Παναθηναϊκός, Κώστας Σλούκας: Οι 365 ημέρες της δικαίωσης

Παναθηναϊκός, Κώστας Σλούκας: Οι 365 ημέρες της δικαίωσης

Σλούκας
Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη μέρα που ο Κώστας Σλούκας μετακόμισε από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό και το Gazzetta καταγράφει τα όσα έλαβαν χώρα από τη μέρα που υπέγραψε έως και σήμερα.

Ποιος να το έλεγε και ποιος να το πίστευε...

Μια μεταγραφή έμελλε να αλλάξει άρδην τον μπασκετικό χάρτη (όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και) της Ευρώπης. Ακριβώς 13 χρόνια μετά το μεγάλο «μπαμ» της μετακόμισης του Βασίλη Σπανούλη από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό, ένας άλλος μεγάλος γκαρντ και ένας εκ των κορυφαίων στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ πραγματοποίησε το αντίθετο δρομολόγιο μεταφέροντας τις... αποσκευές του από το ΣΕΦ στο ΟΑΚΑ! Ποιος; Ο Κώστας Σλούκας!

8 Ιουλίου 2023: Το ρολόι στα social media της ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR έδειχνε 15:34: «Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την απόκτηση του αθλητή Κώστα Σλούκα για τα επόμενα τρία χρόνια. Καλό καλοκαίρι σε όλους τους Παναθηναϊκούς!» ανέφερε η ανακοίνωση των «πρασίνων» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ρίχνοντας τη βόμβα της 10ετίας! Ο Κώστας Σλούκας είχε πάρει την μεγάλη, όσο φυσικά και δύσκολη, απόφαση να μετακομίσει από τον έναν «αιώνιο» στον άλλον, γνωρίζοντας πολύ καλά τους... μετασεισμούς που θα έφερνε μια τέτοια κίνηση.

Όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο οι αντιδράσεις από πλευράς των φίλων του Ολυμπιακού ήταν πολλές. Όπως ήταν και οι αντίστοιχες των φίλων του Παναθηναϊκού στην περίπτωση του Βασίλη Σπανούλη. Ο Κώστας Σλούκας ωστόσο ήταν απολύτως συνειδητοποιημένος για την απόφασή του. Ήξερε πολύ καλά τι έκανε και για ποιους λόγους το έκανε.

13 Αυγούστου 2023: Ο Έλληνας γκαρντ έκανε το πρώτο του «ποστάρισμα» φορώντας την πράσινη φανέλα: «Σεβασμός, Κίνητρο και Σκληρή δουλειά. Ετσι μεγάλωσα και έτσι πορεύομαι σε κάθε απόφαση και βήμα στη ζωή μου. Ευχαριστώ τους ανθρώπους και τους φίλους της ομάδας του Παναθηναϊκού για την θερμή υποδοχή,την εμπιστοσύνη και τον ενθουσιασμό. Ανυπομονώ να ανταποδώσω» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σίγουρα ούτε ο ίδιος δεν μπορούσε να φανταστεί το... μέγεθος της ανταπόδοσης.

Η πρώτη... γνωριμία

4 Σεπτεμβρίου 2023: Ο Κώστας Σλούκας πραγματοποίησε το ανεπίσημο ντεμπούτο του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού σε φιλικό παιχνίδι επί σλοβενικού εδάφους όπου είχε διεξαχθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας των «πρασίνων». Σε αυτό το ματς ο αρχηγός του «τριφυλλιού» είχε πετύχει πέντε πόντους μ' ένα τρίποντο στη νίκη επί της ΚΡΚΑ με 91-80.

23 Σεπτεμβρίου 2023: Ο Παναθηναϊκός έδωσε το πρώτο παιχνίδι της σεζόν μπροστά στους φιλάθλους του και δη στο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος» απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου. Ήταν η στιγμή που ο Κώστας Σλούκας έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του μπροστά στους φίλους του Παναθηναϊκού φορώντας τα «πράσινα» και φυσικά γνώρισε την καθολική αποθέωση. Απολογισμός στο παιχνίδι του; 3 πόντοι με 0/2 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ.

30 Σεπτεμβρίου 2023: Ο Κώστας Σλούκας αντιμετώπισε για πρώτη φορά τον Ολυμπιακό στον τελικό του Super Cup και η «γεύση» που πήρε δεν ήταν και... αυτή που θα περίμενε. Το αντίθετο. Ο Παναθηναϊκός γνώρισε βαριά ήττα από τον «αιώνιο» αντίπαλο με 75-51 και απώλεσε τον πρώτο τίτλο της χρονιάς για τη σεζόν 2023-24. Στην πρώτη του «μονομαχία» με την πρώην ομάδα του αγωνίστηκε 29 λεπτά και είχε 9 πόντους με 3/3 δίποντα, 0/5 τρίποντα, 3/3 βολές, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1 κλέψιμο.

6 Οκτωβρίου 2023: Πρεμιέρα για τον Παναθηναϊκό στην Euroleague της σεζόν 2023-24 και ευρωπαϊκή πρεμιέρα και για τον Κώστα Σλούκα. Και πάλι απέναντι στην πρώην ομάδα του και πάλι με το ίδιο αποτέλεσμα. Οι «πράσινοι» ηττήθηκαν από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ με 88-78 στην παράταση με τον αρχηγό της ομάδας να αγωνίζεται για 31 λεπτά και να είχε 20 πόντους με 5/9 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 4/4 βολές, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ αλλά και 7 λάθη. Μάλιστα στο τέλος της κανονικής διάρκειας (74-74) είχε την ευκαιρία να χαρίσει στον Παναθηναϊκό τη νίκη αλλά το σουτ που επιχείρησε βρήκε σίδερο.

30 Οκτωβρίου 2023: Η πρώτη επίσκεψη του Κώστα Σλούκα στο ΣΕΦ ως αντίπαλος του Ολυμπιακού έμελλε να ήταν και νικηφόρα. Παρά το γεγονός ότι εκείνος ήταν άστοχος από την περιφέρεια (5π., 2/3δίπ., 0/6τρ., 1/1β., 5ριμπ., 5ασ., σε 23') οι «πράσινοι» είχαν νικήσει τον «αιώνιο» αντίπαλο με 66-54. Όπως ήταν αναμενόμενο η «υποδοχή» που έτυχε στο φαληρικό παλέ δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή από τους φίλους του Ολυμπιακού.

Όταν... γύρισε το τσιπάκι και η ατυχία του τραυματισμού

14 Δεκεμβρίου 2023: Στη νεόκτιστη «LDLC Arena» της Λυών ο Κώστας Σλούκας είχε αποφασίσει να βάλει ένα τέλος στο αρνητικό σερί των «πρασίνων» στην Euroleague οι οποίοι μετρούσαν έως τότε 6-7 ρεκόρ. Βγήκε μπροστά, ηγήθηκε της ομάδας του έως τη νίκη και το τελικό 89-81 επί της Βιλερμπάν και «έγραψε» το πρώτο double double της χρονιάς με μια «γεμάτη» εμφάνιση έχοντας 18 πόντους, 12 ασίστ και 5 ριμπάουντ!

20 Δεκεμβρίου 2023: Μπορεί ο περισσότερος κόσμος να έχει να θυμάται το buzzer beater τρίποντο του Γκριγκόνις στο Πριγκιπάτο το οποίο έμελλε να αλλάξει τον ρου της χρονιάς για τον Παναθηναϊκό ή το εξαιρετικό παιχνίδι του Ναν στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά εκείνος που είχε σταθερή παρουσία από την αρχή του αγώνα εώς το τέλος οδηγώντας τους «πράσινους» ήταν ο Κώστας Σλούκας με 17 πόντους, 4 ασίστ και 3 ριμπάουντ.

3 Ιανουαρίου 2024: Λίγο πριν από τη λήξη του αγώνα στη Βιτόρια απέναντι στη Μπασκόνια και την ήττα του Παναθηναϊκού με 75-73, ο Κώστας Σλούκας υπέστη τράβηγμα στον αριστερό προσαγωγό με αποτέλεσμα να χάσει το αμέσως επόμενο ματς στη Βαλένθια αλλά να... σφίγγει τα δόντια και να παίζει στο εντός έδρας «πακέτο» αγώνων που ακολούθησε κόντρα σε Εφές, Μονακό, Παρτίζαν και να οδηγεί την ομάδα του στο 3/3! Αν και όπως είπε και ο ίδιος αργότερα έπρεπε να έκανε υπομονή και να μην βιαζόταν να επιστρέψει.

22 Ιανουαρίου 2024: Ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ για την 15η αγωνιστική της Stoiximan Basket League, με τον Κώστα Σλούκα να παθαίνει υποτροπή στον τραυματισμό του. Οι «πράσινοι» μπορεί να νίκησαν με 85-80 αλλά εκεινος πρόλαβε να αγωνιστεί μόλις 7 λεπτά. Στη συνέχεια υποβλήθηκε σε εξετάσεις οι οποίες έδειξαν θλάση και έπρεπε να χάσει ένα σημαντικό κομμάτι των αγώνων που θα ακολουθούσαν.

Επιστροφή χωρίς ρυθμό στο Final-8 και... ξέσπασμα στη Μαδρίτη

5 Φεβρουαρίου 2024: Ο Κώστας Σλούκας επιστρέψει στην αγωνιστική δράση στην εντός έδρας ήττα από τον Άρη στο ΟΑΚΑ με 70-73 αλλά όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ήταν λάθος απόφαση καθώς ένιωσε ενοχλήσεις στον αριστερό προσαγωγό. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τα δύο επόμενα παιχνίδια σε πρωτάθλημα και Euroleague ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμος στο Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδας στην Κρήτη.

18 Φεβρουαρίου 2024: Στον τελικό Κυπέλλου στην Κρήτη ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα από τον Ολυμπιακό με 69-58, με τον Κώστα Σλούκα να επιστρέφει εκ νέου από τον τραυματισμό του αλλά να φαίνεται παντελώς εκτός ρυθμού. Δεν βοήθησε καθόλου τους «πράσινους» στο Final 8, με τα σημάδια της αγωνιστικής απραξίας που είχε προηγηθεί να ήταν εμφανέστατα στην απόδοση του αρχηγού των «πρασίνων».

29 Φεβρουαρίου 2024: Το ματς σταθμός για την μετέπειτα πορεία του Παναθηναϊκού στην Euroleague! Οι «πράσινοι» είχαν επιβληθεί της Ρεάλ μέσα στη Μαδρίτη με 97-86 και με τον Κώστα Σλούκα να δείχνει τα... δόντια του και να δηλώνει εμφατικά «παρών». Είχε επιστρέψει και είχε επιστρέψει όπως ακριβώς έπρεπε! Με 16 πόντους, 6 ασίστ, 3 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα κρατούσε και πάλι σφικτά την μπαγκέτα της ομάδας.

20 Μαρτίου 2024: Η αρχή για μια σειρά επιβλητικών εμφανίσεων έως το τέλος της κανονικής περιόδου της Euroleague έχοντας οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση της 2ης θέσης και του αβαντάζ της έδρας. Η αρχή έγινε με το double double στο Βελιγράδι απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα (17π., 10ασ.) και συνέχισε μέχρι τη λήξη της regular season μετρώντας στα πέντε τελευταία ματς 16.6 πόντους, 6.8 ασίστ και 13/23 τρίποντα!

Τα ρεκόρ καριέρας με τη Μακάμπι και η πρόκριση στο Final Four

23 Απριλίου 2024: Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με το... αριστερό στα Play Off της Euroleague γνωρίζοντας την εντός έδρας ήττα από τη Μακάμπι με 91-87 αλλά ο Κώστας Σλούκας είχε μοιράσει 13 ασίστ γράφοντας τη δική του ιστορία στη διοργάνωση. Αριθμός που αποτέλεσε και προσωπικό ρεκόρ καριέρας στα παρκέ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

25 Απριλίου 2024: Δύο ημέρες μετά την οδυνηρή ήττα από τους Ισραηλινούς για την πρεμιέρα των προημιτελικών της Euroleague, ο αρχηγός του Παναθηναϊκού το... πήρε πάνω του. Back to back ρεκόρ καριέρας, αυτήν την φορά στο σκοράρισμα! Βάζοντας φωτιά στα καλαθια έχοντας 29 πόντου με 8/9 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 1/1 βολή, 4 ασίστ και 3 ριμπάουντ οδήγησε τους «πράσινους» στη νίκη με 95-79 και στην ισοφάρισης της σειράς σε 1-1.

2 Μαΐου 2024: Αν και ο Παναθηναϊκός είχε βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο στο Βελιγράδι καθώς η Μακάμπι προηγήθηκε με 2-1 νίκες, ο Κώστας Σλούκας δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα. Πραγματοποιώντας ολοκληρωτική εμφάνιση στο «Aleksandar Nikolic Hall» απάντησε στο «break» των Ισραηλινών και έφερνε εκ νέου τη σειρά στο ΟΑΚΑ. Το τελικό 95-88 υπέρ της ελληνικής ομάδας έφερε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του με 20 πόντους, 8 ριμπάουντ (νέο ρεκόρ καριέρας) και 6 ασίστ.

7 Μαΐου 2024: Μπορεί η ταλαιπωρημένη του γάμπα να του... έβαζε δύσκολα με αποτέλεσμα να υποστεί νέα θλάση κατά τη διάρκεια του Game 5 με τη Μακάμπι ωστόσο εκείνος δεν... σταματούσε πουθενά. Παρά τον τραυματισμό του ήταν «εκεί» για να συμβάλει τα μέγιστα (15π., 6ριμπ., 2ασ., 2κλ.) ώστε ο Παναθηναϊκός να επιστρέψει σε Final Four ύστερα από 12 χρόνια απουσίας. Με τον ίδιο να ηγείται της νέας προσπάθειας.

Η απόλυτη δικαίωση με την κατάκτηση της Euroleague και του πρωταθλήματος

26 Μαΐου 2024: Δύο ημέρες νωρίτερα είχε αποδειχθεί περίτρανα ότι για να μπορέσει ο Σλούκας να αποδώσει σύμφωνα με τις δυνατότητές του θα πρέπει να έχει και... ρυθμό. Όπερ και εγένετο. Μπορεί στον ημιτελικό του Final Four να μην βγήκε εκείνος μπροστά μέχρι τη πρόκριση στον τελικό, αλλά στο ματς του τίτλου ήταν... αρχηγός όνομα και πράγμα! Άχαστος στα σουτ εντός παιδιάς (24π., 2/2δίπ., 4/4τρ., 8/9β.) ο «Σλούκι Λουκ» έγραψε τον καλύτερο ευρωπαϊκό επίλογο της ζωής του οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση της Euroleague και τον ίδιο να κερδίζει τον τίτλου του MVP!

27 Μαΐου 2024: Την ώρα που ο κόσμος παραληρούσε στην υποδοχή της ομάδας από το Βερολίνο και ο Κώστας Σλούκας ήταν το κεντρικό πρόσωπο των πανηγυρισμών, δεν ξέχασε τον επόμενο μεγάλο στόχο του Παναθηναϊκού: «Ράψαμε το 7ο αλλά βασικός στόχος είναι το πρωτάθλημα» είχε πει από το ανοικτό πούλμαν με έναν και μοναδικό σκοπό. Να κρατήσει (και αυτήν) την υπόσχεση του!

12 Ιουνίου 2024: Αν και ο Ολυμπιακός είχε κάνει το «break» της έδρας στους τελικούς της Stoiximan Basket League, οι «πράσινοι» δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη χαλώντας την γιορτή που είχε στηθεί στο ΣΕΦ για την κατάκτηση του τίτλου. Ο Κώστας Σλούκας ήταν και πάλι «παρών» σ' ένα (ακόμα) ματς που η ομάδα του έπαιζε με την πλάτη στον τοίχο έχοντας 12 πόντους με 2/5 δίποντα, 2/3 τρίποντα και 2/2 βολές.

14 Ιουνίου 2024: Μετά την κατάκτηση της Euroleague, ο Κώστας Σλούκας οδήγησε τον Παναθηναϊκό και στην κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος έχοντας πραγματοποιήσει εκ νέου το ολικό comeback. Και πάλι ήταν ο ηγέτης στο ματς που έκρινε έναν τίτλο! Εκρηκτική εμφάνιση του αρχηγού του Παναθηναϊκού με 29 πόντους (6/9 δίποντα, 4/5 τρίποντα, 5/6 βολές) αγγίζοντας και το προσωπικό ρεκόρ καριέρας όσον αφορά τα ματς του εγχώριου πρωταθλήματος.

2 Ιουλίου 2024: Ο ΕΣΑΚΕ ανακοίνωσε ότι ο Κώστας Σλούκας αποτελεί και τον πολυτιμότερο παίκτη της Stoiximan Basket League. Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος οι αρχηγοί και οι προπονητές των ομάδων, οι εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης όπως επίσης και οι φίλαθλοι. Σε όλες τις ψηφοφορίες πήρε την 1η θέση.

8 Ιουλίου 2024: Ένας χρόνος Κώστας Σλούκας στον Παναθηναϊκό. Ένας χρόνος από τότε που πήρε τη γενναία απόφαση να μετακομίσει από τον έναν «αιώνιο» αντίπαλο στον άλλο. Ένας χρόνος που μπορεί να νιώθει απόλυτα δικαιωμένος!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.