Ολυμπιακός: Ο ΜακΚίσικ είναι πάντα η απάντηση στα κρίσιμα

Ολυμπιακός: Ο ΜακΚίσικ είναι πάντα η απάντηση στα κρίσιμα

ΜακΚίσικ
Το Gazzetta με τη βοήθεια του Hudlinstat αναλύει την κυριαρχική εμφάνιση του Σακίλ ΜακΚίσικ που οδήγησε τον Ολυμπιακό στο τρίτο διαδοχικό Final Four με εμφατικό «διπλό» στη Βαρκελώνη.

Κοιτώντας απλώς τη στατιστική, οι 12 πόντοι του Σακίλ ΜακΚίσικ μπορεί να μην αποτελούν αξιοπρόσεκτη επίδοση στο μπάσκετ του 2024. Ωστόσο στον τρόπο που κρίθηκε η αναμέτρηση του Ολυμπιακού απέναντι στην Μπαρτσελόνα στο Game 5 και έδωσε την τεράστια πρόκριση στο Final Four για τους Πειραιώτες, κάθε ένας εξ αυτών μπορεί να μετρηθεί με βάρος χρυσαφιού.

Ο ΜακΚίσικ σκόραρε 9 από αυτούς στην τελευταία περίοδο. Εκεί όπου κρίθηκε πραγματικά η πρόκριση, καθώς η αφετηρία ήταν το 40-40, ύστερα από 30 λεπτά «μάχης» στο παρκέ. Το τρίποντο του προσπεράσματος για το 47-49, ακριβώς στο πεντάλεπτο. Το πρώτο προσπέρασμα του Ολυμπιακού, που φόρτωσε με έξτρα πίεση τους ώμους των Καταλανών.

Για να ακολουθήσει ένα ακόμα, στο 49-52 μετά το play του Μπαρτζώκα από το time out. Και αμέσως μετά το λέι απ στο τρανζίσιον για το +5. Η Μπαρτσελόνα δεν πίστευε σε αυτό που γινόταν και όταν μπόρεσε να αντιδράσει της απέμεναν 30 δευτερόλεπτα. Αλλά ο ΜακΚίσικ ήρθε και έκλεψε άλλη μια μπάλα, βροντοφωνάζοντας πως η πρόκριση θα βαφτεί «ερυθρόλευκη».

Ο ΜακΚίσικ είναι το πιο σύνηθες plan b του Ολυμπιακού

Στα μέσα της σεζόν που διακόπηκε από τον κορωνοϊό, ο Σακίλ ΜακΚίσικ φόρεσε για πρώτη φορά τα «ερυθρόλευκα». Από εκείνο το σημείο και έπειτα έγινε κομβικό… γρανάζι στο παιχνίδι του Γιώργου Μπαρτζώκα. Με την παρουσία του να γίνεται έντονη στα ντέρμπι απέναντι στον Παναθηναϊκό. Ο Αμερικανός μοιάζει το ιδανικό κουμπί, που πατιέται όταν δεν υπάρχει άλλη λύση.

Μέρος της «ορχήστρας» όταν αυτή δουλεύει στην εντέλεια, αλλά και ο καλύτερος σολίστας στις δύσκολες βραδιές. Κάθε φορά που ο Ολυμπιακός δε βρίσκει λύση στην επίθεσή του, ο ΜακΚίσικ γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός με το κάθετο παιχνίδι που βασίζεται στην εκρηκτικότητά του.

*Το shot chart του Ολυμπιακού στο Game 5

Κάτι ανάλογο συνέβη και το βράδυ της 8ης Μαΐου στο Palau. Μπαρτσελόνα και Ολυμπιακός είχαν ως προτεραιότητα να προστατεύσουν τη ρακέτα τους και σούταραν… άσφαιρα από το τρίποντο. Μέχρι να έρθει ο ΜακΚίσικ και να φτιάξει μια διαφορά πέντε πόντων, που άξιζε πολλά περισσότερα με βάση τον ρυθμό. Μόλις έβαλε τα μεγάλα δικά του σουτ, τα χέρια λύθηκαν και ο αρχηγός Παπανικολάου, έδωσε τη χαριστική βολή.

Τυπικό παιχνίδι ΜακΚίσικ

Για τον φόργουορντ του Ολυμπιακού, δεν έμοιαζε τίποτα καινούργιο στη Βαρκελώνη. Ο Γκριμάου τον αντιμετώπισε, όπως όλοι, με under αλλά εκείνος έβαλε τα μεγάλα σουτ την κρίσιμη στιγμή. Και σκόραρε φυσικά με κάθε τρόπο, αφού όπως αναφέραμε το κάθετο παιχνίδι του δεν αντιμετωπίζεται εύκολα, αν πάρει με χώρο το πρώτο βήμα.

Ο ΜακΚίσικ σκόραρε 12 πόντους σε πέντε διαφορετικές καταστάσεις, φέρνοντας με ποικιλία πόντους σε μία επίθεση που δυσκολεύτηκε αρκετά από το άγχος του Game 5 και την αντιμετώπιση. Αλλά την έβγαλε άλλη μια φορά… ασπροπρόσωπη στο φινάλε, αξιοποιώντας με αυτόν τον τρόπο και την πίστη που του έδειξε ο Μπαρτζώκας στο ξεκίνημα της χρονιάς, μέχρι να βρει τα πατήματά του στο παρκέ.

Το σκοράρισμα του ΜακΚίσικ

  • Hand off: 3 πόντοι/2 κατοχές
  • Iso: 1 πόντος/2 κατοχές
  • Pick n’ roll: 3 πόντοι/2 κατοχές
  • Κοψίματα: 2 πόντοι/1 κατοχή
  • Transition: 2 πόντοι/1 κατοχή

*Το shot chart του ΜακΚίσικ κόντρα στην Μπαρτσελόνα

@Photo credits: eurokinissi