Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός: Πιο πολλά εκτός έδρας στον 1ο γύρο, πιο βατό το «πράσινο» 2024!

Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός: Πιο πολλά εκτός έδρας στον 1ο γύρο, πιο βατό το «πράσινο» 2024!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας ρίχνει μία πρώτη ματιά στο πρόγραμμα της Euroleague για τη νέα σεζόν και παρ' ότι τον Ιούλιο καμία εκτίμηση δεν μπορεί να είναι ασφαλής, επιχειρεί να καταδείξει γιατί το πρώτο μισό της κανονικής περιόδου, δίνει την ευκαιρία στους «αιώνιους» να μπουν στον 2ο γύρο με πλεονέκτημα.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι την δεδομένη στιγμή, σχεδόν καμία από τις 18 ομάδες της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης δεν έχει ολοκληρώσει τις μετεγγραφικές κινήσεις ενόψει της νέας σεζόν και πάντα μία πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, δεν έχει ουσιαστική αξία, η αλήθεια είναι ότι η δημοσιοποίηση του νέου καλεντάρι δημιουργεί ήδη μία κάποια ανυπομονησία!

Μιλάμε για μία διοργάνωση από σεζόν σε σεζόν γίνεται ολοένα και πιο συναρπαστική και που το νέο της moto “Every game matters” (δηλαδή «Κάθε παιχνίδι έχει σημασία») έχει σχεδόν απόλυτη εφαρμογή στην διάρκεια του «μαραθωνίου» της κανονικής περιόδου.

Με τον Παναθηναϊκό, λοιπόν, να ρίχνεται στην μάχη ως πρωταθλητής Ευρώπης και μοιραία να ξεκινάει τις νέες υποχρεώσεις του με τους 17 υπόλοιπους μονομάχους να έχουν κυκλώσει τις αναμετρήσεις εναντίον, αντιλαμβάνεστε ότι από την πρεμιέρα της 3ης Οκτώβρη (εκτός κόντρα στην Άλμπα Βερολίνου), δεν θα υπάρχει εύκολο ματς για τους «πράσινους».

Έστω κι αν η εφετινή διαδρομή του «τριφυλλιού» θα αρχίσει από τον τόπο που τελείωσε η περυσινή και την δοξασμένη “Uber Arena”, όπου ράφτηκαν το 5ο και το 7ο αστέρι της ομάδας (με διαφορά 15 ετών)!

 

Παναθηναϊκός: Έχει την ευκαιρία να πάρει από την αρχή κεφάλι στην κούρσα!

Μελετώντας λίγο πιο προσεκτικά το πρόγραμμα του 1ου γύρου, ο οποίος περιλαμβάνει πέντε από τις οκτώ συνολικά «διαβολοβδομάδες», θα δούμε ότι η ομάδα του Εργκίν Αταμάν μπορεί να μπει στην διοργάνωση με ένα 3/3, πριν ταξιδέψει στην Μαδρίτη για το πρώτο “rematch” με την περυσινή φιναλίστ, Ρεάλ, στο κλείσιμο της πρώτης εβδομάδας με διπλή αγωνιστική.

Ακολουθεί το πρώτο ταξίδι στην Πόλη και συγκεκριμένα στην ασιατική της πλευρά για το ματς με την Φενέρ και δύο βατές αναμετρήσεις με Βιλερμπάν στο ΟΑΚΑ και τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι, πριν ο «επτάστερος» φιλοξενήσει τον Ολυμπιακό στις 8 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής.

Κοινώς, με δεδομένο ότι οι δύο ομάδες θα έχουν συναντηθεί (πιθανότατα) μόνο στο Super Cup της Ρόδου (δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το πρόγραμμα της Basket League), οι «πράσινοι» θα έχουν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν τους πρώτους οκτώ ευρωπαϊκούς τους αγώνες με ένα ρεκόρ που θα είναι από πολύ ικανοποιητικό (6-2) έως εξαιρετικό (7-1)!

Αν συνυπολογίσουμε ότι μέχρι τα τέλη του 2024, δηλαδή μετά το πέρας των 18 πρώτων αγωνιστικών (ολόκληρου του 1ου γύρου συν της πρεμιέρας του 2ου), ο Παναθηναϊκός θα δώσει εκτός των συνόρων τα 10 από τα 17 συνολικά εκτός έδρας παιχνίδια του στην regular season, με 5 ήττες μέχρι την αλλαγή του χρόνου, θα φαντάζει ως το πρώτο φαβορί για την πρωτιά στην τελική βαθμολογία!

Τόσο ψηλά έχει μπει ο πήχης – και σωστά για έναν πρωταθλητή Ευρώπης, που έχει διατηρήσει τον βασικό κορμό του επιτυχημένου ρόστερ της περυσινής σεζόν!

Ολυμπιακός: Μπαίνει στα βαθιά από την αρχή!

Οι «ερυθρόλευκοι», αντίθετα, αρχίζουν μεν την σεζόν απέναντι στον τελευταίο ευρωπαϊκό τους αντίπαλο εκτός έδρας (Φενέρ), ωστόσο, μετά τα δύο βατά παιχνίδια που ακολουθούν στο ΣΕΦ (με Ζάλγκιρις και Αρμάνι), ρίχνονται σε μία τετράδα αγώνων-«φωτιά» (Εφές και Μπάγερν εκτός και καπάκι με Ρεάλ και Μπαρτσελόνα εντός), η οποία μπορεί να τους στείλει στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ για την 8η αγωνιστική, με ρεκόρ που μπορεί να είναι από οριακά πάνω έως οριακά κάτω από το 50% (4-3 ή 3-4)!

Κοινώς, θα ήταν πολύ χρήσιμο για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα να μπει στην νέα σεζόν με το πόδι πατημένο στο γκάζι, ώστε να ξεκινήσει με νικηφόρο σερί και να αποκτήσει από νωρίς αυτοπεποίθηση.

Κάτι που αν συμβεί θα είναι πολύ σημαντικό από την άποψη ότι μετά το πρώτο μισό του 1ου γύρου, το πρόγραμμα γίνεται πιο βατό και θα δώσει στους Πειραιώτες την ευκαιρία να μπουν στην 2η στροφή της κανονικής περιόδου με έναν απολογισμό που θα επιτρέπει το καλύτερο δυνατό βαθμολογικό πλασάρισμα ενόψει του στόχου των play off.

Όπως και ο μεγάλος του αντίπαλος του, ο Ολυμπιακός θα δώσει τα περισσότερα εκτός έδρας παιχνίδια (εννέα) μέσα στο 2024 και αυτό κρίνεται ως θετικό από την άποψη της απόκτησης ρυθμού. Αν θεωρήσουμε ότι θα συμβεί αυτό που παραδοσιακά χαρακτηρίζει την σύλλογο του Πειραιά, όσον αφορά στην συνήθως καλύτερη απόδοση που έχει μακριά από το Φάληρο.

Αυτά ως ένα πρώτο γενικό σχόλιο, πριν μάθουμε τα πλήρη ρόστερ των ομάδων της Euroleague, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μία αρχική πιο ασφαλή εκτίμηση για το που βαδίζουν ενόψει τις νέας σεζόν οι 18 μονομάχοι!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!