Παναθηναϊκός, Αταμάν: Και τα κλειδιά στο χέρι!

Παναθηναϊκός, Αταμάν: Και τα κλειδιά στο χέρι!

Παναθηναϊκός, Αταμάν: Και τα κλειδιά στο χέρι!
Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την πρόωρη επέκταση στον Εργκίν Αταμάν υπογραμμίζοντας ότι ήταν η φυσική συνέπεια μιας χρονιάς που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη συνείδηση των φίλων και του οργανισμού του Παναθηναϊκού.

Εργκίν Αταμάν, λοιπόν, έως και το καλοκαίρι του 2027. Για την ακρίβεια τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2027 γιατί αν ο Παναθηναϊκός πραγματοποιήσει ανάλογη σεζόν με τη φετινή, προβλέπω τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να επεκτείνει για άλλα 10 χρόνια το συμβόλαιο του Τούρκου προπονητή και να τον «κλειδώνει» για πάντα στο ΟΑΚΑ.

Τα έχουμε πει πολλές φορές για τον Αταμάν και τα όσα κατάφερε μέσα σε έναν χρόνο αλλά όπως αναφέρει και ένα αρχαίο ρητό «η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως». Εκείνος ήταν που πίστευε πρώτος απ' όλους στη μεγαλύτερη αντεπίθεση ομάδας. Εκείνος μιλούσε για Final Four, ευρωπαϊκό τρόπαιο και ανάκτηση των ελληνικών κεκτημένων από τον Ολυμπιακό όταν όλοι τον κοιτούσαν λες και ήταν «ο τρελός του χωριού».

Όμως όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός «από μικρό και τρελό μαθαίνεις την αλήθεια». Ο Εργκίν Αταμάν πάντα κουβαλούσε μια υγιής τρέλα. Μια τρέλα για το μπάσκετ. Μια τρέλα γι' αυτό που κάνει και αγαπάει. «Για να είσαι πράσινος στο μπάσκετ θέλει και ένα τσικ τρέλας» ήταν η ατάκα του ηθοποιού Τάσου Ιορδανίδη στην ταινία «Ταξίδι στα Αστέρια» και ουσιαστικά αποτυπώνει τους μεγαλεπήβολους στόχους που είχε ο Τούρκος τεχνικός. Και έχοντας τον δικό του τρόπο, βρίσκει τους τρόπους για να τους πετυχαίνει. Όσο υψηλοί και αν είναι. Όσο άπιαστοι και αν φαίνονται.

Ο άνθρωπος των επικίνδυνων αποστολών

Γιατί κακά τα ψέματα. Το εγχείρημα που ανέλαβε στις 20 Ιουνίου 2023 ισοδυναμούσε με επικίνδυνη αποστολή. Κανείς δεν έβαζε το χέρι του στη φωτιά για τα όσα θα ακολουθούσαν τους επόμενους μήνες. Τολμώ να πω ούτε και οι ίδιοι οι παίκτες του Παναθηναϊκού AKTOR. Όταν όμως έβλεπαν όλοι τον τεχνικό ηγέτη της ομάδας να μιλάει με τόσο μεγάλη αυτοπεποίθηση, ήταν λογικό και επόμενο να την εμφυσήσουν και εκείνοι.

Το «λέγε-λέγε» αποτυπωνόταν με τον πλέον εμφατικό τρόπο στο παρκέ. Και ο Παναθηναϊκός των 12 νέων παικτών και του ολικού «λίφτινγκ» που είχε προηγηθεί, έφτασε στο σημείο να πάρει παραμάζωμα ολάκερη την Euroleague. Και φυσικά, το κερασάκι στην τούρτα ήταν η κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος ύστερα από μια «στείρα» διετία. Φαντάζομαι ότι και ο πλέον υπεραισιόδοξος φίλος των «πρασίνων» δεν μπορούσε να περιμένει την καθολική κυριαρχία του Παναθηναϊκού.

Όσο και αν πίστευαν ή είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι «κάτι πολύ καλό ερχόταν» για την ομάδα τους. Όσο και αν πίστευαν στον Εργκίν Αταμάν. Ο Τούρκος προπονητής έφερε ΑΜΕΣΑ αποτελέσματα στον Παναθηναϊκό, το οποίο ήταν και το ζητούμενο μετά το κάκιστο διάστημα που είχε προηγηθεί και τις σεζόν που τελείωναν με αδειανά τα χέρια και τις τελευταίες θέσεις στην κατάταξη της Euroleague.

Όχι μόνο του χαρίστηκε η εμπιστοσύνη αλλά την κέρδισε με το παραπάνω

Και αν ο Αταμάν είχε (που είχε) την πλήρη εμπιστοσύνη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, τώρα την έχει και με το παραπάνω. Του έχει δώσει τον πλήρη έλεγχο της ομάδας. Τα κλειδιά του αγωνιστικού τμήματος. Και λίγο-πολύ ήταν ζήτημα χρόνου να «σκάσει» η είδηση για την επέκταση του συμβολαίου του. Το κλισέ «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη» δεν μπορεί να αποτυπώσει το ΠΟΣΟ ΠΟΛΥ δικαιούταν αυτήν την επέκταση ο Αταμάν. Και το πιο σημαντικό; ΚΑΝΕΙΣ δεν τον αμφισβητεί: «Το λέει ο Αταμάν; Έχει δίκιο! Το λέει ο Αταμάν; Κάτι παραπάνω θα ξέρει». Γιατί; Επειδή το κέρδισε.

Ο ισχυρός άνδρας της «πράσινης» ΚΑΕ έτρεφε πάντα συμπάθεια στον Αταμάν και αυτό είναι κάτι που έχει πει και δημόσια. Πλέον δεν του χαρίζει την εμπιστοσύνη, αλλά ο Τούρκος τεχνικός την έχει ΚΕΡΔΙΣΕΙ όσο κανείς άλλος! Τουλάχιστον όσο κανείς άλλος μετά τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Δεν ξέρω αν «ξημερώνει» νέα εποχή... Ζέλικο αλλά με το όνομα στη «πράσινη ούγια» να γράφει Εργκίν Αταμάν ωστόσο έχει αποδείξει ότι έχει όλα τα φόντα για να γράψει τη δική του ιστορία και να αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στην ιστορία του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Άλλωστε δεν είχε δηλώσει σε συνέντευξή του πριν αναλάβει τους «πράσινους» ότι ήθελε να γίνει ο νέος Ομπράντοβιτς του Παναθηναϊκού;

Αταμάν, ο... Ζέλικο της νέας εποχής

Προς Θεού, δεν μπαίνω σε συγκρίσεις. Σε καμία περίπτωση. Όσο ισχυρή προσωπικότητα και προπονητάρα είναι ο Ζέλικο, άλλο τόσο ισχυρή προσωπικότητα και προπονητάρα είναι και ο Εργκίν. Καθένας με τη δική του φιλοσοφία και τη δική του νοοτροπία. Απλά στην παρούσα φάση και στο μεγάλο comeback που ήθελε να επιχειρήσει ο Παναθηναϊκός, ο Αταμάν ήταν ο προπονητής που ταίριαζε «γάντι» για την υλοποίησή του. Με μια φράση, ήταν ο κατάλληλος προπονητής για την κατάλληλη θέση!

Με τα καλά και τα κακά του. Κάτι που ισχύει για όλους τους προπονητές. Όμως έχει τον τρόπο για να «κερδίζει» τους παίκτες του. Προσφέροντάς τους αυτήν την ελευθερία, έχοντας το μότο «players first», αυτομάτως τους βοηθάει να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο την αυτοπεποίθησή τους. Γνωρίζουν ότι είναι σημαντικοί και ότι πολλές φορές θα είναι εκείνοι που θα πάρουν τις αποφάσεις στο τέλος. Και πιστέψτε με. Αυτό λίγοι το κάνουν. Δεν γνωρίζω αν είναι σωστό ή λάθος ωστόσο τα αποτελέσματα δικαιώνουν και με το παραπάνω τον Αταμάν. Όλα τα άλλα είναι «να 'χαμε να λεγαμε και να 'χαμε να πούμε».

Και κλείνοντας θέλω να πω και κάτι ακόμα που είδα και μου άρεσε. Πριν από μερικές ημέρες ο Εργκίν Αταμάν είχε μιλήσει στο Rafine TV και μεταξύ άλλων κλήθηκε να απαντήσει σε μερικά διλήμματα. Ένα από αυτά ήταν «Ομπράντοβιτς ή Αταμάν» με τον ίδιο να επιλέγει τον Σέρβο συνάδελφό του. Ακόμα και αυτό δείχνει ΠΟΛΛΑ για τον, άκρως πετυχημένο, Αταμάν...

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...