Ολυμπιακός - Βεζένκοβ: Το συναίσθημα νίκησε τη λογική

Ολυμπιακός - Βεζένκοβ: Το συναίσθημα νίκησε τη λογική

Ολυμπιακός - Βεζένκοβ: Το συναίσθημα νίκησε τη λογική
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για την επιστροφή του Σάσα Βεζένκοβ στον Ολυμπιακό, για την υπομονή που χρειάζεται και για τη στάση που θα ήθελε να κρατήσει η διοίκηση σχετικά με πιθανή αποχώρηση φόργουορντ.

Πριν 371 μέρες είχα γράψει τον δικό μου αποχαιρετισμό στον Σάσα Βεζένκοβ, λίγη ώρα μετά την απόφασή του να συνεχίσει την καριέρα του στο Σακραμέντο. Σε εκείνο το κείμενο τον αποκαλούσα «ευλογημένα μπερδεμένο». Εκτοτε πέρασαν αρκετές μέρες, ο 29άχρονος φόργουορντ άλλαξε ομάδα, αλλά παρέμενε μέχρι και κάποιες ώρες πριν «ευλογημένα μπερδεμένος». Και μάλιστα ακόμη πιο έντονα αφού πλέον οι προοπτικές που του ανοίγονταν μπροστά του ήταν περισσότερες από «NBA ή Ολυμπιακός». Αυτό αποτελεί ευλογία την οποία αξίζει ο συγκεκριμένος άνθρωπος.

Ο Παναθηναϊκός είχε αποφασίσει να ξοδέψει έναν σκασμό λεφτά για χάρη του. Οι δικές μου πληροφορίες κάνουν λόγο για 20 εκατομμύρια για 5 χρόνια, άλλοι λένε για 23. Επί της ουσίας όμως και για όσους γνωρίζουν λίγο περισσότερο τον Σάσα, το σενάριο αυτό δεν… έπαιζε στο μυαλό του. Λειτουργεί αρκετά συναισθηματικά. Εννοείται και δεν ήθελε να προσβάλλει τους «πράσινους» ή να χρησιμοποιήσει την δική τους πρόταση ως διαπραγματευτικό όπλο με τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο. Αν και ο νόμος της αγοράς και της ζήτησης λειτούργησε τελικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού έχουν σε τεράστια εκτίμηση τον Βεζένκοβ, ωστόσο αισθάνονταν και την πίεση του κόσμου. Για αυτό και τον «χρύσωσαν» κάνοντας τον τον δεύτερο πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη στην ιστορία της ομάδας πίσω από τον Τζος Τσίλντρες (20. εκατ. δολάρια για 3 χρόνια είχε συμβόλαιο ο Αμερικανός).

Από την άλλη, δε χρειάζεται να αναφέρουμε τα συναισθήματα του Βούλγαρου φόργουορντ για τους ανθρώπους των «ερυθρόλευκων». Για συμπαίκτες, προπονητές, σταφ, διοικητικούς παράγοντες. Καθημερινή παρέα στις δύσκολες ώρες μοναξιάς στο Σακραμέντο. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ!

Βεζένκοβ

Τα επόμενα βήματα και λίγη υπομονή

Ο Βεζένκοβ χρειάζεται να αποδεσμευτεί από τους Ράπτορς τους οποίους έχει ενημερώσει σχετικά. Η ομάδα του Καναδά δεν έβγαλε καμία σιγουριά για τον ρόλο του 29άχρονου φόργουορντ κάτι που τον απομάκρυνε. Στο ΝΒΑ υπάρχουν αρκετοί πολύπλοκοι κανονισμοί για να διακοπεί ένα εγγυημένο συμβόλαιο όπως είναι αυτό που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο πως θα τερματιστεί.

Θα χρειαστούν λίγες μέρες και κάποιες διαδικασίες. Μα πιο πολύ θα χρειαστεί υπομονή από όλους. Και όλα θα γίνουν όπως πρέπει.

GM της Euroleague χτυπάνε την πόρτα του Ολυμπιακού

Με την προσθήκη του Βεζένκοβ το «ερυθρόλευκο» ρόστερ έχει εφτά παίκτες που αγωνίζονται στις θέσεις «4» και «5». Πίτερς, Βεζένκοβ, Πετρούσεφ, Ράιτ, Μιλουτίνοφ, Φαλ, Τανούλης. Οι έξι πληρώνονται αδρά και θέλουν να παίζουν. Ο έβδομος είναι ο Τανούλης ο οποίος θα παραχωρηθεί δανεικός.

Είναι πολλοί. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως ο Πίτερς θα κατέβει στο «3». Μπασκετικά θεωρώ πως δεν στέκει αυτό. Δεν μπορεί να αγωνιστεί ως «τριάρι» ο Πίτερς, ειδικά στην άμυνα. Ο Μπαρτζώκας φυσικά ξέρει καλύτερα και αν το καταφέρει θα είναι για πολλοστή φορά μάγκας. Απλά όμως θα μετακινήσει το «μπούκωμα» στο «3» με Παπανικολάου, Πίτερς και ΜακΚίσικ.

Οι GM στην Euroleague φυσικά και έχουν αναγνωρίσει την πολυκοσμία και σε συνεννόηση με τους ατζέντηδες των παικτών χτυπούν την πόρτα του Ολυμπιακού γιατί πιστεύουν πως κάποιος θα αποδεσμευτεί. Απαραίτητος αστερίσκος. Όλοι έχουν κλειστά συμβόλαια πέραν του Μόουζες Ράιτ για τον οποίο έχει option η ομάδα και NBA out o παίκτης.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θέλει τον Φίλιπ Πετρούσεφ στον Ερυθρό Αστέρα τάζοντάς του μεγαλύτερο ρόλο από αυτόν που ίσως θα έχει στον Ολυμπιακό.

Ο Σάσα Ομπράντοβιτς θέλει τον Σακιέλ ΜακΚίσικ στο Μονακό και του προτείνει διετές συμβόλαιο με πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που προβλέπει ο τελευταίος χρόνος συνεργασίας του με τους «ερυθρόλευκους».

Ο Άλεκ Πίτερς εξαργύρωσε οικονομικά με νέο συμβόλαιο την εκπληκτική χρονιά που έκανε, αλλά η άφιξη του Βεζένκοβ θα του στερήσει μπόλικο χρόνο και χώρο. Ο ίδιος στο περιβάλλον του φαίνεται πως έχει εκφράσει επιθυμία να αποχωρήσει ενώ σημαντική σημείωση είναι πως έχει τον ίδιο ατζέντη με τον Βεζένκοβ. Η Αναντολού Εφές ενδιαφέρεται.

Όλα αυτά όμως μπορούν να περιμένουν. Στον Ολυμπιακό δεν ακούνε την παραμικρή ενόχληση μέχρι να στείλει το υπογεγραμμένο συμβόλαιο ο Βεζένκοβ. Μετά με ηρεμία θα καθίσουν και θα εξετάσουν αν θέλουν να παραχωρήσουν κάποιον και ποιον.

Αν αποφάσιζα εγώ...

Στο δικό μου μυαλό θα ήταν έγκλημα να φύγει ο Πετρούσεφ. Παίκτης που παίζει και στις δύο θέσεις, μόλις 24 χρονών και με σημαντική προοπτική βελτίωσης. Αν αποφάσιζα εγώ θα διέκοπτα τη συνεργασία με έναν εκ των Πίτερς ή ΜακΚίσικ. Μπορεί και με τους δύο. Και θα προσπαθούσα να πάρω ένα «τριαροδυάρι» με τα χρήματα που θα εξοικονομούσα.

Ο «Σακ» έχει προσφέρει πολλά στον Ολυμπιακό, βαδίζει στα 35 χρόνια και είναι σημαντικό να βγάλει πολλά περισσότερα χρήματα αφού μπορεί. Χρήματα τα οποία δε θα βγάλει αν συνεχίσει στον Πειραιά. Δείγμα σεβασμού είναι να εξετάσει την περίπτωσή του η διοίκηση και όχι πως τον «πουλάει».

Ο Πίτερς είναι υπόδειγμα ανθρώπου. Υπέμενε τον πρώτο χρόνο, έκανε απίθανη σεζόν τη δεύτερη και ξαφνικά είδε τον χρόνο να γυρνά πίσω σε μία συνθήκη που τον επηρεάζει αρνητικά στο μπασκετικό κομμάτι. Ίσως να ήταν η καλύτερη λύση για όλους αν και άδικο.

Πέρυσι πάντως ο Ολυμπιακός έπαιξε τελικούς πρωταθλήματος με έναν σέντερ και όλη τη χρονιά διαλύθηκε από τους τραυματισμούς. Βέβαια αλλάζει ο κανονισμός με τον αριθμό των ξένων...

Ο Ολυμπιακός θα παραχωρήσει παίκτη όταν θέλει, όποιον θέλει και εάν θέλει. Αν δεν φύγει κανείς δεν θα γίνει άλλη προσθήκη. Αν φύγει κάποιος τότε δεδομένα θα συνεχίσουν να τσεκάρουν την αγορά αν βρεθεί κάποιος παίκτης που να… κουμπώνει στο «τριόδυο».

ΥΓ: Ο Βεζένκοβ θα κάνει πολλούς συμπαίκτες του καλύτερους. Θα ακολουθήσει αγωνιστική ανάλυση.

ΥΓ 2: Τώρα μπορείτε να καταλάβετε αυτό που εννοώ όταν μιλάω για το timing στις μεταγραφές. Ξαφνικά μπορεί παίκτης με κλειστό συμβόλαιο να βγει στην αγορά.

ΥΓ 3: Επειδή δεν είχα σκοπό να σας «ταλαιπωρήσω» και άθελα μου ίσως να το έκανα. Η ανταλλαγή που είχα στο μυαλό μου ήταν ΜακΚίσικ με Ντιαλό. Απίθανο να συμβεί. Στα 35 ο «Σακ», στα 28 ο Ντιαλό. Απίθανο σενάριο, προϊόν ενστίκτου και όχι ρεπορτάζ.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.