιστρέψει η άμυνα. Αυτό που δοκίμασε ο Ολυμπιακός ήταν το μακρινό σουτ. Έπεσε όμως σε μία βραδιά που δεν σούταρε καλά. Γενικά εδώ και καιρό δεν σουτάρει με καλά ποσοστά ο Ολυμπιακός.

Ο Γούοκαπ θέλησε να μπει στον ρυθμό του παιχνιδιού με τρόπο που δεν του ταιριάζει. Πέντε εκτελεσμένα τρίποντα σε ισάριθμα περίπου λεπτά είναι πολλά. Και ειδικά από την στιγμή που δεν είχε βρει στόχο. Η άμυνα της Μπαρτσελόνα όπως και όλων των ομάδων, του το πρόσφερε απλόχερα και εκ του αποτελέσματος κρίνοντας ορθώς έπραξε. Όπως και για να τα λέω όλα αυτά που σκέφτομαι, καλώς πήρε τα 8 σουτ ο Γουόκαπ. Μόνος του ήταν.

Ο Κάνααν τελείωσε με 0/4 και επίσης δε βρήκε τρόπο να βοηθήσει. Κι έμεινε ο Γουίλιαμς Γκος ο οποίος στο τρίτο δεκάλεπτο έβαλε 2/2. Βέβαια το ένα αν το είχε δεχτεί ομάδα που υποστηρίζουμε θα είχαμε σπάσει την τηλεόραση. Από τη γωνία με ταμπλό!

Οι «ερυθρόλευκοι» στο Game 1 εκτέλεσαν με 29.4% από τα 6.75 και στο Game 2 με 29.6%. Αμφότερα πολύ άσχημα ποσοστά. Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικός παράγοντας είναι το τρίποντο στο σύγχρονο μπάσκετ.

Τι πρέπει να διορθώσει ο Ολυμπιακός ενόψει ΣΕΦ

Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν στα χέρια τους την πρόκριση στο Final Four. Για την ακρίβεια στο γήπεδό τους, όχι στα χέρια τους. Πρέπει όμως να αλλάξουν αρκετά πράγματα σε σχέση με όσα είδαμε στη Βαρκελώνη. Με τέτοιο μπάσκετ δε θα είναι εύκολα τα πράγματα.

Ο Ολυμπιακός πρέπει να περιορίσει τα λάθη του και τις κακές αποφάσεις του. Η νίκη στο πρώτο ματς με 19 λάθη είναι η εξαίρεση στον κανόνα και όχι ο κανόνας. Και στα δύο παιχνίδια υπέπεσαν σε 19 λάθη. Επίσης πάρθηκαν κάποιες κακές αποφάσεις. Για παράδειγμα στο 52-50 ο Γουόκαπ επιχειρεί πάσα στον αιφνιδιασμό προς τον Σίκμα (νομίζω), κλέψιμο και κάρφωμα. Ο Γκος μακρινή πάσα στον Πετρούσεφ, λάθος. Ο Πίτερς μακρινή στον Γουόκαπ, λάθος. Ο Γουόκαπ μακρινή στον Κάνααν, παρά λίγο λάθος γιατί την ακούμπησε ο Σατοράνσκι.

Κακή επικοινωνία στην άμυνα μεταξύ ΜακΚίσικ και Μιλουτίνοφ, τρίποντο πέναλτι ο Αμπρίνες με τη διαφορά να είναι στον πόντο. Κακή βοήθεια από τη δυνατή πλευρά, τρίποντο πέναλτι ο Πάρκερ. Στο 59-60 η Μπαρτσελόνα βρήκε εν συνεχεία τέσσερα τρίποντα κι ο Ολυμπιακός μόλις ένα. Σημαντική λεπτομέρεια που έκανε τη διαφορά.

Επίσης σε τρεις περιπτώσεις, οι Πειραιώτες προηγήθηκαν με έναν πόντο (54-55, 56-57 και 58-59) και στην κατοχή που ακολουθούσε δέχονταν καλάθι.

Θα πρέπει επίσης να σουτάρει καλύτερα. Χρειάζεται ποσοστό τουλάχιστον 35% (και λίγο λέω) στο τρίποντο. Θα πρέπει να κάνει καλύτερη δουλειά στο αμυντικό ριμπάουντ και να περιορίσει τις επιπλέον κατοχές των αντιπάλων.

Τέλος, και πιο σημαντικό από όλα θα πρέπει ΟΛΟΙ να είναι έτοιμοι να μπουν και να προσφέρουν ακόμη κι αν ο Μπαρτζώκας τους εμπιστευτεί λίγα δευτερόλεπτα.

Η Μπαρτσελόνα στο Game 2 έβγαλε τον Ολυμπιακό από τη βολή του, από τη ζώνη άνεσης που του αρέσει να βρίσκεται. Στο ΣΕΦ πρέπει να ισχύσει το αντίθετο. Η Μπαρτσελόνα να είναι η ομάδα που θα αισθανθεί άβολα.

ΥΓ: 4-0 οι τεχνικές ποινές σε μία σειρά με μπόλικη ένταση (και οι δύο ομάδες) και μπόλικο flopping (η μία ομάδα).

ΥΓ 2: Στο ΣΕΦ τα παιχνίδια θέλουν περισσότερο Μιλουτίνοφ και λιγότερο Ράιτ.

ΥΓ 3: Ευλογία για τον Ολυμπιακό να έχει ιδιοκτήτες τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.