Παναθηναϊκός: Όσο πάει και ξεφεύγει η κατάσταση!

Παναθηναϊκός: Όσο πάει και ξεφεύγει η κατάσταση!

Καλλιμάρμαρο
Ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται να διοργανώσει το τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος» στο Καλλιμάρμαρο και ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για το... άλλο επίπεδο στο οποίο θα περάσουν οι «πράσινοι» από εδώ και στο εξής.

Ο θυμόσοφος λαός λέει ότι «τρώγοντας έρχεται η όρεξη». Και όχι άδικα. Πάρτε παράδειγμα τον Παναθηναϊκό. Όποιον και αν ρωτήσετε μέσα από την ομάδα, είτε από το αγωνιστικό κομμάτι, είτε από το διοικητικό η απάντηση που θα πάρετε είναι μία: «Μόλις αρχίσαμε».

Και δεν αναφέρομαι μόνο στο κομμάτι του ρόστερ και των μεταγραφών αλλά στο γενικότερο «περιτύλιγμα» της ομάδας. Ξεκινώντας φυσικά από το ΟΑΚΑ το οποίο θα βλέπουν οι φίλοι της ομάδας από τον Οκτώβριο και δεν θα το αναγνωρίζουν: «Άλλα κόλπα» όπως έλεγε και ο αείμνηστος, Βλάσης Μπονάτσος. Θα φτάσω και εκεί.

Η είδηση για το αίτημα της ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR προκειμένου να διεξαχθεί το τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος» στο Καλλιμάρμαρο ήταν από άλλον μπασκετικό πλανήτη. Μπορεί να ακούγομαι λίγο υπερβολικός με αυτούς τους χαρακτηρισμούς, αλλά ρε διάολε δεν είναι «too much» τα όσα βλέπουμε να γίνονται ή να (προ)ετοιμάζονται από την διοίκηση των «πρασίνων»; Τα έχουμε ξαναδεί και δεν το ξέρω; Υπήρξε κάτι ανάλογο στο παρελθόν (από οποιαδήποτε ομάδα) και δεν προκλήθηκε πανικός; Ρητορικά τα ερωτήματα.

«One of a kind» εμπειρία

Το «τριφύλλι» απέδειξε με τη κίνηση να διοργανώσει το τουρνουά για τον εμβληματικό ηγέτη της ομάδας στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ότι άρχισε να βαδίζει σε άλλα μονοπάτια. Αξιοζήλευτα. Εφάμιλλα με τεράστιους οργανισμούς του NBA. Έστω και αν τα οικονομικά δεδομένα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού με αυτά στην Ευρώπης απέχουν παρασάγγας, κάτι που σημαίνει ότι οι (ακόμα και γεμάτες) «τσέπες» των διοικούντων στην Γηραιά Ήπειρο «πονάνε» πολύ. Όμως ας το αφήσουμε αυτό προς το παρόν.

Θαρρώ ότι στις 21 Σεπτεμβρίου, όταν και θα διεξαχθούν οι τελικοί αγώνες του «Παύλος Γιαννακόπουλος» στο Καλλιμάρμαρο, η εμπειρία θα είναι... one of a kind! Για όλους. Τους παίκτες, τους προπονητές, τους φιλάθλους. Υπολογίζεται ότι θα βρεθούν περίπου 30.000 οπαδοί του Παναθηναϊκού (σ.σ. και όχι 45.000 που είναι η χωρητικότητα, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για λόγους ταξιθέτησης) οι οποίοι φαντάζομαι ότι ήδη θα έχουν αρχίσει τις ερωτήσεις για το πότε θα κυκλοφορήσουν τα εισιτήρια. Φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν και απλοί φίλαθλοι οι οποίοι απλά και μόνο θα θέλουν να ζήσουν τη συγκεκριμένη εμπειρία.

Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο εγχείρημα αλλά στην «πράσινη» ΚΑΕ είναι αποφασισμένοι να βγάλουν εις πέρας την αποστολή και να πετύχουν. Και πώς να είναι εύκολο από τη στιγμή που πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα ώστε να λειτουργήσουν τα πάντα στην εντέλεια. Η ιδέα για να διεξαχθεί το τουρνουά στο Παναθηναϊκό Στάδιο «έπεσε» από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο οποίος αποδεικνύει το πόσο αποφασισμένος είναι να στείλει την ομάδα σε ένα άλλο επίπεδο. Σε μια μπασκετική εντός των τεσσάρων γραμμών και όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, επικοινωνιακή για το brand name του Παναθηναϊκού και διασκεδαστική (για τον κόσμο) «στρατόσφαιρα».

Στα δικά μου μάτια αν υλοποιηθούν (που σίγουρα θα υλοποιηθούν) τα περισσότερα απ' όσα σκέφτονται οι διοικούντες την «πράσινη» ΚΑΕ, τότε βάλτε ζώνες και προσδεθείτε. Και φανταστείτε. Μιλάμε για μια ομάδα που θα ξεκινήσει τη σεζόν από τη θέση του οδηγού. Ως πρωταθλήτρια Ευρώπης και Ελλάδας. Όπερ και σημαίνει ότι αγωνιστικά είναι ΗΔΗ πετυχημένη αλλά όπως ανέφερα και στις πρώτες αράδες «τρώγοντας έρχεται η όρεξη».

Θα ικανοποιηθεί και ο πιο απαιτητικός

Πάρτε παράδειγμα το ΟΑΚΑ. Αν πέρυσι ήταν ένα γήπεδο το οποίο έκλεψε την ευρωπαϊκή παράσταση συγκεντρώνοντας μόνο εγκωμιαστικά σχόλια για τη λειτουργία, την (πρώτη) ανακαίνιση και το πόσο υγιές ήταν το περιβάλλον στις εξέδρες, απλά σας λέω ότι δεν έχετε δει τίποτα ακόμα. Το «extreme makeover» του γηπέδου αναμένεται να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό φίλαθλο. Από την εικόνα με τα πράσινα καθίσματα στις εξέδρες και τη δυνατότητα να μπορούν να κάνουν πολλές δραστηριότητες περιμετρικά του ΟΑΚΑ έως το glass floor το οποίο «υπόσχεται» από... μόνο του μια διαφορετική εμπειρία.

Και ξέρετε, δεν είναι μόνο το δίωρο που θα περάσει σ' έναν αγώνα μπάσκετ, αλλά η γενική εμπειρία που θα αποκομίσει. Σίγουρα βοηθάει πολύ το γεγονός ότι η ομάδα είναι (βάσει εικόνας και αποτελεσμάτων) η καλύτερη στην Ευρώπη, αλλά πιστεύει κανείς ότι αν δεν υπήρχε ο αγωνιστικός καθρέπτης (ή εν πάση περιπτώσει μια πολύ καλή ομάδα) θα υπήρχαν και αυτές οι ενέργειες;

Όσο ελκυστικό και αν θα ήταν το προϊόν αναφορικά με το γήπεδο και το «ΟΑΚΑ experience» θα έπρεπε ο κόσμος να έβλεπε και μια ομάδα να πρωταγωνιστεί μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ. Και αν μη τι άλλο οι «πράσινοι» όχι μόνο επέστρεψαν για τα καλά στον ευρωπαϊκό χάρτη της Euroleague αλλά έφτασαν στο σημείο να σκορπούν τον... φόβο και τον τρόμο σε όλα τα επίπεδα. Από εκεί και πέρα ωστόσο κανείς δεν εγγυάται το τελικό αποτέλεσμα, έτσι;

Παρόλα αυτά ο Παναθηναϊκός έχει βάλει γερές βάσεις για να πρωταγωνιστεί αν και το έργο θα είναι πολύ πιο δύσκολο αν αναλογιστεί κάποιος τον άγραφο κανόνα ότι "το δύσκολο είναι να παραμείνεις στην κορυφή".

Πλέον οι πρωτοκλασάτοι παίκτες είναι εκείνοι που... χτυπούν την πόρτα στον Παναθηναϊκό και δεν περιμένουν την «ενόχληση» των «πρασίνων» όπως πριν από έναν χρόνο που ακόμα βρισκόταν στα σκαριά το νέο οικοδόμημα μιας ισχυρής ομάδας. Όσο για το ερώτημα που έχει ο περισσότερος κόσμος του Παναθηναϊκού και αφορά το επόμενο (λογικά και τελευταίο) χτύπημα της ομάδας; Πραγματικά δεν υπάρχει βιασύνη και εντός των «πράσινων» τειχών προεξάρχοντος του Εργκίν Αταμάν αναζητείται η καλύτερη δυνατή λύση. Και θεωρώ δεδομένο ότι θα είναι από το υψηλότερο ράφι...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...