Γιουρτσεβέν: Το ματς των 91 πόντων, η κόντρα με τον Ομπράντοβιτς και το ΝΒΑ

Γιουρτσεβέν: Το ματς των 91 πόντων, η κόντρα με τον Ομπράντοβιτς και το ΝΒΑ

Γιουρτσεβέν: Το ματς των 91 πόντων, η κόντρα με τον Ομπράντοβιτς και το ΝΒΑ
Ο Εργκίν Αταμάν παραδέχτηκε ότι ο Παναθηναϊκός ενδιαφέρεται για τον Ομέρ Γιουρτσεβέν και το Gazzetta γράφει για τον 26χρονο σέντερ που έχει πετύχει 91 πόντους στο πρωτάθλημα Νέων της Τουρκίας και βρέθηκε στο επίκεντρο όταν εξόργισε τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Τον περασμένο Ιούλιο ο Παναθηναϊκός AKTOR έδωσε ακόμα μία ευκαιρία στον Όλεκ Μπαλτσερόφσκι, κρατώντας στο ρόστερ τον Πολωνό σέντερ και κοιτώντας παράλληλα την αγορά για να ενισχυθεί περαιτέρω στις θέσεις των ψηλών.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας και Ευρώπης δεν έκαναν χρήση του opt out που προέβλεπε το συμβόλαιό του και έτσι ο Μπαλτσερόφσκι παρέμεινε παίκτης των «πράσινων» που δεν έπαψαν να ρίχνουν ματιές για την απόκτηση ενός ακόμα ψηλού που θα γεμίσει τη front line προκειμένου το «τριφύλλι» να διατηρηθεί στην κορυφή την ερχόμενη σεζόν.

Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, ο Εργκίν Αταμάν αποκάλυψε την Κυριακή 11/8 ότι ο συμπατριώτης του, Ομέρ Γιουρτσεβέν, είναι στο στόχαστρο του Παναθηναϊκού. «Ο Γιούρτσεβεν αποχώρησε από το ΝΒΑ και βρίσκεται σε συζητήσεις με ευρωπαϊκές ομάδες. Έχει προταθεί και σε εμάς. Ο Ομέρ είναι ένας πολύ καλός παίκτης και μου αρέσει. Νομίζω ότι θα τα πάει πολύ καλά στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο προπονητής του «τριφυλλιού».

Όταν πέτυχε 91 πόντους στο πρωτάθλημα Νέων

Ο Ομέρ Γιουρτσεβέν γεννήθηκε στις 19/6/1997 στο Ουζμπεκιστάν από Τούρκους γονείς και από πολύ μικρός έπαιξε μπάσκετ στην Τουρκία με τη Φενέρ, αποτελώντας μέλος των μικρών Εθνικών. Μάλιστα επιλέχθηκε στην καλύτερη πεντάδα του EuroBasket U16 το 2014 ενώ προσκλήθηκε στο Jordan Brand Classic ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ευρώπη.

Τον Μάιο του 2016 βρέθηκε στο επίκεντρο για την εμφάνισή του σε αγώνα του πρωταθλήματος Νέων της γειτονικής χώρας κόντρα στην Εϊλούλ Μπάσκετμπολ Ιχτισάς, γεμίζοντας τη stat-line του με 91 πόντους, 28 ριμπάουντ και πέντε ασίστ σε 38 λεπτά! Για την ακρίβεια, ο νεαρός Γιουρτσεβέν σημείωσε 34/49 σουτ εντός πεδιάς, μεταξύ αυτών πέντε τρίποντα, με τις επιδόσεις του να γίνονται θέμα στο Sports Illustrated που εξήγησε ότι ο Τούρκος σέντερ είχε προτάσεις από το Σίρακιουζ, τη Γιούτα και το Nορθ Καρολάινα Στέιτ προκειμένου να παίξει κολεγιακό μπάσκετ στις ΗΠΑ.

2

Η κόντρα με τον Ομπράντοβιτς στη Φενέρμπαχτσε

Η στάση του Ομέρ Γιουρτσεβέν τον Φεβρουάριο του 2016 προκάλεσε το ξέσπασμα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς μετά από έναν αγώνα με τη Μάλαγα. Η Φενέρμπαχτσε είχε επικρατήσει των Ισπανών κάνοντας το 7-0 στο Top-16 της Ευρωλίγκας εκείνης της σεζόν και όλοι περίμεναν ότι ο Ζοτς θα ήταν χαρούμενος στη συνέντευξη Τύπου. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και ο λόγος είχε να κάνει με τον νεαρό σέντερ που ταξίδεψε στο Τορόντο για το NBA Basketball Without Borders Global Camp ενώ ο Πέρο Άντιτς ήταν εκτός λόγω τραυματισμού, αφήνοντας... ξεκρέμαστη τη Φενέρ.

Ο Ομπράντοβιτς δεν δίστασε να ξεσπαθώσει δημόσια εναντιον του πρώην παίκτη του: «Ούτε καν μας ρώτησε αν θα τον χρειαζόμασταν γι αυτό το παιχνίδι. Γιατί δεν το έκανε; Είναι πολύ απλό. Δεν τον ενδιαφέρει καθόλου η ομάδα και τι θα κάναμε κόντρα στη Μάλαγα. Τον νοιάζει μόνο ο εαυτός του. Για εκείνον, η ομάδα δεν υπάρχει, δεν υφίσταται. Όταν ήρθα στην ομάδα, τον έβαλα να παίξει σε ένα φιλικό με τους Θάντερ ενώ ήταν μόλις 15 ετών. Κι η απάντησή του σε αυτό ποια είναι; Τον εμπιστεύτηκα κι αυτός με απογοήτευσε».

Πάντως ο Γιουρτσεβέν απάντησε στον κορυφαίο προπονητή στην ιστορία της Ευρωλίγκας, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Η Φενέρμπαχτσε είναι μεγάλη ομάδα και παίζει στο πιο υψηλό επίπεδο εγώ όμως δεν έχω πολύ χρόνο συμμετοχής, κάτι το οποίο θέλω να αλλάξω».

Το πέρασμα από το ΝΒΑ

Τελικά ο Τούρκος σέντερ πέρασε τον Ατλαντικό, μοιράζοντας τα κολεγιακά χρόνια ανάμεσα στο Νορθ Καρολάινα Στέιτ και το Τζόρτζταουν, σημειώνοντας 12.1 πόντους, 7.1 ριμπάουντ και 1.4 μπλοκ σε 81 συμμετοχές στο NCAA την τετραετία 2016-20. Το 2021 έκανε το ντεμπούτο του στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη με τους Μαϊάμι Χιτ, ξεκινώντας για πρώτη φορά ως βασικός στις 26 Δεκεμβρίου, κάνοντας double-double με 16 πόντους και 15 πόντους στη νίκη επί των Ορλάντο Μάτζικ.

Στην ομάδα της Φλόριντα παρέμεινε για μία διετία, φτάνοντας ως τους NBA Finals το 2023 όπου το Μαϊάμι έχασε τον τίτλο από τους Ντένβερ Νάγκετς στα πέντε παιχνίδια.

Το περασμένο καλοκαίρι υπέγραψε στους Γιούτα Τζαζ από όπου αποχώρησε έπειτα από έναν χρόνο και 48 συμμετοχές. Στην τελευταία χρονιά του στη λίγκα, ο Γιουρτσεβέν είχε 94/160 δίποντα, 5/24 τρίποντα και 19/28 βολές, έχοντας έφεση στο επιθετικό ριμπάουντ

Ο Γιουρτσεβέν στο ΝΒΑ

  • 5 πόντοι
  • 53.5% εντός πεδιάς
  • 65.3% στις βολές
  • 4.6 ριμπάουντ
  • 0.7 ασίστ
  • 0.4 μπλοκ

σε 113 αγώνες regular season

Από την 1η Ιουλίου, o 26χρονος ψηλός κυκλοφορεί στη free agency και όπως παραδέχθηκε ο Αταμάν, ο συμπατριώτης του βρίσκεται σε συζητήσεις με ευρωπαϊκές ομάδες. Πλέον μένει να αποδειχθεί αν ο Γιουρτσεβέν θα επιστρέψει στο κορυφαίο επίπεδο στην Ευρώπη έπειτα από οκτώ χρόνια ώστε να έχει σημαντικό ρόλο σε ένα κλαμπ όπως ο Παναθηναϊκός που βρίσκεται σε αναζήτηση ψηλού αποτελώντας σημείο αναφοράς στη ρακέτα.

@Photo credits: NBA/Getty Images

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.