Εργκίν Αταμάν, Final Four 2024: Ο άνθρωπος που του είπαν ότι δεν μπορεί να παίξει μπάσκετ

Εργκίν Αταμάν, Final Four 2024: Ο άνθρωπος που του είπαν ότι δεν μπορεί να παίξει μπάσκετ

Ο Εργκίν Αταμάν.
Η ζωή του Εργκίν Αταμάν ξεκίνησε από μία απόρριψη. Και τον οδήγησε - μέσα από τα... σπλάχνα του θρυλικού Αϊντίν Ερς - στα πόδια του Παναθηναϊκού. Για το πιο λαμπρό αστέρι του.

Κάθε ιστορία, έχει (προφανώς) μία αρχή. Μία σημαντική λεπτομέρεια, η οποία καθιστά τον ήρωα της αφήγησης ως μία φιγούρα που δέχεται κακά μαντάτα. Και η ζωή του ξεκινάει εκεί τη στιγμή.

Ο Εργκίν Αταμάν πίστευε ότι θα ασχοληθεί, επαγγελματικά, με το μπάσκετ. Ως παίκτης. Έκανε λάθος.
Στην πραγματικότητα αποφάσισαν να τον προσγειώσουν, με σκληρό τρόπο, οι υπεύθυνοι της Εκσασίμπασι. Κοτζάμ αρχηγός της ομάδας και η ατάκα που βγήκε από τα χείλη τους ήταν πως «δεν υπάρχει θέση για εσένα στην ανδρική ομάδα»!

Ο Αταμάν ήταν σχεδόν 20 ετών, όταν καταλάβαινε ότι θα έπρεπε μία διαφορετική δίοδο για να παραμείνει στο χώρο του μπάσκετμπολ.

Κανείς δεν γνωρίζει αν στην Εκασίμπασι πίστευαν τόσο στις δυνατότητές του ή θέλησαν να του... χρυσώσουν το χάπι της απογοήτευσης. Μία θέση στο προπονητικό επιτελείο στις ομάδες μίνι του συλλόγου.

Τον Τούρκο, τρεις φορές κάτοχο της EuroLeague από το βράδυ της Κυριακής, δεν τον μέλλει. Πιθανότητα δεν τον έμελλε ούτε όταν μάθαινε για το σταυροδρόμι που πρέπει να διαλέξει.

Τότε δημιουργήθηκε ο προπονητής Αταμάν. Και η μπάλα μπήκε στο... καλάθι της.

Μία οικογενειακή επιχείρηση

Αν και ο προπονητής του Παναθηναϊκού, ο άνθρωπος που οδήγησε τους «πράσινους», ξανά, στη Γη της Επαγγελίας, οι άνθρωπος που έκανε τον «εξάστερο», «επτάστερο», έπρεπε να διευθετήσει και άλλο ένα ζήτημα, προτού στρίψει οριστικά το τιμόνι της ζωής του ολοκληρωτικά στην προπονητική

Η οικογενειακή επιχείρηση των Αταμάν θα μπορούσε να είναι η (βαρετή) διέξοδος για τον Εργκίν. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε σπούδαζε οικονομικά στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Ο μπαμπάς του, Ιμπραήμ, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή πριν από ενάμισι μήνα, ήθελε ο γιος του να συνεχίσει την οικογενειακή μπίζνες. Πιθανότατα φορώντας ένα καλό κοστούμι. Με ένα πελώριο χαμόγελο στο πρόσωπο. Κάποιες φορές με λίγα νεύρα. Και σκόρπιες βρισιές.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τότε, ότι ο Ιμπραήμ Αταμάν είχε δει στο μέλλον. Γιατί αυτό ακριβώς κάνει ο γιος του. Αλλά από διαφορετικό μετερίζι.

Η κληρονομιά του Ερς

Στην αρχή, ο Εργκίν Αταμάν είχε λάβει την άδεια να ασκεί την προπονητή ως part time. Αυτό έγινε για τρία με τέσσερα χρόνια.

Στο μυαλό του προπονητή του Παναθηναϊκού υπήρχε πάντα η... καβάτζα της οικογενειακής επιχείρησης. Αν το μπάσκετ διέθετε το δικό του αδιέξοδο, τότε ο Αταμάν θα γίνονταν ένας μπίζνεσμαν.
Σημαντικό κομμάτι στην ιστορία του έπαιξε ο θρυλικός Αϊντίν Ερς. Μία από τις μεγαλύτερες φιγούρες του τουρκικού μπάσκετ και ο άνθρωπος που μάθαμε να μισούμε στην Ελλάδα, ως ο πρωτεργάτης της (τότε) Εφές Πίλσεν.

Ο «αρχιτέκτονας» της «ζώνης του θανάτου» που χρησιμοποιούσε η τουρκική ομάδα και τον έκανε γνωστό στα πέρατα της Ευρώπης.

Αυτός έδωσε την πρώτη σημαντική ευκαιρία στον Αταμάν. Τον έχρισε μαθητή του, εκείνος τον αποκαλούσε, δάσκαλο. Και το πρώτο και σημαντικότερο λιθαράκι της σχέσης αγάπης του Αταμάν με την Εφές γεννήθηκε. 'Ηδη το 1996 ο Αταμάν, στο πλευρό του Ερς, κέρδιζε το τουρκικό Super Cup.
Έναν από τους πολλούς τίτλους της μεγάλης καριέρας του.

Ο Τούρκος έμαθε από την αρχή στα δύσκολα. Στην Τουρκ Τέλεκομ, στην πρώτη του δουλειά ως head coach, είχε παίκτες μεγαλύτερους σε ηλικία από τον ίδιο!

Ρωτήστε γι' αυτό τον Μίρκο Μιλίσεβιτς (κάποτε στην ΑΕΚ και τον Απόλλωνα) και τον Ρίκι Γουίνσλοου.
Από τότε ο Αταμάν είχε αρχίσει να δημιουργεί αυτή τη φιλοσοφία που εφαρμόζει μέχρι σήμερα. Αρεστός στους παίκτες, έτοιμος να κάνει πλάκα, αλλά και να... τρίξει τα δόντια του, όταν διαπιστώσει ότι τα όρια έχουν ξεπεραστεί.

Ποιος ξέρει, ίσως εκείνη η διαπίστωση, πως δεν είναι αρκετά καλός για να συνεχίσει να παίζει μπάσκετ, να τον έκανε πιο ευθύ. Και να του τόνωσε την αυτοπεποίθηση, τελικά, σε τέτοιο σημείο που να λατρεύει να κάνει ριψοκίνδυνες προβλέψεις. Όπως εκεί που ανέφερε ότι ο Παναθηναϊκός θα είναι πρωταθλητής Ευρώπης το 2024.

Όχι και άσχημα για έναν άνθρωπο που δεν ήταν τόσο καλός για να παίξει μπάσκετ και θα έπρεπε να αναλάβει μία οικογενειακή επιχείρηση.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.