Ολυμπιακός: Το «κλειδί» του Βιλντόζα και το διαβατήριο του Ντόρσεϊ

Ολυμπιακός: Το «κλειδί» του Βιλντόζα και το διαβατήριο του Ντόρσεϊ

Ολυμπιακός: Το «κλειδί» του Βιλντόζα και το διαβατήριο του Ντόρσεϊ
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει τις μεταγραφές των Βιλντόζα, Ντόρσεϊ και Έβανς στον Ολυμπιακό και εξηγεί την επιλογή τους από τον Γιώργο Μπαρτζώκα.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας συναντήθηκε με τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο την περασμένη Παρασκευή για περίπου τρεις ώρες. Αφού χρειάστηκαν ένα δεκάλεπτο για να συμφωνήσουν για την επέκταση της συνεργασίας τους, ασχολήθηκαν με την βελτίωση του ρόστερ. Στις επόμενες τρεις μέρες ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τον Ντόρσεϊ και συμφώνησε με τους Εβανς και Βιλντόζα.

Οι δύο πρώτες περιπτώσεις υπήρχαν στο κάδρο, η τρίτη προξένησε έκπληξη. Ο Παναθηναϊκός είχε υπογράψει τριετές κλειστό συμβόλαιο με τον Αργεντινό χωρίς να είχε βάλει σχετικό όρο για απαγόρευση μετακίνησης σε άλλη ελληνική ομάδα. Ο Αταμάν δεν τον ήθελε, ο παίκτης πήρε μία γενναία αποζημίωση και βγήκε στην αγορά ζητώντας λιγότερα χρήματα από τη νέα του ομάδα.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρω τη δική μου σκέψη. Θεωρώ ότι στους «πράσινους» δεν άρεσε η συγκεκριμένη εξέλιξη και ίσως να προσπάθησαν να τη χαλάσουν. Κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους και όχι τόσο για αγωνιστικούς.

Μπαρτζωκας

Ο Μπαρτζώκας πρόσθεσε χειριστές

Να γυρίσουμε το χρόνο πίσω και να πάμε στο περυσινό καλοκαίρι. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας φτιάχνοντας το ρόστερ της περασμένης σεζόν ήθελε να προσθέσει έναν χειριστή στους υπάρχοντες και απέκτησε τον Γουίλιαμς Γκος. Ωστόσο η φυγή του Σλούκα που ακολούθησε δεν γέμισε και έμεινε το κενό το οποίο καλύφθηκε μεσούσης της σεζόν με τον Μήτρου Λονγκ λόγω διαβατηρίου κυρίως και όχι λόγω ικανοτήτων.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού πλέον πρόσθεσε δύο χειριστήές σε αυτούς που έχει διότι όπως έχετε ενημερωθεί από το Gazzetta εδώ και καιρό, ο Γουίλιαμς Γκος δεν κουνιέται από τον Πειραιά. Συνεπώς πρόσθεσε τον Λούκα Βιλντόζα και τον Κίναν Έβανς ο οποίος ωστόσο παραμένει ερωτηματικό διότι θα πατήσει παρκέ το 2025 και σε άγνωστη σωματική κατάσταση λόγω του τραυματισμού του.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν για τις θέσεις «1» και «2» θα έχει στο ξεκίνημα της χρονιάς (δεν υπολογίζω τον Έβανς) τους Γουόκαπ, Γκος, Βιλντόζα, Ντόρσεϊ, Λαρεντζάκη (θα μετακινείται και στο «3») και πιο πίσω ο Μήτρου Λονγκ. Παραμένει άγνωστο αν ο Μιχάλης Λούντζης θα δεχτεί την πρόταση των Πειραιωτών για διετές συμβόλαιο με πιο χαμηλές αποδοχές.

Οι πρώτες σκέψεις για τον Βιλντόζα

Περίεργη μεταγραφή. Αρχικά δε βρίσκω καμία επικοινωνιακή νίκη, αλλά ούτε και θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει. Αυτά είναι μεταξύ τους. Όταν έχει κάνει την ακριβώς αντίθετη διαδρομή πριν λίγους μήνες ο Σλούκας μόνο αστείο είναι να αναφέρεται κάποιος σε επικοινωνιακή νίκη.

Ο Μπαρτζώκας πόνταρε ανέκαθεν στο κίνητρο. Στον coach αρέσουν οι παίκτες που θέλουν να αποδείξουν. Μπορεί ο Βιλντόζα;

Πάμε να ξεκινήσω με τα θετικά του Αργεντινού. Είναι εξαιρετικός χειριστής, δημιουργεί καλά και για τους συμπαίκτες του και για τον ίδιο. Διαθέτει σουτ από μέση και μακρινή απόσταση είτε από στατική θέση είτε μετά από ντρίμπλα. Με έξοδο από σκριν δεν τον θυμάμαι να έχει φάσεις. Έχει αυτό το αργεντίνικο θράσος και παίρνει αποφάσεις. Το κυριότερο από όλα το άφησα για το τέλος, έχει υψηλό κίνητρο.

Πάμε και στις αδυναμίες του. Δεν τον έχουμε δει να παίζει μπασκετ εδω και καιρό. Τις τελευταίες τρεις σεζόν έχει παίξει μπάσκετ 4-5 μήνες με τον Ερυθρό Αστέρα.

Η προσπάθειά του στο NBA απέτυχε, πήγε στο Βελιγράδι και παρουσίασε μπάσκετ των δύο άκρων (πολύ καλά ματς και πολύ κακά ματς) και πέρυσι στον Παναθηναϊκό πέρασε και δεν ακούμπησε. Δεν είναι καλός αμυντικός και πέρυσι έβγαλε έναν τραυματισμό στο γόνατο, η επιστροφή του έγινε βιαστικά και υπέστη υποτροπή που τον άφησε για καιρό εκτός δράσης.

Το βασικό του μειονέκτημα είναι πως έδειξε πνευματικά εύθραυστος. Σε όλη τη διάρκεια της σεζόν δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Αταμάν. Ο Τούρκος coach άλλοτε με δημόσιες επιθετικές τοποθετήσεις του κι άλλοτε με λόγια συμπάθειας, προσπάθησε να τον… κερδίσει χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει.

Συμπερασματικά μιλώντας ο Ολυμπιακός απέκτησε έναν γκαρντ ο οποίος έδειχνε πως θα έχει σπουδαία προοπτική, αλλά δεν συνάντησε τις προσδοκίες μέχρι τώρα. Ίσως φταίει το μπασκετικό περιβάλλον, οι προπονητές του και ο ίδιος. Με διαφορετικό μερίδιο.

Η λύση για «Βιλντόζα» ήταν φθηνή οικονομικά αφού πήρε μία αρκετά μεγάλη αποζημίωση από τους «πράσινους». Οικονομικά ήταν άριστη απόφαση. Αγωνιστικά για να παίξει καλό μπάσκετ ο Βιλντόζα χρειάζεται να αισθανθεί σημαντικός και να τον περιβάλλουν με εμπιστοσύνη. Ο Μπαρτζώκας όταν θα παίρνει το μαστίγιο δεν ξέρω πως θα αντιδράει στο παρκέ ο Αργεντινός. Αν όμως αισθανθεί εμπιστοσύνη, θα βοηθήσει.

Ο Ολυμπιακός είχε ανάγκη το διαβατήριο του Ντόρσεϊ

Να ξεκινήσουμε από τα βασικά για να μην κοροϊδευόμαστε. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ δεν είναι με τίποτα παίκτης για 1.500.000 δολάρια. Ούτε καν του εκατομμυρίου για μένα αν και η κατάσταση με τις απαιτήσεις των παικτών έχει ξεφύγει σε αυτά τα ποσά που αξιώνουν. Πριν λίγες μέρες προτάθηκε ο Νανάλι στους Πειραιώτες και όταν άκουσαν τι ζητά πήγε να τους πέσει το τηλέφωνο από το χέρι.

Πίσω στον Ντόρσεϊ. Καλός παίκτης, αλλά όχι για αυτά τα χρήματα. Δεν βγήκαν από την τσέπη μου, οπότε δε με απασχολεί. Ο Ολυμπιακός ουσιαστικά πλήρωσε το ελληνικό διαβατήριο που έχει στην κατοχή του. Σε σχέση με τον Κάνααν τον οποίον θα αντικαταστήσει παρατηρώ τρία πλεονεκτήματα. Διαβατήριο, μέγεθος και λίγο καλύτερο «1on1».

Ο Κάνααν ήταν καλύτερος αμυντικός και όταν δεν έπαιζε δεν εξέφραζε δυσαρέσκεια. Τουλάχιστον όχι εμφανώς. Στα δύο χρόνια την εξέφρασε στο τέλος της συνεργασίας του με δυο αράδες στο Instagram. Ο Ντόρσεϊ στην προηγούμενη θητεία του στο Λιμάνι αντιδρούσε πιο έντονα όταν δεν έπαιζε όσο πίστευε πως έπρεπε να παίζει. Βέβαια με την ερυθρόλευκη φανέλα έχει πραγματοποιήσει την κορυφαία από τις πέντε σεζόν του στην Euroleague.

Για να μην τον αδικώ τον Ντόρσεϊ οφείλω να βάλω έναν αστερίσκο. Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε, έχει γίνει πατέρας κάτι που σημαίνει πως έχει ωριμάσει αρκετά και του έχει φύγει αυτή η εμμονή με το ΝΒΑ και την σύνταξη που μας ταλαιπωρούσε κάθε καλοκαίρι.

Καλές προσθήκες, αλλά…

Βιλντόζα και Ντόρσεϊ είναι καλές προσθήκες. Αναρωτιέμαι όμως αν πρόκειται για τους παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά, αυτούς που θα προσφέρουν το κάτι παραπάνω όταν χρειαστεί. Και δεν αναφέρομαι σε 2-3 παιχνίδια, αλλά με συνέπεια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ολυμπιακού πέρυσι ήταν πως του έλειψε ο παίκτης που θα αποφάσιζε στο τέλος. Αλλοτε σωστά και άλλοτε λάθος, αλλά θα αποφάσιζε. Του έλειψε ο παίκτης που θα έπαιρνε την μπάλα στο τελευταίο δίλεπτο και θα εκτελούσε επίθεση ενώ όλοι θα του έδιναν περισσότερες πιθανότητες να σκοράρει από το να αστοχήσει.

Για μένα και μακάρι να βγω ψεύτης, ούτε ο Βιλντόζα ούτε ο Ντόρσεϊ είναι τέτοιοι παίκτες. Έρχονται να προστεθούν δίπλα σε περιφερειακούς που κάνουν πολλά «λίγο από όλα» όπως ο Γουόκαπ και ο Γκος και ελάχιστα άριστα (εξαίρεση η άμυνα του Γουόκαπ που είναι μόνιμα στο ανώτατο επίπεδο).

Βεζένκοβ

Ο Βεζένκοβ και το «2-3»

Μέχρι να τραυματιστεί ο Έβανς εκείνη την Κυριακή της 29ης Μαΐου το φετινό μεταγραφικό καλοκαίρι το είχα στο μυαλό μου για απίθανα εύκολο. Είχε αποκτηθεί ο Αμερικανός, οι κουβέντες με τον Ντόρσεϊ εξελίσσονταν καλά κι έμενε ο Βεζένκοβ. Στη συνέχεια ο τραυματισμός του Εβανς και η ανανέωση του Μάικ Τζέιμς στη Μονακό άλλαξαν τα πάντα και έκαναν το μεταγραφικό καλοκαίρι δύσκολο.

Πλέον έγινε πάλι εύκολο. Ο Ολυμπιακός περιμένει τον Σάσα Βεζένκοβ για να ολοκληρώσει το ρόστερ του. Τα περισσότερα χρήματα που προσφέρει ο Παναθηναϊκός δεν είναι ικανά να κλονίσουν τη σχέση αγάπης μεταξύ Ολυμπιακού και Βεζένκοβ.

Ο «Σάσα» έιχε επικοινωνία με τους ανθρώπους των Ράπτορς, θα ακολουθήσουν κι άλλες. Άκουσε τι σχέδια κάνουν για αυτόν και θα τα βάλει κάτω με τους δικούς του ανθρώπους και θα αποφασίσει. Από τη μία το όνειρο του ΝΒΑ. Από την άλλη όλα τα υπόλοιπα. Λόγω της υψηλής εφορίας στον Καναδά στον Ολυμπιακό θα πάρει παρόμοια χρήματα, θα είναι «βασιλιάς», θα είναι πρωταγωνιστής, θα διεκδικεί τίτλους, θα κρίνει με δικά του σουτ φινάλε αγώνων και θα λατρεύεται από εκατομμύρια ανθρώπους. Στο Τορόντο θα είναι ένας από όλους και θα κινδυνεύει να μείνει χωρίς κανονικό μπάσκετ στην πιο παραγωγική διετία της καριέρας του (28-29).

Αν ο Βεζένκοβ επιστρέψει στο ΣΕΦ το ρόστερ έκλεισε. Δεν θα αποκτηθεί «πλαϊνός» παίκτης για τον οποίο τσεκάρει την αγορά η ομάδα. Αν μείνει στο ΝΒΑ τότε θα πάρουν και «τριόδυο» με αρκετά χρήματα προς διάθεση.

Μοναδικό σενάριο που θα φέρνει και Βεζένκοβ και άλλον περιφερειακό είναι να ζητήσει από μόνος του να αποχωρήσει κάποιος παίκτης. Δύσκολο, απίθανο, αλλά όχι και αδύνατο.

ΥΓ: Διοικητικά μιλώντας αξίζουν συγχαρητήρια στους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο. Αφενός για το win wn deal με τον Κίναν Έβανς και αφετέρου γιατί πήραν τον Βιλντόζα ο οποίος είχε πάρει και περίπου 1.000.000 από την προηγούμενη ομάδα του οπότε τους στοίχισε λιγότερο.

ΥΓ 2: Στο πολύ βάθος του μυαλού μου έχω ένα σενάριο με μία τρομερή ανταλλαγή. Όπως στο NBA. Μάλλον σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά μου έχει σφηνωθεί.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.