Ολυμπιακός: Σαν μια παρτίδα σκάκι με τον Κασπάροφ να κουνάει τα πιόνια σου

Ολυμπιακός: Σαν μια παρτίδα σκάκι με τον Κασπάροφ να κουνάει τα πιόνια σου
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες επιστρέφει από την Βαρκελώνη με τον Ολυμπιακό να έχει κατακτήσει μία ιστορική πρόκριση για το Final Four και γράφει για τον Γιώργο Μπαρτζώκα, τους παίκτες του και τον τρόπο διοίκησης των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου.

Λες και του αρέσει η ανηφοριά. Λες και προτιμά τον δύσκολο δρόμο. Λες και κάθε χρόνο βάζουν στον Ολυμπιακό ένα μυστικό στοίχημα πως «φέτος θα πάμε στο Final Four μέσα από μία πιο δύσκολη διαδρομή σε σχέση με την τελευταία φορά». Βέβαια η ανηφοριά στο τέλος της βγάζει μία μοναδική γλύκα, μία ξεχωριστή χαρά.

Η χθεσινή βραδιά στη Βαρκελώνη θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό όλων για πολλά χρόνια. Τη νίκη επί της Μπαρτσελόνα θα την χαρακτήριζα ιστορική, ίσως η πιο ιστορική του Ολυμπιακού από αυτές που δεν χάρισαν κάποιον τίτλο. Η ομάδα που όλα τα μπορεί, μπόρεσε κι αυτό!

Το να παίξεις σε ένα Final Four δεν είναι εύκολο, το αντίθετο μάλιστα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο. Πόσω δε μάλλον, όταν το κάνεις για τρίτη διαδοχική σεζόν. Και φυσικά παίζει ρόλο και ο τρόπος.

Ο Ολυμπιακός είναι μόνιμος θαμώνας των κορυφαίων ομάδων της Euroleague χωρίς τεράστιο μπάτζετ, έχοντας χάσει τους δύο καλύτερους παίκτες του το περασμένο καλοκαίρι κι έχοντας περάσει ένα εννιάμηνο με πάμπολλους τραυματισμούς!

 

Η παρουσία του Ολυμπιακού για τρίτη διαδοχική σεζόν στο Final Four αγγίζει τα όρια του μύθου. Χάρη στη σεμνότητα και την ταπεινότητα των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου. Χάρη στον κορυφαίο Ευρωπαίο προπονητή ο οποίος είναι βασικός υποψήφιος για το τρίτο διαδοχικό βραβείο του «Προπονητή της Χρονιάς». Χάρη σε ένα σπουδαίο σύνολο παικτών οι οποίοι δεν είναι οι καλύτεροι παίκτες που κυκλοφορούν στην αγορά, αλλά είναι χωρίς αμφιβολία οι καλύτεροι συμπαίκτες που κυκλοφορούν στην αγορά. Χάρη σε ένα μικρό γκρουπ ανθρώπων, μέλη του σταφ που καθημερινά ασχολούνται με όλα όσα θα κάνουν τη ζωή των πρωταγωνιστών πιο εύκολη προκειμένου με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες να κάνουν τη δουλειά τους. Χάρη στον ιατρό, τους φυσικοθεραπευτές, τους γυμναστές, τους φροντιστές οι οποίοι βάζουν καθημερινά το «εμείς» πάνω από το «εγώ». Και φυσικά χάρη στον εκπληκτικό κόσμο ο οποίος έσπασε ρεκόρ sold out αγώνων.

Η σεζόν έχει και συνέχεια γιατί ο Ολυμπιακός νίκησε δύο φορές την Μπαρτσελόνα στο γήπεδό της. Γιατί ο Ολυμπιακός έχασε το Game 3 ενώ κρατούσε τη νίκη στα χέρια του παρά την κακή εφαρμογή του κανονισμού των 5’’ σε επαναφορά και αντέδρασε με δύο σερί νίκες. Γιατί βασικά «γρανάζια» της σεζόν, έμειναν μακριά από τον καλό τους εαυτό σε μία σειρά πέντε αγώνων, αλλά και πάλι βρήκε τις λύσεις. Γιατί δεν έπαιξε σπουδαίο μπάσκετ με εξαίρεση το 4ο ματς, αλλά ήξερε τι χρειαζόταν να κάνει για να καλύψει τα χαμηλά ποσοστά ευστοχίας. Γιατί σε μία τόσο ψυχοφθόρα σειρά όπως αυτή, βρήκε το καθαρό μυαλό και την ψυχραιμία τις στιγμές που έπρεπε.

Μιλουτίνοφ

Η άμυνα κράτησε τον Ολυμπιακό ζωντανό

Το Game 5 είχε τρομερό άγχος. Φάνηκε από τη χαμηλή ποιότητα του μπάσκετ που παρακολουθήσαμε. Λες και με κάποιον τρόπο η πίεση για τη νίκη ρούφηξε τις ικανότητες των παικτών. Ο Ολυμπιακός όμως εδώ και χρόνια έχει δημιουργήσει κάποιες σταθερές, οι οποίες επί ημερών Μπαρτζώκα ενισχύθηκαν.

Η άμυνα θα είναι πάντα εκεί για τον Ολυμπιακό. Το 2017 ο Παναγιώτης Γιαννάκης είχε δηλώσει, «Η άμυνα είναι λεφτά στην τράπεζα, η επίθεση είναι λεφτά στο χρηματιστήριο». Η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν αυτή που τον κράτησε ζωντανό στο κυνήγι της πρόκρισης για τρία δεκάλεπτα, μέχρι να αμολήσει την αγέλη του ο Μπαρτζώκας στην τελική ευθεία.

Οι «ερυθρόλευκοι» πίεσαν αρκετά την Μπαρτσελόνα, ήταν σκληροί μαζί της και την υποχρέωσαν να παίξει σε ένα μοτίβο το οποίο δεν της αρέσει, δεν της ταιριάζει. Η άμυνα του Ολυμπιακού είχε έναν στόχο, να δεχτεί λιγότερα από 20 δίποντα. Οχι τυχαία φυσικά. Σε όσα ματς οι Καταλανοί ευστόχησαν σε λιγότερα από 20 δίποντα, ηττήθηκαν. Αυτός ήταν ο σκοπός και τον πέτυχαν. Το κοντέρ σταμάτησε στον αριθμό 18.

ΜακΚίσικ

Στο τέλος μίλησε η εμπειρία

Μπαρτσελόνα και Ολυμπιακός επιδίδονταν σε διαγωνισμό αστοχίας. Βιαστικές επιλογές, μπόλικη χρήση ντρίμπλας αντί πάσας, πολλά λάθη και γενικά κακές αποφάσεις. Η αλήθεια είναι πως βλέποντας τους Πειραιώτες να παίζουν τόσο άσχημα στη μπροστινή πλευρά του παρκέ για τρία δεκάλεπτα και να είναι το ματς στην ισοπαλία, έλεγες «δε γίνεται, δύο σουτ να βάλει θα τα καταφέρει».

Οι γηπεδούχοι σούταραν με 15.4% από τα 6.75, οι θριαμβευτές με 26.1%. Αθλια ποσοστά, ωστόσο ο Ολυμπιακός τα τρία από τα έξι εύστοχα τα βρήκε στην τελευταία περίοδο. Εκεί όπου ο Μπαρτζώκας είδε τρεις «μπαρουτοκαπνισμένους» παίκτες να βγαίνουν μπροστά. Εκεί που ο ΜακΚίσικ με 9 διαδοχικούς πόντους έβαλε τη θηλιά στο λαιμό της Μπαρτσελόνα. Εκεί που ο Παπανικολάου με εύστοχο τρίποντο, τρομερή άμυνα, ριμπάουντ και ασίστ για κάρφωμα στον Μιλουτίνοφ, έσφιξε τη θηλιά. Ο Σέρβος ήταν συγκλονιστικός σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης. Αυτός που ανταποκρίθηκε με συνέπεια στις απαιτήσεις ενός Game 5. Καλάθια, αλλαγές στην άμυνα, ριμπάουντ, ασίστ. Πραγματικός κέρβερος στις δύο ρακέτες.

Για αυτό γύρισε ο «Μίλου» στον Ολυμπιακό. Για να υπενθυμίσει σε όλη την Ευρώπη πως μπορεί να τον ξέχασε ο ευρωπαϊκός χάρτης στην ΤΣΣΚΑ λόγω του πολέμου, αλλά παραμένει μέσα στους καλύτερους σέντερ της Euroleague.

Μπαρτζώκας

Το ρεσιτάλ του Μπαρτζώκα

Το καλύτερο για το τέλος. Ο Ολυμπιακός δεν έχει απλά έναν «σκακιστή» στον πάγκο του. Τον Κασπάροφ του μπάσκετ έχει. Ο coach τις προηγούμενες μέρες πήρε όλη την πίεση πάνω του προκειμένου να αποφορτίσει τους παίκτες του. Δε φοβήθηκε ούτε στιγμή μετά το Game 3. Σίγουρα όμως πιέστηκε.

Στο Game 5 κυριάρχησε με τις αποφάσεις του και με την ηρεμία του. Μπορεί να τον έχουμε συνηθίσει διαφορετικό και πιο οξύθυμο, αλλά στο χθεσινό ματς ήταν αδιανόητα ήρεμος. Μόνο στο πεντάλεπτο ξέφυγε λίγο με τον Πίτερς, αλλά μέχρι εκεί. Ο Μπαρτζώκας παρέδωσε μαθήματα για μία ακόμη φορά.

Πήρε σωστά τάιμ άουτ όταν ένιωθε πως οι παίκτες του είχαν ανάγκη από ηρεμία. Εκανε αλλαγές όταν έπρεπε και φυσικά δημιούργησε την κατάλληλη συνθήκη στον ΜακΚίσικ που εκείνη τη στιγμή ήταν ο πιο «hot» παίκτης στην επίθεση όταν μετά από ένα τάιμ άουτ, τον έβγαλε μέσα από ένα play μόνο του στο τρίποντο. Καλάθι και φάουλ. Μπορεί η βολή να μην μπήκε, αλλά η ψυχολογία ήταν στα ύψη για τον Ολυμπιακό και ο φόβος στα ύψη για την Μπαρτσελόνα.

Κυρίως όμως επέλεξε όταν ο Πετρούσεφ λύγισε από το άγχος με βιαστικές αποφάσεις, να ρίξει τον Παπανικολάου στη θέση «4» αφήνοντας τον Πίτερς στον πάγκο σε όλο το δεύτερο ημίχρονο. Δικαιώθηκε 100% για αυτή του την απόφαση.

«Ρουά ματ και τα λέμε Βερολίνο» θα μπορούσε να πει ο coach B. Είναι ταπεινός όμως και δεν τα κάνει αυτά. Παρά τη στοχοποίηση προς το πρόσωπό του. Δεν είναι ώρα για αυτά όμως.

Ο Ολυμπιακός θα διεκδικήσει για τρίτη σερί σεζόν και πολλοστή τα τελευταία χρόνια, το τρόπαιο της Euroleague. Κανείς δεν ξέρει αν θα το καταφέρει, αλλά θα είναι εκεί! Με τον δικό του τρόπο. Με το χαμηλό μπάτζετ, με την ταπεινότητα, την ευγένεια και τον σεβασμό που διακρίνει όλο τον οργανισμό.

ΥΓ: Ο Γουόκαπ δεν έκανε καλή σειρά, ωστόσο στο 25’ με το σκορ στο 38-30 έχει πετύχει το τρίποντο που κράτησε τον Ολυμπιακό μέσα στο παιχνίδι της πρόκρισης!

ΥΓ 2: Πάλι καλά που γίνεται στο Βερολίνο το Final Four. Η Αστυνομία εκεί δεν αστειεύεται γιατί σε οποιαδήποτε άλλη πόλη με οπαδούς Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και Φενέρμπαχτσε θα γινόταν χαμός.

ΥΓ 3: Παπανικολάου και Μιλουτίνοφ (ουσιαστικά) μπήκαν στη σειρά στο Game 4 και είδαμε την εξέλιξη της.

ΥΓ 4: Στο πιο κρίσιμο «ερυθρόλευκο» παιχνίδι της σεζόν μόλις δύο Μέσα πλήρωσαν για αποστολή δημοσιογράφου. Για αυτό ξεχωρίζουν. Να τα λέμε και να ακούγονται αυτά.

ΥΓ 5: Απόψε το βράδυ ο Μπαρτζώκας θα καθίσει αναπαυτικά στη θέση του στο «Καραϊσκάκης» για να βιώσει από την αντίθετη πλευρά μία back to back ιστορική βραδιά. Να αποθεωθεί από 35.000 οπαδούς και αυτός να αποθεώσει τον Μεντιλίμπαρ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.